Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Октомври, 2022 07:07 1 301 15

Йордан Божилов: Не трябва да подценяваме ядрената заплаха от Русия

  • йордан божилов-
  • ядрена заплаха-
  • русия

Много страни от НАТО не изключват използване на тактически ядрени оръжия, коментира бившият зам.-министър на отбраната

Йордан Божилов: Не трябва да подценяваме ядрената заплаха от Русия - 1

14 държави от НАТО заедно ще придобият модерните системи за защита от въздушни атаки.

Какво ще включва Европейският щит за ПВО. Как ще ни пази тази система?

Още новини от Украйна

„Тази система е още една крачка към укрепването на защитата на Европа и най-вече на Източния фланг. Важно е да се каже, че НАТО идентифицира Русия като основна заплаха за сигурността и поради това от известно време се укрепва отбранителната способност на държавите – разполагат се военни части със съответното оборудване, в България има италиански подразделения. Тази система е изключително важна, защото тя цели да защити Европа от различни видове ракети. Виждаме, че Русия използва ракетно въоръжение на територията на Украйна за поразяване на различни цели. Още по време на Студената война е изграждана отбрана срещу балистични ракети, вкл. и междуконтинентални. България има проект за модернизация на армията точно за изграждане на ракетна противовъздушна отбрана“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ Йордан Божилов, бивш зам.-министър на отбраната.

Според Божилов, това означава, че системата ще бъде по-ефективна и цената ще бъде много по-ниска.

А на въпрос, кога ще бе произведена тази система, експертът отговори: „Това е деликатен въпрос, защото всички държави в НАТО и др. държави, търсят начин да подобрят въоръжението си и производствените системи са изключително натоварени. Очаквам 2025 г. да започне разполагането на части от тази система“.

За войната в Украйна Йордан Божилов е скептично настроен, защото вижда какво се опитва да наложи Русия, като начин на водене на война. Удрят се обекти на критичната инфраструктура, цивилни обекти. „Това подсказва, че ще се търси притискане на украинското управление и на украинското общество да приеме руските условия. Това не означава, че Украйна ще се предаде. Тя отвоюва доста от териториите си. Явно украинските военни имат по-добро управление и по-добра организация от руските, логистиката им е по-добра, както и помощта, която получават от западните страни. Новата помощ е да се усили противоракетната защита на украинските цивилни обекти“, добави Божилов.

Реална ли е ядрената заплаха?

„Не трябва да подценяваме този въпрос, защото Путин и Медведев ясно говорят, че няма да се поколебаят при определени условия да използват ядрено оръжие. Изключвам използването на оръжия с голям ефект. Но тактическите ядрени оръжия са с по-малък обсег на действие и с по-малък заряд. Това може да бъде например поразяване на кораб с ядрено торпедо. Т.е. няколко пъти по-малки отколкото бомбата, която беше пусната над Хирошима.

Според мен това е реалната заплаха. Цели се и психологически ефект – мислете си, мога да използвам и нещо друго. Много натовски страни не изключват използване на такова оръжие, което би пренесло войната в нов стадий“, коментира бившият зам.-военен министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така така..

    15 3 Отговор
    Русия не си играе..

    Коментиран от #14

  • 2 Раданч Татлъту

    12 3 Отговор
    Ние не я подценяваме и сме готови да поемем радиацията.🚀🚀🚀🥳🤡👍
  • 3 Явно

    26 2 Отговор
    целта на вменяване и интриги, че Русия ще използва ядрено оръжие, е да се направят едни добри поръчки към собственика на НАТО, САЩ! Така се прави бизнес от зад океанският интригант! Създаваш война, създаваш пропаганда и чакаш блеещите! Тежко и на Европа с такива "приятели"! Враг не и трябва!
  • 4 Смех

    23 0 Отговор
    И какво точно ще направиш бе?!?! Да не говорим че убежища и всичко съпътстващо е унищожено. Вие по един противогаз нямате за населението... Смешници
  • 5 хаберих

    16 3 Отговор
    Ако днес обявим война на Германия и до 24 часа ни превземат, от петък минималната заплата става 1200 евро и до 2 месеца магистрала “Тракия” е оправена. Само казвам.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Анти

    5 12 Отговор

    До коментар #5 от "хаберих":

    Дядо ми, царски офицер, казваше, че, ако Германия беше спечелила войната сега щяхме да сме една развита държава, почти колкото нея.

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Тцъ

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "хаберих":

    Аз па предлагам Китай или Северна Корея. Само тия могат да разстрелят политиците и мафията, и да тръгнем напред.
  • 8 Лъчо Мозъка

    3 0 Отговор
    Мисля да се доверя на този пилешки мозък.
  • 9 Вълканов

    17 1 Отговор
    Реалната ядрена заплаха идва от НАТО. Видя се, че неможаха да сломят Русия с конвенционално оръжие и са готови за локален ядрен удар, за който ще бъде обвинена Русия.Вероятно ударът ще бъде въру някой рускоговорящ район. НАТО трябва да очаква унищожителен коонтраудар върху основните НАТОВ ски държави - САЩ, БРитания , Франция, Германия.
    Това не бива да става. На хората е нужен мир.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Жалко за труда ми,

    4 0 Отговор
    да напиша нещо което Е истина, но това в Соросфакти е забранено. Може да се пишат кухи лозунгчета и дивотиите на бУжилов, защото са "солидарни" с колонизатора.
  • 12 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анти":

    БОООКЛУК НАЛИ 34 ГОДИНИ ГЕРМАНИЯ И АМЕРИКА СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА В БЪЛГАРИЯ ......Е И БЪЛГАРИЯ СТАНА АФРИКАНСКА СТРАНА С МАЙМУНИ РОВЕЩИ БОКЛУКА ..
  • 13 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Вълканов":

    ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ЗА САРМАТИТЕ НЯМА ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА ...И ТОВА НАТО ГО ЗНАЕ И СИ НАЛЯГА ПАРЦАЛИТЕ
  • 14 тотото

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Така така..":

    Ми като им е омръзнало да са живи нека пускат ракетите с ядрените бомби че поне никой да не остане а на оня свят даже и водка няма да намерят и още повече ще ги е яд на акъла си който явно им убягва от главите им лакоми за величие и още нещо ..! А какво е това нещо ще видите в другия свят .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове