Last news in Fakti

29 Септември, 2022 13:09 918 10

Свинаров: Не е сериозно да чакаш модернизация, когато бюджетът не стига за издръжка на армията

  • николай свинаров-
  • армия-
  • бюджет-
  • издръжка-
  • модернизация

България няма възможност да изгради армия, която да гарантира сигурността ѝ при война, казва бившият министър на отбраната 

Свинаров: Не е сериозно да чакаш модернизация, когато бюджетът не стига за издръжка на армията - 1
Снимка: NovaNews

Ако променим политиката си, можем да поискаме и ще получим помощ от НАТО. Още през 2005 г. бюджетът за отбрана беше намален двойно. Да очакваш модернизация, когато бюджетът не стига за издръжка на армията, е несериозно. Това коментира бившият министър на отбраната Николай Свинаров за "Твоят ден".

Не очаквах да имаме толкова голяма зависимост от Русия, тя е прекалено голяма. Покрай нея все повече отсъства от картата на ЕС поради липса на ясна позиция. Веднага след изборите политиците да заемат ясна позиция. Когато на българска територия се изгражда контингент, очевидно се допуска чуждо командване. Международната общност трябва ясно да се противопостави и да вземе мерки", смята той.
Според него след като има гарантиран газ за зимата трябва да продължим без "Газпром". "Чукаме на вратата, те не отварят. Рано или късно вероятно ще има арбитраж, всяка дума, казана от български политици, може да се тълкува в наша вреда", посочи Свинаров. И уточни, че една от причините за войната в Украйна е неприемането ѝ в НАТО.

"Путин влезе в Украйна без обявена война и воюва с Европа отново по този начин", подчерта бившият военен министър.

По думите му България няма възможност да изгради армия, която да гарантира сигурността ѝ при война. "Едва ли бихме да си помислим и за 1/10 от 30% от БВП, които отиваха за отбрана преди 1989 г. Тогава имахме 150 000-на армия. Тези, които искат изграждане на въоръжени сили, няма да я използват за добро, тя трябва да в действие, за да се рентира нейното обслужване", заяви Свинаров. И изрази надежда, че ще бъде сформирано правителство с евроатлантическа насоченост.

Той призова за справка от Министерство на отбраната колко български военнослужещи са били на обучение в САЩ в последните 20 години и как са разположени на постови позиции в армията. И допълни, че призивите за увеличаване на бюджета за отбрана като част от БВП са резонни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    1 0 Отговор
    ШОПАРОВ

    Коментиран от #4

  • 2 ПАТРИОТ

    5 0 Отговор
    И КАКВО ДА ПАЗИМ.ТЕЦ,ОВЕТЕ НА КОВАЧКИ ?ИЛИ БЕЖАНЦИТЕ ДЕТО ВЛИЗАТ ПРЕЗ СТРАНДЖА.ИЛИ КАРАДАЙЪ И КОМПАНИЯ ?ИЛИ ГЕРБ ?ТО ВСИЧКО ЧИТАВО ИЗБЯГА ЗА 30 Г.НЕДВИЖИМОТО ГО РАЗДАДОХА.КАКВО ДА ПАЗИШ ?
  • 3 Тоя СвинЯров

    7 0 Отговор
    да каже кой постави началото на края на българската армия със закриването първо на Строителни и Транспортни войски и поетапното съкращение на бригади ПВО до пълното ликвидиране на боеспособна войска. Рязаха ракети и унижаваха горивото на полигона Змеево, изтровиха хората, подариха танковете на едни, дето ако има как в капка вода да ни удавят. Този престъпник поне да не се показва и да не ни припомня резилите си като министър, ама тия са оперирани от съвест.

    Коментиран от #7

  • 4 4634

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Че е шопаров, не е важно. Не се съмнявам, че ти затъмняваш Ален Делон. Я пусни своя снимка.

    Важното е, че в случая говори истината. И тъпите тролове трябва, ако имат капка срам и чест, да мислят преди да квалифицират. Иначе е простотия и упадък на държавата.
  • 5 Пучо Капучо

    4 0 Отговор
    Не е вярно. Пари има. И Шкембе айдук модернизира армията ни с Ф 16, което обезсмисля нейната издръжка. Или простичко казано: имаш ли Ф 16, армия не ти трябва, следователно - и издръжка. Това добре. Обаче самальотите ги няма. Няма и да има, щот дотогава и земята изчезнала.

    Коментиран от #8

  • 6 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Ква армия бълнува тоя? 6 милиарда за краварски от 16 век, комисионката се папка Яко. Но няма Детска Болница. За да имаш Армия, трябва да имаш Държава и Икономика. Там и Народ може някак. Територията Приключи отдавна. Тва са ни последните гърчове.
  • 7 този човек

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тоя СвинЯров":

    беше министър в един кратък отрязък от времето. Той не може да отговаря за целия период. Ако знаеш нещо конкретно към него, кажи го. Кажи и кой какво направи в тази област през последните 32 години. Явно знаеш или знаеш ей-така.
    Аз си спомням, че той изгради зданието на "Скобелев" като база за НАТО, но нещо не се получи и сега с успех се помещава Софийският градски и районен съд.
    Добро или зло, но нещо остана.

    Коментиран от #9

  • 8 драстичен си,

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пучо Капучо":

    но ми харесва какво пишеш. Заедно с брилянтнияепитет шкембе айдук. Лошото е, че простият народ, както той го нарича, си пада по такива айдуци. Прост, та дрънка!
  • 9 Тоя СвинЯров

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "този човек":

    Беше достатъчно дълго министър, за да направи поразиите и по-точно да не се противопостави тоя добричък послушко. Прочети само за един от подвизите - как военно летище Божурище се превърна с неговия подпис в частна собственост. И не е само това. Така че, след неговото активно съдействие за съсипване на армията няма думата наглярът да дава каквото и да е становище по темата.
  • 10 НАЦИОНАЛИСТ-АНТИКОМУНИСТ!

    2 0 Отговор
    МАЗНИЯТ( $ €вр€й$ки произход) шум€н$ки адвокат НА ПР€$ТЪПНИЦИТ€ ОТКРИВА ТОПЛАТА ВОДА....,
    А ПО ВР€М€ТО НА НД$В (2001-205г.) БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ БЕШЕ РАЗБИТА ТОТАЛНО!

    ДН€$ Н€ $АМО € МОД€РНО- АКТУАЛНО, А И МНОГО ДОХОДНО ДА $И €вроатлантик !

    кои $А НАЙ -ЗАКЛ€ТИТ€ РУ$ОФОБИ (натовци)?
    КАКТО ВИНАГИ $ТАВА У НАС ТОВА $А НАЙ-ГОЛ€МИТ€ ТАРИКАТИ:
    -€вр€ит€, бившит€ комуняги (Партийци) и т€хнит€ рожби(пов€ч€то завършили н€що на Запад) , $€л$кит€ тарикати, заблуд€нит€ и олигофр€нит€.....!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол