Last news in Fakti

12 Септември, 2022 15:38 852 12

Мая Манолова: Лошото качество и увеличението на водата с 35% в Ловеч, прави това благо недостъпно за повечето хора

  • мая манолова-
  • вода-
  • горива

От партията настояват за цена за литър гориво 2,50, което е с 1 лев под настоящите стойности

Мая Манолова: Лошото качество и увеличението на водата с 35% в Ловеч, прави това благо недостъпно за повечето хора - 1
Снимка: ИБГ

Лидерът на ПП Изправи се България Мая Манолова посети Ловеч днес, като част обиколката „По пътя на корупцията.“ Като пример за такава Манолова даде безобразията във водния сектор, довели и до цена на водата на прага и над социалната поносимост в региона.

На срещата с медии и симпатизанти, Манолова представи петте приоритета на партията от т.нар. „спасителен план“. Основно място в него е заложено на кампанията „Не плащай“ – която предупреждава, че хората нямат възможност да изплащат с 60% по -високите цени за вода, тока, парно, дърва за огрев, пелети. Специално в гр. Ловеч драстичното поскъпване от 35% на цената на водата прави това благо, недостъпно за повечето хора. Кампанията е изцяло насочена в подкрепа на всички енергийно бедни, които в страната ни възлизат на над 3 млн. българи.

„Ние от Изправи се България бяхме на общественото обсъждане в КЕВР и възразихме срещу това цената на водата да бъде повишена до 4.20, защото и Ловеч вече е едно от местата където цената настига и надминава социалната поносимост“ каза Манолова и допълни, че „до края на периода водата ще поскъпне с 115% сравнено с началото на водната реформа“ Като енергийно бедни според редица европейски критерии се определят домакинства, чиито енергийни сметки възлизат на 10% и повече процента от доходите. Според Манолова вече говорим и за водно бедни, предвид непосилните сметки за вода, а на места, като в населени места в обл. Велико Търново, наред с повишенията се издават сметки за вода, която в продължение на месеци е била спряна. От Изправи се България планират в програмата си всеки член на домакинство, от дете до възрастен може да ползва по 3 кубика вода на фиксирана цена от 2 лв.

Манолова беше категорична, че ако след 2 октомври не се вземе решение за поемане на пълното увеличение от държавата, ще се пристъпи към ефективни действия и гражданско неподчинение.

Следващ важен приоритет на формацията е таван на цените на горивата. Високите цени на горивата, наред с останалите повишения в цени са причина за високата инфлация. От партията настояват за цена за литър 2.50, което е с 1 лев под настоящите стойности. Според Манолова едно от първите неща в следващия парламент е внасяне на проект на Закон за извънредното положение в енергийния и водния сектор. В този законопроект се предвижда и отлагане на изплащане на сметките докато не бъдат предприети необходимите реформи.

Важно място в програмата на Изправи се България заемат и неотложното повишаване на доходите, както и преизчисляването на пенсиите за пенсионерите на база осигурителен доход за 2021 г. Наред с това от партията са готови със закона за частния фалит, за колекторските фирми, за ограничаване на свръхправомощията на банките, на бързите кредити. „Ще сложим на място монополите“ – каза Манолова.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4444

    11 5 Отговор
    Факти защо продължавате да показвате това нещо , него вече никой не го има за живо.
  • 2 ГОЛЯМ СМЯХ

    8 3 Отговор
    майче искам да те попитам какво работиш? от какво са ти доходите и колко данъци плащаш? или само от медия в медия бягаш да се мъчиш като оняШЕМЕН магъров

    Коментиран от #6

  • 3 МАЯ ЯКО ГИ Е ЗАХАПАЛА

    6 2 Отговор
    КИРО КОКОРЧО И НИНОВА.
  • 4 много ви моля

    5 2 Отговор
    Престанете с тази Мая.Защо пишете за Мая и за ПКП. Ние сме нормални хора и искаме за четем нормарни навини а не коя къде ходила и какво обещала.И на мен съседката ми обеща но вече минаха много години и почвам да се замислям.Мая и ПКП от доста време обещават и не знам да са постигнали нещо.
  • 5 Мнение

    3 3 Отговор
    Добре казано, но изключително популистко. И тази стратегия не е добра.
  • 6 как какво

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Тя беше два мандата депутат от БСП преди да се моли на Бойко да я избераат за омбудсман.Който е бил депутат веднъж сиромашия не може да го застигне.
  • 7 Деций

    3 0 Отговор
    Цената на водата в България вече надминава цената в пустините!
  • 8 Не съм я

    1 2 Отговор
    видял днес,иначе майка и жална.
  • 9 хммм

    2 0 Отговор
    Много ги дразни Мая крадците на народна "плът". Пак са се разбеснели.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 2 ЛЕВА СА МНОГО ЗА КУБИК ВОДА

    0 0 Отговор
    ТОВА Е ПЛАДНЕЖКИ ГРАБЕЖ !
  • 12 Майо Манолов

    1 0 Отговор
    Стар бoклук от нова партия...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове