Last news in Fakti

29 Септември, 2022 17:02 1 001 20

Румен Гечев: Свръх печалбите в енергетиката да се преразпределят на домакинствата и фирмите

  • румен гечев-
  • енергетика-
  • печалби

Трябва да имаме редовно правителство, което да предложи бюджет за 2023 година, смята социалистът

Румен Гечев: Свръх печалбите в енергетиката да се преразпределят на домакинствата и фирмите - 1
Кадър БНТ

„Говоренето в кампанията е много конкретно, това беше и стратегията на Българската социалистическа партия. Българите очакват конкретни решения, тъй като са притеснени за икономиката и за геополитическото развитие. Затова в нашата кампания заложихме на следното - първо накратко разказваме на хората какво сме постигнали в управлението и какво не. Второ - какво смятаме да правим в тази трудна икономическа обстановка, за да запазим стандарта на българина и българския бизнес и да отговорим на въпросите на хората.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в Плевен проф. Румен Гечев в ефира на БНТ.

По думите му хората се интересуват не само от пенсиите и от бъдещето на децата си, но и от международна политика - свързват я с икономиката, което е много добре. „Политиката на БСП е да осигурим газ, петрол, въглища от всички възможни посоки. В интерес на България е да осигурим дългосрочни доставки на възможно най-ниски цени. Нека се конкурират доставчици от Русия, САЩ, Катар, Азербайджан“, коментира той и допълни, че от левицата са против да отстраняваме един монополист и да вкарваме друг.

Според социалиста “Газпром“ имат политическа причина да не отговарят на поканата за разговори и тя е реакция на поведението на правителствата през последните месеци и години. „В противоречие на българския интерес беше провален Южен поток, което създаде проблеми на Газпром. Ние отказахме и да плащаме в рубли. Нашата позиция беше ясна от начало бяхме категорично против този механизъм на налагане на санкциите и се оказахме прави“, заяви той и уточни, че санкциите са в противовес с националния ни интерес.

„Ситуацията в Европа се променя и ние ще настояваме да бъдем по-внимателни и да се присъединяваме или не към определени решения и предложения на ЕК, винаги пречупено през интереса на България, а не през интереса на други страни“, каза още Гечев.

Според социалиста на тези избори БСП очаква по-голяма подкрепа, но най-вече очаква да се формира управление, което да се справи и да защити българските интереси в тези трудни условия. „Позитивите ни от участието в управлението са видими за всички. Направихме първите две стъпки в промяна на пенсионната ни система, която в България е най-несправедливата. Увеличихме майчинските, увеличихме помощите за майките студентки, увеличихме вдовишките пенсии, осигурихме безплатни детски градини и ясли“, посочи той.

Румен Гечев обясни, че задължително трябва да се приеме бюджет за 2023 година, тъй като бюджетът за тази година ще бъде несъвместим. „В момента и служебният кабинет работи по него, но няма логика, тъй като идва редовен кабинет. Така че по-приемливият и политически издържан вариант е новият парламент да излъчи редовно правителство, което да подготви и да предложи бюджет за 2023 г.“, смята социалистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    11 3 Отговор
    Искат да опоскате и последният ни работещ сектор... Точно ти!! Точно ТИ!! Как не те е срам??
  • 2 За затвора си

    15 1 Отговор
    Бе Гечев ,за затвора!

    Коментиран от #16

  • 3 Христо Божилов

    18 0 Отговор
    Нали уж си социалист? От къде идват тези свръх печалби? Народът не е глупав! Да се намали цената и няма свръх печалби. Значи дизела, ако струва 1.80 лв за литър и се продава за 3,20 лв за литър ето ти свръх печалба. Защо трябва да се мисли какво да се прави със свръх печалбата вместо просто всичко да е на нормални цени

    Коментиран от #8

  • 4 филолог

    9 0 Отговор
    Свръхпечалба е една дума и се пише слято. Учи се до осми клас.
  • 5 ОСТВКА

    5 1 Отговор
    Айде де. Това не се ли вика прогресивен данък печалба. Тогава може и до работниците да стигне нещичко!

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Акциза

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Христо Божилов":

    от петрол, алкохол и тютюн отива директно в бюджета. В Румъния например само нетните производители на еленергия имат право да продават на борсата. Държавата зорко следи износа и прибира 80% от печалбата.
  • 9 Да Не

    6 0 Отговор
    Ееее като сте на власт няма свръхпечалби!!!
  • 10 БЪЛГАРИН

    10 2 Отговор
    Най противният човек в парламента.Като го видя и се отказвам от гласуване
  • 11 Честност!

    4 0 Отговор
    Да, ама на хора с ниски доходи, които имат не повече от 1 недвижим имот, живеят в него и не повече от 1 кола, чиято стойност да не е повече от 12 минимални заплати по актуални пазарни цени. А ако в имота е регистрирано повече от 1 лице да се смятат и неговите доходи и имоти... Мога да продължавам още доста!
  • 12 Правилно Р Гечев!! На Българина му

    4 0 Отговор
    излиза душата, как да си плати сметките за ток и Вода, а ЕРП и монополисти правят стотици милиони печалби!! Иван Иванов от КЕВР, даде възможност да се случи този пладнешки обир!! Вместо да му натрошат главата на тоя мафиот, Мафията отново го върна за Шеф на КЕВР!!

    Коментиран от #14

  • 13 56тъ7у8и9

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ОСТВКА":

    Не, на това му се казва "пладнешки обир извършен от държавата"...
    Ама едни фирми печели безобразно много и сега ще им вземем печалбите за да ги "раздадем на хората"... Като ви е толкова грижа за хората налагате таван от €180 на продажната цена на тока и толкова... Тази цифра се обсъждаше като даваща достатъчно добра печалба и всичко над тази цена да се изземва за "раздаване на хората"...
    Да питам ли защо се слага таван на печалбата (продаваш си на воля за €680 и държавата ти взима после €500), а не на самата крайна цена? Така или иначе производителя ще получи само €180 в джоба си- на него не му пука... Само дето при таван на печалбата държавата ще вземе в пъти по-голямо ДДС + ще си има едни €500 за раздаване на правилните хора... При таван на крайната цена и ДДС-то ще е по-малко, и няма да има едни €500 за крадене- това, че на про3тия гражданин ще му е по-добре не е изгодно за държавата...
  • 14 гхйк

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Правилно Р Гечев!! На Българина му":

    КЕВР, иванчо и т.н. като никога НЯМАТ НИКАКВА ВИНА за цените на тока...
    ЗАДЪЛЖЕНИ СТЕ да търгувате всичкият си ток на общата европейска енергийна борса- това е положението. Схемата е проста- токът в бг е един от най-евтините, а токът в швабия е доста скъп- говорим за себестойност... Тъй като "пазарът е общ" нямате право да подбивате цените и щом борсата казва, че средната цена на тока е €350 българският бизнес е ДЛЪЖЕН да плаща тези €350- не е важно, че себестойността на тока в бг е под €45...

    Така че недоволните от цените на тока можете да се оплачете на ония дето ви е набутал у гнусния ес- сега сте вътре и ще спазвате правилата на играта...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ежко

    0 0 Отговор
    Румене!Защо изобщо им позволявате да имат свръхпечалба,а?Ако печелят много-намалете ьените!
  • 18 Риба цаца

    1 0 Отговор
    Тоя не фалира ли всички банки навремето или бъркам????? Като какъв се изказва ЕКСПЕРТ?
  • 19 Деян Икебаната

    0 0 Отговор
    Финансовият министър на Блян Рибенов. Вие добре ли сте?!?
  • 20 Гечев икономиста

    1 0 Отговор
    Фалира държава банки всичко, най големият некадърник в света . Ей боклу трябва от срамота да се скриеш и да не се показваш нищожество.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове