Last news in Fakti

25 Септември, 2022 13:43 2 796 38

Съдът: Тошко Йорданов не е клеветил Татяна Дончева за „500К“

  • тошко йорданов-
  • татяна дончева-
  • обида-
  • съд

До делото между политиците се стигна

Съдът: Тошко Йорданов не е клеветил Татяна Дончева за „500К“ - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд е отхвърлил иска на бившия народен представител и лидер на „Движение 21“ Татяна Дончева срещу зам.-председателя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, съобщава „Сега“.

До делото между политиците се стигна, след като Йорданов обвини Дончева, че е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство в 46-тото Народно събрание.

Става дума скандала „500К“, който започна от интервю на Тошко Йорданов по БНР преди година, в което той разказа, че Дончева се е срещнала с бившия министър на спорта Радостин Василев в офиса на адвокатската му кантора. По делото като свидетел се явява и самият Василев. Той разказва, че в момента, в който говорили за това дали той може да убеждава депутати да гласуват против волята на партията, тя си драскала на едно листче. Върху него имало имена, имало и някакви рисунки и една цифра, които ищцата изписала пред него. Вербално нищо не била коментирала и не му била предлагала подкуп. От невербалните действия ставало ясно обаче, че това листче има някаква цел. Василев само отговорил, че това няма как да се случи и че Дончева е объркала мястото.

Радостин Василев изтъква пред съда още, че в интервюто си Тошко Йорданов разказва единствено неговата интерпретация на това, което той му е казал. Отбелязва също, че в публичните си изяви в нито един момент не е твърдял, че му е предлаган подкуп. Споделя обаче, че 99% от хората биха го възприели по този начин.

Татяна Дончева от своя страна твърди пред съда, че се е почувствала обидена от определенията „лъжец“ и „изключително нечистоплътен политически човек“, както и „некоректен човек, меко казано“, които е направил Тошко Йорданов. Според показанията на свидетел, Дончева се е почувствала омерзена от факта, че излиза информация, че се опитва да дава подкуп и да разцепва парламентарната група на друга политическа партия. Заради емоционалното ѝ състояние дори се наложило да взема хапчета. Друг свидетел в нейна защита пък казва, че тя му е споделяла, че това, че е предложила подкуп, че я обвиняват в корупция било абсолютно обидно и неразбираемо за нея, защото тя никога не се била занимавала с корупция.

В крайна сметка Софийският районен съд отхвърля иска. В мотивите съдия Радмила Миразчийска намира, че доколкото свидетелските показания на Радостин Василев са вътрешно непротиворечиви и по делото не е събрано нито едно доказателство, което да ги опровергава, то следва да им даде вяра и да приеме, че изложените от ответника факти в интервюто отговарят на обективната действителност. „Изнесените в процесното интервю факти и употребени изрази не са били самоцелни, да засегнат честта и доброто име на ищцата, а са целели да информират обществото по въпрос от обществен интерес, свързан с обществена личност, заемаща публична роля и да се направят изводи от гледна точка на дължимото и демонстрирано политическо поведение“, казва съдията.

Съдът намира още, че изказванията на Йорданов представляват оценка на политическите качества на ищцата и макар изразите, които са използвани да обиждат, шокират и притесняват, това не представлява противоправно деяние, тъй като свободата на словото е в „основите на демократичното общество и едно от базовите условия за неговия прогрес и реализацията на всеки отделен човек“.

„Без съмнение в конкретния случай дадената оценка е негативна и използваните изразни средства надхвърлят добрия тон и пряко засягат конкретно лице, но доколкото името на ищцата е упоменато във връзка с оценка на нейната професионална дейност като политик не е налице противоправно поведение“, посочва още съдията в решението си.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 У тоя

    27 6 Отговор
    само сплетни , интригантство и двуличие !

    Коментиран от #10, #13

  • 2 Горски

    16 9 Отговор
    За да клеветиш трябва да имаш нещо в пространството между ушите, затова правилно са отсъдили, че Тошко Африкански не може.

    Коментиран от #9, #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българка

    22 7 Отговор
    Накратко казано политиците са недосегаеми. Могат да обиждат, клеветят, лепят етикети , набеждават . А върхушките на 12-годишното Борисово управление и да грабят
    Най-важна е правосъдната реформа, така че да няма недосегаем о безотчетен Главен прокурор, корумпирани съдии и да не е никой над закона. За такива обиди от Тошко Йорданов обикновен гражданин щеше да е осъден

    Коментиран от #32

  • 5 Едно цяло

    20 8 Отговор
    За пореден път съдиите казват на черното бяло!Тодор Йорданов един месец обясняваше как Татяна Дончева е предлагала 500к (половин милион) на техни депутати за да се оттеглят, само съдиите не са го видяли и чули това!!!

    Коментиран от #33

  • 6 Габърчето Тошко

    20 8 Отговор
    Е клеветник и сляп изпълнител на волята на повелителя си.Толкова вярно куче никой друг партиен лидер няма.

    Коментиран от #15

  • 7 да не бързаме

    12 4 Отговор
    Това е решението на съдия от първата инстанция, тримата съдии от въззивната инстанция могат да мислят по съвсем различен начин.
  • 8 рфтгъхуйи

    7 2 Отговор
    Решението на съда се чете като:

    Всичко казано е ИСТИНА. Точка.
  • 9 онзи

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Горски":

    Чупката комуноидно плесенясало!!
  • 10 Драйфус

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "У тоя":

    Адмирации за коментара!!!
  • 11 А кой го казва

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Горски":

    Този с най тежките дефицити ли?
  • 12 Тошко Йорданов

    11 5 Отговор
    След 2 октомври ще отиде от партия за която никой не гласува в телевизия която никой не гледа.Иначе има цветущ каруцарски език

    Коментиран от #16, #17

  • 13 неееееееее

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "У тоя":

    И ПЕПЕТА, И ДЕБЕТА И ОТНОВО КОМУНДЕТА!!
  • 14 Фффффф

    7 2 Отговор
    Съд който оневинява мутрата тиква,е съд подчинен на мафията
  • 15 Любопитен

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Габърчето Тошко":

    Е как да няма? Ами ти??
  • 16 онзи

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Тошко Йорданов":

    Ще отиде ,кога баба ти обуе прашките!
  • 17 Ааааа не

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Тошко Йорданов":

    Никъде няма да ходи!! Те имат мисия!! ДА ВИ РАЗКАРАТ ОКОНЧАТЕЛНО!!!.......И ЩЕ УСПЕЯТ!!!!!!!!!!
  • 18 мой

    7 3 Отговор
    Съдът ктонпаст от предизборната борба. Първо оправдах крадливия от Банкя, сега Тошко Африкански... Точно по часовник за изборите. Мафиоти.
  • 19 корекция

    5 4 Отговор
    Съдът като част от предизборната борба. Първо оправдах крадливия от Банкя, сега Тошко Африкански... Точно по часовник за изборите. Мафиоти.
  • 20 движение 69

    6 4 Отговор
    ко е туй движение 21 ? и каква е ползата на българите от него ? кат 7/8 -фани единия удари другия!
  • 21 Диаболо

    8 6 Отговор
    Този Тошко е пълен въздух. Срам и позор за политиката. Мижави фигури.
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    ЗА мильони няма закони за кокошка няма прошка
  • 23 Мууууии

    5 3 Отговор
    Малкия честен човек излъгал..КАК Е СТАНАЛО?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Демократ

    7 5 Отговор
    България върви още по-надолу в съдебната система.Официално доказва,че мафията владее съда и няма да разреши нейни хора да бъдат съдени и няма да разреши да се казва истината.Всички чухме какво каза Тошко Африкански срещу Татяна Дончева,и публично я обиди, неслучайно мафията вкара в Парламента Копейкин и не допусна Татяна Дончева,Бабикян ,Хаджигенов и Мая Манолова.Няма честни избори,има ЦИК подчинен на мафията.

    Коментиран от #34

  • 26 Пфуй

    5 4 Отговор
    Тошко е най-големия нтригант в политиката. Мръсна душа има този човек.
  • 27 6нтщ5ж

    5 4 Отговор
    Амян от простаци в българсщата политика! То не бяха Тошковци, Славчовци, Бойковци. Много ниско е паднало политическото ниво у нас. Всеки простак си въобразява, че разбира ат политика и се натиска, за да се облажи и да облажи своя кръг от скрити благодетели.

    Коментиран от #35

  • 28 африкански

    3 5 Отговор
    Следващият парламент само по тлевизията.Вие не ставате и за картун нетуорк смешни банани в пижами.
  • 29 ИТН саботьори

    5 4 Отговор
    ИТН отиде на бунището на историята.
  • 30 Голем смех

    3 2 Отговор
    Щом за политиците нищо не е обидно, от утре може да се псуват като хамалите от Сточна гара...
  • 31 Браво на съда

    2 3 Отговор
    Един път да се произнесе правилно и справедливо!
  • 32 Какви обиди?

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Откога истината е обида? Направо не знам откъде се извъдихте такъва народ продажен!
  • 33 И да не е лъжа

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Едно цяло":

    Що за простотия драскаш?
  • 34 Чухме

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Демократ":

    И каза истината! Ти много ли я мразиш? За това ли си фен на киро лъжеца? Е лъжата те превръща в нищо!
  • 35 А как се разбира от политика

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "6нтщ5ж":

    Като лъжаеш като простокирчо, крадеш като баце и плащаш на такива глупаци да ръсят простотии! Имаш супер мечта! Да си глупав, лъган, беден и ограбен! Дано ти се сбъднат мечтите за които се бориш!
  • 36 Феликс Дж

    2 3 Отговор
    Цялото ни правосъдие е такова: не можеш да направиш такива фактически и правни изводи и в същото време да отсъдиш противното. Така ПРАВОСЪДИЕТО става ПРОТИВНО.

    Коментиран от #37

  • 37 Каквито

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Феликс Дж":

    и изводи да е направило, важното е, че този път е застанало на страната на истината!
  • 38 Реформа

    0 0 Отговор
    Този случай е илюстрация на цялото ни правосъдие. Няколко месеца Африкански твърдеше по всички медии че Татяна давала подкуп от 500 хил.лв., но за съда твърдението на тошко не било вярно. За да бъде решението на съда истина, излиза че Дончева наистина е давала този подкуп. Но ако това е вярно нека държавата да осъди Дончева за корупция. И това няма да стане. При това положение как да не искаш реформа на съдебната система.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове