Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 16:21 2 473 20

Кметът на Перник иска да спаси знакова сграда за града СНИМКИ

  • перник-
  • сграда-
  • кмет-
  • минна дирекция

Минната дирекция е обявена за публична продан

Кметът на Перник иска да спаси знакова сграда за града СНИМКИ - 1

„В последните два дни една тема вълнува перничани изключително много заради излязлата информация за това, че една от емблематичните сгради не само за Перник, но и за цяла България – Минната дирекция е обявена за публична продан.

Реакцията ми беше моментална. Разговарях с областния управител, защото няма как да допуснем тази значима за града ни, уникална сграда да бъде продавана през публична продан“. Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров на извънредна пресконференция този следобед.

Кметът на Перник иска да спаси знакова сграда за града СНИМКИ

Кметът на Перник добави, че е получил стотици обаждания от наши съграждани, които искат сградата да бъде собственост на държавата или общината. „Стартираме и подписка в подкрепа на това. Десетки доброволци вече се включиха в разнасяне на подписката, а утре от 10:00 ч. перничани могат да се включат в нея на пункта в началото на ул. „Търговска“.

Ще направим и всички необходими законови стъпки за да бъде тази сграда на всички перничани. Те ще са трудни, затова поисках среща с директора на НАП, за да разплетем казуса“, обяви Владимиров. Кметът на Перник заяви, че ако държавата не реагира бързо в Деня на града ще внесе докладна на тържествената сесия на общинския съвет.

Кметът на Перник иска да спаси знакова сграда за града СНИМКИ

„На сесията ще поискаме общинския съвет да ни предостави по-големи правомощия, включително и със стъпки към държавата или изтеглянето на нисколихвен кредит, с който а участваме в търга, ако държавната власт не ни съдейства. Трябва да има реакция от Министерски съвет и всички структури на държавната администрация, защото това е по-лекият път към връщането на сградата на хората“, категоричен бе Станислав Владимиров.

Кметът на Перник иска да спаси знакова сграда за града СНИМКИ

Областният управител Людмил Веселинов поздрави Владимиров за бързата реакция и добави, че по този начин трябва да действат българските кметове. Той коментира, че ако държавата придобие този безценен имот, много бързо може да я прехвърли на общината и всички перничани и гости на града ни да могат да я видят не само отвън.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Архитектите ,

    36 0 Отговор
    творци на сградата , завършили архитектура в Германия във времето на Царство България , не са си губили времето там !
  • 2 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА И КАРАДАЙЪ И ДОГАН

    8 2 Отговор
    ПОДГОТВЕНИТЕ КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИ ПРЕДАТЕЛИ ОРТАЦИ НА БОЙКО
  • 3 Не иска да спаси

    9 2 Отговор
    "знакова сграда за града" или "знакова за града сграда"?
  • 4 мдда

    8 6 Отговор
    Кметът на Перник.. иска да спаси столчето си.. Първо беше избран от БСП, а после ходи да посреща Бойко.
  • 5 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    6 10 Отговор
    Само на мен ли ми прави впечатление, че всички перничани искат сградата да е общинска или още по-добре държавна. Обаче на мен софиянеца или пловдивчанина или бургазлията или видинчанина ... не ми трябва тази сграда и не съм съгласен държавта да я купува с моите пари.

    Също така никой перничанин, дори кмета, общинските съветници, пернишките политици=депутати или пернишките бизнесмени не е дал и един лев дарение за това сградата да стане общинска. Ако не за придобиването на собственоста, поне за подръжката на сградата да бяха събрали някой лев перничани. Всеки у нас иска нещо от държавата, никой обаче не иска да го плаща и да плаща данъци. Бизнесмените не само, си приспадат ДДС, ами дори и източват ДДС.

    Пернични "безвъзмездно дават" само приказки и листовки, за отпечатването на които вероятно община Перник е платила. Няма да се учудя и ако общината плаща и за раздаването на листовките. Прахосват се пари за листовки, вместо с тях да се започне кампания за събиране на пари, ако не за покупка то поне за подръжка на сградата и да се поиска безвъзмездно зградта от областната управа.

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Чичо ти

    17 1 Отговор
    Пазете сградата като музей на миньорството, че много такива архитектурни гордости се събориха или покриха с демократичния гипсокартон
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 незнайко

    8 1 Отговор
    Е сега ако и тази сграда рушнат наистина БЪЛГАРИЯ не си заслужава да СЪЩЕСТВУВА !!! Пръв под ножа бе мавзолея който събориха, без да питат НИКОЙ !!!
  • 9 rере

    3 0 Отговор
    Да си я купуват от Община Перник с дарения. Ако тръгне държавата да я купува, ще я купин на 5 пъти по висока цена от пазарната.
  • 10 Държавата е лош стопанин по дефиниция

    1 2 Отговор
    Българската община, тя също. Няма данни Пернишката община да е станала добър стопанин. Дано пък да се получи някаква революционна промяна! Случаен рикошет някакъв.
  • 11 Aлфа Bълкът

    1 1 Отговор
    Нямам кинти, иначе щях си го взема за вила!
  • 12 Aлфа Bълкът

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Нас питаха ли ни, като ни накараха да плащаме 700млн за вашето парно?

    Коментиран от #16

  • 13 Мнение

    7 0 Отговор
    Уникална сграда. Да я дадат на поредния крадец, за да я събори и да построи някоя безлика кооперация, за да си напълнят бездънните джобове. Срам и позор и защо търпим още?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    "като ни накараха да плащаме 700млн за вашето парно?"

    Напълно основателно се възмущаваш за плащането на парното. Даже въпреки тези 700 млн. платени от вас за дажкузите в кабинета на Вальо Топлото и назнам си за какво на Р. Овч. продължава да е скъпо парното в София и аз отдавана преминах на отопление с климатици, защото е по-евтоно. Една несправедливост не се поправя с друганесправедливост, с несправедливости се трупа само гняв.
  • 17 не разбрах

    4 1 Отговор
    Кой в момента е собственикът на сградата, заради чиито дългове сградата-паметник на културата се продава на публична продан. Разбирам, че е харизана по време на приватизацията, но на кого, някой знае ли? Иначе виждам, че ДБ веднага са се хвърлили да защитават българщината в опит да спасят сградата, и са писали на Минеков. Много фалшиво ми звучи тази тяхна загриженост, къде бяха досега, при това в две правителства участваха.
  • 18 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "На оръжие":

    "хванете гората по примера на Славчо трънски"

    На Салавчо Трънски от МАсква и Лондон са му пращали много пари, храна и оръжие за да хване гората. И въпреки това нищо не е постигнал докато червената армия на Сталин не е пресяква Дунава за да го изкара от гората и да го сложи министър.

    Коментиран от #19

  • 19 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Ти може да си на климатик, но София е главата на змията дето се е усукала около цялата държава.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове