Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 10:49 1 786 34

Весела Чернева: Етикетът "евро-атлантически" е маска

  • весела чернева-
  • правителство-
  • кабинет

От години НАТО се опитва да укрепи източния си фланг, но това не намира отзвук в България

Весела Чернева: Етикетът "евро-атлантически" е маска - 1
Снимка: БГНЕС

От години НАТО се опитва да укрепи източния си фланг, но това не намира отзвук в България, каза пред БНР Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, съветник на бившия премиер Кирил Петков по външната политика.

"Помним прословути изречения на лидера на ГЕРБ и на други представители как ние нямаме нужда тук от НАТО, нямаме нужда от сигурност в Черно море, искахме платноходки. Всичко това са били грешни стратегически избори и грешни ценностни избори. И за много други такива примери можем да се сетим, включително отношението на правителства на ГЕРБ към "Газпром", включително начинът, по който България беше поставена в газова зависимост от Русия. На този фон ми изглеждат лицемерни такъв тип позиции и поставяне на въпроса по този начин (за евро-атлантическото мнозинство - бел. ред.)"

Относно тезата за външен натиск за сформиране на евро-атлантическа коалиция, в предаването "Преди всички" Чернева изтъкна:

"Такъв тип говорене за българска политика е възможно тогава, когато няма ясно артикулирани причини и цели на политиците. Ако политиците излизат с един етикет напред и казват – ние ще правим евро-атлантическо мнозинство, и не казват какво целят, какво съдържание искат да вкарат, какъв дневен ред на това правителство, кое го прави евро-атлантическо, то тогава това пространство започва да се запълва с друг тип легитимация. Когато хората не виждат ясно обговорени такива причини, се оставя огромно място за всякакъв тип конспирации."

Чернева е на мнение, че най-голямата партия – ГЕРБ, има доста възможности и би могла да потърси съюзници – ДПС и Стефан Янев. За употребата на евро-атлантическата тема тя апелира "да не се крием зад етикети от рода на "евро-атлантическо", които в случая не значат много":

"Това е маска. Този етикет маскира всъщност нежеланието да се говори по другата, голямата разделителна линия в обществото – върховенството на правото, има ли справедливост в България. Темата за върховенството на правото не е далеч толкова удобна за всички, както темата за прозападната ни ориентация, затова се избира този етикет, за да може другите, същинските въпроси, на които обществото очаква отговор, да не им се дава отговор."

"Изобщо не съм убедена, че президентът може да има мандат да взема позиция от името на България, толкова отличаваща се от всички останали в региона, без да има парламент, с който това да се консултира, или поне без да е консултирал през КСНС, който може да свика, да вземе такова решение на своя глава. Това е наистина риск – и политически, и стратегически, тъй като през следващите месеци можем да видим включително развитие в самите съюзници", каза Весела Чернева по казуса с позицията на държавния глава за членството на Украйна в НАТО.

Запитана за паралелите между ситуацията с падането на ветото за Северна Македония и сегашната следизборна ситуация, в която се търси широко съгласие, външнополитическият експерт коментира:

"Очевидно това беше тема, която имаше не само широк обществен отзвук, но беше използвана от доста политически партии по превратен начин. За да се затвори тази Кутия на Пандора, доколкото това е възможно, трябваше такова много широко съгласие в парламента."


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    59 5 Отговор
    Евроатлантиците са шепа платени соросоиди,но са много гласовити.Скоро ще ядат 🌲.

    Коментиран от #7, #20

  • 2 Няма друго мнение

    7 54 Отговор
    Повечето партии в основата си са изклюителни кремълски слуги. Тях червеното знаме роди ги. Така ли беше лафът? Митрофанова на съединението се яви и съедини всички мутри и олигарски под червеното знаме. Бич Божи.

    Коментиран от #14, #17

  • 3 Делю Хайдутин

    32 4 Отговор
    Много ще ми е интересен съюз ГЕРБ и Янев (Черепа от Дубай).
  • 4 От продажници

    55 6 Отговор
    и лъжци, нямаме нужда! Дори няма да си правя труда, да ти чета бозата! Хващайте се с лъжеца кирил петков под ръка и се разкарайте от тази територия барабар с НПО-тата зад вас, мафии, прокопиев, кръга капитал и т.н.!

    Коментиран от #6, #24

  • 5 ха ааа

    4 36 Отговор
    С тези бгпутлерасти повече отколкото в савцкия съюз е така.
  • 6 Добре де

    16 16 Отговор

    До коментар #4 от "От продажници":

    Това ви е на вас скапаните крадливи хора приказката, самонадеяни и нагли по природа. Ако не ти харесва в държавата, напускай. Държавата не е ваша ресторантьорчета и хотелиерчета! Държавата е на всички български граждани.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Не лъжи

    45 2 Отговор
    Сега сме поставени в газова зависимост от Америка , преди простотиите нямаше криза и живота беше спокоен ! Сега и Европа е зависима, даже и германците ревнаха от заради скъпата газ на американците !

    Коментиран от #27

  • 9 Защо да напускам

    30 3 Отговор

    До коментар #6 от "Добре де":

    Да ми продадете държавата ли! Не става! Не те ли е срам, да ми защитаваш продажници и лъжци? Голям зор да блеете, докато ви лъжат и крадат!

    Коментиран от #11

  • 10 грешни ценностни избори

    40 5 Отговор
    Единственият грешен "ценностен" избор на България е влизането на страната ни в НАТОто. Но пък, никой и не е питал тогава българите да избират. Затова - незабавно референдум по темата!

    Коментиран от #30

  • 11 Бай Цървул

    6 21 Отговор

    До коментар #9 от "Защо да напускам":

    Ми отивай слагай екипа на мажоретка и подкрепяй Боко Тъпото или Копейката!!€

    Коментиран от #13

  • 12 САЩ са международен терорист

    27 0 Отговор
    Жалко е, че България се управлява от САЩ чрез корумпираните от тях псевдополитици. Резултатът: 30-годишен срив във всички сфери!

    Коментиран от #28, #29

  • 13 Ама

    25 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Цървул":

    що си мислиш, че ме вълнува, какво ще си слагаш и на кой ще си мажоретка? Танцувай покрай кирчо лъжеца и напускайте територията! България не е за продан мажоретке!
  • 14 Змей БГ

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Няма друго мнение":

    Някои ги роди червеното знаме, а някои Джоли Роджър. За тези които не знаят - Джоли Роджър е пиратския флаг - череп с два кравешки кокала отдолу.
  • 15 Демокретенскакурвагрантояд

    26 1 Отговор
    Мясото на всички атлантически боклуци е в Атлантическия океан!

    Коментиран от #21

  • 16 Така е

    20 1 Отговор
    Когато парите ви ги раздават не по заслуги, а за послушание... Веселке, много работи са ти далечни и няма да ги разбереш изобщо!
  • 17 Ти не си добре

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "Няма друго мнение":

    Всички партии в България са "евроатлантически",с изключение на Възраждане,която единствена защитава Българския национален интерес!Само Възраждане!!!
  • 18 Царят

    10 1 Отговор
    е гол!Добре,но по отношение позицията за Украйна и НАТО на президента,Вашето мнение е едно лично и нищо повече,аз например мисля обратното!

    Коментиран от #31

  • 19 Хахаха

    14 1 Отговор
    Етикетът "евро-атлантически" е популярно заместители за нац пред атели

    Коментиран от #32

  • 20 Хахаха

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Шепа соросоиди, които ръководят всички политически партии без Възраждане
  • 21 Хахаха

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Демокретенскакурвагрантояд":

    Предполагам, че на дъното, а не на повърхността....в яхти...... Хахахахахахахахаха
  • 22 Спас

    1 4 Отговор
    И онези от НАТО са големи инфантили.Толкова години не разбраха ли че в Бг евроатлантици го играят отново все руски обучени агенти та прибраха на работа такива генерали и администратори-потомци на ДС и ГРУ.
    Ако искаха до сега за толкова години можеха да сложат ред в тая малка държава но не би.Напротив подкрепят от Европа партии от бивши комунисти и полицаи ,които крадат европейски пари и пълни с корупция контролирани от Москва.Изоставиха българите.Нищо не инвестират.Няма ни една про европейска медия независима от Русия.
    Народа се предаде и тотално обърка.

    Коментиран от #25

  • 23 Охо-бохо

    5 1 Отговор
    Срещу кой да укрепим източния фланг на NATO? Единствено срещу Русия. Е, ние българите ще се готвим да воюваме с Русия ли?
  • 24 Зед

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "От продажници":

    Русия дели българите на русофили и русофоби. Всъщност в бг има много руснаци и такива от смесени бракове. Те са определено привърженици на Русия. Има и учили в СССР/РФ. Всички, свързани някак с БКП и производните ѝ организации, са закърмени с любов към Русия. Всеки, познаващ на прилично ниво езика и страната, ползващ езика и информацията от всички области и имащ връзки с руснаци, има положително отношение към Русия. Отделен въпрос е отношението към политиката на РФ в момента и спрямо България. Тези два критерия - отношението съм народа и страната и към правителствената политика, не бива да се смесват! Поне от мислещите...А троловете - филтрация е решението.
  • 25 1?3

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Спас":

    Не са инфантили, а дебили. Проспаха много години, без да разберат какво става. А за това, че не са оправили България - извинете, но това не е на НАТО работа.
  • 26 1?3

    5 0 Отговор
    Цитат:"Всичко това са били грешни стратегически избори и грешни ценностни избори." Г-жо, не са грешни избори, а резултати на определени ориентации и зависимости! Това би трябвало да е отправна точка на анализа, засягащ събитията и хората.
  • 27 Мая пчеличката

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Не лъжи":

    Преди нямаше КОВИД, нямаше война, нямаше астрономично високи цени на електроенергията и инфлация в световен мащаб. Сега имаме и противопоставяне на Русия и НАТО, при това, не само за Украйна. Защото преди да почне войната, Русия поиска НАТО да се върне на позициите си от преди 1996-97години.
  • 28 Именно

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "САЩ са международен терорист":

    Бая голяма шепа имаш, авер, щом помества всички партии без Костадиновата.
  • 29 Именно

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "САЩ са международен терорист":

    През тези 30 години управляваше и БСП чрез Луканов, Беров, Виденов, Станишев, Първанов и Орешарски. А Симеон - първото, което направи като премиер, беше да посети Москва. Костов също беше човек на БКП, после "ПОСИНЯ" и разби СДС. Бойко също произлиза от тия среди. Ако се сметнат годините, какво ще излезе? Отделно от това, ние не станахме страна, управлявана по западен образец, а си останахме формирани по предишния образец.
  • 30 Именно

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "грешни ценностни избори":

    Съгласен! Но това ще премахне ли корупционните практики и изоставането на страната от всички в ЕС и Европа? Ще спрат ли да ходят на пазар в в Турция, че и в другите съседни страни?
  • 31 Мая пчеличката

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Царят":

    Всяко мнение е лично! А което не е, то не е мнение, а позиция на партия или нещо друго.
  • 32 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    Нац.предатели са всички, които искат да придърпат страната към чужди сили, нали? Защото само една неутрална и независима държава би заслужавала да е обект на привързаност от "непредателите", ако всичко е вярно. Само дето в съвременния свят е много трудно това да стане, ако страната е малка и бедна.
  • 33 На ОТАН-А

    1 0 Отговор
    се полага на тългото.....
  • 34 Меркуцио

    1 1 Отговор
    Може ли г-жа Чернева, от Европейски съвет за външна политика, НПО на Сорос, със седалище в Лондон, създаден през 2007 г. и в никакъв случай да не се бърка с европейска институция, да отговори каква е разликата между върховенство на правото и върховенство на закона? Мерси!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове