Last news in Fakti

20 Септември, 2022 10:12 2 783 26

Адриан Николов, ИПИ: Работещите обедняват, а пенсионерите забогатяват

  • пенсионери-
  • работещи-
  • доходи

Доходите от социална помощ растат с 2% при инфлация от 17%

Адриан Николов, ИПИ: Работещите обедняват, а пенсионерите забогатяват - 1
Снимка: БГНЕС

"Ще имаме наистина висока инфлация, поне в средносрочен план. Най-вероятно ще имаме доста забавен растеж, ако не вървим към рецесия, ако войната продължи следващите няколко месеца или дори година, което изглежда доста вероятно."

Това каза пред БНР икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

Според него се намираме в "агресивна инфлационна ситуация".

Увеличението на пенсиите доведе до доста изпреварващ спрямо инфлацията ръст на доходите. При работещите ръстът на доходите е едва 6%, тоест имаме реално обедняване на работещите и леко "забогатяване" на пенсионерите, отчитайки много ниската база при тях, коментира Николов в предаването "Преди всички".

Доходите от социална помощ растат с 2% при инфлация от 17%, говорим за обедняване от осем пъти, ако някой разчита само на социални помощи, отбеляза още експертът.

Гарантираният минимален доход у нас е 75 лева, не е променян от десетилетие, получават го по-малко от 80 000 души по данни на Агенцията за социално подпомагане, припомни икономистът.

Минималната заплата е доста сериозна пречка за най-младите и най-необразованите в достъпа им към пазара на труда. Колкото повече тя расте, толкова пазарът на труда става по-недостъпен, а за работодателите става по-трудно да наемат млади, неподготвени кадри, изтъкна Адриан Николов. По думите му при много висока безработица увеличаването на МРЗ е "много лоша идея".

"Като цяло напоследък в Европа не се гледа с голямо презрение към неразумната парична политика в краткосрочен план. От няколко години се намираме в ситуация, която е доста извънредна – трябва да гасим поредица от пожари. Вземането на още дълг и излизането на дефицит е едно от решенията. В дългосрочен план тази цел изглежда важна и необходима, но на този етап не изглежда като най-важното нещо, което трябва да преследваме", каза още Николов.

Относно последните огласени от Брюксел идеи за извънредни правомощия за справяне с веригите на доставки, включващи централизирано планиране на производството на стоки и тяхното складиране, Адриан Николов посочи:

"Доста ми прилича на планов подход. (…) Персонално се съмнявам, че има такъв работещ пример. Би ми било много интересно, ако някой посочи къде и как работи такъв тип планиране на бъдещи нужди на централно ниво от страна на държавата и съответно раздаване на заповеди на свободен бизнес какво, как, кога да произвежда и кога да го складира."

Последните няколко кризи настъпиха буквално за дни и седмици и няма как една администрация да ги предскаже, както и да накара бизнеса да произвежда и да трупа резерви през това време, категоричен е икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1233211

    13 1 Отговор
    Политиката е над икономиката пред избори.
  • 2 пенсионер

    20 4 Отговор
    всичко е относително........забогатяват тези с многото пари...
  • 3 ТлъстПенсионер

    5 13 Отговор
    ами да се осигуряват за Макс. Пенсия и да си живуркат охолно на 65 г. който както си подреди живота !!!!
  • 4 Експерте

    32 0 Отговор
    Адриане, научи се да работиш с проценти. При 100лв. например увеличението на дохода с 2% озмачава 102лв. При 17% инфлация това което е струвало 100лв. сега е 117лв. 117/102 = 1,147 или с 14,7% се е отразила инфлацията, а не както го смяташ 17/2 = 8,5 или "обедняване от осем пъти". И не завиждай на пенсионерите за "много ниската база при тях".
  • 5 Гневен

    25 0 Отговор
    От такива специалисти България е на тоя хал.

    Коментиран от #7

  • 6 Измислени икономисти

    27 0 Отговор
    Колко пъти излъгахте и обрахте доходите и спестяванията на хората, та вие не сте икономисти, а шарлатани, мошеници и крадци! Измислени празни приказки и кухи клишета или с една дума обира продължава с пълна сила!
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гневен":

    ПРАВ СИ господине
  • 8 Работещите обедняват

    22 3 Отговор
    като купуват айфони, карат коли със скъп бензин, разкарват се до халкидики, ядат и пият в таверните там и накрая теглят заеми, а пенсионерите забогатяват освен че дават пари на внуците ами и живеят като скотове повечето поради бг закостенелен манталитет да има за децата. Докато западните пенсионери ходят на круизи и почивки
  • 9 А колко пъти е

    19 0 Отговор
    ограбван пенсионния фонд и има ли един наказан до сега? Всеки, който доживее до възраст, става пенсионер, а "работодателите" се чудят как да изиграят системата. Като си гладен си готов на всичко и си казваш - временно, а то остава постоянно, независимо кои са на власт. Ако имаше искрено желание да се коригират нещата, това отдавна щеше да е забравено, но 33г. тъпчем в тинята. Едва ли е случайно. А тоя "мъдро" ни "светва" по въпроса, лапва хонорара и всичко до тук.
  • 10 лично мнение

    3 16 Отговор
    Работещите обедняват, а пенсионерите забогатяват

    Е това го говоря от месеци.

    Това никъде и никога не е било
    Работещ да взима по малко от пенсионер.

    самия кокорчо го каза МРЗ до 2024 - 710 лв
    Мислете за кого ще гласувате

    Коментиран от #20

  • 11 Гошо Тръбата

    22 1 Отговор
    Няма как пенсионерите да са "забогатяли", след като бяха и все още са под прага на бедността. Увеличението на пенсиите цели единствено да им даде малко по-достоен живот, но на икономистчетата им се увидяха 20те лева за баба Пена, а не милирадите, окрадени от гербавите мутри и комунистите преди това.
  • 12 гражданин

    22 0 Отговор
    Пак манипулации - никой не е забогатял, нито пенсионерите, нито работещите. Всички масово обедняваме последната година-две! При над 20% инфлация и увеличаване на доходите под 10% как да забогатееш повече от преди?
  • 13 Бойко

    14 0 Отговор
    Вчера видях един пенсионер с ферари
  • 14 емигрант

    21 1 Отговор
    ИDИОТ ли е този Адриан или завършен нехранимайко, че вмести пенсионерите в изказът си ? По целият свят пенсионерите са за почит и уважение и никъде никой не наднича в паницата им, защото те са дали това което трябва на държава и общество и е време да си вземат своето ! ИDИОТ е този стършел !
  • 15 Тошков

    14 1 Отговор
    Значи затова това лято на слънчев бряг имаше само пенсионери
  • 16 Пенсионер Ражков

    15 0 Отговор
    Кой колега му е дал дипломата на този индивид
  • 17 Бай Ганьо

    9 0 Отговор
    Убедих се че Ганьо няма да се оправи
  • 18 Перник

    15 0 Отговор
    Този от България ли е че ги пише тези буламачи?
  • 19 Курнелия

    9 0 Отговор
    Поне един да каже че българския пенсионер е богат
  • 20 И язе. така си мислА.

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "лично мнение":

    След време някъде по света ще пишат : Българските пенсионери затриха държавата..А ти дано доживееш пенсионер да станеш.
  • 21 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Господин Адриан кого нарича " забогатяващ" пенсионеер.Убеден съм, че бивши висши държавни служители, които през живота си са получавали големи заплати и не са си плащали ТЕ САМИТЕ осигуровките, получават тавана на пенсиите и сега, когато има някакво увеличение – то е за тях е най-голямо.
    Какво да каже сиромах, който е пенсиониран за благодарност от демократичната държава за изграждането на социализма с нищжна пенсия за своя 45-50 годишен трудов стаж, когато сам си е плащал осигуровките, НО за база при пенсионирането му са вземати точно годините на министър Румен В. Гечев и заплатите от 2-3 долара месечно !??!
    И с право социалната служителка му казва : " Пенсионните Ви осигуровки са нищожни, за това и пенсията Ви е малка!"
    Приятно е все пак, как всички БИВШИ в тази държава се оказва, че са прекрасни специалисти и много знаят и.....нищо не са сторили , когато са били властници . Убеден съм, че са си получавали скромните заплати и държавата им е плащала пенсионните осигуровки и застраховки в прилични размери !!
  • 22 ГОРЕЩА НОВИНА

    5 1 Отговор
    ИЗБУХВА БОМБА В ПИК! СЕКРЕТЕН ДОКЛАД НА ДАНС РАЗКРИВА: Кирил Петков сключва фиктивен договор за 1 млн. лв. с консултантите "WHITECASE" от Харвард за газа. Засечени 5 офшорки, свързани с ПП, през които минавали комисионни. Сигналът идва от ЦРУ, уведомен е и президентът. Прокуратурата разследва Кирил и Асен за 100 млн. лв., "ощипани" от бюджета, и ПРЕСТЪПНА договорка с МЕТ и други посредници
  • 23 Кандидат пенсионер

    0 0 Отговор
    Хихихи, браво и аз изкам да се пенсионирам
  • 24 ОБЕКТИВНИЯ

    5 0 Отговор
    СУПЕР СМЕШНО ТВЪРДЕНИЕ!
    И РАБОТЕЩИ И ПЕНСИОНЕРИ СА "ЦЪФНАЛИ И ВЪРЗАЛИ"ОТ ПАРИ!
  • 25 Кмитева

    2 0 Отговор
    :) обратно към плановата икономика. Още си спомням едно време имаше две лелки в т.нар. “Планов отдел” по цял ден смятаха и прехвърляха таблици...
  • 26 Адрианчо

    0 0 Отговор
    ако наистина мислиш, че пенсионерите са забогатели трябва веднага да смениш дилъра си!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове