Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 12:48 1 916 16

Красимир Каракачанов: В Скопие освен нахални, станаха и брутални

  • вмро-
  • културен клуб-
  • охрид

След настъпилата политическа криза у нас през 2021 г., когато политиците в Скопие видяха, че България е "село без кучета“

Красимир Каракачанов: В Скопие освен нахални, станаха и брутални - 1
Снимка: БГНЕС

Вината е на безгръбначните управляващи у нас, които предадоха българския национален интерес в РСМ. Снощи в Северна Македония имаше поредната проява на антибългаризъм. И ако в Битоля беше опит за палеж, а в Охрид – хвърляне на камъни, сега вече сме свидетели на стрелба по българския културен клуб в Охрид, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Във всички случаи македонските власти се опитват да неглижират случилото се. А това се случва на фона на засилено преследване на хората с българско самосъзнание в Северна Македония през последните две години. Собствениците на автомобили с българска регистрация се глобяват поголовно. Хора с дребен бизнес се притискат, докато фалират. А онези, които участват в мероприятията на българските организации, се привикват в полицията за "информативни“ разговори. Всичко това е придружено със силна медийна кампания за оплюване на всичко, свързано с България и българите.

Нищо от подписания договор от 1 август 2017 година не се спазва. А точно обратното. И на този фон реакцията на официалната власт в България е повече от унизително мълчалива.

Защо се случва така? Ясно е за всички, че през последните десетилетия Скопие се стреми да изгражда някаква нова идентичност, присвоявайки си части от българската история. В тази идентичност място за македонските българи няма. Стотици са случаите на репресии след 1990 година срещу местни хора с българско национално самосъзнание. Включително арести и присъди. Но ако преди Скопие отричаше въобще съществуването на българи в Македония, то с договора от 1 август 2017 г. скопското правителство официално не само ги призна, но и пое ангажимент да гарантира техните права, да се откаже от малцинствени претенции към България, да седне на една маса с нас и да обсъжда общата ни история и да се ангажира и с общи чествания на наши герои и събития.

Въпросът за българите в Македония се появи на вниманието на международната общественост. Това доведе до засилена активност на местните българи, които получиха самочувствие, че България най-сетне се сети за тях. Именно това вбеси официално Скопие, което смяташе, че подписания договор ще остане само лист хартия, който ще им даде "зелена светлина“ за Европейския съюз. Но те въобще нямаха и намерение да се съобразяват с него.

След настъпилата политическа криза у нас през 2021 г., когато политиците в Скопие видяха, че България е "село без кучета“ и новите политици в София не вземат самостоятелни решения, а слушат външни ментори, те освен нахални, станаха и брутални. С налагането на т.нар. план "Макрон“ България всъщност капитулира и от Скопие сметнаха, че са победили. Станаха неотстъпчиви, "историческата“ комисия спря да работи, засилиха настиска срещу македонските българи и закономерно се стигна до тези палежи, хвърляне на камъни и стрелба срещу офисите на българските организации в Македония.

Тоест вината за това, което се случва, е и на нашите безгръбначни политици, които за да получат подкрепа от външни фактори, предадоха не само българския национален интерес, но и заложиха живота на македонските българи в името на своите амбиции за власт и пари.

И ако днес в Македония се стреля срещу български клуб, а утре пострада физически дори един българин, наред с управляващите в Скопие отговорност трябва да носят и онези български политици, които приеха т.нар. план "Макрон“ и предадоха българите в Македония. А именно Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Карадайъ – които и сега, след всички изстъпления срещу българите в Северна Македония, продължават да мълчат, вкопчили се в битката за власт.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    4 18 Отговор
    🇺🇦 СЛАВА НА УКРАЙНА! 🇺🇦
  • 2 ТаУмВзе

    12 10 Отговор
    Шкембе торба комисионка, Кой подписва договора с маке бе? И кой им шитка Паспорти. БЕЛЕНЕ! Барабар с валерко оградката и Всичките ей. Няма да е нали! Честита Последна национална катастрофа и тва е.
  • 3 Хаха

    8 9 Отговор
    Краси торбата долен популист и манипулатор.
  • 4 хехеххе блаженни са верващите

    10 3 Отговор
    Ти къде беше душа??
    нали ти заедно с Бойко подписахте договора и тогава още сумати хора по ТВ и радия казаха че той няма да донесе никаква промяна, дори ще разръжи ръцете на сърбоманите в БЮРМ!

    САМО ДА ТИ ПРИПОМНИМ ЧЕ ТИ И ВАЛЕРИ ИЗЛЪГАХТЕ БЪЛГАРИТЕ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ВАС!!
  • 5 АГЕНТ ИВАН И СЛАВИ ТРИФОНОВ

    6 8 Отговор
    мислят че народа ги е назначил да се изказват по всички въпроси когато стане дума за Македония.Можем и кбез вашите анализи като знаем вие двмата касви поразии направихте за България.Стойте си по дупките и не се показвайте.
  • 6 Това шкембе е абсолютно право

    13 5 Отговор
    евала. От такива политици имаме нужда да защитават българското.
  • 7 Джаф джаф

    7 4 Отговор
    Ами ти бре шкембьо войводо Какво направи за България като военен министър Освен дето напълни с милиони евра гушите на Кремъл за издуханите Мигчета друго нищо Поне един македонец да беше хванал на място и да го набиеш за поразиите
  • 8 Колю

    11 4 Отговор
    Би трябвало България да скъса всякакви дипломатически отношения в т. ч. да затвори границата със Северна Македония за неопределено време. Това е разстрел по Български културен клуб.
  • 9 11100

    5 10 Отговор
    Македонският език е много по лесен и разбираем от българския.

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Тома

    8 4 Отговор
    Стига с тази македония бе агент иване.Толкова години нищо не направихте за българите и всичко ви е пунтамара
  • 11 Перо

    9 3 Отговор
    Прав е Каракачанов! Така беше и провокирана войната в Украйна от ционисткия режим! Тези декларации и демарши за вътрешна употреба са абсолютно глупави и безсмислени! В РСМ тези които поръчват провокациите,трябва и сами да се разследват! Станалото се окачествява от МВнР на РСМ като част от свободното мислене и демократично поведение по пътя за ЕС! Този тероризъм срещу български институции е държавна политика при “макетата”! Не знам за какво получават заплати БГ овцете-евродепутати и БГ депутати в НС!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Николай Михайлов

    5 2 Отговор
    Във област македония трябва по често да се споменава за Ньойския договор, те не са и чували за него.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Балкански

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "11100":

    Няма такъв език, има българско наречие и диалект!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове