Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 16:06 2 435 24

КНСБ: Предложенията на БСП и на ДПС за пенсиите показват неразбиране на норми от осигурителния кодекс

  • кнсб-
  • предложения-
  • бсп-
  • дпс-
  • пенсии

„Що се отнася до предложенията, свързани с пенсиите и как те да нарастват, нашата оценка е изключително негативна, с изключение на законопроекта на „Продължаваме промяната“, там са други нашите съображения“, отбеляза Ася Гонева.

КНСБ: Предложенията на БСП и на ДПС за пенсиите показват неразбиране на норми от осигурителния кодекс  - 1
Снимка: БГНЕС

Нашата организация не подкрепи нито един от законопроектите за промени в Кодекса на социално осигуряване. Предложенията на БСП и на ДПС за пенсиите за нас са непрофесионални, не се предхождат от анализ на действащото законодателство и определено показват неразбиране на някои норми в Кодекса на социално осигуряване. Това заяви на пресконференция Ася Гонева от КНСБ след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщават от БГНЕС.

„Що се отнася до предложенията, свързани с пенсиите и как те да нарастват, нашата оценка е изключително негативна, с изключение на законопроекта на „Продължаваме промяната“, там са други нашите съображения“, отбеляза Ася Гонева.

Подобряването на адекватността на пенсиите по думите ѝ трябва да върви по два пътя – през увеличаване приноса на всяка година осигурителен стаж, ефективен такъв, и паралелно с това ежегодно осъвременяване по т.нар. Швейцарско правило.

„Ние искаме това, което се получава като процент на Швейцарското правило да бъде минимумът, който да се ползва при планирането за следващата година при осъвременяването на пенсиите от 1 юли и заедно с това да има определен диапазон, чрез който чрез решение на Надзорния съвет на НОИ този минимум да може да бъде коригиран или по отношение на всички пенсии, или по-скоро с оглед на една диференциация“, посочи тя.

По отношение на предложението на БСП да се прави от 1 януари преизчисление на пенсиите с осигурителен доход от 2021 г., Ася Гонева изрази позиция, че това е изключително непрофесионално и несвързано с правилата и принципите на осигуряване изобщо.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 39 Отговор
    стига сте вдигали пенсийте на тия караконджури бе тия станаха по богати от работещите хора

    Коментиран от #2

  • 2 спокойно

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ще разбереш един ден.
    Пенсионерите поддържат аптеките, да не си мислиш, че с тези пари отиват на пътешествие.
    Като чета вашия коментар, започвам да си мисля, че с удоволствие бихте взели по един еднопосочен билет, за всеки над определена възраст, да замине към Луната или Марс. Толкова омраза има в думите ви.

    Коментиран от #5

  • 3 777777

    29 0 Отговор
    Мафиотски профсъюзи! Приносът им за бедността на българина е потресаващ. Ниските пенсии са резултат от предателството им към хората, които трябва да защитават. Африканските доходи на българите са резулнат със слугуването им на бизнеса и политиците! Мерзавци!

    Коментиран от #18

  • 4 Тая е

    20 0 Отговор
    отявлена българомразка. Ася Гонева. Тая явно няма да разчита на пенсия, като й дойде времето.
  • 5 Те тоя, козлодуй

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "спокойно":

    работи във всички сайтове за коментари и след време ще има пенсия по милост и ще пищи, че била малко. За лаене по форуми ще получи........да не казвам какво

    Коментиран от #11, #13

  • 6 Азиим

    16 0 Отговор
    Обяснението на тази синдикалистка е толкова неясно и витиевато...

    Коментиран от #8

  • 7 Тези

    19 0 Отговор
    Профсъюзни дейци да за с една средномесечна пенсия и тогава друга песен ще запеят
  • 8 Чудиш ли се

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Азиим":

    Тая е като шопа : Я НЕ знам как требе да е, ама оно и така НЕ е.
  • 9 Възрожденец

    3 8 Отговор
    В БКП=БСП-Д(п)Ц-ГЕРБ са все калинки и некадърници, подбрани по съветски модел - не може да са по умни от началника. А като знаем началника им в кремъл какъв проZZ милиционер и бакшиш е ...
  • 10 Пешо от блока

    20 0 Отговор
    Може и да е така, но КНСБ винаги е служила на правителството и никога не са защитавали работниците. Затова и ги наричат КАЗИОНЕН профсъюз.
  • 11 дали е така

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Те тоя, козлодуй":

    Казват, че тези, които постоянно "лаят" в различните сайтове, получават добри парички. Може да си събере достатъчно и на старини да не зависи от волята на чиновниците, които са нещо като ветропоказатели.

    Коментиран от #16

  • 12 ПРОФСЪЮЗИ ЧОВЕКОЛЮБЦИ

    10 0 Отговор
    Кога профкъюза е защитавал хората, те един работник не могат да спасят от уволнение, че за пенсионерите се загрижили/ естествено само на думи/
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "Те тоя, козлодуй":

    Би трябвало пенсия да се получава на база Вноските ,които си правил за времето в ,което си се осигурявал.В Германия всеки знае и попълва Декларация данъчна.А,ти като търтей държавен знаеш ли колко и какво са ти внасяли за ДОО и ЗОО???Щото аз Знам ,като частник какво внасям всеки месец по ДОО!Вече под 30дни ми остават за да подам документи за пенсия!Пенсионната система в бг е направена за Държавните Търтеи !!!Тя е много некоректна спрямо хората от 3 категория -Труд!!!

    Коментиран от #17

  • 14 Няма такава държава

    11 0 Отговор
    Минимална пенсия трябва да е заплата и половина но власт имащите банките не ги устройва ... За какво 30 40 години си работил и взимаш 400 500 лв пенсия ... Цялата система е измислена да може банките да грабят и всякви такива институции.. Целта е хората да са роби ... Няма значение какво работиш всяка една работа е свързана с друга в обществото....
  • 15 Тази жена

    8 1 Отговор
    не е ли вече в пенсионна възраст? И " професионално" ли е да лишаваме младите кадри от работа. Предполагам е, че тя си е осигурила солидна пенсия, но алчността да разполага със съдбите на своите връстници е чиста патология.
  • 16 Нека събира

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "дали е така":

    Като стане пенсионер ще имат стойност колкото да си запали печката.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "777777":

    Всички синдикати са подчинени на тиквата и доган герп и дпс.
  • 19 Посетител

    8 0 Отговор
    Каквото получиха като увеличение пенсиите от Кирчо и Кокорчо, месеците юли и октомври това беше. Малко, но все пак нещо получиха. Идната 2023 гадина, нищо няма да получат. Това на слепите и на глухите е ясно. Съвсем правилно и справедливо е предложението на БСП да се на прави от 1 януари преизчисление на пенсиите с осигурителен доход от 2021 г., тоест с коефициента на тежест за всяка година 1.35. Да, ама не! Казионната Ася Гонева много добре се вижда каква е нейната позиция! Дълбоко непрофесионална, но на нея не и пука.

    Коментиран от #23

  • 20 преса

    2 0 Отговор
    а при тиквата като не мръднаха тия пенсийй ти къде дрема бе КНСБ къде беше бе плъх
  • 21 преса

    3 0 Отговор
    а при тиквата като не мръднаха тия пенсийй ти къде дрема бе КНСБ къде беше бе плъх
  • 22 Никола Малимов

    2 0 Отговор
    КНСБ И ПОДКРЕПА СА МАФИЯ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ ОТ ИМОТИ
  • 23 Нина

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Посетител":

    От 1 октомври пенсиите вече бяха преизчислени със СОД за 2021г. 1169 лева. Обаче сътвориха гаф с % тежест за година стаж като го направиха различен за различните години, сякаш един човек е работил в години
    с 365 дни, а друг- в години с 500 дни. Нямало пари в бюджета за всички, представяте ли си! Що не направят едни депутати с 1000 лева заплата, а други с 5000? Или министри ? И ПП- тата не били съгласни да бъде за всички 1.35 или за всички 1.00 ! Т.е.те не желаят за равен труд даде получава равно заплащане, в слупая- равна пенсия за еднакъв принос, а внасят брожение сред пенсионерите, пък и обричат най- старите пенсионери на най- ниски пенсии. Един 89+ годишен пенсионер нито може да работи , зада си помогне, нито пък може да се лиши от животоспасяващи лекарства, които употребява като възрастен и болен . А му дават най- малко пари !

    Коментиран от #24

  • 24 Нина

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Нина":

    Редакторът ми пише разни неща...Да се разбира 80- годишен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол