Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 21:40 1 927 34

"Демократична България" внесе още пет законопроекта в Народното събрание

  • демократична българия-
  • внесени-
  • пет законопроекта-
  • народно събрание

С тях се ограничават корупционните практики при обществените поръчки чрез инженеринг, решават се проблеми пред инвеститорите във възобновяеми енергийни източници, улесняват се производителите на енергия за собствени нужди

"Демократична България" внесе още пет законопроекта в Народното събрание - 1
Снимка: БГНЕС

След като в първия работен ден на 48-ото Народно събрание “Демократична България” внесе в парламентарното деловодство осем законопроекта и един проект за решение, във втория и третия ден - четвъртък и петък, групата ѝ внесе още пет законопроекта. С тях се ограничават корупционните практики при обществените поръчки чрез инженеринг, решават се проблеми пред инвеститорите във възобновяеми енергийни източници, улесняват се производителите на енергия за собствени нужди, както и собствениците на имоти, които искат да изградят свои зарядни точки за електромобили, повишава се контролът върху рецидивистите на пътя и се премахват ненужните стикери и талони.
В законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки се съдържат две групи мерки: за създаване на гаранции да не се прилагат порочни практики при възлагане на строителство чрез инженеринг и за въвеждане на повече прозрачност при възлагане на обществени поръчки и разходването на публичен ресурс чрез тях.
У нас инженерингът съвместява проектирането и строителството под егидата на строителните фирми, спечелили обществените поръчки. Това не е в защита на обществения интерес и отваря големи врати за корупция.
Със законопроекта се прецизира кога поръчките могат да се изпълняват чрез инженеринг и се гарантира независимостта между проектант, надзор, строител и технически контрол.
Разширява се задължението за публикуване на обявленията за всички сключени договори, за да се повиши прозрачността на възлагането. Предвижда се и разкриване на принадлежност към бившата “Държавна сигурност” на лица, които пряко контролират изпълнители по обществени поръчки за над половин милион лева на годишна база.

С предложените от ДБ промени в Закона за енергетиката се решава големият проблем пред инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) - присъединяването към електропреносната и електроразпределителните мрежи. Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ вече ще трябва да компенсира поне 50% от разходите, произтичащи от ангажиментите на електропреносното и електроразпределителните дружества за присъединяване на енергийни обекти за производство на ток от ВЕИ, пропорционално на присъединените мощности по видове технологии на всеки три месеца. Със законопроекта целим да насърчим конкретизирането на необходимо присъщите разходи за присъединяване на конкретния енергиен обект (заплащането на които е задължение на инвеститора) от предписваните му от електропреносното и електроразпределителните дружества, разходи за модернизация и рехабилитация на други не пряко свързани с присъединяването на конкретния енергиен обект съоръжения (задължение на мрежовите дружества по лицензия). Модернизирането и разширението на електропреносната и електроразпределителната мрежа е от ключово значение за присъединяването на нови ВЕИ мощности, което ще предопредели бъдещето на енергийната трансформация и сигурност на електроенергийната система.

С проекта за промени в Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства ще бъде уредено планирането, изграждането, експлоатация и премахването в края на полезния им живот на електроенергийни централи в морските пространства на страната. По този начин ще се отключи потенциалът за местно производство и потребление на нисковъглеродна енергия в голям мащаб, в отговор на геополитическите рискове за националната енергийна сигурност и поетите от България ангажименти за опазване на климата. Същевременно с това се цели опазване на природното и биоразнообразие и баланса между интересите на корабоплаването и други икономически дейности в крайбрежните зони и морските пространства. Законът е необходим в отговор на нарастващия инвеститорски интерес за развитие на вятърни централи в Черно море.
Целта на предложените от ДБ промени в Закона за устройството на територията е да въведе две мерки, свързани с по-голяма енергийна самостоятелност на собствениците на сгради и на електромобили.
С първата мярка се облекчава административният режим, при който собственици на сгради в урбанизираните територии могат да изграждат инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия или енергия за охлаждане от ВЕИ, която да използват за собствени нужди. Въвежда се уведомителен режим за инсталации, чиято мощност не надвишава 10,8 kW и получената от тях енергия се използва изцяло за собствени нужди. Улеснява се и процедурата за изграждане или реконструкция на сградни инсталации за отопление/охлаждане или битова гореща вода.
Втората мярка цели да улесни изграждането на зарядни точки за електромобили, като се премахват тежките административни пречки. Това ще улесни съсобствениците на идеални части (паркоместа) в общи пространства (подземни и надземни гаражи и околоблокови пространства) да инсталират своя точка за зареждане на електромобил, която да свържат в електроразпределителната мрежа като индивидуални абонати. Така вече няма да е нужно разрешение от общото събрание на етажната собственост за индивидуална зарядна точка за зареждане и за откриване на индивидуална партида на нейния собственик.
Със законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата се премахват всички стикери от предното стъкло на автомобила, отпада и контролният талон към шофьорската книжка. Така справките ще се правят в електронните регистри, а глобите ще могат да се плащат онлайн, без преди това да се налага те да бъдат връчени присъствено.
С цел намаляване на рецидивистите на пътя се въвежда задължение за контролните органи да спират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от 5 невръчени такива. Въвежда се задължение за публикуване на данни за извършените нарушения, съответно за съставените актове, фишове, електронни фишове и наказателни постановления. Въвежда се и право на служебен електронен достъп от държавни органи и други лица, обработващи ги по закон, до данните за административните нарушения на водачите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Законопроект

    15 30 Отговор
    за инкриминиране на русофилството, като вид подкрепа на тероризма. ВЕДНАГА!

    Коментиран от #16, #28

  • 2 пеедерал танасуф

    16 5 Отговор
    и ичко зомбито са живи фашисти
  • 3 Наблюдател

    19 7 Отговор
    Мутрата не ще закони , интересува го само чекмеджето и прокурора - мафиот който не го разследва !

    Коментиран от #7

  • 4 Беден

    23 4 Отговор
    Ще ми дадете ли един слънчев панел да си туря на бараката без пари, както е в Германия? Ще ми дадете на куково лято! Ще краднете само!
  • 5 Извод

    21 5 Отговор
    България не се ли изчисти от турската партия и сикаджията , никога няма да се оправи !
  • 6 Ива

    9 15 Отговор
    Троянският кон Слави бе заместен от други два - Копейкин и червеният генерал , така че не очаквайте нищо добро !

    Коментиран от #9, #11, #17

  • 7 А бе каУн

    12 10 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    Стига с тези чекмеджета. Само доказваш ,че между ушите си имаш само въздух.
  • 8 Абе

    23 7 Отговор
    какви законопроекти, бе прокопиеви продажници! Разкарвайте се и освободете България от подлостта и лъжите си!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Факт

    11 2 Отговор
    Ами те ГЕРБ до сега са си направили законите така, че да подпомагат корупционната им дейност и да прави злоупотребите с държавни пари "законни".
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хс67х

    4 9 Отговор

    До коментар #11 от "Минувач":

    Ами в предното народно събрание Костадинов играеше златен пръст на ГЕРБ. Просто сега ГЕРБ се дистанцират от Костадинов, всичко е задкулисно. Костадинов не гласува "против" кандидата на ГЕРБ, а "въздържал" се. Нещо да ти говори това?

    Коментиран от #25

  • 14 Не те питахме каква си

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    За да пишеш простотии и лъжи, си ясна! :)) Та да пповторя! Без простокирчовите лъжи и пропаганда, няма как да си продадеш бъдещето! Не става!

    Коментиран от #18, #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Морски

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Законопроект":

    Веднага отиди да прибереш м.а.м.а си от местния бардак!
  • 17 Без

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ива":

    простокирчовите лъжи и пропаганда, как да си продадеш бъдещето! Не става!

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Хахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Не те питахме каква си":

    ПП отдавна не са на власт, нали сега твоите гербави ще управляват. Бягай да целуваш ръката на шефа си Боко Тиквата!

    Коментиран от #26

  • 19 6нтщ5ж

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "Без":

    Мафията ще е отново на власт. Иди да празнуваш.

    Коментиран от #22

  • 20 Ура!

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Без":

    Простотиквените лъжи и манипулации успяха.

    Коментиран от #24

  • 21 Сикаджията се отново на бял кон.

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Не те питахме каква си":

    Сикаджията се отново на бял кон. Мутрагените се върнаха във властта.

    Коментиран от #23

  • 22 Коя мафия

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "6нтщ5ж":

    На доган или на прокопиев? Ти за коя си продаваш бъдещето?
  • 23 То няма

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Сикаджията се отново на бял кон.":

    разлика дали ще е боко или прокопивият простокирчо и пинокио! :))
  • 24 Има ли

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ура!":

    разлика между простокирчовите и простотиквените? И между блеещите няма! Все по лъжите им блеят! :))
  • 25 Минувач

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хс67х":

    Какъв златен пръст е играл Костадинов в предното правителство? Не е за вярване, колко лесно е да те манипулира човек, хахаха. Гласува с Герб, за да свалят пагубната коалиция, много ясно, че ще гласува с цялата друга опозиция да ги свалят. Я по добре, кажи, дали е гласувал нещо в противоречие със заявките си - за еврото, за НАТО, за Украйна, за договорките с ЕС, за оръжието ... ако е гласувал някой път заедно с някой друг е било само за някоя положителна социална политика, намаляне на ДДС, за пенсии или нещо подобно, колкото да не се спрат тези плащания. За всичко друго е мега твърдо ПРОТИВ! Сега бил гласувал ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ. Само, че той така гласува за абсолютно всеки един от другите кандидати, не само за гербаджията. А и в случая ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ=ПРОТИВ, защото се гледаха само гласовете ЗА , другите бяха без значение. Ако искаше да подкрепи индиректно някого, щяха да излязат и да намалят кворума, за да се увеличи процента на гласувалите ЗА.
  • 26 А каква

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха":

    е разликата между гербавите и простокирчо! Все лъжат и все мафия обслужват! :)) Де ви фащат толкова гладки?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Съдебна реформа

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Законопроект":

    Негодниците жълтопаветни соросоиди- в Белене, Ловеч, Скравена!
  • 29 ШОШО

    13 1 Отговор
    ЗАРАДИ ТИЯ БОКЛУЦИ ОТ ДБ НЯМА МИР В БЪЛГАРИЯ
  • 30 Макробиолог

    7 0 Отговор
    Пакета проектозакони на ДБ да се нарече прокопиев рахат,по името на автора му.Перките и панелите не само не трябва да получат 50% даром присъединяване към мрежите,но да им бъдат отрязани всякакви преференции.....по
    най малко една причина---неравномерното подаване,която по условие изисква поддържане на дублиращи мощности.....ако И.П.може да си позволи издръжката на резервна женска половина например,в случай на временни откази у законната му съпруга,то с държавата нещата са по различни.
  • 31 124

    11 1 Отговор
    Вън американските подлоги!
  • 32 Да се свали от сайта на

    1 0 Отговор
    Дарик, да ги направим да НЕ са бели/омаскарим/, да презентирам управлението като опакована кутия с панделка, ей тва сте вие самонарекли се почтени борци с корупцията
  • 33 Верно ли

    1 0 Отговор
    ...улесняват се производителите на енергия за собствени нужди, както и собствениците на имоти, които искат да изградят свои зарядни точки за електромобили... И какво сега, всички ще си имаме по един ВЕЦ или ВЕИ пред блока ли? И всеки автомобил със зарядна станция в мазето? Тези какви са без.одници, нямам думи!
  • 34 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Още недомислия по отношение на ЗДП !! ".......глобите ще могат да се плащат онлайн, без преди това да се налага те да бъдат връчени присъствено " !? Нали редът сега е : акт – , наказателно постановление ? И в НП има написано каква е глобата ? Докато не се връчи на лицето НП, как да разбере каква е глобата, че и да я плати ОНЛАЙН ? Било то и електронен фиш ...?
    Какво означава " ..да спират на пътя и да връчват........" ?? Нима служителят от КАТ, ще носи под мищница всички тези документи за нарушителите от цялата страна ?
    Вместо това , защо не се задължат съответните органи да уведомяват гражданите, че не са си платили застраховка , винетка или пътен данък, не са се явили своевременно на ГТП , примерно след месец-два от констатацията за нарушението !?? Просто едно напомняне със съответната санкция естествено !! Не всички нарушения са умишлени !! А се превръща отделния човек в престъпник и .......ох, на батя, като ми паднеш на пътя, да ти кажа " кон боб яде ли ?"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол