Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 20:11 2 290 31

Напрежение около откриването на македонския културен клуб в Благоевград

  • благоевград-
  • полиция-
  • напрежение-
  • културен клуб-
  • инициатива

Часове преди македонският клуб да бъде отворен, Благоевград почерня от полиция

Напрежение около откриването на македонския културен клуб в Благоевград - 1
Източник: БГНЕС

Напрежение около откриването на северномакедонския културен клуб в Благоевград. Инициативата е на фондация, регистрирана в Канада, и нямала нищо общо с правителството в Скопие, твърдят организаторите. За церемонията дойде делегация на северномакедонската опозиционна партия ВМРО - ДПМНЕ, водена от Християн Мицкоски, предаде Нова ТВ.

Часове преди македонският клуб да бъде отворен, Благоевград почерня от полиция. Живеещите на улица „Димитър Димов” развяха трибагреници от терасите си, а точно срещу клуба поставиха лика на Цар Борис Трети. Пръв в македонския център пристигна главният учредител Атанас Мазнев.

Той заяви, че клубът се финансира от частни лица в Канада, като добави, че очаква основаването на културния център да е крачка към признаването на македонско малцинство в България. С мисия да защитава македонците у нас пристигна и лидерът на опозицията Християн Мицкоски.

„И аз мога да доведа роднини на Никола Вапцаров. Мога да донеса писания, в които става ясно, че е македонец”, заяви той.

„Когато е бил арестуван, е писал в полицейски въпросник. Там ясно е написал, че майка му и баща му са българи”, обясни Никола Вапцаров, племенник на поета.

Позицията на семейството на поета обаче не впечатли основателите на клуба.

След церемонията по откриването вътре в клуба, тръгна шествие към централната градска част - първо към паметника на Димитър Благоев до сградата на общината. След него се оказа, че има щети. Предното стъкло на автомобил по маршрута на македонците беше счупено.

През целия ден пред македонския клуб, на отсрещния тротоар, стоеше изложба с исторически документи и фотоси. Подредиха я поддръжниците на ВМРО. Малко по-късно напрежението се пренесе в центъра на Благоевград. Там активисти на ВМРО блокираха паметника на Гоце Делчев, за да не позволят на основателите на клуба да поднесат цветя.

„Не е вярно, че Никола Вапцаров се е самоопределял като македонец”, заяви Яна Воденичарова.

Според съпредседателя на партията Ангел Джамбазки това е антибългарска провокация. Въпреки че полицейски кордони бяха оградили протеста на ВМРО, няколко македонци бяха допуснати под конвой до паметника на Гоце Делчев. И това покачи напрежението, но до физически сблъсъци не се стигна.

„Може да сложите венците под български знамена и без провокации”, призова Джамбазки. Македонците не приеха условието.

Венците и цветята бяха оставени в близост до паметника.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 41 Отговор
    Конекрадецът Джамбазо нищо не можа да направи. Началото на Приринска Народна Република беше дадено. Ганчо пак гледа от ъгъла.

    Коментиран от #5, #15

  • 2 Потребител

    33 1 Отговор
    Пазят ги по същия начин, по който пазят политиците на събрание и хомосексуалистите на прайд.
  • 3 Бай Онзи

    14 31 Отговор
    Признайте града за македонски и да се приключи , родолюбци
  • 4 Скорпи

    55 4 Отговор
    В България ....македонци няма...докато в РСМ е фраш от българи...

    Коментиран от #6

  • 5 Герги

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Стига бръщолеви глупости....
  • 6 честен ционист

    9 37 Отговор

    До коментар #4 от "Скорпи":

    Всички бели българи са с македонски произход, останалите мургавелници ги докара Петър с лодките от Кабардино-Балкария и им сложи по едно -ов на турските фамилии.
  • 7 Галина Колева,

    36 1 Отговор
    Документи, документи и пак документи. Завеждане на дела за изясняване на присвояването на личности и история срещу т. н. Сев. Македония в международни съдилища. И последователност без отстъпки.

    Коментиран от #28

  • 8 Напрежението се създава от

    9 23 Отговор
    руската агентура в двете държави ВМРО.
    Имаш Мицов и Джамбаски, които си подават топката на "родолюбието"!!!
    Русия иСърбия няма да допуснат Македония да влезе в ЕС и да НЯМА ГРАНИЦА с България!!!
    Рашляка не им е оставил македонските българи като роби на сърбите, за да ги изпусне сега.
    Двамата играят една жалка комедия, писана в Москва и Белград, за да държат хората разделени, уплашени и озлобени!
    КОЙ печели от това, ""патриоти""???
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Запалете го

    21 10 Отговор
    В най-скоро време този клуб трябва да бъде изгорен.
  • 11 Каква държава сме?

    29 5 Отговор
    Защо тези мръсници са допуснати на българска земя и защо са пуснати да си заминат живи? Плешо и временното му правителство са майцепродавци. Защо само ВМРО протестират? Къде са другите продажни партии?

    Коментиран от #13

  • 12 РЕАЛИСТ

    22 1 Отговор
    Абе до вчера всички евроантлантици анатемосваха Вапцаров, че бил съветски агент, пък сега всички реват, че е българин и Македония ни го краде. Оказа се, че в него е открита английска валута и долари. Та чий агент е бил? Между другото изуча а ли се още в училище или е низвергнат

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Aaaaaхахоахах

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Таеа итебе!! Чети:“Повече от четвърт век Христовото Възкресение изгряваше над поробените родни братя из Македония, Тракия, Добруджа и Западните покрайнини скрито в сърцата ни. Повече от четвърт век Спасителят на човечеството се раждаше и възкресяваше окован в кървави и ръждиви окови. Повече от четвърт век свободолюбивият и борчески дух на българина бе потискан от “брата” сърбин. Стига! Само в една нощ свободата огря над цялата българска земя. Ликува брата от Дунав до Бело море и от Черно море до планините на Албания. Свободата на поробените българи идва наедно с най-великия православен празник — Възкресение Христово. Нека това първо свободно празнуване на този голям християнски празник прокънти до коварния и ненаситен за човешка кръв Албион, за да чуе и разбере, че не се гаси това, що не гасне. Кръвта вода не става. Честито Възкресение Христово на целия свободен български народ.” Марш в гората!

    Коментиран от #18

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 6 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Коминтерна е пращал пари на БКП в долари! Използвана е дипломатическата поща на посланика на СССР....

    Коментиран от #20

  • 17 Рософил

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Да!!! Вапцаров е терорист..... но....български терорист!
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 14 Отговор

    До коментар #15 от "Aaaaaхахоахах":

    Да, така е писал, но преди това има: „Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза...“ Борис Данков, Голям поет, достоен българин, в-к Дума, бр. 283, 11 декември 2009 г.
  • 19 Защо са сложили

    12 3 Отговор
    Звездата от Вергина, тия да си слагат техния вентилатор
  • 20 РЕАЛИСТ

    12 3 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И как ги е ползвал Вапцаров доларите? Имало е чейндж бюра ли?
  • 21 Македонец е етнос

    9 1 Отговор
    в Държавата България! Македония е област като Мизия ,Тракия и др.по малки в Държавата България!Който не е съгласен,в тефтерчето на Ванче Михайлов има Х.За неразбиращите,срещу някое име ако има х,значи на същия дните са преброени!
  • 22 БЮРМ/FYROM

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ристе":

    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пак ни заблуждават

    5 0 Отговор
    За да откриеш трябва разрешително, кой го е издал?
  • 25 ????

    11 1 Отговор
    Позор и пак позор- беше допуснато,човешкото подобие,югомекерето-,и ренегат- К Мицкоски-,да,стъпва,по,земята,на,Левски,Ботев,Даме и Гоце- земята, родила тези велики Българи! Мекерето,което,ни нарича,татари и фашисти,дойде,да,ни каже,че,измислената, Северна Македония,е,дошла,да,се,погрижи,за,угнетените,си,чеда,в Пиринска Македония,която,е,.част,от, България! Самото негово присъствие,е позор,и унижение,за, България! Вместо,да,е,с черен печат и персона нон грата,той си развява,коня и ни дава акъл кой е българин и кой северно македонец!
  • 26 Ханку БраДТ

    7 2 Отговор
    Турция -Гърция...Сърбия-Косово...Сега и България-Македония...Някой подготвя сериозни "дербита" на Балканите...
  • 27 Перо

    7 1 Отговор
    Въобще не трябваше да се занимаваме с измислената държава и население! Трябва да прекратим всички контакти,македониста не е човек! При първа възможност БГ да прекрати процеса на РСМ към ЕС и край с всичко! Не може да се говори със зомбирани хора!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мицоковоски

    2 0 Отговор
    И делегацията му трябваше да получат черен печат в паспортите си на излизане от Родината, както стана с костя копейката в Украйна тази година!
  • 30 Мая

    0 0 Отговор
    Архивите на Османската империя се пазят- всеки може да провери там какъв е дядо му. Тези са сърби. Българите повечето са прогонени още по времето на сръбското кралство и в техните домове се заселват сърби. Тогава са Бановци и това е „Южна Бановина“. После коминтерна измисля Македонска нация.
  • 31 Дааа

    1 0 Отговор
    Джамбазки може да е всякакъв, не го харесвам, но за разлика от Копейкин е винаги на първа линия да защити някой интереси на България.
    А Копейката е национален предател работещ за интересите на дпс.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове