Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 06:40 922 23

Военната комисия към НС ще разгледа ратификацията договора за още осем самолета F-16

  • военна комисия-
  • парламент-
  • договор-
  • f-16-
  • изтребители

Предлага се точката да е втора в четвъртък, 24 ноември.

Военната комисия към НС ще разгледа ратификацията договора за още осем самолета F-16 - 1
Снимка: БГНЕС

Законопроектът за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-D-SAD „Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили“ и на Международен договор (LOA) BU-P-LBC „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ влиза за обсъждане в четвъртък в пленарната зала на парламента.

Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица, предаде dariknews.bg. Предлага се точката да е втора в четвъртък, 24 ноември.

Днес парламентарната комисия по отбрана ще обсъди ратификацията на двата договора - за F-16 и за съвместната тактическа радиосистема. Заседанието на комисията е от 14:30 часа в сградата на парламента на пл. "Княз Александър Първи" 1.

Вчера от компанията производител "Локхийд Мартин" съобщиха, че първите осем изтребителя F-16 Block 70 за България са в процес на производство. В съобщението до медиите от компанията добавят, че е завършило сглобяването на първия F-16 Block 70 в завода им в Грийнвил, Южна Каролина. Този първи изтребител е за Бахрейн.

Преди дни служебното правителство одобри международните договори, по които страната ни може да придобие още осем изтребителя F-16. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че България трябва да има още осем самолета, за да станат общо 16 – една пълна ескадрила. "Възраждане" и "БСП за България" се обявиха срещу това решение.

Първа точка в проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица е ратификация на Споразумение за сметка между Министерството на отбраната (МО) на България и Федералната резервна банка на Ню Йорк и на Споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на България, между МО, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк.

В проектопрограмата на парламента е включен и проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков. Вносители на предложението са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Предвижда се временната комисия да бъде създадена на паритетен принцип от 14 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Срокът за работа на комисията се предлага да бъде един месец.

В седмичната проектопрограма е и първото четене на законопроект за несъстоятелност на физическите лица, внесен от Министерския съвет (МС).

Като първа точка в петък се предвижда депутатите да обсъдят промени в Закона за съдебната власт, с които се предлага въвеждането на изрично правомощие на съответните колегии на Висшия съдебен съвет да приемат Кодекс за етично поведение на българските съдии.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    28 2 Отговор
    В художествената академия приемат поръчки за ф35. И са по евтини от рисунките на ф16

    Коментиран от #14

  • 2 Уруди

    21 0 Отговор
    Затвор а още по добре смъртна присъда.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 истината

    12 8 Отговор
    Никога повече президент- военен!

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Кочо

    20 1 Отговор
    Ето така, васалите си плащат на световния феодал, за да ги постави и остави на власт и не им спретне някоя СВО! Повечето пазаруват от магазина на кмета, че ще ги остави без дърва зимата! Вчера на бабката обясниха, че първо ще получат социално слабите, а тя била силна! Кои са слабите социално - тези, които са се сдобили с телк и получавали безплатно храна чрез социалния патронаж! Тоест, бабката не ощетява държавата, като се сдобие с телк и си плаща прилежно всеки месец 120 лева за същата храна, а уж слабите едно, че скубят държавата чрез телк, получават безрлатно обяд, и дърва с предимство!
  • 6 Педя човек

    25 1 Отговор
    Чета заглавието и си мисля, празнодумци се събират да преливат от пусто в празно. И всичко щеше да е добре ако просто си обсъждаха нещо абстрактно, а тука ще трябва да плащаме от нашия джоб за тези небивалици
  • 7 Така е но

    2 14 Отговор

    До коментар #4 от "истината":

    иди го кажи на чугунените червени тикви които го избраха! Добре че са около 0.5% от хората!

    Коментиран от #12, #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Така е

    0 10 Отговор

    До коментар #4 от "истината":

    искаме си Плевнелията !
  • 10 Цървули

    23 1 Отговор
    нямат - гайда искат ! Не е и смешно , а будят гняв тези безумици!
  • 11 Някой

    18 1 Отговор
    Е, очаквам тази комисия единодушно да приеме предложението за закупуването на още 8 картинки. Даже очаквам да се откаже от идеята за разсрочено плащане, и направо да налее няколко миларда лева в джобовете на господарите си. Все пак, с тяхна помощ са заели тези изгодни седалки в парламента, пък и тези доходоносни столчета в комисийката по военни дела. Трябва да се отплатят на господаря.
  • 12 Някой

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Така е но":

    Брех, на много високо ниво ти е математиката, виждам...
    0,5% от народа са избрали президент на останалите 99,5%. Браво! Хвала!
    Определено можеш да надминеш Айнщайн. Само трябва още мънинко да се напънеш.
  • 13 Скорпи

    1 8 Отговор
    Няма какво да умуват...,да се поръчат още 8 и след някоя година още поне 8 или 16...Ако всяко правителство беше купувало по малко въоръжение нямаше сега да се тюхкаме....

    Коментиран от #19, #20

  • 14 Гочо

    1 12 Отговор

    До коментар #1 от "Хихи":

    И първият ф 16...и първият Миг 29 първо са били картинки...стига спекулирайте.....Говори се за нова модификация...нямате угода...

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Купувайте ф15

    0 8 Отговор
    По евтини и по маневрени най добрия вариант за бедна държава като България
  • 16 Възмутен

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гочо":

    И Миг-29 и F-16 са отдавна морално остарели самолети колкото и таблети по таблото да им накачат - първи полет на F-16 е далеечната 1972 когато ти не си бил роден. Той и FW-190 е бил много добър самолет но никой вече не го иска.

    А ние ще платим за тези таралясници най-високата цена на която се е продавал боен самолет в света - бройката излиза по 165 милиона долара без въоръжението - F-35 го продават по 135 милиона с въоръжение на държави не участвали в разработката му иначе е по 89 милиона.

    Това ако не е рекет от новите ни господари а нашите продажни политици си купуват от тях топлите местенца с народни пари. А пенсионерите кучета ги яли - да стоят на студено и гладни - господарите са важни.

    Коментиран от #21

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Така е но":

    А тези с алуминиева дограма на празни тавански помещения ще обяснят ли с какво полицай- Министър Председател бе по-добро решение ‼️‼️‼️
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гочо":

    И как самолет носещ ЯДРЕНИ оръжия ще ни защитава
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 19 Родолюбец

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Скорпи":

    И с какви пари да ги купуват бе - то от тролене държавата не забогатява. Ама за вас е важно господарите ви да са добре че от там изват парите а България и просперитета им не са важни. С тези пари два АЕЦ-а щяхме да построим ама господарите ви нямат далавера от това - българите трябва да са бедни.
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Скорпи":

    Никой НИЩО не е купил - няма НИЩО на лично ‼️‼️‼️‼️
    Има едни пари, много пари , дадени срещу ГОЛи обещания ‼️
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Възмутен":

    Цената на всеки грам от тези "железа" е по-висока от цената на златото на борсата ‼️
  • 22 О-о, няма лабово

    0 0 Отговор
    Ще плащате на мръсниции защото сте тъпиахмаци
  • 23 2 предателски партии

    0 0 Отговор
    Възраждане" и "БСП за България" се обявиха срещу това решение.-защо ли не ни учудва-разбира се,петата колона на Масква,готова да отвори портите на външен агресор иска да нямаме армия,за да в по-лесно на новите адолфовци на 21 век-Рускофашистката Федерация.И с подкрепата на проекта "Решетников" на Дондуков...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове