Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 18:58 4 229 43

Иво Христов директно поиска президентска република

  • президентска република-
  • конституция-
  • общество

Връзката между политическата класа и българите е скъсана и доказателство за това е все по-малкият процент гласуващи, казва евродепутатът

"Конституционната реформа ми се струва неизбежна и тя трябва да е в духа на президентската република. Сегашната Конституция очевидно е изчерпана", каза евродепутатът и началник на кабинета на Румен Радев през първия му мандат Иво Христов пред радио"Фокус" по темата за политическата криза, в която е попаднала България.

"Всички медии и партии работят срещу тази идея и тя не може да се случи. Тя ще се случи по най-трудния начин, с изхабена енергия, защото хората са уморени и обезверени.

"Тя, Конституцията прояви много отрицателни черти на обществото ни - партизанщина, склонност към корупция, неуважение към закона, които родиха и днешната политическа безизходица. Тази безизходица не може да бъде решена с механизмите на сегашната конституция. Тези механизми могат да акушират още няколко краткотрайни и разочароващи правителства, но не и да дадат стратегическа перспектива за изход от тази ситуация", допълни евродепутатът.

За да им дискусия, трябва да има култура на дискусията, общ стремеж към истината и отчитане на всички аргументи, а това не винаги е факт в България, смята Христов.

"Консултациите при президента е част от процедурата, но не виждам резултата от тях. Смешното е че при толкова партии в парламента, самата процедура се проточва и дотяга на зрителите, а това е част от разпада на парламентарната република", каза още евродепутатът.

Връзката между политическата класа и българите очевидно е скъсана и доказателство за това е все по-малкият процент гласуващи. Хората не вярват на търговците на политическата сергия. Затова и няма дебат, защото няма вяра в търговците на обещания, а медиите не стимулират процесите, стана ясно от думите на Христов.

По отношение на тревожното настъпление на зависимостта на човека от техниката, в това число и изкуствения интелект, като единствен български участник в Конференцията за изкуствения интелект в Брюксел, Иво Христов каза: "Тревожна е общата еволюция на човешкия род към все по-голяма зависимост от техниката, все по-безкритична вяра в информацията от мрежите и от Интернет. Най-кошмарният сценарий за човечеството е очертан от един Нобелов лауреат, който казва, че това е свят, в който единствен критерий за истината ще бъде онова, което поднася Гугъл".

Тече разслоение във всички общества на хора, които са технически грамотни и се справят с все по-дигитализираната ни среда и такива, които поради възраст или поради различно образование, са маргинализирани, става ясно от думите на Христов.

"Държа да уточня, че "дигитално грамотен", не означава по-умен, а "маргинализиран", не е синоним на невеж. Често хора с хуманитарно мислене и съзерцателна природа имат резерви към този дигитализиран свят. Това е новото деление, което забелязвам", каза евродепутатът.

Свръхочакванията са, че изкуственият интелект ще прави това, което човешкият не успява. Тоест, че ще надрасне възможностите на природния интелект, но тъкмо в това са и рисковете", каза Христов и допълни: "Неотдавна съветник на Илон Мъск каза, че изкуственият интелект ще бъде най-висшето, но и последно творение на човешката цивилизация, защото ще умее да прави всичко по-добре от нас и постепенно творението ще измести твореца. Отначало в отделни дейности, а в дългосрочен план - като биологичен вид. Затова трябва да обмисляме всяка иновация, за това стана дума и на дебата в Брюксел".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    51 6 Отговор
    А народа иска анархистка комуна - щото само плащаме данъци, а като стане бедствие, катастрофа или болести държавата нищо не дава насреща. Станат ли такива работи, народа сам трябва да си помага, сами трябва да събираме дарения за болните - ми че ние вече си живеем като анархистка комуна, държавата само ни пречи реално. Със или без полиция кражбите и убийствата си стават, а полицията кълве само протестиращите и бедните!
  • 2 Тоя новинар

    34 10 Отговор
    Пример от червей как се опитваш да си наглец
  • 3 Красимир Петров

    42 46 Отговор
    Подкрепям!В България партия значи мафиотска структура.
  • 4 Кирил Дорчев

    28 42 Отговор
    Колкото и да не им се иска, рано или късно това ще се случи.
  • 5 Васил

    40 27 Отговор
    Президентска република ама без лумпена Радев!

    Коментиран от #25

  • 6 Диктатура

    21 36 Отговор
    социализъм. Тояга за капиталистите. Няма друг начин.
  • 7 Реалист1

    40 19 Отговор
    Това е мечтата на задкулисието - президентска република.
    Централизираните структури като прокуратурата се овладяват лесно, докато децентрализираните като съдилищата - трудно. Затова все още има доверие в съда.

    Коментиран от #21, #26

  • 8 Сатана Z

    45 13 Отговор
    Всяка власт в ръцете на един човек води до диктатура.В момента Мунчо управлява еднолично България с неговата “кохорта” от вербувани в САЩ протежета + Слънцето — Ориент Гергов ,свинарят масон .
    Иво Христов да внимава какво си пожелава,защото Мунчо не е вечен.След него ше дойде някой,от който бял ден няма да видим.
  • 9 Пайнера

    23 12 Отговор
    Съгласен съм, ако президент е Азис.
  • 10 Щели да стават президент казаха

    47 8 Отговор
    Ам а като Русия ли да бъдем бе Христов
    само че тука изборите се купуват и като избереш некой гад 4-5 години не можеш да го махнеш

    Що ли ме съмнява че другарите руси баламосват другаря Радев как ще стане доживотен президент..само разпад и разложение идва от тия хора значи

    Имам предложение за другаря Христов да зареже 5 цифрената европейска заплатка и да се посвети на строежа на новото СССР
  • 11 Анонимен

    12 5 Отговор
    Ние сами не можем да се управляваме, защото всички сме умни и красиви в нашите глави докато Ес не стане като САЩ федерация, жална ни майка, бяхме с Хитлер, заради царя със ссср защото ни окупира а и наложиха. комунистически ред, а сега положението е разкрач.
  • 12 Ник

    35 5 Отговор
    Тоя си го тресе мания за величие социалистическо, май се вижда кат насшедник на льотчика
  • 13 Неразбрал

    26 5 Отговор
    На лицето Христов му обяснете че партиите в България не вървят защото непопулярни личности много държат да участват в политическия живот и да управляват страната..проблема не е във системата проблема е във манталитета на племето и че точно концентрирането на много власт води до такива явления
  • 14 Българин

    21 10 Отговор
    ДРУГАРИ
    ВЕЧЕ СМЕ ПРЕЗИДЕНСКА РЕПУБЛИКА
    ОГРОМНА ИНФЛАЦИЯ И ВСЕ ПО ТРУДЕН ЖИВОТ
    ЗА ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН
  • 15 ПутлераZти сър !

    25 10 Отговор
    Ами ние 2 г. сме президентска диктатура. Корупцията се разширява, слугинажа към кремъл продължава, рекета към москва си върви ....
    Лустрация ни трябва ! На всички докоснали се до БКП, ДС-КГБ, Московски организации, без изключение !
  • 16 Овратен

    25 5 Отговор
    Кой тоя боклук че Иска . Поредния подлизурко който се надяват да се кланя на един господар
  • 17 Адам Хилтън

    20 8 Отговор
    И продажния рублофатмак да е пожизнен резидент като жужака от калния бункер с памперса!
  • 18 ГЕРБ

    13 7 Отговор
    Ах,ти какъв БОКЛУК СИ !!!
  • 19 Майна

    6 7 Отговор
    Е ,това вече..
    За Радев ли да гласуваме, за този предател или ,който сложат краварите, няма да стане, ако тоя народ милее за децата си
  • 20 А50

    10 6 Отговор
    Видно е че сегашната парламентарна система е изчерпана. Управляват ни коалиции с безпринципни програми за които никой не е гласувал и накрая никой не носи отговорност. Всички сериозни предателски решения пак се набутват на парламента , за да не носи никой отговорност
  • 21 Реалист + 1

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист1":

    На Цариградско шосе има една клиника, /св. Наум - за незнаещите/ - ЧАКАТ ТЕ.
    Ако не отидеш доброволно, ще дойдат с ОНАЗИ ризница !
  • 22 писна ми

    2 3 Отговор
    Не съществува изкуствен интелект.
  • 23 Да бе

    10 2 Отговор
    Комбинацията на безотчетна власт и просто население винаги ще ражда този корупционен модел, независимо президентска или парламентарна... Ама кой ти мисли, дайте да пробваме сега 30 години президентска магия и после ще му мислим
  • 24 България

    7 5 Отговор
    Обаче ако само той е президент иначе ще реве за парламентарна, знаем ги комунистите , електронно гласуване докато видяха че не им изнася и айде пак хартиено
  • 25 Аската

    5 11 Отговор

    До коментар #5 от "Васил":

    Президентска република със забранени партии и пожизнен президент Радев!!! Само това е спасението!
  • 26 Бибитко

    9 8 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист1":

    Напротив, мечтата на задкулисието, олицетворявано от ГЕРБ ИПОН, ДПС и БСП е сегашното държавно устройство, което позволява на партиите да поддържат принципа на колективната безотговорност. Партиите само разделят обществото и се вижда как в Народното събрание се възпроизвежда почти едно и също съотношение, което води до перманентна политическа криза. Съвсем друго би било, ако начело на изпълнителната власт стои личност, избирана пряко от народа.

    Коментиран от #29

  • 27 Мнение

    6 8 Отговор
    Президентска република е по-добре за народа, но има едно НО!!! И то е: Ами, ако си избереме президент като Плевнелиев, като Първанов? Какво правим тогава? А, че парламетиризмът е изчерпан е ефакт. Нищо повече не може да даде, освен скандали, надцакване, напразни обещания, лъжи и огромен финансов разход.

    Коментиран от #34

  • 28 """"Не знам, не мога , не издържам""""

    5 1 Отговор
    .... Обаче да знаете пичове, че някой тих интроверт ши ви нареди вкупом....като психиатър, го предричам на база 32 год. стаж...ще стане нещо лошо повярвайте....
  • 29 Ситуация

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бибитко":

    Отговорноста се носи от изпълнителната и местната власт..друг е въпроса че никой не налага контрол върху тях..парламента ще си бъде все същия гмеж и ще стане още по безмислен при президентска република
  • 30 Антигерб

    10 10 Отговор
    Гледам всички соросоиди са против президентска република - ами САЩ са президентска република също и Франция, също и Украйна. Обаче в тия президентски републики казвате че е "демокрация но видиш ли в България като е президентска република и ще станело много лошо (същокато в САЩ или франция).

    Защо така бе соросоидчета - президента може да е максимум два мандата докато Бойко може да е доживотно - за това ли се притеснявате от президентската република.

    Коментиран от #41

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Айде

    9 5 Отговор
    Я стига! И този не може да мисли! Несменяемите партийни върхушки унищожиха тази политическа система! Алчност и без граничен стремеж към властта при пасивното население ни докараха до тук! Президентът показа, че е абсолютно същия! Затова е наложително гражданското общество да замени партиите в управлението на България! Мажоритарни избори в едно мандатни райони и истинско разделение на властите! Властите да са зависими от избирателите, а не от партийните върхушки! Това е решението!
  • 33 Солей

    9 2 Отговор
    Тоест, Радев, чрез началника на кабинета си, ОТКРИТО нарушава Конституцията?
  • 34 Или като чорапа?

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "Мнение":

    Катастрофа!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ми така де

    4 5 Отговор
    Руснаците са на път да изгонят Путин и той все някъде трябва да управлява. Защо не задунайская губерния. Дискредитирането на партиите от страна на Резидента е достойно за импийчмънт!!!
  • 37 редник

    3 3 Отговор
    "самата процедура се проточва и дотяга на зрителите, а това е част от разпада на парламентарната република", каза още евродепутатът.

    Връзката между политическата класа и българите очевидно е скъсана и доказателство за това е все по-малкият процент гласуващи."

    Така е - време е за промяна...

    Да правиш едно и също и да очакваш различен резултат било лудост - та 30 години сме парламентарна република и все най-бедни и последни в Европа...
    Докога?
  • 38 Цървул

    4 1 Отговор
    То всичкото хубаво, ама Христов помислил ли е за вариант - Президент К.Костадинов, вместо любимеца му Радев? А?
  • 39 100%ФАЛШ

    4 7 Отговор
    Господин Христов винаги точен и ясен,един истински Българин.. СЛАВА НА РУСИЯ И НЕЙНИЯ СТРАТИЛАТ ПУТИН
  • 40 българин

    6 2 Отговор
    Тоя и тулупа йорданов са ми еднакво неприятни!
  • 41 Обикновен човек

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Антигерб":

    Не е зле, но кой има време да чака 2 мандата ако се избере някаква кукла на конци? Отдавна няма време.
  • 42 Фрея

    1 2 Отговор
    Този иво христов дали е оня с 80-те%, или оня, който нинова пробута по грешка в ЕП??? Все тая, и двамата са един дол дренки...
  • 43 Минева

    1 0 Отговор
    С поредното радевче???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове