Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 16:13 3 705 54

Николай Михайлов: Отговорна и послушна политическа власт е абсолютно необходима в югоизточния фланг на НАТО

  • николай михайлов-
  • послушна власт-
  • фланг-
  • нато

Президентът отказва да бъде клакьор на извънредния ентусиазъм да се говори в логиката на войната, смята анализаторът

Николай Михайлов: Отговорна и послушна политическа власт е абсолютно необходима в югоизточния фланг на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

"Българският политически елит е зает с това да функционира като елит на евроатлантическия консенсус. Този елит настоява да бъде единен, да бъде слят, да потъне в този консенсус, да няма никакво съмнение, никой партия не бива да рискува да минимализира патоса на своето участие в този консенсус. Иска се патос, иска се сърцето да принадлежи съвсем убедително на този консенсус в логиката на войната. Това важи в пълна сила за партиите с изключение на една – на г-н Костадинов."
Това каза пред БНР д-р Николай Михайлов, психиатър, богослов и политически анализатор.

"Трябва да има ухо за това какво народът говори, когато мълчи. Няма такова вслушване въобще. Сега има императив на лидерството. Инструкцията е на всяка цена и независимо от настроенията на този народ, който е консервативен, в значителен процент русофилски настроен. Този елит упражнява една власт да бъде транслатор на една военновременна логика. Те са в някакъв смисъл транслатори на логиката на Пентагона на нашата територия. Защото Пентагонът дефинира нашата страна именно като територия. Нашата страна е мислена като фронтова линия без всякакво съмнение."
"На дневен ред не са интересите на хората, ни най-малко. Интересите са предписани от този елит. Те казват – вие не знаете собствените си интереси, а за да ги научите, трябва да ни чуете. Защото ние сме ги чули от… Ние самите не сме автономни, но това не се изговаря. Ние сме чули инструктаж за това да бъдем строени за отговорим на очакванията в една война, която си води по логика, отчуждена от собствената ни суверенност. Това е ясно като бял ден."
Отговорна и послушна политическа власт е абсолютно необходима в югоизточния фланг на НАТО, категоричен е Николай Михайлов.

Говори се, че има преподготовка на кадровите войници и офицери на Българската армия, допълни той.

"Рутинни, казват, но и плашещо своевременни. Допускам, че това е в аванс строяване на един потенциален корпус, който да бъде физически въвличан в перспективата на една ескалираща война. Това е един от кошмарите на деня, който не се тематизира въобще."
"Нашата страна има право на самозащита, на национален интерес, на нещо подобно на това, което прави самият президент за България. Той се отказва да бъде клакьор на този извънреден ентусиазъм да се говори в логиката на войната тук, и то от едно малцинство – както политическо, така и електорално. То е извънредно приповдигнато словоохотливо, насища медийната среда, създава илюзия за болшинство и за представителство, което в никакъв случай не е вярно", коментира д-р Михайлов в предаването "Политически НЕкоректно".
Вече извън властта, Меркел говори за това, че европейската сигурност предполага интеграция на Русия и договорни отношения с нея за обща сигурност, отбеляза анализаторът.

"Това тук, извън Костадинов, който има своеобразно право, извоювано от него – да бъде почти психотичен в директното си говорене, не може да бъде произнесено от никакъв политически лидер, защото ще бъде бламиран."

Суверенитетът на европейските политически лидери е отчужден, смята той.

"Политическата класа на европейско ниво пребъдва, преуспява в лицемерието. Това не означава, че нямат частни мнения. Същото важи за българските политици и техния общ консенсус."
Партията на Христо Иванов има престижа да бъде "говорител на евроатлантическите ценности и тяхното имплементиране в българската консервативна, квазиварварска територия", а всички останали, които се трудят на това поприще имитират и догонват, каза още Михайлов.

"Има един изнервен, неврастеничен патос и скандиране по ехо-логика, по логиката на това, което е чуто да се скандира някъде и да се инструктира някъде. Това е всичко за българския политически контекст. Хората са малко или повече изоставени, защото не биват чувани и защото тяхната драма, битова, е силно подценена от тези, които не я преживяват."

Запитан може ли да има дисиденти и еретици днес на фона на общия евроатлантически консенсус, д-р Николай Михайлов заяви:

"Това е въпрос на суверенитет на съзнанието, въпрос на решимост да мислиш със собствения си ум. Иска се нещо от това, което се нарича смирение – да бъдеш хорист в пропагандния хор е унижение за човека."

По думите му "изискването за някакво скандиращо вземане на страната на уязвения срещу агресора е нещо, което не удържа елементарното разсъждение" и има какво да се мисли, "защото този конфликт има предистория, собствените си дълбоки исторически основания, които трябва да бъдат мислени".

"Всичко просто е фалшиво. Хората ще трябва да апелират за плурализъм на мненията, както нашата либерална култура суфлира вече 30 години. Само че този плурализъм на мненията е евроатлантическа и либерална ценност, която е суспендирана, с позоваване на обстоятелството, че сме в състояние на война. И че това е любимият прийом на путинистите да развиват тук собствената си петоколонна подривност. Да апелираш към фундаментални либерални ценности днес е подозрително за подривна дейност, изрично. Има и лексикален канон – трябва да говориш с едни и същи думи, с един и същи патос, или трябва да бъдеш изключен. Иска се граждански кураж да кажеш какво мислиш."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    113 24 Отговор
    Соросоидно правителство което да ни направи курбан за Бай Дън.

    Коментиран от #12, #17

  • 2 Небивалици

    29 126 Отговор
    Политкоректно гномче на кремълската пропаганда в България. Поляците послушни ли са? Само хора, като поляците могат да спасят България, само те могат да ни отърват от послушните.

    Коментиран от #4, #18, #26, #43, #54

  • 3 Пич

    104 23 Отговор
    Само наполовина си прав ! Нашата власт може да е безотговорна ( Кире и Ристе ) , но задължително трябва да е послушна на Козяк !!! Нали ведяхте дневният ред на парламента - трябваше да бъде български , а стана украински !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Песимист

    93 9 Отговор
    Една група некадърници постепенно се оформи и се самообяви за "политическа класа" и " политически елит", Чрез популизъм и изборни машинации взе властта в името на парите. Част от тях излязоха директно от организираната престъпност , а другата се съюзи с нея и създадоха мафиотската държава в България. Така наречените " партии не са нищо друго освен котерийни групи за вземане на властта с цел лично обогатяване. Те нямат социална, и идейна основа и различия по между си и постоянно влизат в задкулисни комбинации по между си. А колкото до техните "лидери" ние наблюдаваме липса на качества, слугинаж на чужди интереси, просташко поведение и каруцарска реч. Всичко това доведе до липса на переспектива за съществуването ни като държава и народ.

    Коментиран от #9

  • 6 Анонимен

    94 13 Отговор
    Добре че все още има хора които не ги е страх да кажат какво мислят ... понякога се чудя само аз ли не съм съгласен със стадото ...?
  • 7 Теле

    77 15 Отговор
    РОБСКА българия сама се подложи нали сороси слугински
  • 8 Очудващо

    21 94 Отговор
    Значи психиатърът смята,че Копейкин е политически пример на поведение? Не мога да повярвам,винаги съм го уважавал. Как го обработиха и него с кремълските отрови?Значи кремълските подлоги ще осигурят независимост на България чрез зависимост от Кремъл?

    Коментиран от #25, #27, #41

  • 9 гост

    73 5 Отговор

    До коментар #5 от "Песимист":

    Този "елит"Превърна демокрацията във власт при която шайка мерзавци управляват тълпи идиоти.
  • 10 Мумията ще

    43 6 Отговор
    унищожи българетата и ще окупира територията.

    Коментиран от #14

  • 11 шшш

    26 7 Отговор
    България има най-послушните енералите обучавани на шшшшшшш. На същото нещо учат и останалите, на шшшшшшш. По едно ш за всеки ден от седмицата. С него лягат, с него стават. Същите, които мачкаха чехите.
  • 12 точно така

    60 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Автора на статията е много прав в анализите си! За съжаление така нареченият "елит" е готов (с малки изключения) да се подчинява почти безусловно на евроатлантическите господари.........а резултатът който ще се получи накрая (гледаме го вече 33 години) може да го предвиди всеки поне средноинтелигентен човек и той ще клони много към поредна национална катастрофа, от последствията на която накрая пак ще трябва да ни спасява Русия! Дано БОГ да ни помогне в тези трудни моменти да оцелеем като народ и държава и дано ТОЙ ни отърве от тези които ни мислят и правят зло и от техните долнопробни БГ марионетки, които за малко власт и пари са готови да продадат народа и Родината! АМИН.
  • 13 нннн

    62 11 Отговор
    Българите в болшинството си не са евроатлантически ястреби, но гласуват за евроатлантически ястреби. Това на шизофрения ми прилича. Абе, прав е проф. Христов за ония проценти. Очаквайте си повиквателните. Негласуващите - също.
  • 14 Ами всъщност

    24 5 Отговор

    До коментар #10 от "Мумията ще":

    Да се надяваме че Висшият Разум на Вселената, който наричаме БОГ няма да позволи България да бъде унищожена! Нека всеки достоен българин да се помоли на всемогъщия БОГ за спасението на Родината, самият Архангел Михаил и цялото небесно войнство закрилят и помагат на България да оцелее в тези трудни времена!
  • 15 Българин

    11 50 Отговор
    БНР за съжаление отдавна се е превърнало в "Говорит Москва". А колкото до поредното лице, прокарващо кремълските опорки може само да цитираме визитката му "Николай Михайлов, психиатър, богослов и политически анализатор". Не е нужно човек са е психиатър да са разбере за какво става въпрос.

    Коментиран от #23

  • 16 Забрави

    26 2 Отговор
    Да споменеш освен послушна и много крадлива
  • 17 психиатърът е психо

    13 39 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    искаш варварина путлер да спечели и да ни направи пак роби на комунизма ли НЯМА ДА СТАНЕ !

    Коментиран от #21, #29

  • 18 Абеее мъrsho

    28 10 Отговор

    До коментар #2 от "Небивалици":

    Ти работил ли си ,живял ли си с пполяци бре тъпоумен dgeндар!!!! Това е най лошиятгенетичен матрялкойто може да съществува и ри си изглежда същототаковаджендърче,миризливоианалнопробито.
  • 19 този си призна

    11 33 Отговор
    че е фен на копейката ХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХ
  • 20 Така де

    12 33 Отговор
    Покрай тази война много мръсници свалиха маските и си показаха комунистическите грозни личица , като този yбитак от снимката
  • 21 Да ти....рекна

    19 5 Отговор

    До коментар #17 от "психиатърът е психо":

    Сега си колониален роб ,в квартира с още 3,4 смърдящи като тебе ,в озъртане да хванеш някоя с жилище и каращ дрънкаща кола на 15,20 години много си свободен,кланниците в Джермани и те вече не искат такива като тебе
  • 22 Българин

    6 37 Отговор
    Това е поредният Путинофил на хранилка от Кремъл.

    Коментиран от #31, #34

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кресна

    28 3 Отговор
    Ако кажеш каквото мислиш те трият такива като нас ,в политиката просто ги махат и няма лапане.Всичко е купено от Сащ и се подчинява на САЩ .Вижте дори тук в този сайт говорят и се възмущават от свободата на словото ,но когато кажеш каквото мислиш без да си вулгарен ,веднага биваш изтрит щом не следваш линията на либералите .Света се е побъркал от алчността ,онзи ден слушам по една американска телевизия какъв депутат от демократична партия да изрича следните думи : Войната в Украйна би струва само едни 90 милиарди и нито една загуба на американски войник ,умират други за нашето благо и за нашето спасение ,Сащ отдавна не е имала такава печеливша карта .Подчинихме напълно Европа ,погубихме една държава като Украйна която над половината е руснаци.Ето това е истината за войната ,но когато си се продал за пари изпълняваш всичко ,говориш за свобода на словото и демокрацията но самата ти я потъпкваш най много.Виждате и младите колко са облъчени ,но същите тези млади готови ли са да участват в една война която не е наша война ,готови ли са да идат курбан в една война която не е наша война ?
  • 25 Чичо Тони

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "Очудващо":

    Човека ("психиатъра") ти го каза ясно, все едно си на преглед при него: "защото този конфликт има предистория, собствените си дълбоки исторически основания, които трябва да бъдат мислени".
  • 26 Смешник

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Небивалици":

    Гледай какво ще се случи с държавата която даваш за пример и после се попитай това ли искаш да се случи и с твоята държава (ако е България твоята държава) Имай малко търпение и ако догодина по това време имаш интернет ще ми пишеш какво се е случило с държавата която даваш за пример и това ли искаш да е съдбата и на нашата държава .
  • 27 Смешник

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Очудващо":

    Желая ти да си първия взет в запад и за фронта .Може тогава и станеш доста по умен.
  • 28 Гласувал за Възраждане

    30 3 Отговор
    Г-н Михайлов, поздравления за супер точната и и коректна статия. Всичко е точно така, кактп го описвате. Браво.
  • 29 Смешник

    17 4 Отговор

    До коментар #17 от "психиатърът е психо":

    Искам да си първия викнат в запас за да се бориш срещу Русия за да не си неин роб .

    Коментиран от #35

  • 30 Керът

    3 13 Отговор
    Ей, каква активизация, всички четирихилядници на амбразурата!
    🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #45

  • 31 Смешник

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Дай боже да си от първите в запада и за фронта да покажеш злобата си срещу Русия и да защитиш демокрацията .
  • 32 Послушни в България са...

    3 29 Отговор
    Руските подлоги и национални првдатели като Радев, Копейкин, крадливите комунисти и безродници от БСП, създадените от КГБ депесари, Бойко и бандата му, руските проксита които са проникнали в службите за сигурност, медиите и бизнеса, те са послушните, заради тяхната антибългарска в полза на русия сме на този хал, този нека си ги плещи каквито си иска, и добре че сме членки на ЕС и НАТО, това в момента ни спасява от азиатските орди на путин.

    Коментиран от #37

  • 33 7776

    5 3 Отговор
    Само послушна.....им трябва ,,,, ....
    Но ще бъде насметена....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Слушател на БНР

    2 23 Отговор
    Тоя едва го изтърпях в предаването на сбърканяка с ляв наклон...Волгин.Вече дори спирам да го слушам
  • 37 оня

    26 1 Отговор

    До коментар #32 от "Послушни в България са...":

    Алоууууу, кога те е заплашвала Русия бре? 32г краварска разсипия:)) Въобще имаш ли сиво вещество в тик.вата си?:))
  • 38 николайчо

    2 7 Отговор
    Вие през Социализама бехте още по-послушни и снижени пред Масква. Сега имате думата в Европа
  • 39 Тъмен субект

    7 2 Отговор
    Евроатлантически ценности=Коминтерна (фрапиращо припокриване), за които помнят. Полезно е да се помни, щото иначе хлътваш в стадото на патиците и те ползат за каквото там им трябва

    Коментиран от #48

  • 40 Патоанатомофил

    3 14 Отговор
    И тоз излезе путинофил
    Дълбоко в себе си е дебил
  • 41 Някой

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Очудващо":

    Добре. А сега не е ли обратното - норим зависимостта от Русия като ставаме напълно зависими от Запада. Къде е разликатя? Освен, че Западът прекали с двойните стандарти, лъжите, фалшивия морал и т.н.
  • 42 То се знай....

    2 12 Отговор
    Наеха си и Николай....
    И той путински да лай...
    Но всяко нещо си има КРАЙ !
  • 43 Някой

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Небивалици":

    Поляците са послушни. Но слушат американците. Освен, че са повлушни, са и адски глупави. Щото, да ръчкаш с каквото можеш Русия, си е признак на тотална глупост.
    А не е д нямт горчив опит от глупостта - не веднъж са изчезвали от картата...
  • 44 Богослов и психиатър

    4 13 Отговор
    А думите му са вятър

    Коментиран от #53

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тоя каза толкова глупости

    2 6 Отговор
    в едно интервю, че сигурно е нов рекорд на Гинес 🤣
    Някой чете ли какво казва тоя, преди да го побликува или копи-пейст и давай 🤔
    Остави, че няма едно фактически вярно твърдение, но и внушенията му са половинчати и непълни. Май е било по-добре да си стои в областта на богословието😁
  • 47 Гражданин

    1 6 Отговор
    Не е психиатър, а е клиент на психиатрията, има разлика!
  • 48 Гражданин

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "Тъмен субект":

    Грешка! Болшевизъм=фашизъм!

    Коментиран от #50

  • 49 Гражданин

    2 7 Отговор
    Националното радио не трябва да пуска вътре психопати!
  • 50 Тъмен субект

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Гражданин":

    Не е грешка: болшевизъм=фашизъм=евроатлантизъм. За който не е вманячен и му е останала грам критична мисъл разбира се
  • 51 БЪЛГАРИЯ-РУМЪНИЯ-СРАВНЕНИЕ

    3 4 Отговор
    ЗАЩО РУСНАЦИТЕ НАБЕДИХА БЪЛГАРИЯ ЗА КОЛАТА-БОМБА ВЗРИВИЛА КРИМСКИЯ МОСТ, КАТО ТЯ Е ТРЪГНАЛА ОТ УКРАЙНА, НО ПРЕЗ РУМЪНИЯ Е ПЪТУВАЛА ?????????????? ЗАЩО ХАКЕРСКАТА АТАКА НЕ УДАРИ РУМЪНИЯ, ПАРАЛИЗИРА БЪЛГАРИЯ ???????????????
    ОТГОВОР- ЗАЩОТО РУМЪНИЯ НЕ Е РАЗКРАЧЕНА, ЗАЩОТО РУМЪНИЯ ПОМАГА НА УКРАЙНА, А НИЕ НЕ? ЗАЩОТО В РУМЪНИЯ ИМА ВОЙСКИ НА НАТО, ПОСТОЯННА БАЗА, А У НАС НИЩО ПОДОБНО НЯМА, ЗАЩОТО РУМЪНИЯ ИМА ПРЕЗИДЕНТ НА МЯСТО, А У НАС ИМА ЕДНО НИЩО. НАС НИ УДАРИХА ЗАЩОТО СМЕ РАЗКРАЧЕНИ !!!!!!!
  • 52 Моряка

    4 3 Отговор
    Не вярвам,че българин ще вдигне Калашника срещу руснак.Даже и след 33 години опростачване и надъхване срещу Русия.Даже и след като изхвърлиха от учебните програми дядо Вазовото "Русия".Колкото и да се напъват грантаджиите от ДБ и ПП, и гепаджиите от ГЕРБ ,атлантиците от Възхода,правящия се че нищо не вижда елит на БСП..Цар Борис,дето не беше етнически българин го разбра,само тези дебили от процентите на проф. Иво Христов не го разбраха.Но първи ще се разбягат по дупките си,ако НАТО провокира някоя патаклама.
  • 53 и .........мъгла

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "Богослов и психиатър":

    след мъглата. Той е от тия дето за да са интересни на слушателя подхвърля уж "еретически " мисли и така обостря вниманието! Но не смее да стигне по-далеч.
  • 54 Мнение

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Небивалици":

    Е, това за Полша вече е диагноза - олигофренизъм...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол