Last news in Fakti

11 Септември, 2022 06:35 847 7

Александър Пулев: Държавата продължава да работи на пълни обороти и в пълен синхрон

  • александър пулев-
  • министър-
  • държава-
  • управление-
  • бизнес-
  • правителство

Основният акцент в работата ни е, че правим всичко възможно да подкрепим бизнеса, да осигурим приемственост и добри условия за бъдещото правителство, заяви служебният министър на иновациите и растежа

Александър Пулев: Държавата продължава да работи на пълни обороти и в пълен синхрон - 1
Снимка: БГНЕС

Основният акцент в работата ни е, че правим всичко възможно да подкрепим бизнеса, да осигурим приемственост и добри условия за бъдещото правителство, разработваме всички програми, за да могат европейските средства да достигнат до нас.

Това каза вчера в Габрово служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев, който се срещна с областния управител Кристина Сидорова, областни управители от съседни региони, представители на бизнеса и на Техническия университет в града, предаде БТА.

По думите му държавата продължава да работи на пълни обороти и в пълен синхрон, независимо, че правителството е служебно, а целта е да се даде глътка въздух на микро-, малките и средните предприятия.

Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация за 2,14 млрд. лв. изпращаме в Брюксел за одобрение до 23 септември 2022 г., посочи министърът. Той съобщи, че 99 на сто от всички фирми в Габрово и областта попадат в този сегмент и те могат да кандидатстват по програмите. По думите му от шест хиляди регистрирани бизнеси в Габровска област 5500 отговарят на изискванията за кандидатстване.

"Основният ни приоритет е да помогнем бизнеса в условия на световни кризи – галопираща инфлация и криза в енергетиката, да не се загуби нито една стотинка по европейските програми“, каза министър Пулев. Той беше в Габрово с екипа си по време на мобилна приемна в областната администрация. Целта е да се популяризира и запознае местният бизнес с кандидатстването по процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и структурните фондове на Европейския съюз.

Министър Пулев информира, че по линия на Министерството на иновациите и растежа до края на тази година ще бъдат канализирани 735 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях са по ПВУ. Той препоръча бизнесът в Северна България да кандидатства до 21 септември по първата отворена процедура по ПВУ – Технологична модернизация, на обща стойност 260 млн. лв.

Пулев подчерта, че до края на годината се отварят още три програми по ПВУ – за киберсигурност и иновационни решения в размер на 30,6 млн. лв., за изграждане на фотоволтаични централи за собствено производство на енергия в размер на 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост - с общ бюджет от 120 млн. лв.

По линия на структурните фондове на Европейския съюз Пулев обяви, че от следващата година Министерството на иновациите и растежа ще разполага със седем млрд. лв. за подкрепа на микро-, малки и средни, големи, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании.

Виолина Попова, началник на отдел „Програмиране“ в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ посочи, че основните приоритети на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    4 0 Отговор
    Как да ядосате жена си?
    1. Правиш си диета с нея.
    2.Ти отслабваш, а тя не.
  • 2 От ББР

    2 2 Отговор
    Господин Пулев,молим ви настоятелно,вземете да изчистите ББР от некомпетентното му ръководство и н ефелници,като Стамен Янев,иначе има опастност за ликвидността на банката.
  • 3 Хаджигенов

    6 0 Отговор
    Какви пълни обороти, смешници ненагледни. Анонимници президентски.
  • 4 Мамул

    0 0 Отговор
    Продължаваме напред, защото Кобрата ми е братчет!
  • 5 НЯКОЙ

    0 0 Отговор
    ВЕрвате ли си, ние НЕ!
  • 6 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    Подкрепяте,бизнеса-ПОХВАЛНО!Но няма ли да подкрепите,ОБИКНОВЕНИТЕ,ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ?
  • 7 Тази вносна думичка

    0 0 Отговор
    "иновация", от години я повтарят като папагали. Чак и министерство отделили за нея. Имам чувството, че ако не я кажат 300 пъти на ден, една капка няма да могат да пуснат в тоалетната!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове