Last news in Fakti

27 Септември, 2022 09:16 893 23

Енергийният министър: Не се очаква недостиг на газ

  • росен христов-
  • енергетика-
  • газ

Прогнозите са за стабилни доставки през отоплителния сезон, каза той

Енергийният министър: Не се очаква недостиг на газ - 1
Кадър БНТ

"Не се очаква недостиг на газ. Нашите прогнози са за стабилни доставки през отоплителния сезон и не само, въпросът е в цената, затова водим тези процедури. Работим по диверсификация, в момента са открити няколко търга за втечнен газ, днес смятаме да обявим и търг за тръбен газ, там където съседни държави имат излишни количества", заяви в "Денят започва" по БНТ, служебен министър на енергетиката Росен Христов. Той уточни, че има сериозен интерес към търговете.

Той подчерта, че режим на тока не се задава.

"Българската енергийна система е стабилна, планови ремонти се извършват навреме. Не очакваме пренатоварване, няма рискове. Трябва да осигурим енергоизточници на всички, така че хората да не се налага да инвестират в смяна на видовете отопление, защото това е допълнителен разход", отбеляза Росен Христов.

Росен Христов коментира, че днес би трябвало интерконекторът с Гърция да получи Акт 16.

"Или утре най-късно, от КЕВР са готови да извадят лиценз за преминаване в търговска експлоатация и на 1 октомври ще бъде официалното откриване. Системата ще бъде активирана и търговски количества газ ще тръгнат през тръбопровода. Цената не мога да я коментирам, защото е конфиденциална, но е много конкурентна, по-ниска от сега", каза енергийният министър.

По думите му страната ни не се е отказала от руския газ, но засега от "Газпром" няма конкретен отговор на българските искания.

"Няма нужда да отхвърляме в случая потенциален доставчик. "Булгаргаз" продължава да дава заявки. Водят се преговори с редица доставчици. Няма риск да бъдем залети от евтин газ и да се чудим какво да го правим. Има някаква вероятност "Газпром Експорт" да поискат компенсации", допълни Росен Христов.

Той подчерта, че служебният кабинет не иска арбитражно дело.

"Танкерите с втечнен газ не бяха реални, нямаше никакъв шанс да ги вземем и да ги разтоварим, оказа се невъзможно да осигурим слотове поради краткия срок. Гърция обявява търг за слотове в средата на октомври за 2023 година, на който смятаме да участваме. Преговаряме активно с турската страна и за тази и за следващата година. Газ на каквато и да е цена не ни върши работа", добави Росен Христов.

По думите му в момента се разработва законопроект, който да бъде оставен на следващото редовно правителство,, който да включва компенсации и за газ.

"Мерките ще бъдат по-комплексни и насочени към тези, които имат най-много нужда. Аз предлагам степента на подпомагане да зависи от ангажиментите от ответната страна за икономии, оптимизация и енергийна ефективност. За крайните потребители в идеалния вариант би трябвало отоплението на ток, газ и парно да бъде на приблизително една и съща цена. Опитваме се да разработим честна система за компенсация, с цел хората да не се отказват от парно и да купуват климатици, идеята е обемите, които крайните клиенти консумират да бъдат такива, които реално употребяват", каза още Росен Христов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гротеска на министър

    17 1 Отговор
    Този е най- т ъ п а т а обществена персона след бойко

    Коментиран от #12

  • 2 КОНЕКТОРА С ГЪРЦИЯ...ШАМАР ЗА БСП

    12 3 Отговор
    И газов шут за РУСИЯТА.......
  • 3 Ванко шемета

    1 9 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣

    Коментиран от #21

  • 4 и кво от това?

    3 3 Отговор
    Дърварите му мислете.Ревахте всички са евтина газа , а тя е главно за топлофикациите.Сега аз имам евтино парно , а ти скъпи дърва и скъп ток!

    Коментиран от #18

  • 5 !!!?

    10 4 Отговор
    А каква беше тази истерия преди месец...та сега да ви благославяме като "спасители" !!!?

    Коментиран от #6

  • 6 Умен си като министъра

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "!!!?":

    Цената, бе бунаци! Цената!

    Коментиран от #13

  • 7 ваш единствен фен

    11 1 Отговор
    г-н министре защо не взехме договорените танкери а отидохте в Русия да се молите и след като ви изгониха от там /като мръсно куче/пак търсите втечнен газ който няма да бъде на цената на този който отказахте
  • 8 Мдааа....

    10 0 Отговор
    Преди изборите очаквайте подобни изказвания....Всичко се потулва и се крие пред народа.Минат ли изборите,ще се окаже,че сме и без гащи.
  • 9 Перо

    4 3 Отговор
    Космическите цени също правят газа не наличен! За това могат да го намерят,като платят петорно и за сметка на данъкоплатеца! ДАНС и Прокуратурата защо се съобразяват с изборната обстановка и не разследват постедниците и продажбата на евтин газ от хранилищата, от ПП?
  • 10 ЗиС 5

    5 1 Отговор
    Енергийният министър: Не се очаква недостиг на газ,а недостиг на квас за тесто и хлябъ.
  • 11 Чоко

    9 0 Отговор
    Нали щяхме да сме на тъмно и студено, нали беше хаос, пък без нищо да сте направили позитивно газ пак има и то без Газпром. Какво стана бе Радев смешник такъв. Всичко лъсна изведнъж- всяване на паника и плашене на хората.
  • 12 Пирончо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гротеска на министър":

    Забрави Барни Ръбъла, Тома Биков, ПКП-то.
  • 13 !!!?

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Умен си като министъра":

    Цената се определя от пазара...няма балами !!!?

    Коментиран от #17

  • 14 АнтиЕС

    2 1 Отговор
    Газ ще има,защото ще е скъп и няма да се ползва!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Факти":

    Цената не е за всеки.....
  • 17 Само констатирам

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "!!!?":

    Цената се определя от пазара и от това през колко посредника минава !

    Коментиран от #19

  • 18 един

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "и кво от това?":

    Kъде е тя,евтината газ?Парното ти,ще е евтино защото се субсидира!Ако няма субсидии Топлофикация ще фалира и трябва да бъде закрита,а ел. мрежата няма да издържи натоварването през зимата,и хората ще стоят на студено!
  • 19 !!!?

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Само констатирам":

    И посредниците са част от пазара...посредник няма (!) само когато сам си произвеждаш стоката !!!?

    Коментиран от #22

  • 20 Демократ

    1 1 Отговор
    Отново предават интересите на България на Газпром.Отказват се от арбитражния дело,въпреки че България ще го спечели,защото е изправната страна,както ще постъпят другите пострадали европейски държави,като Полша. На всичкото отгоре внушава,че Газпром ще поиска пари от нас и ще ги получи,но не казва за какво,тъй като нарушителя на договора е Газпром.Продажници с власт,страшно е.Кремълски подлоги.
  • 21 Как разбра, че не ползваш?

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ванко шемета":

    Как разбра, че не ползваш? И какво разбираш под "ползвам", защото има много начини да я ползваш и плащаш без дори да разбереш.
  • 22 Само констатирам

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "!!!?":

    Има значение КОЛКО СА !!!
  • 23 Минева

    1 0 Отговор
    Радевите дървени неадекватници
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове