Last news in Fakti

30 Септември, 2022 09:49 2 571 32

Кюрди протестират в София

  • иран-
  • протест

Смъртта на Махса Амини предизвика първата голяма демонстрация на опозиция по улиците на Иран

Кюрди протестират в София - 1
Снимка: БГНЕС

Представители на Кюрдската партия на Иран в България организира протест пред посолството на Иран, съобщиха организаторите на протеста. Те допълват, че демократично мислещите хора в Иран и светът са потресени от трагичната смърт на 22-годишната Махса Амини от иранския кюрдски град Сакез, която арестувана този месец в Техеран за "неподходящо облекло“ от полицията за морал, която налага стриктния дрескод на Ислямската република.

Смъртта ѝ предизвика първата голяма демонстрация на опозиция по улиците на Иран, откакто властите смазаха протестите срещу повишаването на цените на бензина през 2019 г.

Въпреки нарастващия брой на жертвите и яростните репресии от страна на властите, видеоклипове, публикувани в Twitter, показват демонстранти, призоваващи за падане на духовенството, докато се сблъскват със силите за сигурност в Техеран, Тебриз, Карадж, Кум, Язд и много други ирански градове.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии от вътрешността на Иран, показват протестиращи, скандиращи "Жена, живот, свобода“, докато жени размахват и изгарят воалите си.

Видеоклипове в Туитър показаха протестиращи, скандиращи "Смърт на диктатора“, препратка към висшия лидер на Иран, аятолах Али Хаменей. В кюрдските градове Санандадж и Сардащ полицията за борба с безредиците стреля по протестиращите, показват видеоклипове в Twitter.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пешо

    17 8 Отговор
    В САЩ при стареца имало липса на сапун! Да идат да протестират там.
  • 3 Кочо

    19 8 Отговор
    Абе, то не е прилично да наказвате някого, че ходел без облекло, но ако се замислите, морала доста падна в последно време и това предизвиква световни катаклизми, дори в английската корона!? Факт! Представете си, че на жените е забранено да гласуват, както преди 80 години в Царство България! Никакъв Бойко и никакъв Кирил нямаше да стигнат до безумия и власт!
  • 4 Тези

    9 4 Отговор
    ще ни вкарат в конфликт със султаня ердо
  • 5 оценка

    16 2 Отговор
    Айдеее,и в България ще дойде "Ислямска държава"! Като не се пазим,ще почернеем като Францата.

    Коментиран от #12

  • 6 Всъщност

    22 8 Отговор
    Ако Русия не ни беше освободила от Турция и не ни беше създала държава ( централна власт , армия , съд ) и ние българите щяхме да само да обикаляме и да викаме по света !

    Коментиран от #8, #9, #19

  • 7 Тия

    11 6 Отговор
    Искат да правят Кюрдистан в София.
  • 8 Че сега не обикаляме ли

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Всъщност":

    Само дето не викаме....
  • 9 Кочо

    8 13 Отговор

    До коментар #6 от "Всъщност":

    Защо ще обикаляш и викаш по света, ако сега нямаш даржава и тикви да усвояват европарите!? 500 години да не би да си обикалял Европа и да си викал из европейските столици лозунги? Живял си кротко и спокойно под сянката на султана, без войни и протести! Българите са носели рунтави калпаци и геги, и са водели стада към Стамбул да изхранват столицата, а българките са копаели на нивите! Нямало е партии и сте били единни! Но, руснаците са нахлули, както в Украйна и развалили рахат - агаларския период на благоденствие в Османската империя!

    Коментиран от #11

  • 10 Рушляк

    3 6 Отговор
    А българските русофилчета кога ще протестират срещу Аятолаха.
    Не сме забравили каква гавра си направи с кремълския плъх .
    Най голямото унижение ,да седи като ученичка при слугите на Аятолаха и да се моли за бракувани дронове хахага

    Коментиран от #14

  • 11 Летописец

    14 6 Отговор

    До коментар #9 от "Кочо":

    Е малко турците са колели и убивали . Налагали закони първородното момче да се дава на Турция ...пуснали черкезите да ловят и изнасят българки за бели робини по азиатските пазари . Но българинът търпял .

    Коментиран от #13, #17

  • 12 Ами то

    1 9 Отговор

    До коментар #5 от "оценка":

    Може скоро да има някой референдум и да станем
    Рушлямска държава .

    Коментиран от #16

  • 13 Съвремие

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Летописец":

    А някъде в Раша в момента събират и синове и бащи,и ги пращат на фронта така наречена частична мобилизация , и ония затворници на Вагнер изнасилват украинки .
    Май е едно също . Само че сме 2022 . И руснака бяга през граница ,които не могат търпят.
  • 14 Учуден

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Рушляк":

    И защо да протестираме??? Защото иранските дронове мачкат хамериканските оръжия ли или защото аятолаха показа среден пръст на Байдън за ядрената си програма? По скоро вие некъпаните джендъри трябва да протестирате или поне един гей парад да направите, но страха май е голям.

    Коментиран от #30

  • 15 А???

    4 2 Отговор
    Стоичков дали е на протеста? 🤣
  • 16 123

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ами то":

    По добре ще е отколкото да сме краварска колония!
  • 17 Кочо

    5 9 Отговор

    До коментар #11 от "Летописец":

    Фаршиви новини разпространяваш! Всеки българин е напирал да уреди сина си да влезе в еничарския корпус и да стане господар! Това е било чест и признание за сила, ум, красота, защото там оръфляци не приемат! Единични са случаите някой да откаже да стане еничар, както и българка да не пожелае да стане жена на бея! Затова се възприемали като чудо и останали в народния фолклор, да откажеш да живееш като бей, а не роб! По пазарите за робини и харемите са ценени най много черкезките с тъмни коси и сини очи, след тях украинките като Наталия /Хюрем султан/ от Златния век на Сюлейман великолепни! Така пише украинецът Павло Загребални, а българките копаели на къра! Славянките са наричани роксолани!
  • 18 Баш софиянец

    7 5 Отговор
    Къде са всички крещящи в защита на нападнатата Украйна? Да скочат веднага в защита на тормозените от т.нар нравствена полиция жени и веднага да наложат санкции на:
    -Турция, че избива системно и с години кюрди и нахлува в чужди държави с войска
    -САЩ, че подстрекават към война и въоръжават разни групировки в различни държави и нахлуват с войски в различни държави под измислени претексти.
    Нали са човекозащитници - къде ги сега? Искаха да въоръжаваме Украйна, къде са сега да искат да въоръжаваме кюрдите? Само да питам...
  • 19 Васалство то

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Всъщност":

    Подчиненото състояние, свобода ли е? Защото княжество България е васално , на османската империя?! Източна Румелия е била съставна, самоуправляваща се, част от османската империя.

    Коментиран от #21

  • 20 Демоназ

    7 4 Отговор
    Да протестират в турция. Всякакви навляци протестират тук. Да заминават по родните си места час по-скоро. То не бяха русофили,украинци, арменци, сирийци и т.н Вън от България.
  • 21 Всъщност

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Васалство то":

    Да . За да станем Независими : Руската империя поема плащането на исканите от Високата порта 125 милиона златни франка (около 2,4 млрд. съвременни лева) като приспада тази сума от османския дълг, останал от Освободителната война (1877-1878 г.). А България се задължава да плати 82 милиона златни франка на Русия за срок от 75 години. (Които така и Не плащаме на Русия )
  • 22 КСПП

    3 1 Отговор
    Стоичков и той е там сигурно
  • 23 пппп

    7 3 Отговор
    Тия за една неграмотна кюрдка протестират чак и в София, а ние от София да излеземе на протест! Само търпиме и мълчиме, егати сккапаняцитте сме

    Коментиран от #25

  • 24 Филип Ейджи

    3 3 Отговор
    Вижте жените в политиката и кажете коя не е за смърт и войни!?
  • 25 Летописец

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "пппп":

    Когато сме били в еднакво състояние в османската империя , кюрдите са вдигали по-големи въстания от нас . Когато четем в "Под игото " за български революционери избягали от Диарбекир , това е по времето на голямо кюрдско въстание , когато са били нападнати диарбекирските затвори .
  • 26 Помак от микре

    1 1 Отговор
    Сношчков ли води протедта
  • 27 Помак от микре

    2 1 Отговор
    Стоичков ли води протеста
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 1122

    1 3 Отговор
    Защо ни занимават?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кочо

    1 0 Отговор
    Много се напънах днес и си заработих заплатата . Сега отивам при един убавец да ме разтовари кАнално , разбираш ли ;)
  • 32 Истината

    0 0 Отговор
    Всички кюрди в България да отидат да протестират в Иран!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове