Last news in Fakti

10 Септември, 2022 19:43 1 710 72

74 общини у нас се отопляват изцяло на газ - какви мерки подготвят за зимния сезон?

  • общини-
  • българия-
  • отопление-
  • зимен-
  • сезон

Тези общини направиха стъпки през последните 10 години, за да преминат към по-екологично отопление и газифицираха изцяло всички публични сгради

74 общини у нас се отопляват изцяло на газ - какви мерки подготвят за зимния сезон? - 1
Снимка: БНТ

74 от общините у нас се отопляват изцяло на газ и не е ясно какво ще е решението за тях при неяснотите през тази зима. Темата в "Говори сега" по БНТ коментира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините - Силвия Георгиева.

74 общини през последните 10 години направиха стъпки, за да преминат към по-екологично отопление и газифицираха изцяло всички публични сгради. В тези общини, 21 от които - областни градове, училищата и детските градини се отопляват изцяло на газ.

"Според събраните данни 1400 сгради в тези общини ползват 233 000 мегаватачаса енергия на година. В допълнение има и около 400 автобуса, които също ползват природен газ - основно в Столична община и община Габрово", обясни тя.

80% от общините са изградили модерни инсталации за природен газ, които не позволяват връщане към отопление с нафта или мазут. Освен това те не са инвестирали в алтернативно захранване, например климатици.

"В училищата електрическите мрежи не са пригодени да издържат по-голямо потребление на ток, нито пък има ресурси, с които да бъдат закупени климатици. Важно за на .с е да споделим, че по наши разчети през тази общините ще имат разходи за енергоносители около 700 млн. лв. Сметките са приблизително точни. Разходите ни за енергоносители през 2019 г. бяха 250 млн. лв. Потреблението е запазено на почти същото ниво, но разходите са скочили с 250%", обясни Силвия Георгиева.

В момента всяка община се справя самостоятелно и обмисля краткосрочни кризисни мерки. В случай на недостиг на газ алтернативата за общините е преминаване на двусменен режим или събиране на две училища в една сграда. Също така - увеличаване на броя деца в детските градини там, където е възможно и намаляване на броя часове, през които се отопляват сградите.

"До края на тази година по отношение на училищата бюджетът е сравнително добре балансиран, тъй като те получиха допълнителни средства от актуализацията на бюджета. По-голямото ни притеснение са детските градини, за които няма такава компенсация. Още по-голямо е притеснението ни за болниците и социалните услуги. В социалните заведения токът се плаща като за небитови клиенти. Общинските болници са търговски дружества и ние не можем по никакъв начин да ги подпомогнем".

Търсят се решения на местно ниво, но Георгиева се надява служебното правителство да изготви авариен план за публичните услуги, които генерират общините в случай, че спрат доставките на газ.

В момента никъде не се икономисва чрез спиране на уличното осветление и това ще е най-крайната стъпка, която кметовете биха предприели, увери Силвия Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супата е много

    16 4 Отговор
    гореща, ще падне духа е...
  • 2 Мерките

    35 2 Отговор
    Ше раздават по едно старо родопско одеалце от държавния резерв, ако шкембевайвода не ги е продал и тях, ама само за общинарите.

    Коментиран от #4

  • 3 Ей тая

    22 4 Отговор
    госпожа от някакво здружение ще ви оправи зимата ! Няма страшно !
  • 4 Шкембето

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мерките":

    Държавния резерв го има само в тълковния речник...
  • 5 Павел Николаев

    21 2 Отговор
    Да попитат ДБ :)
  • 6 Обява

    24 2 Отговор
    Продавам фототапети - горяща камина. Изгодно.
  • 7 Варненец

    7 30 Отговор
    Отоплението на газ, трябва да се забрани, България има достатъчно електроенергия, за да няма нужда от газ, само АЕЦ Козлодуй, може да покрие нуждите ни. Сложете си климатици, за какво ви е парно? Зависимостта е кофти нещо, всички го виждате, нали. Тиквата ви го докара това. Рушляците нищо добро не са донесли, само мизерия и глад.

    Коментиран от #10, #11, #44

  • 8 Дрън, дрън та пляс!

    18 5 Отговор
    Реално 2-3% от българите се отопляват с газ! Тая говори за държавните чиновници!
    А децата стояха 2 години в къщи, ще постоят още една.

    Коментиран от #41

  • 9 Абе това е капитализъм бе хора

    27 2 Отговор
    30 години не можете да разберете. Всеки се оправя сам и както може!

    Коментиран от #12

  • 10 Да бе

    30 1 Отговор

    До коментар #7 от "Варненец":

    Глей сега, тази година сме трети в Европа по износ на ток. Парите ги прибират наши хора. Така че населението е последната дупка на кавала, и плаща скъпия ток от фотоволтаици и веи та. А скапания АЕЦ, е руски и може да работи само с руско гориво. Като стане време за зареждане, ще е интересно. И на финала, като всички нащракат климатици , трафопостовете ще изгърмят, щото 30 години поддръжката е само аварийна.

    Коментиран от #72

  • 11 Токът трябва да се изнася за запада

    26 2 Отговор

    До коментар #7 от "Варненец":

    за българетата има колко да им светат крушките. Тая зима ше разбереш. А Козлодуй скоро ше го затваряме по заповед от ЕС ако не знаеш.

    Коментиран от #13

  • 12 Варненец

    4 20 Отговор

    До коментар #9 от "Абе това е капитализъм бе хора":

    То щото през комунизЪма беше друго, помниш ли почина - "Самозадоволяване, самозадоволяване, самозадоволяване". Това са думи на бай ти Тошо. Ама си на 15 и няма как да го знаеш, че товага хем нямаше пари, хем нямаше какво да си купиш. Това копейските тролчета сте толкова прозрачни.

    Коментиран от #14, #18, #21, #22, #45

  • 13 Варненец

    5 18 Отговор

    До коментар #11 от "Токът трябва да се изнася за запада":

    Ти да видиш, абе вие на колко сте двамцата, рушки тролове, да ви припомня едни години 83-та 89-та, те тогава да видиш изнасяне на ток, 2 часа имаше два часа нямаше, всички апартаменти се бяха превърнали или на акумулаторни станции, който можеше да си го позволи или на църкви, пълни със свещи. Не се мерете с интелект, че сте много назад, ако бяхте по-умни, щяхте вече да знаете, че копейките не струват. Нещята са различни, тогава пасеха границите да не избягаш, но сега вече е друго, ще ви изметат като умрели хлебарки.

    Коментиран от #15, #19

  • 14 Да знаеш

    20 1 Отговор

    До коментар #12 от "Варненец":

    ГолЕм си деBил, ти явно си от мързеливците, на които комунизЪма им пречеше!

    Коментиран от #20

  • 15 Хихи

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "Варненец":

    Синьо варненско деде значи хаха. Нещата се промениха деде. То тогава бяхме 9 милиона вече не сме. Само пребоядисаните комунета от най-долния сой са константа. Ще си говорим пак след няколко месеца.

    Коментиран от #23

  • 16 Върнахме се в първобитно-общинният...

    22 0 Отговор
    Строй!Ама това си е напълно нормално!От парламента до последният селски кмет,всички са некадърни и крадливи службогонци и бездарници...Всички са се накачулили на гърба на тези които работят и създават блага!Това се оправя само с по твърда ръка и със смяна на целият съдебен и правораздаващ държавен апарат.Пълна ревизия на държавата и виновните да понесат пълна конфискация на всичко придобито с кражба,измама и бандитско -партиини методи.Затвор за минимум на всеки заграбени десет хиляди лева по година за десеттак!
  • 17 ха ха

    16 2 Отговор
    закривай , наредба от EU
  • 18 Тцъ

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "Варненец":

    Не е така, пари имаше, нямаше какво да си купиш. Сега е обратното, има всичко, няма кинти. Нормалните държави са по средата.

    Коментиран от #26

  • 19 Хаха

    19 3 Отговор

    До коментар #13 от "Варненец":

    За границите е така, тогава ги пазеха. Сега никой не ги пази, ама никой не ще да се върне, защо ли? Даже и бежанците минават транзит и не искат да остават тук

    Коментиран от #30

  • 20 Варненец

    2 20 Отговор

    До коментар #14 от "Да знаеш":

    Пречеше ми да се развивам, затова сега съм с европейски доходи, а вие ревете за минималната заплата. Аз не се оплаквам.

    Коментиран от #25, #27, #29

  • 21 Нали това казвам бе деде?

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "Варненец":

    Шо реват? В това изобилие и просперитет мангизи ше се намерат. Е ти например ше дадеш некой лев.
  • 22 ПишлегарчеСороско

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Варненец":

    Това, което се опитваш да пробуташ изкривено не е "самозадоволяване", а беше "приземяване". Чул недочул нещо от батковците в НПО-то.

    Коментиран от #34

  • 23 Варненец

    2 19 Отговор

    До коментар #15 от "Хихи":

    Комунде си ти, аз съм си съвсем европеец, пък ти си вярвай, че ще ти се върнат цените, дори и преди 89-та не всички можеха да си позволят да харчат ток, колкото им се иска, когато го имаше де. Но тогава имаше уравновиловка, всеки вземаше нищо :) Ествствено, получаваше нищо и майките ни и бабите ни се радваха на кройки, внесени нелегално от една западногерманска верига, сравнима в пени маркет, казва се некерман. Точехме лиги пред кореком и се радвахме на нищетата си и на загниващия запад, просто не знаехме. колко нямаме. Които го разбираха и се опитваха да избягат, ги застрелваха на границата. За 45 години има застреляни само опитващи се да избягат, никой не се опита да влезе. То сигурно защото тук беше рая :)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ти май не си наясно каква

    17 2 Отговор

    До коментар #20 от "Варненец":

    инфлация се задава и какво ще стане с покупателната ти способност?

    Коментиран от #31

  • 26 Варненец

    2 16 Отговор

    До коментар #18 от "Тцъ":

    Няма кинти за мързеливците и некадърните, който търси и се учи, намира.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 тъй,тъй

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "Варненец":

    Европейски доходи във Варна!Момче,сменай дрогата или местоживеенето!

    Коментиран от #35

  • 30 Варненец

    2 14 Отговор

    До коментар #19 от "Хаха":

    Пазеха ги, ама не четеш какво ти казвам, пазеха ги от нас да не избягаме, никой не искаше да влиза тук, сега влизат само да отидат в германия. Това е защото още сме под рушко влияние и сме на дъното. Нали не мислиш, че ни управляват демократи?? Управляват ни рушки подлоги, наследници на онези от преди 89-та.
  • 31 Варненец

    2 12 Отговор

    До коментар #25 от "Ти май не си наясно каква":

    Ти за моята покупателна способност не се грижи, мотокаристче, ще се оправя някак, заплатите ми са доста добри, да, работя на 2 места, не съм мързелив трол, който дреме на седалката на мотокара по цял ден.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Варненец

    2 9 Отговор

    До коментар #22 от "ПишлегарчеСороско":

    Аз съм го чул лично, ама ти явно вярваш на нещо преразказано.
  • 35 Варненец

    3 8 Отговор

    До коментар #29 от "тъй,тъй":

    Ти по-добре ми кажи, какво според теб са европейски доходи, общаче :)
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пейо

    12 1 Отговор
    Спокойно. Децата най студените месеци ще ги минем онлайн. Родителите да се оправят със сметките. Хем така ще спести лев
  • 38 алфамАймун

    8 1 Отговор
    да търчат при пси.хо.зелените - сандюв и кохортата му, те ще им боднат (където трябва) перки и соларки.
  • 39 Ще ни топли

    8 3 Отговор
    Мерките за зимния сезон са родопско одяло и евро ценности също и съоричасност към украйна те това ще ни топли
  • 40 Варненец

    3 8 Отговор
    На всички прорушляци и проваксъри, искам да им кажа. Всичко е планирано, независимо дали путлер щеше да нападне или не, независимо дали ще си ударите 5 бустера, инфлацията е планирана и ще я има. Който няма в главата да е як в ръцете и краката. Всичко е план, не случайно се раздаваха едни пари постоянно и навсякъде. Как мислите тролчета, че тези пари падат от небето ли? Путлер ще ви спаси ли? Няма безплатен обяд, освен ако не си част от менюто, но тогава плащаш с живота си. Пък вие си вярвайте, че някой ще ви оправи, да, ще ви оправи, но по начина, по който му позволите. Аз съм избрал посоката и наистина имам европейски доходи, напук на мотокаристчето, което ми се прави на велико. Развитието е много важно, това, което липсваше при комунизЪма, там нямаше такова, издигаха се само верни другари, тъпи, но верни :)

    Коментиран от #47

  • 41 Тренд

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дрън, дрън та пляс!":

    Само една зима вкъщи? След това цените ще паднат ли?
  • 42 Слушал тв

    7 1 Отговор
    Какви мерки бе нали кирчо плати 7 кораба с газ? Къде са корабите?

    Аз слушах телевизора киро рече по евтина щяла да е газта от руската и че 7 кораба ни стигат за зимата? Кои лъже ся?
  • 43 хаааа1

    2 6 Отговор
    Ай стига стая газ че пъррдя постоянно като чета глупостите напоследък-България потребява газ, колкото среден европейски град годишно...спрете се вече ве
  • 44 По-точно

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Варненец":

    Бот - Варненец
  • 45 Шматко с промот мозък

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Варненец":

    Това някои ти го каза или го прочете някъде
  • 46 БАЙ КУРТИ

    8 1 Отговор
    Много скоро ще ядем спа.рчето. Питайте КИРЕТО , който ни сваляше звезди . Когато ви казвах преди 5 месеца че зимата идва триполовите ми се смееха . Е сега ви пожелавам да дишате чист ЕВРОДЖЕН..ДЪРСКИ въздух и всички под Юргана . Само се молете зимата да е топла .,Че триполовите искам да ми покажат как се спи на мъжко време /опа извинявам се за европоловите не се отнася
  • 47 Хихи

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "Варненец":

    Колко чашки ракийка обърна вече деде? Хехе. Но утрото идва, парцуцата се изпарява и идва време за суровата действителност. И си опресни информацията. Електрокарния завод го закриха отдавна. А в Европа всичко е планирано заради дребни душици като тебе, които се задоволяват с малко и си мислят че това малко ще трае вечно.
  • 48 хаааа1

    2 6 Отговор
    Цъкът минуси 4000+-ците ама истината бооолиии
  • 49 хаааа1

    2 5 Отговор
    Прочетат ли "газ" тролчетата се възпаляват...няма да е за дълго, приключи вече "газовата" приказка
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Кирчо е взел мерките !!!!!!!

    4 2 Отговор
    Да се премине на дърва и въглища , разбира се ако има !!!!!
    Докато той не дойде на власт отново и да докара десет платнохода със втечнен газ от КРАВАРИЯ ........за по - ЕВТИНО !

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ама как да не е ясно?

    3 3 Отговор
    Радко и каката дето се кланя ще ходят да цункат ръка и да подгънат крак в Москва, да подосигурят газа.

    Дето се вика, те си дават гза, а Путин подсигурява газа.
  • 71 Ванко шемета

    0 5 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 72 333

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Да бе":

    Обясняваш на човек, който използва думата "Рушляци". Безсмислено е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове