18 Юли, 2013 19:19 2 331 0

Почетоха годишнината от атентата в Бургас

  • сарафово-
  • атентат в бургас-
  • бургас-
  • атентат-
  • мемориал
Почетоха годишнината от атентата в Бургас - 1
Снимка: БГНЕС

Мемориал в памет на загиналите по време на терористичния атентат на бургаското летище „Сарафово" бе открит до паркинга на терминал „Пристигащи".

Днес се навършва 1 година от трагичния инцидент, при който загинаха петима израелски туристи и български шофьор. Тогава загинаха израелците Ицик Коленги, Амир Менаше, Маор Харуш, Елиор Приес и Кохава Шрики, на възраст между 24 и 42 години, както и българинът Мустафа Кьосов.

Малко след 17:30 часа с едноминутно мълчание  започна церемония в памет на шестимата загинали. На нея присъстват много български и чуждестранни гости и всички близки на жертвите.

"Една година след ужасяващия атентат спомените на това място са по-ясни от всякога, но също така е ясно, че тероризмът няма оправдание." Премиерът заяви, че никоя кауза, била тя религиозна, политическа или лична, не може да оправдае подобен акт“, заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който присъства на церемонията.

Премиерът благодари на службите на различни страни, които са съдействали за разследването на атентата. Той заяви, че България е съпричастна с близките на жертвите на терористичния акт и като член на ЕС защитава правата и свободите на гражданите.

Премиерът благодари на израелските служби за съдействието, което са оказали за обучение на български специалисти в противодействието на терористични актове. Словото си Орешарски завърши с цитат от Васил Левски, 176 години от рождението на който се отбелязват днес: „Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност”.

Представители на различни институции изказаха съболезнования на близките на загиналите. От името на почернените израелски семейства, чиито деца и близки загинаха в Бургас, думата взе Коби Прайс. Той заяви, че една година след атентата животът на близките на загиналите коренно се е променил и вече не е същият. Те чувстват острата загуба на близките си и животът им се е превърнал в борба, която водят всеки ден. Прайс осъди терористичния акт в Бургас и атентатора, който само с натискането на едно копче отне живота на израелските туристи и българския шофьор.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че една година след атентата Бургас не е същият. Той си припомни как   хората първоначално не са повярвали на новината, че в града им се е случил терористичен акт. Той благодари на бургазлии, че не са се оставили да бъдат парализирани от стреса, а са направили всичко възможно да помогнат на пострадалите.

Председателят на организацията на евреите в България „Шалом” Максим Бенвенисти също благодари на жителите на Бургас и България, които след атентата са се обаждали да предложат помощта си и кръвта си за ранените.

Посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз заяви, че на това място си спомня ужасния момент от действителността след терористичния акт. Той каза, че днес на летище Бургас се е събрало едно голямо семейство от българи и израелци, които да почетат жертвите. Той допълни, че в този момент пипалата на тероризма се опитват да достигнат до нови места, които са спокойни и мирни, както е бил Бургас.

По време на церемонията се изказа и началникът на Кабинета на президента Екатерина Захариева както и посланикът на САЩ у нас Марси Рийс.

Паметта на загиналите бе почетена с израелската песен-молитва към Господ „Ели Ели”.

След официалната възпоменателна церемония бе открит и паметникът, на който бяха положени венци и цветя. Тя приключи с изпълнението на химните на България и на Израел. Мемориалът ще напомня на бургаското летище за загиналите при атентата.

Автор на паметника е Ами Атиас и е дарение, съобщи посланикът на Израел. Монументът представлява шест колони с пет еврейски звезди и полумесец за българския шофьор, който е мюсюлманин. На мястото бяха поканени близките на загиналите, за да поднесат цветя. Първи бяха близките на загиналия български шофьор.

„Паметникът се изработва по инициатива на кмета на Бургас Димитър Николов и на почетния консул на Израел в града Орлин Мандов. Парите за направата му са събрани от дарения на бургаски фирми. Той включва шест колони от камък, които съответстват на броя на жертвите. По тях има символи, шестолъчки и полумесец, тъй като загиналият български шофьор е мюсюлманин. Ще има и паметна плоча с надписи на иврит и български. Мемориалът ще се издига в близост до мястото на атентата, до паркинга на терминал „Пристигащи", обясни по-рано днес Сабатай Версанов, председател на Организация на евреите „Шалом” в Бургас.

От 20:00 часа в КЦ „Морско казино" ще се проведе церемония, на която ще бъдат наградени лекари и преводачи, които са се отличили с реакцията си миналия юли.

Факти.бг припомня, че на 18 юли миналата година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летището в Бургас, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове