Last news in Fakti

30 Септември, 2022 15:09 1 107 33

Румен Радев: Азербайджан е желан и надежден партньор

  • румен радев-
  • илхам алиев-
  • азербайджан-
  • азерски газ

Обсъдени са и възможностите за сътрудничество в редица сфери

Румен Радев: Азербайджан е желан и надежден партньор - 1
Снимка: БГНЕС

За мен е изключително удоволствие да бъда домакин на държавния глава на Азербайджан президента Илхам Алиев. Направихме преглед на двустранните отношенията между страните ни – предизвикателства и възможности. Това каза президентът Румен Радев на среща с азербайджанския му колега Алиев.

„Активният диалог на високо и най-високо ниво през последните години допринесе отношенията ни да се издигнат до стратегическо партньорство. Азербайджан се утвърди като желан, приоритетен и надежден партньор“, каза Радев.

„Визитата на президента на Азербайджан има двойна символика: тя се извършва в годината от 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между страните ни, но визитата обхваща и важна дата - утрешния ден, когато откриваме газовата връзка между Гърция и България. Тази връзка ще ни даде възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан“, каза още той.

„Току-що обсъдихме с президента едно предложение, което постъпи към мен вчера, подписано от четири газови оператори на четири европейски държави – България, Румъния, Унгария и Словакия, които предлагат да транзитират допълнителните количества газ, които подписа като меморандум г-н Алиев заедно с Урсула фон Дер Лайен в Баку“, информира Радев.

Той поясни, че това, което се предлага, е нов подход, който ще даде възможност да се инвестират значителни средства за разширяване на газовата инфраструктура, да пренасяме веднага допълнителни количества газ от Азербайджан към Европа, използвайки интегрираните газови мрежи на тези четири държави. „Ако имаме виждането на всички тези страни, готови сме още в рамките на месец да организираме среща на високо ниво, за да се задейства този проект“, допълни той.

„В условия на прекъснати доставки, високи цени, ние търсим нови възможности, иновативни решения. Обсъдихме с президента Алиев възможността някои от нашите големи промишлени консуматори на газ в областта на изкуствените торове, цимент, стъкло – същото произвежда и Азербайджан – да получават газ директно от Азербайджан, а после да излизат заедно на пазарите и да поделят печалбата. Това ще облекчи и „Булгаргаз““, каза още той.

Обсъдени са и възможностите за сътрудничество в редица сфери – информационни технологии и роботика, изкуствен интелект, производството на зелен водород, компоненти за автомобилната промишленост.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бррр

    30 1 Отговор
    Те и Арменците така мислят
  • 2 химик

    14 2 Отговор
    Зелен водород.....Водородът като газ е безцветен. Той е безвреден,защото при изгарянето му се отделя вода. На пара.
  • 3 Майна

    20 0 Отговор
    О, изказа се ,,триморския,, ,ха ха ха..
    Празни думи говорят много за нивото на казващия ги..
  • 4 и кво от това?

    4 3 Отговор
    Този президент искаше да го приема путин , той да му се кланя и целува ръка.Путин да го гали по глаавата и да му подхвърля газ , който да лови във въздуха.Това е най-голямата награда за натовския генерал.
  • 5 истина ти казвам

    25 2 Отговор
    Абе тия като се гърмът с арменците и се избиват един друг,защо са желан партньор а руснаците не? За един прищтел питам такова....!

    Коментиран от #7, #33

  • 6 Евроатлантик

    19 1 Отговор
    Значи азерите и неосултанът ще трепят арменци, заради евроатлантическите ценности и стандарти на общността. Аршинът ли е калпав, зад аршинното устройство ли...
  • 7 НЯКОЙ

    2 12 Отговор

    До коментар #5 от "истина ти казвам":

    Те се сбиха, след като се подписа договора за доставка на газ! А руснаците ни спряха газа като наказателна мярка, защото не искаме да им ближем подметките! Но някои от нашите властимащи май продължават с близането дразнещо усърдно!
  • 8 Сашо Костов

    9 0 Отговор
    Господин Радев ГЕРБ И ДПС МАФИЯ ЛИ СААА
  • 9 Сали ал Фатих

    10 1 Отговор
    Ами като си опръскахте и вмирисахте пътеките от там,дето получавахте дългосрочно газ на прилични цени-сега ще целувате ръце!И некои др. работи за газ.А дано да е хаирлия новото начинание.
  • 10 Да живей Алиев

    3 9 Отговор
    Азербейджан показа на гуми и дела, че отстоява европейските ценности. Да побратимим София и Баку и да предложим в Брюксел приемането на азерите в ЕС. Те го заслужиха и отговарят на всички изисквания.
  • 11 КИКО

    10 2 Отговор
    АЛО РАДЕВ, АЗЕРБАЙДЖАН НАХЛУ В АРМЕНИЯ!!! ТЕ НЕ СА ЛИ СЪЩО АГРЕСОР, КАКТО РУСИЯ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ - НАТОВСКИ ВЪЗПИТАНИК ИЛИ ЗА ТЯХ МОЖЕ ДВОЕН АРШИН ДА ПРИЛАГАМЕ, НО ЗА РУСИЯ АБСУРД!!! ЗА ТЯХ ЗАЩО НЯМА САНКЦИИ АНАЛОГИЧНИ НА ТЕЗИ СПРЯМО РУСИЯ!!! ЗАЩО ЩЕ ВЗИМАМЕ ГАЗ ОТ АГРЕСОР, ЧИЙТО ГАЗ Е СЪЩО РУСКА И ГАЗПРОМ Е МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК НА ГАЗОПРЕНОСНИЯ ИМ ОПЕРАТОР?????? ЕХ РАДЕВ, РАДЕВ С НИЩО НЕ СИ ПО РАЗЛИЧЕН ОТ ПАРТИЙТЕ СЛУГИНАЖ НА ЕВРО АТЛАНТИЦИТЕ ГЕРБ, БСП ,ДБ ,ИТН, ПП, ИЗХОДА НА 02.10.22Г Е САМО ЕДИН - ВЪЗРАЖДАНЕ!!!

    Коментиран от #32

  • 12 хммм

    6 0 Отговор
    Този пак говори от името на хора които не представлява. Срам за България!
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 6 Отговор
    БРАВО господин ПРЕЗИДЕНТ
  • 14 Филип Ейджи

    1 0 Отговор
    Само да не стане като с северните потоци!?
  • 15 един

    4 2 Отговор
    Комунистите саботираха интерконектора по-всевъзможни начини и процедури,и като разбраха най-накрая,че не могат да спрат пуска на обекта,Радевци,Христовци и тем подобни,сложиха медалите на костюмите, и наизлязоха от хралупите да ни кажат,че ако не бяха те,интерконектор нямаше да има!Да не забравяте и за Николай Павлов/човека на Радев/,същият който подписа анекс,с който отказахме 2/3 от договореният по-евтин азерски газ за 2021 и част от 2022 год.!И сега същият Радев се пъчи, че ако не бил той...........!Комунистите са безсрамници!
  • 16 ОлигоМайФренд

    7 2 Отговор
    Руменчо, какъв Азърбайджан бе бате, ти излезе по-голяма мишка и от Плевнелиев . Ти нацист ли си и подкрепяш ли нацистите от Украйна? Крим руски ли е, или само когато ти отърва? Донбас руски ли е или на Азов? Ново село българско ли е ? Имаш ли конкретни отговори по въпросите????
  • 17 Априлец

    3 1 Отговор
    Колкото турците са ни приятели, толкова и азербайджанците, които отдавна са подчинени на Ердо.
  • 18 Диаболо

    3 0 Отговор
    Радеев Радев, ти си срам и позор. Излъга хората. Излъга народа.
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    всичко това е БИЗНЕС там няма ПРИЯТЕЛСТВО а има ИНТЕРЕСИ
  • 20 Арменец

    2 2 Отговор
    Тоя газ по ли е демократичен от оня

    Коментиран от #25

  • 21 КОНТРАТА

    2 1 Отговор
    Този субект не е президент, този субект е петоколонник слуга на соросоите на пряко подчинение от козяк.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 САТЪРА НА ХАНА

    1 0 Отговор
    ДА ИМАШ ЗА ПРИЯТЕЛ
    ДИКТАТОР :))
  • 25 С Вас сме

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Арменец":

    Арменския народ е изстрадал може би повече от Българския благодарение на Русия. Но те, както и ние трябва да превъзмогнем зависимостта от Русия.
  • 26 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    50 процента от азерския Газ се държи от Газпром! Лапат Комисионките Якооо. Са и гърчето ще ни пържи. Честито!
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    2 0 Отговор
    ДА НЕ СА ОТМЕНИЛИ ИЗБОРИТЕ ?
    ...
    НИКОЙ НЕ ПИШЕ ЗА ТЯХ .. АМЕРИКАНСКИ РУСАЛКИ !
  • 28 Ани

    3 1 Отговор
    Този пРезидент е една вейка която се накланя на където го духне вятъра. Той е представител на една специфична класа на чуждопоклонници, която беше облагодетелствана от комунизма и живееше от русофилия. Но когато на 24 Февруари стана ясно че Путин няма да може да прегази Украйна, той се сети че го бяха пратили да учи в Америка. И когато Херо Мустафа му изръмжа, той трепна и смени посоката. В този конкретен случай е от мойта страна, но аз не искам да се осланям на такива хора.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Моряка

    0 0 Отговор
    Ама нали Азербаджан 2 пъти нападна Армения?И никой не ги нарича агресори?Урсула мълчи,Ердо мълчи,даже Байдън мълчи?
  • 31 добре де,

    0 1 Отговор
    А за Нагорни Карабах нещо не се говори или това не е наш проблем, а на Турция. Ние даже не сме заявили позиция или може би греша и затова въпроса не се коментира.
  • 32 Главни букви

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "КИКО":

    Проблеми със зрението ли имаш, или нещо се караш.По полека! Никъде не съм чел или слушал Азърбейджан да е нахлувала някъде. Пише само, че си е върнала окупираните територии.
  • 33 Другата истина

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "истина ти казвам":

    Може би защото Радев не е сляп и вижда, знае за какво става на въпрос. Или казано, кой прав, кой крив!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове