Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 11:54 1 983 33

Султанка Петрова: Да си купим хляб и кисело мляко скоро може да стане лукс

  • хляб-
  • кисело мляко-
  • инфлация-
  • бедност

Най-вероятно през декември и януари инфлацията ще бъде около 20%, но имаме много непредвидима ситуация

Султанка Петрова: Да си купим хляб и кисело мляко скоро може да стане лукс - 1
Снимка: БГНЕС

"Един от най-големите проблеми в нашата страна е, че хората не са подпомогнати по най-добрия и ефективен начин. Ние не търсим индивидуалната подкрепа за всеки един човек, който е в риск от бедност. Най-уязвимите хора са възрастните. Проблемът е, че инфлацията много бързо се покачва, а ние изоставаме с покачването на доходите. Както вървят нещата, да си купим хляб и кисело мляко ще стане лукс", заяви бившият зам.-министър на труда и социалната политика Султанка Петрова в ефира на "България сутрин".

По думите на икономиста Преслав Райков най-вероятно през декември и януари инфлацията ще бъде около 20%, но имаме много непредвидима ситуация.

"Води се война, и икономическа, която може да изстреля инфлацията в следващите 6 до 9 месеца и над 20%. Догодина лятото ще трябва да се финансираме по външния си дълг на нива от 6 до 8%", допълни гостът.

Икономистът изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че единственият начин да повишим доходите, е да работим повече, да има повече бизнес, а не да събираме повече данъци.

"Идеята на преизчислението на пенсиите беше да се постигне справедлива пенсионна система. Да се направи така, че разликата между старите и новите пенсии да се минимизира, защото в годините заплатите растяха, а пенсиите изоставаха в своите увеличения и стана така, че хора, които са имали един и същ принос в пенсионната система, имаха разлика в пенсиите до няколко стотин хиляди лева", посочи Султанка Петрова.

Тя отбеляза, че средното увеличение на пенсиите след преизчислението е 123,71 лв., а средната пенсия ще бъде 721 лева, като увеличението става на няколко групи.

"69% от тези хора, които ще получат увеличение, пенсиите им са отпускани от 2007 години досега. Ковид добавката не биваше да се слага към пенсиите, а да бъде изплатени чрез социалната система", допълни бившият зам.-министър на труда и социалната политика.

"Не мога да нарека това увеличение, а е по-скоро индексация към пазарната икономическа среда. Този ръст е изяден. Трябваше по-рано да се направят изчисления откъде да дойдат тези пари, защото инфлацията може да скочи много сериозно. Надявам се правителството, което ще управлява, да вкара малко по-детайлно планиране на разходите. За мен мерките от Ковид пандемията трябва ясно да се преструктурират", заключи Райков.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    23 7 Отговор
    Народ, който мисли за хлебчето си Днес, Няма Бъдеще!

    Коментиран от #4

  • 2 Стига бе

    13 22 Отговор
    Пълни глупости и бойкоборисовщина.Българския пенсионер при Киро беше в най доброто си състояние за последните 30 години.Стига лъжи.
  • 3 Иво

    29 2 Отговор
    То и сега си е лукс защото се продават само имитиращи продукти.
  • 4 Гого

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Честно да ти кажа ти си много неприятен тип!
  • 5 Парата е в печелившите

    3 2 Отговор
    Първите на изборите.
  • 6 нннн

    32 1 Отговор
    Хлябът защо, бе! Произвели сме 7 милиона тона пшеница! Ще пълним пак гушите на търговците ли? ,,Вода гази, жаден ходи."
  • 7 Стига!

    16 5 Отговор
    Сте плашили хората!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатана Z

    19 9 Отговор
    Стрино Султанке,изобщо ще бъде лукс ако си купиш нещо.При тия цени на енергията фурните първи ще затворят.Пригответе се за гладна и студена зима.
    Без майтап.

    Z
  • 10 имаджин

    13 1 Отговор
    На повечето индексирани пенсионери са преведени по 10-30 лева. И това ако е увеличение,здраве му кажи. Днес слушах много жени ,чакащи около банкомати, да си споделят ядосано една на друга тези факти. Това било идиотизъм от страна на управниците.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 везирчо георгиев

    9 2 Отговор
    Кака, твойта е лесна, нас не ни мисли ще се оправим без "експерти" като теб и останалите негодници, които ни докараха до тук.
  • 13 Само,като си представя,че...

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "имаджин":

    ...при Боко и толкова нямаше...!
  • 14 Опит

    7 3 Отговор
    Айде стига глупости, Еми ще си купим хлебопекарна и ще си квасим мляко , какво толкова . По скоро ще си намалим плановете на тв и телефоните и нова година вкъщи
  • 15 Стига лъжи!

    3 10 Отговор
    И децата знаят,че НАТО ни пази,а ЕС ни храни...
  • 16 един

    7 1 Отговор
    Като крадоха 30год. /вкл. и спестяванията на хората/,мислиха ли за този момент!Мислиха ли, че ще дойде време когато няма да има кой да гледа животни които да дават мляко,че няма да има хора които да се занимават със земеделие за да произвеждат хляб и храна!Раждаемостта спадна до невиждани размери,малките градчета и селата се топят!След десетина години, в обезлюдените райони струва ми се няма да има кой да работи ВИК,ЕЛ и т.н.!Поради липса на работна ръка,цените ще се вдигат още повече!
  • 17 Хайде на село

    2 1 Отговор
    Имаш крава пиеш мляко
  • 18 Мнение

    4 2 Отговор
    Аз не ям хляб. И без хляб може да се живее. Но киселото мляко е полезно.
  • 19 Кифла

    3 1 Отговор
    Ние искаме да ставаме милиционерки. Не ни се бачка.
  • 20 Истината

    2 3 Отговор
    Хаъде пак драматизиране. Като за олиото. Сякаш хората изпиват всеки ден по бутилка олио и тъпчат по един хляб. На ден човек изяжда по 2-3 филийки хляб, но може и без тях. Заместители са картофите, ориза, спагетите.
  • 21 Георги

    3 1 Отговор
    Султанке напролет каква ли песен ще пееш.Впрочем бившата здравна министърка една година я разкарваха по съдилища щото всявала страх сред населението.Де е сега прокуратурата.Всеки ден някой вещае апокалипсис.
  • 22 Тетовае

    2 0 Отговор
    Има нации изопщо не консумират хляб. Например азиатците и живеят по-дълго. Затова пък всяко домакинство притежава оризоварка.
  • 23 Заместители

    2 2 Отговор
    Тъкмо няма да се тъпчете с хляб и ще се храните по-здравословно. Има киноа и елда
  • 24 Лозунг

    2 0 Отговор
    Важно е избори от/през дупка до дупка.....
  • 25 Ти недей

    3 0 Отговор
    рева на чужди гробища, накраднала си се от тук до Ямбол и обратно!
  • 26 питам

    0 0 Отговор
    Кога ще следващото вдигане на пенсиите.
    Явно те определят дневния ред на народа
  • 27 3422

    2 0 Отговор
    Сиренце 22 лв при 500 лв заплата.
    Честито...

    Минаваме на жълъди
  • 28 Гошо

    1 1 Отговор
    Каво ни занимавате с глупости
    Оля Ал-Ахмед ви казва че в Русия кашкавала поскъпнал с цели 24 % https://fakti.bg/world/719253-kashkavalat-v-rusia-drastichno-poskapna
    Вие дрънкате и се опитвате паника да правите Някой си щяло да му е трудно кисело млеко да си купи ,може и да има такива, ама това ще са тия дето гласуваха за копеикин Вижте как гладуват в Русия бе кашкавала им с цели 24 % се увеличил и то за година
  • 29 КДСАКСк

    1 0 Отговор
    Като има инфлация в САЩ защо ние страдаме от това? Просто не индексирайте пазарната цена на всичко срещу долара и това е.
  • 30 8888

    1 0 Отговор
    Може и да има повишаване на някои продукти но на други не е толкова високо. Истината е, че търговците надуват цените на всичко. Щом едно нещо се е вдигнало, вдигаме всичко. Щом един търговец е вдигнал цените и ние така.
    Как му се казва на това не знам. Днес купих пласмасов съд с маркировка произведен 2020 година. Тогава същия съд беше 35 лева, сега е 55 лева. Питам търговеца що така, а той се хили и вика са погледна, че всичко се е вдигнало. Вярно, че пазара определя цените ама има сговор между търговците и цената на всичко е почти еднаква.
    А да не говорим, че има заспали комисии дето трябва това да им е работа.
    Платих си тока, за ток 37 лева, такса преноси и други 36 лева, и на всичко 20 процента ДДС, общо 89 лева. Е, нормално ли е това?
  • 31 селтак

    0 0 Отговор
    Султанке,ква ли си там,ами за това ше бачкаме частпром и нема да плащаме данъци!
  • 32 кочо

    0 0 Отговор
    ЗАЩО НЯМА ПАРИ В БАНКИТЕ ЗА ЛЕНСИИ ДНЕС 07 10 2022Г.ДАЛИ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ СЕ ИЗХАРЧИХА ЗА ИЗБОРИТЕ........
  • 33 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    - Номерът е следния
    . На 7-мо число в банкомата слагат малко пари. И много да сложат-пак ще ги изтегли простолюдието. На машината слагат надпис : "БАНКОМАТА НЕ РАБОТИ " !? А банката е отсреща. Там, отвътре служителите ти броят исканата сума, НО ТАКСАТА Е 5-7 ЛЕВА. И три дена като не "захранят банкомата, по-вече от половината нуждаещи се от "големите и увеличени" пенсии, щат-не щат, влизат в банката и вземат пари от там. А банкомата за услугата ти взема 2-3 лева !? ТЕ ТОВА Е БИЗНЕС !!
    И после лъжат българина, че това бизнес било "работа" !? Ами то си е ачик-ачик хайдутлук !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове