Last news in Fakti

13 Септември, 2022 14:26 1 518 10

Демерджиев: Присъединяването на България към Шенген ще допринесе за сигурността

  • иван демерджиев-
  • шенген-
  • полицейско сътрудничество

Българският вътрешен министър участва в работна среща за обсъждане на разширяването в Прага по инициатива на Чешкото председателство

Демерджиев: Присъединяването на България към Шенген ще допринесе за сигурността - 1
Снимка: МВР

Вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев взе участие среща, посветена на разширяването на Шенген в Прага по инициатива на Чешкото председателство.

Целта ѝ е набелязване на конкретни стъпки, свързани с присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген – приоритет на Чешкото председателство на Съвета на ЕС, както и на българското правителство.

Форматът, в който участват министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан, министър Иван Демерджиев, както и министрите на вътрешните работи на Румъния Лучиан Николае Боде и на Хърватия Давор Божинович, се проведе в Прага по инициатива на чешката страна.

“Приемаме тази среща като още един сигнал за положително развитие за приемането ни в Шенген”, заяви министър Демерджиев. Той благодари на председателството и лично на министър Ракушан за поетия ангажимент, подкрепа и предприети активни действия в постигането на амбициозния план – приемане от Съвета на Решение за присъединяване през декември.

Вицепремиерът подчерта ангажираността на българското правителство за постигането на тази цел и изрази убеденост, че присъединяването на България ще допринесе за повече сигурност в Шенгенското пространство. Наред с това, то ще бъде справедливо, като се отчита фактът, че страната ни изпълни изискванията за членство още през 2011 г. В този смисъл министърът увери, че от 1 януари 2023 г. България ще е готова да прилага всички шенгенски разпоредби на сухоземни, морски и речни граници, а от март 2023 г. - и на въздушни граници.

Той отбеляза, че страната ни се справя с всички предизвикателства по външните граници на ЕС, така че да гарантираме сигурността на Шенген. Взети са мерки за засилване на защитата на българо-турската граница, която е натоварена с 95% от общия миграционен натиск. Прилага се комплекс от мерки на българо-сръбската граница - най-чувствителна външна граница на изход.

България е проактивен и надежден партньор в полицейското сътрудничество и е активен ползвател на Шенгенската информационна система.

През годините страната ни вложи много усилия и ресурси, за да поема своите отговорности на държава член на първа линия, заяви категорично вицепремиерът. Като знак на взаимно доверие той ясно декларира готовността на България да приеме екип от експерти, под координацията на ЕК, който да установи степента на прилагане на последните достижения на Шенген в областта на управлението на границите и на полицейското сътрудничество.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи потвърди още веднъж амбицията на страната ни за успешно присъединяване към Шенген по възможност до края на годината, за което изключително значение ще има подкрепата на Чешкото председателство.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще допринесе

    2 13 Отговор
    така е браво!
  • 2 Индийски БИВОЛАР

    9 1 Отговор
    ЧУЖДА РЪКА ГРЪБ НЕ ЧЕШИ
  • 3 Жоко

    13 2 Отговор
    Ще допринесе за обезличаването на държавите и превръщането им в щати- СЕЩ!
  • 4 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    7 1 Отговор
    ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ-СТАДИОН КАЛАШНИК -ЧЕКМЕДЖЕТА -ДРАГАЛЕВСКИ ЧЕНГЕНЕТА-СДСАРСКИ КОРУМПЕТА САРАЙСКИ МЕКЕРЕТА САЩИСАНИ ФАНТЕТА- КОМСОМОЛСКИ УАЙНАРИ ЕПСИНЕ ИЧЪРДЪ -СЪС САЛЮТ
  • 5 смях

    15 1 Отговор
    Мръсно соросоидче като шефа си Гумен Кривогледов.
  • 6 Интересно кой

    8 1 Отговор
    ще ни приеме в Шенген след като всеки ден пускаме нелегални имигранти срещу рушвети.
  • 7 бушприт

    5 5 Отговор
    Присъединяването на България към Шенген ще допринесе за сигурността,но няма да допринесе за подобряване на живота на българските граждани. България не е Гърция.
  • 8 Цуца

    4 0 Отговор
    Споко! Тоя откри топлата вода и ще се къпем на воля, без да ни пука цената
  • 9 Минувач

    3 0 Отговор
    Лъжец с широко отворени очи е тоя Иван Демерджиев! Толкова ни е сигурна границата че всеки ден из страната шетат автобуси с нелегално преминали емигранти нещото обявено по недуразумение за "държавна граница".
  • 10 Кой е назначил онова

    0 0 Отговор
    НЕЩО, тръгнете по тази линия, база данни за всички процедури, като излязат едни и същи без наказания, кои началници са ги отменяли и всичко ще излезе
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове