Last news in Fakti

22 Октомври, 2022 16:14 4 774 37

Изявление на Джамбазки скандализира РСМ и провокира Скопие да ни връчи вербална нота

  • ангел джамбазки-
  • северна македония-
  • ес

Евродепутатът е преминал всички граници на провокация

Изявление на Джамбазки скандализира РСМ и провокира Скопие да ни връчи вербална нота - 1

Скандално изявление на евродепутата Ангел Джамбазки накара Скопие да изпрати вербална нота до София. Според външния министър на Северна Македония българският евродепутат този път е преминал всички граници на провокация.

На фона на стара карта, на която Северна Македония е част от България, евродепутатът Ангел Джамбазки направи поредно изявление в социалните мрежи, с което си навлече гнева на Скопие.

"Доколкото го помня, носеше кафетата, когато ходехме на срещи с тогавашния министър-председател Борисов и областния управител Заев в Скопие - работа като на мъжка секретарка", заяви Ангел Джамбазки.

А в допълнение повтори тезата, че македонският език е диалект на българския.

"Ковачевски твърди, че имало македонски език. Македонският език е литературна форма на българския език. Всеки един лингвист, филолог навсякъде по света ще ви каже това", посочи Джамбазки.

Според външния министър на Северна Македония – Буяр Османи, изявлението на Джамбазки е говор на омраза и според всички международни, а и двустранни споразумения, има основание за остра реакция.

"Този път наистина мина всички граници на провокация. Моля, да реагира и българската държава, защото това са териториални претенции и обидни изказвания към народ и етнически общности. Няма да го преглътнем", заяви Буяр Османи.

Той планира лично да връчи вербалната нота на служебния ни външен министър Николай Милков на 21 октомври. Засега реакция от София няма.

"Ако негативните тенденции продължат, ще има и друга комуникация", добави Османи.

В същото време външното министерство на Северна Македония обяви, че ще оцени евентуалните действия от страна на компетентните институции в България за предприемане на мерки за превенция на подобни прояви.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    97 1 Отговор
    Много обидчиви са тези албанци.
  • 2 Ще падна от коня!

    64 5 Отговор
    Езикът на истината е език на омраза? Затуй и в двете страни от лъжа + корупция= любов и обич, хората ги чака зима на тъмно и студено!
  • 3 Башар

    88 4 Отговор
    А тъпите и нагли макета като постоянно минават всякакви граници!?
  • 4 Засега реакция от София няма.

    81 2 Отговор
    Не трябва и да има!
    Оставете макетата там да си плямпат и просто не се занимавайте с тях!
  • 5 българин

    9 41 Отговор
    Фашист.

    Коментиран от #22, #25

  • 6 Ами защо не ни обявят война?

    52 2 Отговор
    То от приказки кяр няма!Колко години само ядове...Нали са върли войни македонци...Да си сформират четите и да тръгват....Дали имат Българи за да ги организират?
  • 7 ха сега де!

    54 2 Отговор
    Когато те отстранят Християн Мицкоски и ние ще отстраним Ангел Джамбазки!
  • 8 Иван

    71 1 Отговор
    С какви очи и език един албанец може да говори кое е диалект на българския и кое не е...И вие от сайта внимавайте как предтавяте нещата...или сте българи или американци...моля

    Коментиран от #31

  • 9 Жоро

    12 39 Отговор
    Тоя по добре го скрийте. ВМРО ли е бягай далече. Отиде при Сидеров и Марешки.
  • 10 Къса памет!

    71 1 Отговор
    Личи си, че македонците са българи! Имат същата къса памет като нас!
    Забравиха, че Русия и Югославия създадоха тази измислена държава!
  • 11 ХА ХА

    58 1 Отговор
    Ами изявленията на Мицкоски за България какви са бе?!?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Турчин

    55 3 Отговор
    голямо важно , че връчили протестна нота. Тези са ми толкова смешни. Крайно време е да прекратиме всякакви отнешения. Отзоваване на дипломатите и анулиране на всички БГ паспорти издадени на македонци. Спиране на всякакви доставкки на електроенергия и всеки да си продължава по пътя. В крайна сметка нищо не им дължим. Да изчезват и да не натоварват безтуй натовареното БГ общество с тяхните вътрешнодържавни драми. Най-добре би било да не ги отразяваме в медиите и да си имаме нашето спокойствие.
  • 14 Обикновен

    48 3 Отговор
    От кога казването на истината е провокация!? Политиците на македонците са пълна тоалетна, време е гражданите на тази малка държава да протестират повече и да си сложат нормални политици дето да правят нещо смислено, а не денонощно да лаят срещу България!
  • 15 Абе

    50 3 Отговор
    Нещо не разбрах! Джамбазки е казал самата истина! Каква омраза, кви 5 лева?! Ако не бяхме ние да ги дондуркаме и отдавна тази измислена държавица щеше да е заличена от картата!
  • 16 Българската ченгеджийница е

    14 8 Отговор
    под подчинението на руската. Македонската е под ръководството на сръбската. Целта им е непрекъснати провокации за да се мразят българи, сърби и македонци.
    Последните активни мероприятия са от нашата - изграждането на български клубове с имена, които не се приемат от македонците, това и целта на занятието - да се караме и ненавиждаме !
  • 17 буцефал

    14 11 Отговор
    Пловдив-Филипополис е създаден от великия македонец Фил баща на не по-малко великия Ал.как не са се сетили да го искат?

    Коментиран от #18

  • 18 Тоалетна хартия

    28 1 Отговор

    До коментар #17 от "буцефал":

    Животът в Пловдив не е прекъсвал в продължение на почти осем хилядолетия, което прави неговата история изключително богата и интересна. Градът е по-стар от Рим, Атина, Картаген и Константинопол.източник? Бил е съвременник на древната Троя. През 342 г. пр.н.е. селището е завладяно от македонския цар Филип II, който му дава своето име – Филипополис, използвано в различни варианти и до днес. Филчо нищо не е съсздал, а е превзел селище с 6 хилядолетна история.....

    Коментиран от #23

  • 19 Интересно е как

    7 14 Отговор
    Нашите "патриоти" не реагираха на присъствието на Митрофанова на 6ти септември? Или не осъди рушистката война в Украйна? Или не поиска отмяна на празнуването на 3ти март и премахването на паметниците на руския окупатор в страната?
    И македонските и българските "родолюбци" са само една от нашите на тираните от Сибир 💪
  • 20 ТОЙ Е

    6 4 Отговор
    ТОЯ КОЙ БЕШЕ.......НИКОГА ПОВЕЧЕ НА ВАШИТЕ ЛЪЖИ...........
  • 21 ха ха ха

    13 1 Отговор
    северномаймудонски газопроводи се пръскат от свърхналягане 😁
  • 22 северномаймудонец

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "българин":

    унук на ацо федерот
  • 23 буцефал

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Тоалетна хартия":

    еми тогава ще имат да вземат
  • 24 Иванов

    27 1 Отговор
    Вие от факти на чия страна сте,какво е това заглавие че изявлението на Джамбазки е скандално ,напротив всичко което тази враждебна страна наречена рмс е враждебно и обидно и недопустимо както албанците

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ????

    23 1 Отговор
    Брааавооо! Ангел Джамбазки,не е казал нищо лъжовно! А,за,Териториални,претенции,изобщо,не,става, въпрос! Тази,земя,нищо,че,е,изконно,българска,не,ни,трябва- населена,с Югомекерета! Алооо, Югославия,отдавна,е,в миналото! Анадъмо! Стойте,си,в,измислената,държава,върнете,бълг,паспорти,но,не,хулете,и,не,освирквайте,нашия,химн,и,флаг! Ренегати! Браво Ангел!
  • 27 много млад език

    18 0 Отговор
    За една седмица (от 23 ноември до 3 декември 1944), 10 учители, 1 поет и 1 политик решават как да изглежда новата "македонска азбука" - графичната система, за изписване съдържанието на думите в новия "македонски език". Нова, защото преди това са пишели на български.
  • 28 Прав е Джамбазки

    5 0 Отговор
    Македонския език наистина е диалект и литературна форма на българския.Какво толкова лошо е казал евродепутатът ни.Те пък са като малки деца от детска градина.Да бяха ви взели сърбите,щяхте да видите един македонски, а само сръбски щеше да се чува.Да питат населението какво ги засяга мнението на политиците кой какво казал.Наше момиче се омъжи до Скопие и си живеят с детето и съпруга си,без да се интересуват от никакви езици.Говорят си почти на български,с малък диалект.Особена порода са политиците на тия,на поляците и украинците също-дървени философи.
  • 29 Хайл

    6 1 Отговор
    Наскоро нали макетата приеха някакъв закон срещу българските културни клубове там-нашите защо не им пратиха нота???? МАКЕДОНСКИ ЕЗИК И АЗБУКА НЯМА,ТОВА Е БЪЛГАРСКИ ЕЗИК...след като имало "македонски" език защо номерата на колите им са на ЛАТИНИЦА А НЕ НА МАКЕДОНСКИ???????? ВСЕ ЩО Е МАКЕ Е 💩
  • 30 Хайл

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Иванов":

    Афтор е мара,що се чудиш
  • 31 Хайл

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Афтор е мара,тя е майсторка по оплюването на всичко българско
  • 32 Рушляка Сталин отне Македония

    3 0 Отговор
    от нас. Югославянинат Тито ги направи македонци.
    Но аз не виждам българските "патриоти" да гонят Митрофанова, или да искат премахването на символите на руската окупация на България, или бокументите от архивите на УТБА ор Сърбия ????
    Аз ли съм пропуснал или "патриотите" скачат на жертваата, но не и на агресорите, причинили всичко това?
  • 33 Истината ли няма да

    2 0 Отговор
    Преглътнете, вие сте приели закон, определящ какви имета СПОРЕД вас са приемливи, тоест може само комунистически-титовистки, то нотата трябва да ви е връчи ЕК. Има архивни документи, с които се въвежда задължително писмена норма на т.нар.македонски език, а той е въз основа на говор, които синтактично и морфологично е български
  • 34 Депутат

    2 0 Отговор
    Докато гласът на Джамбазки стига до всички в европарламента, то този на Заев е като воя на кукумявка сред глутницата в Северна Македония.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бесен

    0 0 Отговор
    Все си викам,че няма да им обръщам внимание на тея макета ама само ,като прочета нещо такова и кипвам на момента:(( .Ако мога да направя една препратка с футбола, навремето сър Алекс Фергюсен ,каза за Манчестър.Сити ,че са само шумни съседи,но виждаме как се развиха нещата,та и тук сега ,да не стане така след време:((Трябва по от рано да се мачкат тези
  • 37 Перо

    2 0 Отговор
    Нека Османи да докаже кое не е вярно! Истината не заема страна!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове