Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 16:25 1 083 15

Проф. Ангел Димитров: РСМ не се държи като кандидат за ЕС

  • проф. ангел димитров-
  • рсм-
  • кандидат-
  • ес

По думите му е абсурден и фактът, че се забранява на една група хора - граждани на собствената държава, да имат различна национална идентичност и чувства, независимо че тази идентичност те могат да потвърдят и докажат исторически

Проф. Ангел Димитров: РСМ не се държи като кандидат за ЕС - 1

"За съжаление от 2019 г. насам виждаме едно връщане към стандартно пропагандно политическо поведение там, което напомня за началото на 90-те години. В известен смисъл дори за втората половина на 1940-те години, когато България беше обявена за враг на комунистическа Югославия и на новосъздадената Република Северна Македония (РСМ) като федерална единица на комунистическа Югославия". Това каза проф. Ангел Димитров, който е бивш посланик в Скопие и съпредседател от българска на Съвместната комисия по историческите въпроси с РСМ, в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR. Позицията му е по повод атаките срещу клубовете на македонските българи и освиркването на българския химн по време на мача с България.

"Аргументите, които сега виждаме доколко са законни или не сдруженията на българите в РСМ започват да напомнят поразително за духа на Закона за македонска национална чест, който е създаден по сръбски образец след 1944 година. Целият дух на тези обяснения - какво ги кара да смятат, че има дискриминация към македонската държава и нация, е абсурден. Абсурдно е това, че се забранява на една група граждани на тази държава да имат различно национално чувство, да имат различна идентичност, независимо че тази идентичност те могат да я потвърдят и докажат исторически. Това е абсурдно и изцяло в духа на Закона за македонската национална чест от миналото. А това, че били засегнати чувствата на Сдружението на борците-антифашисти показва, че тези хора не са напуснали пропагандната територия от времето на Втората световна война, когато се е създавала югославската държава. Това е парадоксално," каза проф. Димитров.

По думите му е абсурден и фактът, че се забранява на една група хора - граждани на собствената държава, да имат различна национална идентичност и чувства, независимо че тази идентичност те могат да потвърдят и докажат исторически.

“Учуден съм от един невероятен парадокс: Ако името на Иван Михайлов се смята за противозаконно и обиждащо националните чувства, тогава би следвало да забранят и партията ВМРО, защото Иван Михайлов е ръководител на тази партия. След 1944 г много българи бяха гонени и физически премахнати под знака "ВМРО-михайловисти"; така че има двоен парадокс: когато държавните органи не могат да направят разграничаване между организацията и нейният ръководител, от една страна; и обратно - когато самата организация спекулира с това име, използвайки го съвсем правомерно според тях, но в същото време изповядва съвсем различна идеология и политически намерения, смята още проф. Димитров.

Той припомни случая със Сдружението “Радко”, което през 2000 година беше официално регистрирано, беше му отнета регистрация, но впоследствие международните институции години по-късно обявиха решението за неправилно. Резултатът е че Сдружението престана да съществува.

"Непрекъснато се лепят етикети, които са научно несъстоятелни, като “фашисти” напр. Остава сега да обявят и Цар Фердинанд за фашист. Абсурдите се трупат един след друг”, коментира историкът.

"Имената на тези сдружения са избор на хората, които ги създават. Българската държава няма нищо общо с това. Всички органи в РСМ го знаят много добре, но пропагандната линия е да се намесва българската държава, за да се твърди, че там - в РСМ, няма самостоятелно мислене, че тези хора не взимат своите решения, подтикнати от своето достойнство, а че им се внушаване нещо едва ли не користно. Но видях, че има реакция от 10 български сдружения, които искат да имат нормален и напълно законосъобразен живот в РСМ. Те вече реагират като едни модерни съвременни граждани с усещане за правата си и като европейски граждани," коментира историкът в разговор с Милена Милотинова.

На фона на войната в Украйна виждаме как ЕС окуражи Западните Балкани, но в същото време им напомни препоръките, които РСМ трябва да извърши. Оттук нататък всичко зависи от участниците от двете страни. В момента категорично РСМ не се държи като кандидат за член на ЕС. Самото напомняне на ЕС към РСМ, - макар и с една фраза: че трябва да си спазват Договора за добросъседство с България, отваря широко вратата към нашите възражения и към тази взискателност, която трябва да бъде проявена към РСМ.

Зависи и от българската дипломация да напомня на европейските ни партньори, че нещата трябва да влязат в по-голяма дълбочина. Важното е, че когато се прави препоръка, трябва да се споменават конкретните причини за правенето на една такава препоръка. Този доклад е само напомнянето какво трябва да се случва, каза проф. Ангел Димитров.

И в изказването на Борел беше подчертано, че трябва да се има предвид и контекста, в който се "напомня": на фона на войната в Украйна.

Неслучайно бяха отправени много ясни предупреждения и към Сърбия, че тя трябва да хармонизира външната си политика с изискванията на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макета са ПРАВИ , вие евросатанисти сте

    9 17 Отговор
    ...вие сте фашисти, същите като тия боклуци преди 44та , дето ни вкараха във втората световна на страната на Хитлер....

    Коментиран от #7, #12

  • 2 честен ционист

    6 14 Отговор
    ЕС се моли на Македония да влезе в съюза. Никой македонец не иска в пропадналата уния.

    Коментиран от #4

  • 3 В Северна Македония има 200 000

    15 4 Отговор
    Македонци само! И всички те понеже знаят македонски са отишли в Солун и са си извадили македонски паспорти! Останалото са миш-маш! Корупция до шия! Заев си направи с парите на данъкоплатците завод за хашиш! Ковачевски по същия начин има завод за слънчеви панели и продава ток на същите данъкоплатци! А сина на ционист Муцкоски държи всички хидроцентрали и също продава ток! Външния министър Османи се грижи за експорта на продукцията на Заев! Тези не искат да са в Европа!
  • 4 Татарина

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Кво да ви прави бе? Знаят ви какви сте! Искат ви да ви упрегнат! А ти колко и да плюеш България, вардарска околия държава няма да стане! Тя ще влезе в пределите на Албания! Охридския договор го доказва!
  • 5 Перо

    7 1 Отговор
    Като имаме плужеци като външния министър и евродепутатите, кой да търси взискателност и да се намесва за неспазването на условията в процедурите и приемането в ЕС! Тукашната джендария от ПП,ДБ,БСП и ГЕРБ ни продъниха ушите,как нашите искания са защитени и по всяко време може да стопираме процедурата,ако се нарушат договора и условията! Сега на ЕС не им дреме за българските условия и гледат час по-скоро да прокарат РСМ и завладеят територията,а тяхното и нашето население са предвидени като странични жертви в програмата срещу Русия! На практика измислените държави и нации, които никога не са съществували самостоятелно,преди 31 години,сега имат повече права,без задължения! Предварително се знаеше,че РСМ никога няма да се промени,защото цялата управа от червената буржоазия от югокомунизма и отрочетата са на власт и продължават зомбирането на населението! Нищо не се е променило от 50-те години! Сега искат,ако може правителството да задължи сдруженията на македонците с друг произход да се казват Тито или Лазар Колишевски!
  • 6 АлМак от Мелмак и възела

    2 3 Отговор
    Ами да стане Балканска война и нещата да си дойдат по местата - албанското население ще от епи районите си а останалата част ЕС да разпредели между своите членки. Пръд.льо.то заедно със сърбоманите да заминават за Сърбия и точка.

    Коментиран от #14

  • 7 Ганьовецът

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Макета са ПРАВИ , вие евросатанисти сте":

    е вечната Амбър,нечий слуга,иначе не заспива..Ако актуалният "ага" не му тегли един шут за лека нощ,не си намира спалния чувал..
  • 8 милиционер

    2 0 Отговор
    нещастните българи, наричащи себе си македонци, знаят, че никога няма да са в ЕС. или първо той ще изчезне, или първо те......просто ще влязат в ЕС посредством Албания....
  • 9 Правилно

    2 0 Отговор
    северните макета се държат като малки деца. Дай ми куклите, на ти парцалките.
  • 10 РСМЕСХФФФ

    0 0 Отговор
    Много важно как се държат. Никой не дава у пет пари за държанието им. Важно е, че веднага угодиха на големия тъпанар отвъд голямата вода - лаят здраво откъм НАТО.
  • 11 Държи се все едно

    2 0 Отговор
    Е в разгара на югокомунизма, по титовистки, жалка история са
  • 12 Сега

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Макета са ПРАВИ , вие евросатанисти сте":

    Слугувате на най - слабия ни съсед! Докато за целуване на задника на Турция, Гърция, Сърбия или Румъния има мека сила, която да те привлича, повече или по - малко, при РСМ тя е само чиста проба Българомразие! Ние знаем, че ако България бъде нападната дори от ИДИЛ, вие, мекеретата, ще тръгнете да хулите народа си и да тъпчете достойнството ни!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Македония север и сърбия

    0 0 Отговор
    Са си още в ЮГОКОМУНИЗМА, те са едно черно петно на Балканите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове