Last news in Fakti

9 Септември, 2022 08:23 874 22

Експерт: Само 6-7% от имотите на физически лица у нас се застраховат

  • експерт-
  • застраховка-
  • имоти-
  • физически лица

Според Константин Велев истинската причина за ниския интерес към жилищното застраховане основно е в стандарта на живот, в повечето случаи хората си казват "Няма да се случи на мен"

Експерт: Само 6-7% от имотите на физически лица у нас се застраховат - 1
Снимка: БНТ

Статистическите данни в последните 10 години не търпят промяна, когато говорим за недвижимите имоти - къщи, имоти. При автомобилите хората застраховат с приоритет - не само "Гражданска отговорност", но и "Автокаско". Това заяви в "Денят започва" Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

6-7% от имотите на физически лица се застраховат, което е изключително нисък процент, имайки предвид, че голяма част от хората живеят в собствени жилища. Би трябвало интересът да е по-голям.

Според него истинската причина за ниския интерес към жилищното застраховане основно е в стандарта на живот, в повечето случаи хората си казват "Няма да се случи на мен".

Велев разясни, че има и евтини варианти за имуществено застраховане, но и по-оптимални варианти. Най-общо казано тръгват от цени от порядъка на 25-35 лв. на година. Ако пазарната оценка на имота е 100 000 евро например, цената на застраховката би била около 400 лв. годишно, каза още Костадин Велев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буха ха

    24 1 Отговор
    Има и друга причина. Българските застрахователи все още живеят в каменния век.

    Коментиран от #11

  • 2 Застраховател

    19 1 Отговор
    Много мечтая да приемат закон за задължително застраховане на имотите, като гражданската за козлите, ама нямаме достатъчно силно лоби в парламента. Да се уядем и от застраховки на имотите, щото ние застрахователите сме най-големите кърлежи
  • 3 Панчо

    25 1 Отговор
    Да и ако се наложи да се използва застраховката започва такъв филм, че ти се отщява да се разправяш. Застрахователите се опитват всячески да правят спънки и "влачат" изплащането с надеждата хората да им писне и да се откажат.
  • 4 глоги

    1 1 Отговор
    недвижимите имоти - къщи, имоти. АПАРТАМЕНТИ,ВЕРАНДИ,АПАРТХОТЕЛИ,АСАНСЬОРИ НЯМА ЛИ?
  • 5 Браво !

    16 0 Отговор
    Ти наясно ли си, че 80% от хората в европейска България си броят стотинките? Искат да се застраховат, ама не могат! Другите 20%,въобще не им пука, като половината от тях, застрахователите са успели да ги убедят да си направят застраховка. За някой 400 лв. е сандвич, а за друг това е насъщен. Като искате да помагате. Отпуснете еднократна помощ от 1000 лева на семейство, като с половината направите застраховка на имота! Така всички ще са доволни освен усвоителите на евро фондове! Ще го направите, ама друг път! Само си пишете и пишете, а вода и огън балами няма! Те си знаят какво да правят

    Коментиран от #9

  • 6 Тончо

    19 0 Отговор
    преди време имах щета и точно тоя нареди отказ за покриване на загубите. Наложи се да задействам процедура за отнемане на лиценза на компанията. Платиха веднага
  • 7 един

    12 0 Отговор
    Причината не е,че на мене няма да ми се случи,а в това че като ти се случи,започва ходене по-мъките!Ела днеска-ела утре,донеси това-донеси онова,отиди тук-отиди там,и накрая ще ти оценят щетите колкото да не е без хич!Бедата е и в това,че след такива трагедии някои неща не могат да се докажат,а и самите потърпевши са съсипани от сполетялото ги бедствие!
  • 8 aнтифен

    7 0 Отговор
    НЕ ГИ ЗАСТРАХОВАТ, не че на мен ли ще се случи, ами защото такава е нормативната уредба, че ще ти платят обещетение на база овехтяване, амортизация и т,н,
  • 9 ТОЧНО

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Браво !":

    И ТО МНОГО ТОЧНО
  • 10 при една

    2 7 Отговор
    застраховка от 70-на лева на година това са около 5-7 лева на месец и няма кой да ме убеди , че едно семейство не може да зедели 7 лева на месец!! дори и за пенсионерите не смятам , че 7 лева са проблем особено ако имат деца.
  • 11 Койдозлу

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Буха ха":

    Давам пример без да споменавам застрахователна компания.
    Претърпях ПТП без вина.
    Отидохме до застрахователя на колегата и всичко беше ОК
    След време ми се обадиха от застрахователите и ми обясниха,че сумата е 1450лв. и тъй като надхвърля 1000 ми предложиха или да я пишат 950лв. или преразглеждане на щетата.
    Преразгледаха и ХОП ИЗНЕНАДАААА 650 лв
  • 12 Гост

    4 3 Отговор
    Точно заради думите ‘ на мен няма да се случи ‘ се прави застраховка! Застраховаш се срещу непредвидимото, което статистически може да се случи! Има толкова варианти на застраховане, че не си струва да коментираме цената! Примера с имот за 100 000 евро е коректен, и не! Защото на хората в главите им остава сумата 400 лева, без да мислят колко им е имота! А колко струва на година да застраховаш само обзавеждането без дома? И то точно срещу бури, наводнения, трети лица! Сигурно е 30 лева за покритие от 20 000? Е, това са 60 стотинки на ден, една вафла… Има варианти, култура няма! И не говоря за пенсионерите, а за всички останали, на които днес цигарите и кафето са 10 лева!

    Коментиран от #15, #16

  • 13 Бойко Борисов

    3 0 Отговор
    Имотната ми мафия не ги признава тия застраховки! Грабим си и си берем къщи наред, напук на всички правила!!!
  • 14 ТИА

    5 0 Отговор
    То от едно тъпо автокаско ти правят хиляда въртела, какво остава от това. Мен ме въртяха три месеца, само и само да не ми обявят колата за тотал щета. А ако прочетете, в автокаското има клауза, че не покрива форсмажорни обстоятелства като:ПРИРОДНО БЕДСТВИЕ, война и други. После застраховайте.

    Коментиран от #18

  • 15 О. Ч. З

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Не е важно колко средно на ден важното е че парите вложени за застраховки изчезват по бързо от времето вложени за писането на формуляра за заплати на застрахователните служители
    И някой ден ако се наложи да стигнеш до тази застраховка те нямат една стотинка и се чака със месеци а парите може и да не са това което очакваш да получиш
  • 16 Точно казано

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Българина е свикнал да не дава , но като стане нещо да иска и реве.Гледах ги някои къщи ми те палати и сравнително нови и по на два етажа.Пари за да варят ракия имат а?Вчера бях в SDI хората са направили брошура с 4-ри варянта кратко и ясно написано.От 40 до 200лв.на година в под всяка подточка си пише примерно наводнение 3000лв.заметресение и т.н.По спомен за 40лв.на година покритие 20 000лв.за 200лв.беше 120 000лв.Кворевете сега, че ще ви подарят едни 300лв.и не стигали искате нови къщи ли да ви направи държавата.40лв.всяка бабка и дятка може да извади за година да не говорим че имат и наследници в 98% работещи в големи градове.40лв.е смях за една година аз за такса вход плащам 3 пъти повече на година.Като си научите урока няма да ревете.
  • 17 Пежо

    1 0 Отговор
    Аз си научих урока,и вече не застраховам.Не са проблем парите,а че застрахователите са мнооого хитри,и непрекъснато отказват да плащат,или... е руска рулетка-може и да дадат нещо,колкото си решат,може и да не дадат.Аз веднъж дадох,тогава 95 лв,и за дребен проблем не платиха.Колко пъти да настъпвам мотиката?

    Коментиран от #19

  • 18 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "ТИА":

    Автокаското не покрива може би само война, от посочените от теб неща! Природни бедствия се покриват! Е, зависи къде и какво е каското! Затова първо питаш, после четеш, и накрая подписваш! Това е реда, не обратното!

    Коментиран от #20

  • 19 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пежо":

    Зависи от застраховката. Някои имат лимит на самоучастие, или казано другояче, щета до 200 лева се покрива от застрахования, а по нагоре от застрахователя! Това е в общите условия към конкретната застраховка и според вида на застраховката! Честа практика е, като целта е да ти намали вноската! Ако имаш токов удар и ти изгори телевизора, който към момента на договора е бил 200 лева, си го поемаш ти. Ако обаче ти изгори климатика за 800 лева, го поемат те, това като пример!
  • 20 ТИА

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    През 2006г., когато беше въпросния случай, си беше така. От тогава не правя каско. Сега не ме интересува.
  • 21 Анонимен

    2 0 Отговор
    Повечето хора не си казват ; "Няма да се случи на мен", но една застраховка имот е 250-300-350 лева за година! За много пенсионери застраховката имот е една пенсия, че може и да не стигне! Как го вижда тоя отворко един пенсионер с пенсия има-няма 350-450 лева да му даде 1/10 от годишния си доход и с каквото му остане да преживява и то едва-едва?! Който иска да получи нещо първо трябва да даде! Какво, на кого ..... е дал или дава тоя отворко за да получи нещо?!

    Коментиран от #22

  • 22 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    Сорка, ама говориш глупости! Би ли обяснил застраховка за 300 лева какво покритие има? Според мен поне за 250 000, аре да е 200 000! И колко такива има там за където коментираме?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол