Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 15:24 3 115 25

Обясненията от "Арсенал": Загиналите жени са приключили работа и е трябвало да почистят помещението

  • завод арсенал-
  • загинали жени-
  • приключили работа-
  • чистене

Не е ясно защо третият загинал работник се е намирал в това помещение при избухването на взрива, казват от завода

Обясненията от "Арсенал": Загиналите жени са приключили работа и е трябвало да почистят помещението - 1
Снимка: БГНЕС

По време на взрива в завод "Арсенал" двете жени, които загинаха при експлозията, са били приключили работата си по същество, ползвали са кратка почивка и е трябвало да почистят помещението. Не е ясно защо третият загинал работник се е намирал в това помещение при избухването на взрива.

Това става ясно от обяснения на "Арсенал" АД пред Главна инспекция по труда.

Според данни, предоставени от работодателя, пострадалите е следвало да приключат работа, започната от предходния ден, а именно да изработят звуково-светлинен състав за пиротехнически изделия. От всички дейности, извършвани на територията на завода, това е една от най-безопасните, посочват от инспекцията, цитирани от БНТ

Необходимото количество смес за довършване на поръчката е било изработено преди физиологичната почивка от 10:00 до 10:15 часа. След почивката загиналите работнички е трябвало да почистят помещението. Причините за възникналия на по-късен етап взрив, както и за присъствието на загиналия работник в помещението предстои да бъдат изяснени.

Екип от експерти от Главна дирекция „Инспектиране на труда“ е командирован да подпомогне инспекторите по труда от Дирекция „Инспекция по труда“ Стара Загора при разследването на инцидента в Завод 4 на „Арсенал“ АД на 04.10.2022 г., при който загинаха трима работници, а една жена е ранена.

И четиримата пострадали работници имат валидна правоспособност за работа с взривни вещества. Извършен им е и инструктаж за деня.

Инспекцията по труда е изискала от работодателя всички необходими документи, свързани с технологичните изисквания и технологичната последователност на работния процес, както и изискванията за безопасност при работа и други документи, свързани с цялостната организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Производствата на „Арсенал“ АД, които са с висок риск, са включени в списъка с обекти за периодичен контрол на рискови производства и дейности, уточняват от Главна инспекция по труда.

Планирани проверки в тях се извършват на три месеца, в които участват и експерти от Централно управление на ИА ГИТ. Извършват се и последващи проверки за изпълнението на дадените предписания.

От 2020 г. досега инспекторите по труда са извършили 95 бр. планирани и последващи проверки в различните производства на дружеството. Установени са 337 бр. нарушения, от които 329 бр. по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

На работодателя са дадени 320 задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нарушенията. Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места, обекти и др., пряко застрашаващи живота и здравето на хората. В шест случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност за нарушения, свързани с безопасността на труда.

За 2022 г. извършените проверки в „Арсенал“ АД са 20 бр., при които са установени 95 бр. нарушения, като всички касаят здравословните и безопасни условия на труд.

Конкретно в Завод 4 от 01.01.2022 г. до момента са извършени шест проверки, при които са констатирани 26 бр. нарушения, свързани с безопасността на труда. За отстраняването им са дадени задължителни за изпълнение предписания.

Резултатите от контролната дейност в дружеството показват, че предписанията се изпълняват, което води до подобряване условията на труд, а в някои случаи и до предотвратяване на трудови инциденти, посочват от инспекцията.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    30 0 Отговор
    Направо са замели следите като гледам.
  • 2 Град Козлодуй

    9 40 Отговор
    Късайте отншения с русия и гонете посланника! Никой не се съмнява, че са те! Това вече преля чашата!
    До сега подкрепях, ама не стига, че губят от укрите, пращат някакви резервисти, а сега и това. Край!

    Коментиран от #10, #21, #24

  • 3 Адам Хилтън

    31 5 Отговор
    Нашият завод за оръжия, който изнася оръжия за Украйна, накрая да не се окаже с повече жертви от някои градове в Украйна?
  • 4 Пиздe_вceгдa_18 🇷🇺🇹🇷👍

    1 41 Отговор
    Така трябва да бъде с вас. Не разбираш по друг начин. Турците знаят как да се отнасят с вас, говеда. Черните говеда, турците отново ще ви заловят и ще ви накарат да танцувате "кючек". И вашите момчета ще бъдат изнасилени, както са правили 500 години. Не ми пука за Васил Левски.

    Коментиран от #6

  • 5 Делю Хайдутин

    16 2 Отговор
    Първи български жертви на войната.
  • 6 Между другото

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "Пиздe_вceгдa_18 🇷🇺🇹🇷👍":

    Плашиш куче със салам . В българското село Васил Левски всички жители са гласували за ДПС ! Натовска партия ! 50лв /кеш
  • 7 гост

    37 1 Отговор
    Не говорете глупости, едната жертва е моя позната. Добра, умна и много честна жена. Защо не наблегнете на това колко нарушения има и че не са ги отстранявали, а само предписания?!? Как може хем а е от стратегическо решение, хем да има 95 рискови нарушения само от 20 проверки тази година? Кой от проверяващите го счита това за логично и нормално и как продължава дейност когато има констатирани толкова нарушения? Защо никой не е действал и не е направил нещо по въпроса?

    Коментиран от #9, #25

  • 8 ТаУмВзе

    16 2 Отговор
    Изобщо не се бичи на 200 процента Оръжие за окрайна Да!
  • 9 Писане и драскане

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Дейност да отчитат и заплатите си да получават. В случая не съм наясно дали законодателството ни е такова и ако е, трябва спешна промяна. Глоба по десетина хилядарки и то.до.трето нарушение. Оттам нататък шефовете у панделата. Колко хора трябва да издумкат., че да се спре това тотално безхаберие на всички нива. Работи се с взривни вещества, а не с розов захарен памук.
  • 10 Село Козлодуй

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    става дума за производство светлинно-звуков състав състав, той не се ползва за бойни изделия, това е диверсия на Бай Пън
  • 11 Българка

    4 13 Отговор
    В тези смутни времена и очаквания провал на правителство "Газпром" подозирам дълга ръка от Кремъл за сплашване и препятстване подкрепа за Украйна. Но това е тема "табу" за нашата каскетура

    Коментиран от #14

  • 12 Гоуем демократ

    20 1 Отговор
    Колко удобно обяснение, което се повтаря в подобни варианти при такива тежки аварии и по закон в съсипаната ни държавица няма виновен или наказан от шефовете които взимат луди пари! И уж някакви си фойерверки а такъв взрив, дим ,че и жертви !!!Не разбрахте ли че не вярваме нито на една ваша дума, щото изричате само лъжи!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Въпросче

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    А не подозирал ли , че стана точно когато България , Унгария и Гърция отказаха да подпишат натовската декларация за форсирано вкарване на Украйна в алианса ?

    Коментиран от #17

  • 15 Не е баш тъй

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Раданч Татлъту":

    Търсил е тебе, ама ти си бил вече зает по това време.
    Що за идиот може да си помисли подобно нещо, че и да го напише.
  • 16 123456

    2 0 Отговор
    Гърмите повече от китайските заводи за фойерверки.
  • 17 Българка

    3 11 Отговор

    До коментар #14 от "Въпросче":

    Определено НАТО и ЕС нямат интерес българската военна индустрия да не работи нормално. Това е в интерес на Кремъл

    Коментиран от #23

  • 18 Ленин

    2 2 Отговор
    Някой от работниците е пушил в помещението!!!
  • 19 Читател

    8 2 Отговор
    Сега ще обвинят загиналите хора както става обикновено по нашенски а причините може да са много
  • 20 Забрана

    5 0 Отговор
    Забранено им е да говорят на свидетелите.
    Плашат ги, а и щом е най-безопасното място , какво да очакваме?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Национален статистически институт

    3 0 Отговор
    Светла им памет!
  • 23 Въпросче

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Сериозно ? Българската военна промишленост , която заема пазара с оръжия по руски образец и технологии ? И натовците ни се радват , че им завземаме пазара ?
  • 24 Град Мизия

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    Така става като не сме усвоили технологията
    за 155 мм снаряди.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол