Last news in Fakti

23 Септември, 2022 08:34 944 8

Юрист: Страната ни е системен нарушител на Европейската конвенция за правата на човека

  • христо христев-
  • европейска конвенция за правата на човека-
  • права на човека

Конвенцията не се прилага пряко пред българските органи и в частност пред българските съдилища

Юрист: Страната ни е системен нарушител на Европейската конвенция за правата на човека - 1
Кадър Bulgaria ON AIR

За 30 години Европейският съд по правата на човека е произнесъл близо 1500 решения срещу България, над 700 от тях са осъдителни. За този период от време държавата е платила солидна сума пари, заради това, че не са взети никакви мерки.

Статистиката показва, че имаме значителен брой осъждания за нарушения на различни разпореждания на конвенцията. Това заяви в предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR доц. Христо Христев, ръководител на магистърска програма „Право на Европейския съюз“ в Юридическия факултет на Софийския университет.

По думите му, причините за тези нарушения, не са свързани толкова с прилагането на хода на Европейската конвенция за правата на човека, а по-скоро с това колко функционира у нас прилагането на уредбата за защита на основните права и механизма на тяхната защита.

Конвенцията не се прилага пряко пред българските органи и в частност пред българските съдилища, е мнението на експерти в областта, заяви Христев.

Специалистът отбеляза, че България е част от неблагоприятна статистика по отношение на изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека.

Той заяви, че системата ни е системен нарушител на Конвенцията и е налице висока степен на негодност при прилагането на ефективната международната и европейската уредба, с която сами сме се обвързали.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корги

    10 1 Отговор
    Като прочета нещо за "права на човека" и веднага в съзнанието ми изплуват буци кюмюр и гайки с обратна резба, не знам защо... полезно е човек да бъде поне малко расист, това е защитна реакция вследствие на дълго демонстрирана толерантност и в това няма нищо лошо.
  • 2 Корги

    6 0 Отговор
    А нещо за задълженията на "човека" каза ли това нахакано юристче? Като си казал А, кажи и Б, иначе не се различаваш по нищо от един грантаджия.
  • 3 Скъпо ни излиза ли?

    9 1 Отговор
    Затова не искаме в Еврогейско Робство
  • 4 Демократ

    6 0 Отговор
    Това доказва,че няма демокрация.Управление,което по никакъв начин не се съобразява със закони и правила и не му пука какви щети нанася на държавата не се интересува от правата на хората няма никакъв морал.Това се харесва и на много българи за жалост и затова обичат Путин.Те не знаят и не могат да си представят какво е нормална държава и не дават България да стане такава.
  • 5 комунист

    3 1 Отговор
    Какво хубаво беше по време на комунистическото робство,махахме като севернокорейци с червени знаменца и който не махаше го вкарваха в лагерите,без присъда,без права. Човек може да види как живеят сега севернокорейците за да има представа как е живял българина по време на тоталитаризма
  • 6 Гост

    6 0 Отговор
    Само юрист може да каже 800 думи и да не разбереш кво иска да каже ;)
  • 7 От кой бе

    4 0 Отговор
    От престъпници осъдена Бобокови Баневи и др. оръфляци
  • 8 Напиши коментар

    2 0 Отговор
    Така ще бъде, докато "...държавата е платила солидна сума пари, заради това, че не са взети никакви мерки". Когато, всеки, станал причина за осъдителна присъда срещу държавата, лично, персонално, за своя сметка заплаща обезщетенията и носи последствията, нарушенията ще спрат - просто е. И една задача за отличници: Ако аз нарушавам правилата за движение, а държавата ми плаща актовете, каква е вероятността да започна да спазвам закона?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове