6 Октомври, 2022 16:53 1 203 9

Младежкото обединение в БСП: Имаме нужда от нова посока, която изисква смяна образа на партията

  • младежко обединение-
  • бсп-
  • нова посока-
  • смяна-
  • образ

БСП има нужда от незабавна и коренна промяна. Резултатите на изминалите парламентарни избори показаха поредния спад в доверието към левицата, казват младите социалисти

Младежкото обединение в БСП: Имаме нужда от нова посока, която изисква смяна образа на партията  - 1
Снимка: БСП

Промяната в БСП е наложителна и неизбежна. Имаме нужда от една нова посока, която изисква смяна на образа на БСП и категорични действия за обновление на левицата. Това се казва в позиция на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП във връзка с изминалите парламентарни избори и бъдещето на лявото в България.

Ето и пълния текст на документа:

България се намира в период на политически промени. След повече от десетилетие управление на задкулисието и корупцията, в последната година преминахме през редица парламентарни избори, които доведоха до сформирането на кабинет на промяната. БСП беше ключова част от тази промяна. Като социалния стълб на това управление левицата доказа, че може да защитава българите, които имат най-голяма нужда от социална защита. Краят на това правителство видя нови сътресения на политическата сцена.

Последва една турбулентна предизборна кампания, която промени много в разпределението на политическите сили в Народното събрание. Резултатите на БСП показаха нуждата от сериозен, задълбочен и откровен анализ за проблемите на левицата и бъдещето на лявото пространство в България.

Изборният ден показа няколко неща:

Младите хора в БСП доказаха, че имат своето заслужено място сред вече утвърдените ни лица. В началото на тази кампания обявихме, че 119 от всички кандидати за народни представители на „БСП за България“ са под 35-годишна възраст. Това се равнява на почти 1/3 от всички кандидати. Резултатите от преференциалния вот в изборния ден показаха, че тези младежи водят със себе си доверието на избиратели, които иначе не биха подкрепили левицата, до голяма степен заради нейния имидж на партия на статуквото, която не чува гласа на младите. Това затвърждава факта, че БСП има нужда от своите млади хора и няма бъдеще без тях.

Членовете на Младежкото обединение в БСП изнесоха тази предизборна кампания на терен. Те бяха доброволците, които защитаваха идеите на БСП, обезпечавайки всички инициативи и събития на листите на „БСП за България“, извършваха активна агитационна кампания в населени места из цялата страна и до последно подкрепяха всеки един кандидат на БСП. Младежите поеха онази част от предизборната кампания, която често никой друг не иска да поеме – работата на терен, денонощния труд за обезпечаване на инициативите на БСП и доброволно отделеното време за каузата на лявото в България.

БСП има нужда от незабавна и коренна промяна. Резултатите на изминалите парламентарни избори показаха поредния спад в доверието към левицата. Въпреки множеството социални политики, които БСП защити и осъществи в рамките на правителството на промяната, нашите послания не отекнаха сред мнозинството от гласоподавателите. Този проблем има две основни измерения - имиджа на партията и нейното идеологическо ядро. Българската социалистическа партия не може да достигне до две основни групи в българското общество – по-голямата част от левите хора, както и младежите. България е държава, в която има много ляво мислещи хора, които обаче не припознават БСП като автентично лява партия. Това налага по-активното защитаване на икономически и социално леви теми, които да върнат загубения потенциал на левия вот. От своя страна имиджовият проблем на БСП се изразява в липсата на млади гласоподаватели, които да подкрепят левицата. Партията има нужда от цялостно ребрандиране и изграждане на изцяло нов публичен образ. Това може да се случи само чрез модернизиране на комуникационните похвати на БСП и обновление на лицата на партията.

БСП трябва да бъде партия на колективното начало. Българската социалистическа партия е създадена преди над 130 години. Основната причина, поради която БСП оцелява през множество възходи и падения, е възможността на основните ѝ структури да взимат решение за нейното настояще и бъдеще. Ние трябва да защитаваме с цената на всичко правото на колективните органи на партията да взимат решения, които носят политическата отговорност. В момент като този имаме належаща нужда от задълбочен и откровен разговор на всички нива в БСП и категорични решения за последващи действия.

България има нужда от силна лява партия, която има своите традиции, но винаги гледа напред в бъдещето. БСП трябва да бъде партия на младите, партия на автентично левите идеи, партия на действието, партия на прогреса. Промяната в БСП е наложителна и неизбежна. Имаме нужда от една нова посока, която изисква смяна на образа на БСП и категорични действия за обновление на левицата. За да стане факт тази промяна, партията има нужда от диалогичност и обединение. Съвкупността от опита на поколения социалисти и енергията на младите в БСП е ключът към нейното бъдеще.

Заедно можем!


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яяяяяяя

    12 0 Отговор
    Има и младеж на 60. Браво бря!
  • 2 Голем смех

    15 5 Отговор
    Образът на жалката ви партийка е все още тоя на селендурите байТошо и Цола Драгойчева. Които с бой налагаха марксизЪма и ленинизЪма...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БСП СТОЛЕТНИЦИ

    1 1 Отговор
    Нинова, подавай я.......
  • 6 оня с коня

    2 2 Отговор
    Само при Мисълта че можех да сбъркам пред Машината и да гласувам са БСП вместо за бат Бойко ...се наложи да си налея "колкото трябва" от Ракията!
  • 7 гост

    2 1 Отговор
    БСП: Извличаме поуки, извличаме, но пак на себе си приличаме.
    Търсим ли търсим причините и тъй си минават годините.
    Зима, пролет, лято, есен, киша, суша И ПАК ДО КРИВАТА КРУШОВИЦА!
  • 8 Мале

    2 3 Отговор
    Младежкото БСП, вас не ви ли е срам да си знаете историята и да се примирявате с това, кое е лицето на БКП, и какво са правили, на кой са служили и как са дошли на власт? Чрез атентати и терор срещу собствената си държава и народ. Нищо не оправдава присъствието в тази организация на млад и умен човек, необременен и необвързан по икономически или роднински връзки с тази прослойка.
  • 9 От социализЪма

    0 2 Отговор
    нашите социалисти са си най обикновени комунисти Нямат нищо общо с европейските Та младежи нали не искате да заприличаме на С Корея Куба Беларус Бъдете ДЕМОКРАТИ .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол