Last news in Fakti

14 Септември, 2022 22:25 1 103 25

Мартин Димитров: Нарочно насаждат страхове за режим на тока

  • мартин димитров-
  • режим на тока-
  • росен христов

Добрият вариант е да има кабинет между ДБ и "Продължаваме промяната", смята той

Мартин Димитров: Нарочно насаждат страхове за режим на тока - 1
Кадър Bulgaria ON AIR

"Ако служебният кабинет не саботира собствената си държава, няма да има режим на тока, и газ ще има. Това са страхове, които някой нарочно насажда и очевидно, търсейки някакви външнополитически дивиденти", заяви Мартин Димитров от "Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че от ДБ искат оставката на министър Росен Христов, защото са го предупредили, че не трябва да има разговори с Москва и "Газпром", защото това е задънена улица.

"Днес е хубав ден да сложим край на тези преговори и да разберат, че месеците септември и октомври са ключови и в тях ние трябва да договорим алтернативи", твърди гостът пред Bulgaria ON AIR. Според него няма смисъл да ги чакаме целия септември, това би било жалка, слаба и неаргументирана постъпка.

"Досега служебният кабинет просто не ги виждаше слотовете, защото се беше вперил в Москва. Слотове има в Гърция и Турция. За да бъде цената благоприятна, трябваше да се проведат разговори на най-високо политическо ниво с Гърция и Турция и въпросът щеше да бъде решен. Служебният кабинет целенасочено не го реши, защото си вярваше много, че ще намери друго решение и се оказа, че изпусна питомното и сега гони дивото", смята Димитров.

Той уточни, че първото нещо, което трябва да направим, е да потече азерският газ по интерконектора на 1 октомври, защото това е най-евтиният газ. Второто, по думите му, е допълнителни количества от Азербайджан и такива разговори са водени, категоричен е той.

"Светът в момента е в сложно положение, затова не трябваше да изпускат 7-те танкера, или 6 от тях. Те са резултат от преговорите между ЕК и САЩ. Сега трябва да се опитат да купят друг втечнен газ и да обявят международен търг", е мнението на госта.

Димитров посочи, че газохранилищата в Европа са запълнени във висока степен, нашето е на 67% – доста ниско за кризата. Той уточни, че България е малък консуматор на газ и количества могат да бъдат намерени, а в този международен търг трябва да направим опит да купим количества и през съседите.

"С Азербайджан проблемът е, че износът на ток е сложен за решаване. Аз бих предложил това да го направят с Румъния, тъй като тя произвежда ток от газ и би могло да се направи бартер, да получим газ срещу ток и това е част от европейската политика за 15-процентно спестяване на потреблението на газ", предлага той.

Според него тезата на БСП, че трябва да се спре износът на ток, няма как да се реализира, защото България е подписала и е част от ЕС и има единен пазар, от който не можем да се откажем.

"За бъдещето на България виждам два основни варианта. Единият е да остане служебният кабинет за цялата зима, но това е лош вариант. Добрият е да има кабинет между ДБ и "Продължаваме промяната", което зависи от изборните резултати", заключи Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    18 5 Отговор
    ФЪФЛЬО, ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ ЗА ДНЕШНАТА СИТУАЦИЯ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ионел Боеру

    18 4 Отговор
    тоз ще може ли да бяга толкоз бързо,колкото го гонят?
  • 4 тоя лъже

    11 4 Отговор
    Слотовете много отдавна са предплатени.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мавтинчо,

    10 2 Отговор
    с непосилна роля си се заел. Да изразяваш позициите на дебаБългария като изтъкнат икономист.
    Полагаш усилия, но няма резултат. Примири се.
  • 9 Офф тоя

    8 2 Отговор
    с мозък на момченце от детската градина...
  • 10 мисля си

    12 2 Отговор
    Всички жълтопаветници, деца на знатни номенклатурчици отпреди 1989 г., смятат, че като викат силно и непрекъснато срещу Русия, всичко ще стане по мед и масло и те ще станат успешни управляващи. Жалки са. Не го казвам с удоволствие. Неприятно ми е, че имаме толкова прозрачно некадърни политици.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 некой си

    5 1 Отговор
    щом ще даваме ток на северна македония режим на тока ще има със сигурност
  • 15 Промивките вече не ни действат

    6 1 Отговор
    Какъв кабинет на ПП и ДБ го гони тоя ненормалник, след като ги видяхме на практика, а не на думи, какви са некадърници? Дай боже въобще да не влязат в парламента тези боклуци!
  • 16 Соломон

    5 1 Отговор
    Трябва да си ДЕБИЛ, за да приемаш за "нормална" цена от 1 лв. за КИЛОВАТ електроенергия, при условие, че цената преди "санкциите" към Русия, беше 25 стотинки !



    за нормални цени от повече
  • 17 гтфдц

    4 1 Отговор
    Сектант от "Дай България" нали ти бре некадърник, ни разправяше преди 10 г как няма да ни трябва централа атомна? Некадърник с некадърник трябва да ти счупят очилата както са ти на носа. Сега ако имахме мощности, щяхме да продаваме и да печелим а не да се чудим ще има ли режим на тока и колко ще струва. Не в парламента а в затвора трябва да ви вкарат предателите на България, начело с простия пожарникар и разбойниците му от ГЕПИ.
  • 18 М3 голд

    2 1 Отговор
    Вижте само как се тика: доставките на газ да решават политиците. До кога ще ви хрантутим, бе. Ти не си никакъв политик, с грешните предложения за народа си. Просто си се хванал за масата с ядене и гледаш да не я изпуснеш. Колко години вече, с твоя ограничен всякакъв потенциал, си на тази маса. Жалко, че избирателната ни система е калпава. Ако беше смесена, такива жалки псевдополитици щяха да се оттекат в канала.
  • 19 БгТопИдиот

    2 1 Отговор
    МаФтично е от децата на капитан Грант.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 КОЖЕН ПИРОН

    1 0 Отговор
    Факти каква. Е. Тая. Цензура
  • 25 Стига сте давали думата

    1 0 Отговор
    на този аутист с Даун синдром
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове