Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 11:19 2 441 44

Хиновски: "Газпром" е пред фалит. „Топлофикация София" ще изпитва много сериозни трудности

  • иван хиновски-
  • газпром-
  • пред фалит-
  • топлофикация софия-
  • трудности

"Временното правителство успя да удължи срока, в който бизнесът ще бъде компенсиран. Какво ще се случи от януари не се знае. Бизнесът не може да планува цените си, ако компенсациите не продължат”, коментира Васка Бакларова, председател на Съюза за стопанска инициатива

Хиновски: "Газпром" е пред фалит. „Топлофикация София" ще изпитва много сериозни трудности - 1
Снимка: Нова телевизия

Има ли риск за енергийната сигурност в България коментираха в студиото на "Твоят ден" Васка Бакларова, председател на Съюза за стопанска инициатива и енергийният експерт Иван Хиновски.

Според Хиновски „Газпром” е пред фалит, защото изнася големи количества газ към Китай на много ниски цени.
„Топлинната енергия представлява сериозен проблем за България от гледна точка на поскъпването на природния газ. „Топлофикация София" ще изпитва много сериозни трудности. Тя не направи никакви усилия да диверсифицира използването на други горива, освен природен газ. Цената, която КЕВР определи и прогнозата за ноември – спадане с около 4%, говори, че до Нова година не очакваме промени. Всички газови хранилища в Европа са пълни. Това е основният фактор за спадането на цената”, уточни той. И поясни, че въпреки всичко не прогнозира скок в цената на топлото от 1 януари.

„Ситуацията, в която Европа се намира, е доста усложнена. Вчера имахме среща с работодателите и служебното правителство. Дадоха ни ясно да разберем, че работят по въпроса и ще направят всичко възможно да предадат на новото правителство необходимата информация за подсигурените доставки на газ. В момента предвидимостта е осигурено до края на декември. Временното правителство успя да удължи срока, в който бизнесът ще бъде компенсиран. Какво ще се случи от януари не се знае. Бизнесът не може да планува цените си, ако компенсациите не продължат”, обясни Бакларова.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    28 11 Отговор
    Кирчо и Кокорчо окрадоха Булгаргаз и Газпром.
  • 2 Последния Софиянец

    33 5 Отговор
    С таван на цените няма да има и газ и петрол.
  • 3 Факти

    43 5 Отговор
    Чудя се на така наречените журналисти, вие преди да пуснете някоя тотална глупост проверявате ли поне малка част от фактите.
  • 4 Лост

    40 4 Отговор
    И какво като го изнася на по ниска цена за Китай? Нали тази ниска цена е много по висока от преди това.

    Коментиран от #8, #20

  • 5 Защо така стана

    14 4 Отговор
    Преди време, не твърде отдавна, топлофикациите работеха на мазут. Защо това не може да бъде алтернатива? Ако технически е направено да не може - доста безотговорно! Ако може - би трябвало да се направи нещо по въпроса, а не само да всяваме ужас и паника. Че е натопорчено положението, натопорчено е, но само с хартиени (пардон парични) компенсации не става.

    Коментиран от #14, #30, #42

  • 6 Гъзибаров

    42 5 Отговор
    "Газпром" бил пред фалит!!!!
    Абе тоя "експерт", изобщо наред ли е с главата?!
    Цените били ниски !!!!!!!
    Глупости на търкалета.

    Коментиран от #12

  • 7 Ицо

    30 3 Отговор
    От такива експерти може да чуеш само глупости сигурно е свършил газа в Русия та Газпром да фалира газа не върви само към Европа
  • 8 Вие сте бунаци!

    11 15 Отговор

    До коментар #4 от "Лост":

    Бъркаш европейски цени с азиатски.В европа газа е скъп.В азия няма причина за това.Няма недостиг.Това не е като петрола цената да е едналва в целия свят.
  • 9 КОНТРАТА

    26 4 Отговор
    Струва му се, че евтино продава Газпром защото не продава на спеколативно високи цени. Я си запазете,, експертното" мнение за да не ви се смеят много в Русия и Китай.
  • 10 Експерт на грантове

    9 3 Отговор
    Газпром трябва да продава ултра скъпо като американците за да фалира Китай.
  • 11 Кинжал

    26 4 Отговор
    Русия е вторият най-голям износител в света на втечнен газ, който съответно може да стигне до всяка една точка на земното кълбо . Дали Газпром ще фалира, вие как мислите?! Изнасят в момента и за Европа , че дори и за щатите, да не говорим за Япония и Корея, както и в много други държави. Това, че Европа не внася тръбен газ от Русия не значи , че не внася пак руски , но втечнен. Европа може да замени само до 30% от доставяния досега руски газ. Това е не-повече от 50 милиарда кубика от над 150 милиарда руски, а вие си дрънкайте глупости колкото искате, за да се замозалъгвате. Щатите в момента щели да доставят на година по 15 милиарда втечнен газ, като евентуално до десет години количеството можело да нарасне до 50 милиарда. За България важи същото, азерският газ може да замени само до 30% от консумирания до момента руски. Всяко едно газохранилище осигурява буфер до месец - два, но не повече и не може да гарантира нищо друго . Западната пропаганда няма да стопли нито Европа нито нас, нито пък ще плати на работниците от тежката индустрия останали без работа. Европа до 6 месеца ще е в тотален колапс, така че не само Топлофикация ще е във фалит , а цяла България!

    Коментиран от #17

  • 12 Хахаха

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гъзибаров":

    Това е идеята: да пускат едни ,,експерти", чиято ,,експертиза" никога не намира подтвърждения, за да обърква хората със слаб акъл.
  • 13 Госあ

    15 4 Отговор
    Безумец хахахаха Газпром бил пред фалит

    Коментиран от #19

  • 14 Хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Защо така стана":

    А мазут от къде?

    Коментиран от #16

  • 15 Само,че

    15 2 Отговор
    към момента Газпром е на печалба и това е широко известно,изводите са ясни!
  • 16 Мазут

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха":

    Има ли нафта,има и мазут.
  • 17 гост

    6 16 Отговор

    До коментар #11 от "Кинжал":

    Глупости на търкалета и отгоре !! Ти на Копринка ли си въобразяваш че си ?? Раша има точно два завода за втечнен газ и те не са нейни , а над 50% на чужди компании !! Единия е в Сахалин и работи САМО за Япония , като в него 50 процента е на Мицубиши и Шел и едвам успява да покрие 10 процента от потреблението на Япония !! Другия е в Ямал и в него по 30 процента имат Тотал и две китайски държавни фирми и е освободен НАПЪЛНО от данъци , да не говорим че няма НИЩО ОБЩО със Газпром и няма да има !! И целия му капацитет е колкото потреблението на Унгария , примерно !! Не втора , ами 22 е Раша за втечнен газ и изобщо не е фактор и няма да бъде , щото денги вече няма , а и никоя чужда компания вече няма да работи с нея !! Газа дето го изнася за Китай е за тази година 15 млд куб и със сто зора до 2030 трябва да стане 35-38 , ама няма да стане !! И даже и да стане износа за ЕС беше над 200 млд куб през 2019 !! Освен това цената е по договор от 2017 г и е. ПОД 100 долара , иначе китайците нямаше да подпишат !! Така че без ЕС Газпром си е във фалит отвсякъде , скоро ще го чуеш и официално !!!

    Коментиран от #23, #25, #38

  • 18 Възраждане

    11 4 Отговор
    Свалете санкциите! Не се прострелвайте в главата!
  • 19 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    И за теб коментар 17 !
  • 20 гост

    4 11 Отговор

    До коментар #4 от "Лост":

    Ми не , не е по висока , щото е фиксирана по договор от 2017 !!! Дето тогава много му се радвайте !! Иначе китайците нямаше да подпишат , а гнома много държеше да се похвали със друг клиент освен ЕС !! И сега изнася на чиста загуба и то под себестойност , а не за борсовите цени , за тях не може и да мечтае !!

    Коментиран от #32, #34

  • 21 ЛИСКО

    8 2 Отговор
    И ТОЯ МИ БИЛ АНАЛ ЛИЗАТОР ,ОТКЪДЕ ГИ НАМИРАТЕ ТЕЯ ПЛАТЕНИ КОЗЯЦИ
  • 22 Кресна

    8 2 Отговор
    Аман от такива анализатори .Първо който е в час ,отдавна тече вътрешно преразпределение на някой неща .Анализаторе ,от две години върви изместване на Газпром от Роснефт .Чел ли си че държавата финансира Роснефт с заем от 2.7 трилиона долара (пиша в долара защото в рубли цената е огромна за разбиране) .Отделно се е знаело какво ще става и Роснефт е водещата фирма в течнен газ и новите газодукти към Китай ,Индия и Пакистан с уговорката ,че за Индия е съмнително дали ще има газодукт предвид преминаването му през Афганистан което води до несигурност спрямо положението в Авганистан .Така ,че Газпром леко по лека отстъпва мястото на Роснефт .В Русия никой вече не ползва името Газпром ,там всичко водещи телевизии и вестници говорят и се чува името само на Роснефт .Та дали ще фалира Газпром или с времето ще бъде погълната от Роснефт е доста неясно за сега .Виж кои са в управата в двете фирми и ще ти стане доста ясно защо е всичко това .Има доста неща които явно не си запознат ,но не е тук мястото да пиша .
  • 23 Павел

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Сахалин беше национализиран още преди месеци бе галфон, в момента е сто процента руски !

    Коментиран от #29

  • 24 цербер

    1 0 Отговор
    Васка Бакларова- председателка на Съюза за стопанска инициатива
  • 25 Павел

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    ..."Президентът Владимир Путин повиши залозите в икономическа война със Запада, като подписа указ за изземване на пълния контрол върху газовия и петролен проект Сахалин-2 в Далечния изток на Русия, съобщава агенция Ройтерс. "...

    Коментиран от #31

  • 26 Кресна

    8 1 Отговор
    Що се отнася до газовите хранилища в Европа запълнени на 90% е газ до март и то при положение ,че продължи да влиза газ поне на 15% от газа който Русия вкарваше в Европа ,но на път е газа през Украйна да спре скоро напълно ,току виж Русия да отвърне за газопроводите 1 и 2 да унищожи всички газохранилища в Украйна ( там са най големите хранилища за газ в Европа и за това Меркел държеше на Украйна ) ,тога Анализаторе до къде стига газа за Европа ? Забравяш и друго нещо ,в момента икономиката юне върви добре в Европа ,хранилищата са запълнени на 90% ,,цената пада ,но след март ,а зимата в Европа свършва някъде края на април -май цената ще отиде над 5000 ,а 2023 без руски газ как ще бъдат напълнени газохранилища ? ,Ами ако дойде отново Тръмп ,какво ще стане с Европа ? Въобще някой мисли ли в Европа какво очаква Европа и ако тази година остава малко я изкараме някак си ,какво идва 2023?.Бъдете по сериозни и щом твърдите ,че сте анализатори бъдете и честни ,в противен случай по добре не търсете само трибуна ,защото не може вечно да лъжете и залъгвате хората.

    Коментиран от #35

  • 27 Топло Мафия

    5 2 Отговор
    Сега е моментът да се отървем от наглата Топлофекация, всички на протест
  • 28 Некой си

    10 1 Отговор
    Значи, преди две години Газпром продаваше газ на Китай за 180 долара и беше на печалба.
    Сега Китай купува на цена около 500 долара тръбопроводен и около 750 втечнен.
    И Газпром е на загуба?
    Факти, бъдете отговорна медия, моля!
  • 29 гост

    4 10 Отговор

    До коментар #23 от "Павел":

    100 руски е това между ушите ти , ама с нищо няма да ти помогне !! Сахалин не е национализиран и няма да бъде , щото руснаците без поддръжка от Шел ще хлопнат кепенците точно на втория месец , което пак ще си стане , щото Шел пак няма да им дава части !! И дори да беше национализиран както ти казах стига за 10 процента от потреблението САМО на Япония !!! Какъв световен фактор , какви 5 лева , дребна провинциална фабрика пред закриване и то скорошно , хахаха !!
  • 30 Смешник

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Защо така стана":

    И от къде смяташ идва мазута? От Сащ ? Мазута се добива от тежък петрол ,а Сащ имат само лек петрол .Двете държави с над 80% тежък петрол са Русия и Венецуела .За какво смяташ Байдън се моли на Венецуела .Не само мазут ,но скоро и нафта няма да има ,а нафтата е по ценна от бензина ,защото се използва от фирмите ,а без нафта почват фалити тотални.Без газ ,без нафта ,18 век.
  • 31 гост

    4 10 Отговор

    До коментар #25 от "Павел":

    Контрол и собственост са две различни неща , ще ти се наложи да го преживееш !! Да , ватниците принудиха Шел да излезе от съвета на директорите , но както написах на дръжката ти , все още ЦЕЛИЯ завод е с оборудване на Шел !! Така че при първия ремонт , да не говорим авария ватниците ще ли...жат холандски д-та , ама файда йок , само гледай !!
  • 32 ертфгъх

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Скъсаняшки, да те открехна:

    Доставките за Китай са по стар договор, но цената НЕ Е фиксирана- спрямо борсата е евтино, но на загуба не е в никакъв случай... Най-общо казано за да изнесе Газпром където и да е 1000м3 газ разходът му е около $100 от които под $10 е себестойност, после транспорт, после данъци и таксички на държавата (около $55-60 общо) и някаква гарантирана мин. печалба за Газпром- общо $100 до границата на Русия. И после всеки $ отгоре е ЧИСТА ПЕЧАЛБА.

    Договорът с Китай е такъв, че цената се върти около $180-200 за 1000м3. До вчера Швабия плащаше около $280 за 1000м3 по договора си- средно $280 щото имаше преки доставки по СП1 (без транзитните такси около $200) и доставки през куп държави дето вдигат цената заради транзита. За Китай транзит няма- цената е по-ниска...

    И на доставчика не му пука за борсовата цена- важни са ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ДОГОВОРИ с разумна печалба. Днес борсата е $3000, но онзи ден беше около $150- утре също може да е $150. Моментната печалба е супер, но гарантираните приходи и печалби за 20г. напред са по-хубаво нещо...
  • 33 Деций

    4 1 Отговор
    Да де,ама принципите на пазарната икономика,за която се броим и която искаме да развиваме няма подпомагане.Всичко е фалш.Частеният бизнес щеше да издърпа държавата напред,щото видите ли частната инициатива била Бла,Бла!Като започнем от генезиса на капитала(откраднат по най груб и дебелашки начин)И завършим с държавните поръчки."Частният бизнес" съществува само защото и двете му ръце са пуснати в държавният джоб.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Без газ

    2 0 Отговор
    И без боб фалираме!
  • 37 Рекламата с експерта от Швоге

    5 1 Отговор
    Според Хиновски „Газпром” е пред фалит, защото изнася големи количества газ към Китай на много ниски цени.

    Да се takовам у експерто
  • 38 Бравос

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    По новия договор от април тази година Русия ще изнася за Китай и Индия общо 550 милиарда куб.м. Вече е започнал строежа на два нови огромни газопровода...за справка твоите любимци САЩ ще доставят общо на целия ЕС смешните 45 милиарда куб.м. втечнен газ.

    Коментиран от #43

  • 39 Айде Бегай

    6 0 Отговор
    Хиновски е фалирал ментално от много време, майка му го е изпуснала от коритото и сега това се отразява на безмерния му мерак да става депутат.Готов е да плещи всякакви прогнози срещу дребни пари.
  • 40 8888

    4 0 Отговор
    Положението с експертите е трагично. Няма ли критерии за тях? Този откакто го помня е енергиен експерт на висока заплата. За мен и без този експерт няма да се забележи липсата му. А колко още други има във всички направления които си живуркат на високи заплати а полза от тях никаква. А колко комисии и всякакви други безполезни организации има. Време е да се поизчистим. Да не споменавам колко генерали и професори се падат на глава от населението. И всичко това е разход без полза.
  • 41 гост

    2 0 Отговор
    Поредната изцепка.
  • 42 Хлъц..

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Защо така стана":

    Отговора е много кратък.Защото и мазута е внос от Русия.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ежко

    1 0 Отговор
    Хиновски,Хиновски...за 5 лева акъл нямате!Пред фалит-друг път!Може да е с намалени печалби, но да фалира - трудно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол