Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 17:49 1 128 16

Димитър Аврамов: Не е време за избори

  • димитър аврамов-
  • герб-
  • правителство-
  • политика

Изборите свършиха, време е да се намират решения

Димитър Аврамов: Не е време за избори - 1
Снимка: Архив

Не е време за избори. Време е за смирение, за разбиране, че носиш отговорност, заяви по БНТ политологът Димитър Аврамов.

Той коментира следизборната ситуация в контекста на предложението на Бойко Борисов и ГЕРБ партийните лидери да направят крачка назад, за да се намери консенсус за формиране на правителство.

Аврамов припомни, че в последните години ГЕРБ след избори не се явяват по два дни пред избирателите, което отворило огромна възможност за „Продължаваме промяната“ да покажат лидерство и да вземат политическата инициатива, но те я проиграли. Както проиграли и четворната коалиция.

„Веднага след изборите, при отсъствието на ГЕРБ, ПП направиха класическа политическа глупост. Казаха – ние няма да правим нищо и отиваме в опозиция. ПП можеха да имат инициативата и да сложат на масата нещата, които според тях биха могли да обединяват партиите в следващия парламент. Те изпуснаха тази възможност. Не бих казал, че ГЕРБ са в добра позиция, защото никой не е длъжен да се съобразява с това, което прави ГЕРБ. Но, да, ГЕРБ играе по правилата в момента – предлага неща, които са консенсусни и е напълно възможно да си увеличи подкрепата. Изборите свършиха, време е да се намират решения. Няма значение вече дали ти харесва Бойко Борисов или Кирил Петков. Има два важни въпроса – ще има ли парламент, който да работи, защото това е органът на хората. Много е важно да има контрол върху изпълнителната власт“, каза Димитър Аврамов.

„В момента ГЕРБ изглеждат уверени, изглежда, че предлагат нещо смислено. Шансът за успех не е голям. Въпросът не е в това. Въпросът е в това, тези партии, които са били до вчера в управлението – говоря за ПП, искат ли да продължават нещо. Не можеш да продължаваш нещо, пък да си спрял. Лидерството се случва само по себе си там, където съществува. „Как“ е вторичен въпрос. Вижте как се държи ДБ. Те се държат изключително разумно – още в изборната нощ казаха, че ще трябва да се взимат болезнени решения, които никой не е искал. Въпреки очевидните им изказвания анти-ГЕРБ, които са разбираеми, предвид историята им с ГЕРБ и управленската история на ГЕРБ, там има по-висока степен на разбиране на това, че в момента сме в парламентарна ситуация практически, нищо че парламентът не е свикан. Въпросът е следният – какво прави ПП с този вот, който получи и с надеждите на хората. Може да го употребява да радикализира ситуацията, ще видим дали е полезно“, продължи Димитър Аврамов.

„Не апелирам към никого да прави правителство с ГЕРБ. Апелирам към всички политически сили да седнат на разговор, да разберат, че изборите са свършили, да не мислят за нови избори, да се опитат да направят работещи консенсуси там, където са възможни. Ако не стане, ще отидем на избори. Но в момента не е време да се ходи на избори, в момента е време да се мисли какво да се случи в конкретни сфери на дейност. Прост пример – ние сме износител на ток и производител на ток и в същото време плащаме чудовищни сметки за ток, които нямат нищо общо с войната, а имат общо с лошото управление на енергетиката. Това е произведена у нас криза, трябва да я решим. В момента е коректно да разсъждаваме в рамките на първия мандат. Ако той не бъде изпълнен, ще разсъждаваме за втория. Не можеш да очакваш да реализираш втория мандат, ако си се държал невъзпитано на първия. Затова говорим за конструктивизъм, не става дума за политически прегръдки и целувки Брежнев – Живков“, каза още той.

Според Димитър Аврамов президентът Румен Радев е надскочил собствените си очаквания за това какво трябва да прави в българската политика, защото едва ли е очаквал, че ще трябва да прави няколко служебни правителства.
„България е парламентарна република, няма достатъчно добри инструменти да се управлява със служебен кабинет. Президентска република, ли? Какво ще стане, ако преместите проблема от Министерския съвет в президентството? Говорим за подход, за смирение, за разбиране, че носиш отговорност. Не говорим за това да местим формите на управление от една в друга. Говорим за това, че президентът си позволява неща, които не би трябвало да си позволява“, изтъква той.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклук

    24 0 Отговор
    Никога не е късно хората да си поправят грешките.С тези 35% активност имаме нелигитимен парламент
  • 2 честен ционист

    19 2 Отговор
    Баце освен, че ви взе вече душите, сега е време и да ви отнеме и синовете като ги хвърли на Източния фронт. Смирете се и се покайте, че не остана за кога.
  • 3 Какво смирение

    24 1 Отговор
    Ние сме смирени 33 години! Вече 33 години, всякакви продажници ни обясняват, да сме смирени! 33 години ни лъжат, докато ни крадат! Резултата е виден! Първа партия крадец, втора лъжец, грета турска партия! Какво смирение още трябва бе айо? Казаха ли ти тези дето те пратиха да ни облъчваш?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ввв

    15 6 Отговор
    ГРОБ ще се срине като ИТН,ако Боко Тъпия не направи кабинет сега!!!

    Коментиран от #8, #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Милен

    17 1 Отговор
    Айде и този "лог" ни дава наклон какво трябвало и какво не, избори докара фалират всички политнедарузумения, всичко друго са празни приказки.
  • 8 ИТН си е ИТН

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ввв":

    Няма нищо общо с ГЕРБ! И няма база на съпоставка! Едната е достойна партия, а другата, мафиотска, служеща си с лъжи, кражби и пропаганда!
  • 9 Яяяя ууу лево

    12 1 Отговор
    Да бе, ти па кой си да ни казваш!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Реалист1

    12 0 Отговор
    В знак на желание за помирение лидерът на ГЕРБ Борисов е предложил да внесе 2 милиарда евро лични спестявания във Фонда за гарантиране на влоговете, защото е празен.
    "Важното е да се обединим за Родината" е казал той.
  • 12 БЪЛГАРЧЕ

    7 0 Отговор
    Колко ти платиха бе ГЕРБАВ
  • 13 Мислищ

    5 3 Отговор
    Защо свалиха редовното правителство ти къде беше
  • 14 Васил

    5 1 Отговор
    По добре да нямаме правителство от колкото да гледам скапаните мутри на Герб и Дпс
  • 15 Моарейн

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ввв":

    Амин! Дай, Боже!
  • 16 Никакво смирение

    2 0 Отговор
    Голяма част от хората, включително и аз също не мога да ви гледам. Грам не мога да ви понасям всичките паразити, които висят на държавната хазна и ограбват хората и с двете си шепи в чували и шкафчета. Грам не мога да ви търпя. Грам не мога да се примиря с присъствието ви нито по екраните, нито на улицата, нито в парламента. Помните ли, когато от трибуната на народното събрание Мика Зайкова говореше за ниското заплащане в държавата, как мутрите от ГЕРБ, колко грозно тропаха по банките? Помните ли, колко грозно и отвратително беше. Ей това са ви феодалите и бизнесмените, които грабят, вдигат апартаменти, къщи и хотели, луксозни джипки и яхти. И заради, които стандартът на живот и заплащане е ниско. Вас не мога да ви понасям, нито гледам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове