1 Октомври, 2022 17:20 1 414 16

Енергийният регулатор утвърди цената на газа за октомври

  • кевр-
  • газ-
  • булгаргаз

Тя е по-ниска с близо 34%

Енергийният регулатор утвърди цената на газа за октомври - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщи Дарикнюз.

За предходния месец септември утвърдената от регулатора цена беше 353,21 лв./MWh, което означава, че цената на природния газ за октомври е по-ниска с близо 34%.

Комисията определи цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че заявените прогнозни количества природен газ за вътрешния пазар са осигурени от три различни източника за доставка.

За първи път Комисията включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан, на цени, залегнали в договора, което от днес се доставя по стартиралия интерконектор „България - Гърция“ - IGB. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за м. октомври. Като допълнителни източници в цената са включени и количества по договора за доставка на втечнен природен газ (LNG), както и количества тръбен газ, закупени на „Газов Хъб Балкан“. Договорените количества природен газ, които надвишават заявките на клиентите за м. октомври 2022 г., ще бъдат нагнетени в ПГХ „Чирен“.

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира предложената от „Булгаргаз“ ЕАД цена и тя е намалена от 233,49 лв. на 233,36 лв/MWh. Регулаторът установи, че в цената са включени разходи в размер на 271 537 лв. за капацитет и пренос на количества, закупени на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД с доставка на Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за м. октомври 2022 г., посочиха от КЕВР.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“.

Значително по-ниската цена за октомври се дължи на много конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на доставяните количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари.

Освен това в ценовия микс на „Булгаргаз“ ЕАД за месеца са включени доставки на природен газ след успешно проведените търгове на Газов Хъб „Балкан“, на които са постигнати добри цени, допълниха от комисията.

Значително по-ниската цена за октомври благоприятства всички битови и стопански потребители, включително и топлофикационните и газоразпределителните дружества. Утвърдената от КЕВР цена е под прага от 250 лв./MWh, над който българският бизнес настояваше за получаване на компенсации, посочват още от регулатора.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за октомври ще бъде публикувано днес на интернет страницата на регулатора.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1233211

    8 1 Отговор
    Накрая на месеца гледаме фактурата.

    Коментиран от #9

  • 2 ЧАКАМЕ ПО-ЕВТИН ГАЗ ОТ ПРЕДИ

    19 5 Отговор
    "Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лв./MWh"

    Чакаме цената да падне под 100лв/MWh, както преди с РУСКИЯ "скъп" газ. При "диверсификация" цената трябва да е по-ниска, заради конкуренцията.






  • 3 ЕдинОтМногото

    14 8 Отговор
    Голямо хвалене няма що, при положение, че с руската беше 66 лв

    Коментиран от #6, #13

  • 4 Сиреч крайна цена

    11 4 Отговор
    Както предвидих, около 250 лева мегават топлоенергия. Или честитката тази зима от Топлофикация София за среден двустаен ще е 400 лева с включени сградна и подгряване вода, при огромно пестене на Месец. За 5 месеца отоплителен сезон 2000 лева. Да ни е честит Интерконектора на госпоДжа Лайен. На това повишение му казват: Огромен икономически успех за Европа. При който цените се повишават драстично. Икономиките затварят и фалират. А Ханс, Джон и Иван мръзнат и пестят, и въпреки това плащат огромни суми. Разрушиха Европа, щепа неизбирани от европейците Еврочиновници, пълнещи джобовете на борсови спекуланти, акционери, застрахователи и всякакви посредници от Англосаксия. Европа загина, даживее Англосаксия!
  • 5 А идва и по-лошо

    10 3 Отговор
    2024-25 г. КЕВР закрива врати, в превод обикновените потребители на България отиват на борсата. Тогава България ще види, какво означават "приятелски евроатлантически борсови цени". В момента икономиките и бизнесите "пищят" от борсовите спекуланти. Лошото тепърва предстои.
  • 6 един

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "ЕдинОтМногото":

    Кога беше 66лв. газа от Русия,имаш ли хабер,или пишиш колкото да не заспиш!

    Коментиран от #7, #11

  • 7 слава украини

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "един":

    Период лв./MWh (без акциз и ДДС)
    01 август - 31 август 2021 г. 57.60лв
    01 септември - 30 септември 2021 г. 69.40лв
    Ама то тогава и Елизабет беше жива... колегата да сравнява актуални цени.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    кто свърши промоцията и по скъп щестане

    Коментиран от #10

  • 9 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "1233211":

    Добави накрая....изцъклени или...с невярващ поглед .
  • 10 Белене

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Сички ше омрем
  • 11 Верно ли

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "един":

    Януари 2021 - 26 лв. Можеш сам да си провериш в сайта на Булгаргаз! Т.пан!
  • 12 Въпрос

    1 1 Отговор
    Такситата ще намалят ли цените си?
  • 13 Населнийо

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "ЕдинОтМногото":

    Беше 66лв, КОГА беше??? Да уточним, защото тя и бозата беше 6 ст. по Татово време, айде молим да не бягаме от кораба майка!

    Коментиран от #15

  • 14 ха ха

    2 1 Отговор
    та от кога да чакаме намаление на дърва , въглища, пелети и брикети , от вторник или от сряда ?
  • 15 Верно ли

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Населнийо":

    Ама ти отдавна си избегал/а от кораба-майка, бе и като гледам няма връщане обратно! Каза ти се вече - на страницата на Българгаз можеш да намериш цените на МВч за миналата и за тази година по месеци! Ама само да си плещим тука!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове