22 Ноември, 2022 16:55 1 682 27

Призоваха на разпит в прокуратурата Бойко Рашков

  • бойко рашков-
  • прокуратура-
  • ам хемус

Бившият министър на вътрешните работи ще бъде поканен да представи на прокуратурата и документите, с които евентуално разполага

Във връзка с изявления на бившия министър на вътрешните работи доц. д-р Бойко Рашков в предаването по Нова ТВ „На фокус“ от 20.11.2022 г., че „има доказателства за доказателства на онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми“, СГП ще го призове по установения от закона ред за даване на сведения пред наблюдаващия прокурор относно това какво му е известно и с какви документи разполага по този случай.

Във връзка с разследването по делото „Хемус“ Софийска градска прокуратура информира, че с постановление прокурор в СГП е отделил материали относно договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала „Хемус“. В тези материали, макар и непряко, се навеждат данни за евентуално наличие на престъпна деятелност във връзка с изпълнението на сключени договори и съответно евентуално изпиране на парични средства (разплатените авансово по тях). С постановление от 16.09.2022 г. на основание чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) СГП е възложила на органите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“-МВР (ГДБОП-МВР) извършването на проверка по отделените материали и е дала конкретни указания какви обстоятелства и по какъв начин следва да бъдат изяснени.

От прокуратурата стриктно са цитирали казаните от Рашков думи пред Нова телевизия: „Има доказателства за доказателства на онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми. Парите са стигнали до кухи фирми, от там до лица, които са ги ползвали не за строеж на АМ „Хемус”, а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София“. От това може да се заключи, че бившият вътрешен министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани, пишат още от прокуратурата.

Според магистратите, обстоятелства относно движението на паричните средства са от първостепенно значение както за българското общество, така и за установяването на обективната истина по всички елементи от случая „Хемус“. Ето защо доц. д-р Бойко Рашков би могъл да спомогне за разкриването на тези факти пред компетентните органи на прокуратурата по случай, който е в интерес на българските граждани.

"С оглед на това, прокурор в СГП ще призове г-н Рашков по установения в закона ред, за да даде пред него сведение относно това каква информация му е известна за движението, местонахождението и ползването на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна с оглед нейната проверка, както и относно всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и които могат да имат значение по случая. Това е единственият начин, според българските закони, известните на г-н Рашков факти да бъдат предоставени на компетентните държавни власти, за да се постигне правилно прилагане на закона".

Прокуратурата обещава, че ако доц. д-р Бойко Рашков посочи в своите обяснения конкретни физически лица и/или търговски дружества, от страна на СГП ще се извършат всички възможни, съгласно закона, действия спрямо парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин.

СГП напомня, че явяването на г-н Рашков пред прокурора и даването на сведения е негово законово задължение, каквото има и всеки друг български гражданин, съгласно Конституцията и законите на страната, че всеки български гражданин е длъжен да съдейства за разкриване на обективната истина, че е длъжен да се яви, когато бъде призован и да изложи всичко, което му е известно.

Бившият министър на вътрешните работи ще бъде поканен да представи на прокуратурата и документите, с които евентуално разполага.

Работата по проверката на СГП продължава, като се извършват множество действия за изясняване на фактите и за преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, което би предпоставило образуване на наказателно производство.

За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана, завършва съобщението на прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гацо

    27 15 Отговор
    Гешефтчето си умира да разбере какво има Бойко Рашков против неговите босове Тиквата и Пеевски. Ама Рашков не е прост мельоционер, като Каскета, ще си изиграе картите перфектно!

    Коментиран от #7, #19

  • 2 Дрън дрън та пляс

    19 12 Отговор
    На бойчето реваншизма, почва се. Народе стягай куфарите
  • 3 ЧОЧО

    24 5 Отговор
    Крадливите и алчни БГ управници за 60 години една магистрала не може да построят.
  • 4 ДПС, ГЕРБ,БСП крадци

    15 14 Отговор
    Герберите крадливи и подлоготе им от прокуратура,съд и т.н. се задействаха. Мафията вика дръжте мафиотите!

    Коментиран от #9

  • 5 911

    17 19 Отговор
    Този милиционер реши, че ще дрънка небивалици без последствия. Откраднати пари от Хемус отивали в партийната каса на ГЕРБ???? Кажи честно....
    Дали пак една жена на пазара чула друга, да казва на трета???? Всичките му пушилки на дъртото комуне са такива.
  • 6 Я па тоА

    12 18 Отговор
    Рашков знае толкова подробности, защото към него са отишли всичко откраднато... ОТКЪДЕ ИНАЧЕ ПАРИ ЗА 19 АПАРТАМЕНТА БЕ? С ТАЯ ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТЧИЦА

    Коментиран от #16

  • 7 стоян

    12 14 Отговор

    До коментар #1 от "Гацо":

    До 1 ком - Гешев се интересува как кумунисчето Рашков оклеветило ГЕРБ сега ще докаже с имена и факти клеветата която е изрекъл в ефир за кражбите от ГЕРБ - и ако не ги докаже ще е интересно какви ще са последствията към кумуниста Рашков

    Коментиран от #8, #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 стоян

    9 14 Отговор

    До коментар #4 от "ДПС, ГЕРБ,БСП крадци":

    До 4 ком - другар - кражбите се доказват с писменни Доказателства или свидетели а не с лъжи и празни приказки по телевизията - Рашков най много да го осъдят да плати с един от 9 те апартамента и пак ще му останат 8

    Коментиран от #17

  • 10 Дамаджаната

    14 10 Отговор
    е бил на чашки. Не му се връзвайте на брътвежите. За него алкохолни халюциннации и реалност се преплитат доста често. По-добре е да се скрие в някой от многото си ке не фа.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 бай Даньо

    7 6 Отговор
    Рашков ако няма "доказателства на доказателства" каквото и да означава това, то бай Ставри те зове! Ще те пита още и за сплашването което направи на първите избори преди 2 години ...
  • 13 байгън с колелото

    6 8 Отговор
    Каскете Мутрата те назначи и си му много благодарен,че след Иванчева подкара и Рашков но народа скоро ще ви види в затвора с Мутрата престъпници
  • 14 Дядо ви Курти от село Пиперково

    8 5 Отговор
    Toва е мега смешно,все едно Бойко Борисов да разпитва Рашков в качеството си на гл.прокурор....
  • 15 тома

    8 5 Отговор
    Каскет преведахте ли вече доклада на испанската прокуратура за пране на пари на чекмеджан

    Коментиран от #20, #22

  • 16 БСП на Бунището

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Я па тоА":

    А 700 000 лева в акции ,които декларира,че притежава Бойко Рашков ,от Бандитската Приватизация откъде са???Тогава той е началник на Националната Следствена Служба,подчинена пряко само на Главния Прокурор - 1994 та - 2001 ва...Мутри вън,а ...???
  • 17 Ужас

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "стоян":

    Доказват се и с работеща прокуратура. Ти на кой свят живееш?

    Коментиран от #23

  • 18 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    От тиквата надали има по - голямо комунистче.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 21 КЕН. ЕФА

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "тома":

    Я попитай Каскета, как така се придобиват 21 "КЕН.ЕФА" с ПРЕДБРАЧНО СПОРАЗУМЕНИЕ..
    И на мен ще ми е интересно!...
    АМА НЕ ТИ ОТЪРВА...
  • 21 ....

    3 0 Отговор
    Ами , като ги е "имал" тия документи , да вземе най-после да ги покаже ! Нещастен алкохолик ...
  • 22 Червен галош

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "тома":

    гледах едно видео, заснето от дрон.Накакъв палат беше, та си помислих, че е къщата в Барселона.Обаче се оказа, че греша. Палатът бил в полите на Витоша и собственост на един друг Бойко.Бил показал документи и признал, че е негов. А парите откъде са? Да не би фея да го е построила?
  • 23 Скрийй се

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ужас":

    Дъртия сарфошин , пак нещо е сънувал.
  • 24 Най после

    0 0 Отговор
    Щом има доказателства за огромни финансови ресурси, които са изтекли ...... Дълг на Рашков беше да ги предостави на прокуратурата а не сега да го привикват мишката.....
  • 25 Чикак

    0 0 Отговор
    Ако не ги предостави на прокуратурата СЪД...за укривателство и съучастие
  • 26 Чикак

    0 0 Отговор
    Аааа, И Киртака също каза че знаел...и него!
  • 27 Анонимен

    0 0 Отговор
    Търсят бореца а виновните в сянка защото са може би зависими от тях
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове