Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 09:15 973 36

Крум Зарков: Предлагаме да бъде създадена агенция, която да разследва корупцията по високите етажи на властта

  • крум зарков-
  • агенция-
  • разследване-
  • корупция-
  • високи етажи-
  • власт

Агенцията ще се състои от 5 човека с мандат 5 години. Двама от тях ще бъдат избирани от парламента, един от президента, един Върховния касационен съд и един от Върховния административен съд. Председателят да се избира между тези пет човека на ротационен принцип, като всеки един от тях да бъде председател една година, обясни министърът 

Крум Зарков: Предлагаме да бъде създадена агенция, която да разследва корупцията по високите етажи на властта - 1
Снимка: БНТ

Законите, с които сме се ангажирали до края на годината по Плана за възстановяване, трябва да са приоритет за парламента. Както и за бюджета, който се обвързва със създаването на мнозинство. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването „Денят започва“ по БНТ.

По думите му половината от 22-та закона по Плана за възстановяване са под опеката на Министерство на правосъдието. И добави, че всички са готови и предстои да бъдат предложени на Министерски съвет.

Аз съм имал възможност да наблюдавам законодателната активност. Действително политическите сили влизат с определен брой готови законопроекти, които внасят в деловодството. Надявам се, това е, за да бъдат приети, а не, за да бъдат отчетени, каза още той, цитиран от novini.bg.
Правосъдният министър коментира доклада на Венецианската комисия за съдия, който да може да разследва главния прокурор.

Плана за възстановяване беше създаден по две линии – за природосъобразна икономика и върховенство на закона. Това са комплексни реформи, които не касаят само разследване на главния прокурор. Законопроектът от предишния министър е пратен на венецианската комисия. Той включва промени засягащи наказателното преследване при евентуално разследване на главния прокурор. Европейската комисия смята че в България няма механизъм да се разследва главния прокурор. Становището на Венецианската комисия има два аспекта. Първият аспект е, че идея посрещната по-скоро добре. Вторият аспект - това съвсем не е достатъчно. Министерство на правосъдието разглеждаме това становище и препоръките, които сме получили. Този закон беше внесен от „Демократична България“ ще мине и през Министерски съвет. За него срокът по Плана е лятото на другата година. Имаме десетина дни, в които да нанесем промени и да се получи добър закон, отбеляза Зарков.

В България въпросите за върховенството на закона са особено болезнени. В този смисъл това са много комплексни реформи, които не касаят само главния прокурор, но по много причини, като например, че този въпрос виси прекалено дълго време. Затова ние и нашите международни партньори се съсредоточаваме върху него, добави още министър Зарков.
Зарков отбеляза, че предстои на Министерски съвет да бъде разгледано предложението на Министерство на правосъдието на антикорупционното законодателство.

Предлагаме да бъде създадена агенция с разследващи функции, която да се съсредоточи върху разследване на корупцията по високите етажи на властта. Необходим е този орган, за да не може да се влияе върху него. Гаранции за независимост на тази агенция ще бъде, че членовете няма да са пряко избиран от парламента. Агенцията ще се състои от 5 човека с мандат 5 години. Двама от тях ще бъдат избирани от парламента, един от президента, един Върховния касационен съд и един от Върховния административен съд. Председателят да се избира между тези пет човека на ротационен принцип, като всеки един от тях да бъде председател една година. Много е важен начинът, по който работят разследващите, уточни министър Зарков.

Може да се създаде хартиено мнозинство. Аз съм последователен привърженик на машинното гласуване. Гласуването с хартиени бюлетини или с машини да бъдат погледнати с критично око. Сместването на двете може да бъде възможно най-лошото решение. Повечето от хората от БСП сме защитавали заедно машинното гласуване, допълни още Зарков.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кафява медия

    34 1 Отговор
    А кой ще разследва агенцията???

    Коментиран от #29

  • 2 нерегистриран

    31 1 Отговор
    Дам, някой пък имаше политическа воля, за справяне с престъпността. Мухаха
    ДАНС, кво ше работи ве, уйно?
  • 3 Пич

    32 1 Отговор
    Маминото връзкарче , мама го нареди в БСП , да папка и мълчи , но президентът я подхлъзна , назначи го за министър , и този започна да говори ! И...... смях и подигравки !!!
  • 4 Еми

    34 1 Отговор
    Да бе, за да плащаме нови заплати на нищоправещи подкупни глупаци. И да я оглави този ли? Няма нужда, има достатъчно агенции и агенциики.
  • 5 леончо

    19 1 Отговор
    дъра ,дъра , два чадъра , да имам дядо ти
  • 6 котьо

    18 1 Отговор
    предлагам да не се открива агенция!
    предлагам да се закрие това дето предразполага корупцията! и без това нищо няма да отрие агенцийката и нищо няма да има като резултат!
  • 7 ЗАРКОВ, МЛАДО И ЗЕЛЕНО

    29 1 Отговор
    Кви агенции, кви милиони разходи на народна пара...ТИ ЗА КАКВО СИ ?????
  • 8 Само агенция?

    20 1 Отговор
    Аз предлагам да се създаде министерство с несменяем министър Зарков- най-честния сред политиците и без д н трудов стаж. Е няма такава наглост.
  • 9 ЗАРКОВ.....МАМИНО ВРЪЗКАРЧЕ

    18 1 Отговор
    Трай, слушкай и....папкай....
  • 10 Михаил

    20 1 Отговор
    Момчето на мама , пак говори глупости. Ако се премахне корупцията , структурите на цялата Държава ще се разпаднат и България ще изчезне от картата на света
  • 11 Имаше

    7 1 Отговор
    Такава магистърска програма в СУ , ФФ - Борба с корупцията по високите етажи на властта. Сигурно има доста завършили, може и някои все още да са тук, щото обучението е на английски. Тоест, хора с експертизи има, а дали ще искат да работят?

    Коментиран от #13

  • 12 Класика

    16 1 Отговор
    Ще създадем комисия за да заметем корупцията под килима (да потвърди официално, че няма такава). Да му мислят бедните, които ще плащат.
  • 13 Разбира се

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Имаше":

    Ще работят каквото им се каже. Специалисти са. А за професионализъм се плаща добре.
  • 14 007 /агент/

    16 1 Отговор
    Пак чантаджии на държавната софра.
    Раздуване на нищо невършештите.
    Не ви ли е срам от работещите ???
  • 15 до кога

    12 1 Отговор
    А съществуващите до сега органи и агенции, с какво се занимават? Какви са им заплатите?
  • 16 Стига Калинки

    11 1 Отговор
    хаха. още лапачи на държавна хранилка, а на кпкомпи да увеличим бройката, така ли ?? вместо да намаляват , тия търтеи се роят !!
  • 17 круме зарчов

    10 1 Отговор
    аз предлагам,да се скриете там където слънце, не огрява!!! Видяхме ви какво направихте, за 7 месеца комунисти ненаситни! Щом пипнете власт, и България фалит и сто години назад.
  • 18 МХтоМХто

    8 1 Отговор
    Колко трябва да ти е акъла да предлагаш едно и също нещо всяка година и да очакваш някой да те вземе насериозно? Ама ние сме тъпи ,че за 50лв им гласуваме и ги търпим после. И защо изобщо им цитират нефелните простотии? Страшно подтискащо.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бонев

    10 1 Отговор
    Малко останахме индианците в тази държава.
  • 21 Къцъ Мунка

    8 1 Отговор
    Държавата си има 1000001 органа за защита, на каквото се сетите, агенти също. Какво иска този самодеец? Накарайте ги да работят за гражданите, а не за себе си!
  • 22 5577

    4 1 Отговор
    Пак ли наши и ваши. Спрете се с това мутренско говорене. Влезте в парламента и правете политика. Блага за хората. Само резултатите ще говорят за вашата дейност. Много приказки на пазара. Вижте главния прокурор колко мутри които висяха като воденичен камък на главите на хората ги прогони от държавата, защото тук няма съдия който може да произнесе осъдителна присъда. Дела дела и пак дела трябват. Тя историята ще отсъди дали са били правилни.
  • 23 Иванушка 🇷🇺

    4 4 Отговор
    Трябва да почнете от крадеф и кури
    Баце и шишо не ги барайте
  • 24 Айларипиии

    5 3 Отговор
    Га/лфоните от НСО не се ли усещат че охраняват терориста/престъпник ИВАН СТОИМЕНОВ ГЕШЕВ(Борисов) , а от МВР не се ли усетиха или май работят за Организираната Престъпност!
  • 25 Есен е

    1 3 Отговор
    И...като опрете до Гешев,ще свалите
    гащенцата.По добре сложете три
    главни прокурори,с различни насоки,
    за да има водоизместимост.Така
    агенция,от пет човека си е виц
    отвсякъде.
  • 26 ЗАРКОВ.....МАМИНО ВРЪЗКАРЧЕ

    3 3 Отговор
    Що БАЦО е на свобода а Гешев е Главен....?????
  • 27 Анте

    4 1 Отговор
    Недоразумението Зарков може да роди само недомислици.
  • 28 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    4 1 Отговор
    ЗАРКОВ, ти ни предаде....
  • 29 пак греда

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кафява медия":

    А КПКОНПИ за какво ви е? Каква е разликата? И кой ще оглави тази агенция? ПееФски, Младен Маринов???

    Имаме достатъчно институции, но са направени така, че да не работят. И те го правят от сърце.
  • 30 смешно

    1 1 Отговор
    Пунта Мара. Кьор фошек.
    Вашите органи за борба с корупцията НЕ работят.
    Какво направи КОНПИ, специализираният съд и прокуратура?
    Само с кокошкарство се занимават органите. По- нагоре никой не смее да пипа.
  • 31 смешник

    0 1 Отговор
    ТАЯ КОМИСИЯ НИНОВА ТРЯБВА ДА РАЗСЛЕДВА.
  • 32 Простаци

    0 1 Отговор
    Пълни простаци.Откриват закриват а работа никаква.Прост народ че ги търпи.Страхлив.Повфига ми се от българските помияри
  • 33 Айде

    0 1 Отговор
    Стига, писнахте ни с
    глупистите си.
  • 34 всички В ЗАТВОРА И ДА ПИШАТ

    0 1 Отговор
    КОЙ КАКВО Е КРАЛ - НИКВИ АГЕНЦИИ
  • 35 Румен Христов

    1 0 Отговор
    “ СДС не е е под шлифера на Бойко Борисов ... „ А Е В ПАМПЕРСА МУ !
  • 36 Гай Турий

    1 1 Отговор
    А бе момче, дай да създадем агенция и за събирането на охлювите по марулите.
    Има си конституционно определени прокуратура и съд. Ама тях няма кой да ги принуди да работят, както и да са честни към обществото и техните проблеми, че заслужават огромните си заплати за нашия стандарт. А твоята работа е да ги принудиш да работят. Ако не работят, режеш им бюджета с 10-20-30 % и точка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол