Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 13:45 8 735 33

Събарят култова сграда във Варна, ще строят хотел

  • варна-
  • протест-
  • баня гъбата

Варненци излизат на протест, за да защитят баня "Гъбата"

Протест започва във Варна срещу събарянето на емблематична за града сграда. Очаква се жителите да направят жива верига, за да защитят баня "Гъбата". Варненци се обявяват срещу разрушаването на емблематични сгради за града без да има обществено обсъждане, съобщи БНТ.

Баня "Гъбата" е построена през 60-те години на миналия век и след приватизацията е преминавала в ръцете на различни частни собственици, правени са само козметични промени. Това е причината в момента тя да тъне в разруха.

На нейно място трябва да се построи хотел, който по информация от инвеститорите ще бъде между 5 и 6-етажен. Инвеститорите твърдят, че ще се запазят вертикалните ограждащи стени на баня "Гъбата", но реално няма да се запази куполът заради който тя носи емблематичното си име.

Хората са категорични, че ще продължат да протестират, докато не защитят сградата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С герб начело и

    79 2 Отговор
    корумпирания арх.Бузов под егидата на ТИМ Варна стана най-мръсния и презастроен град на територията!
    Варналия съм,но все повече ме отблъсква днешния ни град.

    Коментиран от #11, #14

  • 2 С.П.

    58 7 Отговор
    Раковото образувание на Варна се казва ТИМ. Гешев, хващай скалпела и режи, че градът бавно умира...
  • 3 Първо!

    39 10 Отговор
    Сградата е строена през соца,значи е комунистическа пропаганда.Второ - от Брюксел казаха да пестим водата! И трето - в бъдещия хотел ще се настаняват украински бежанци,а те не щат в други "бежански пунктове"..
  • 4 Доко

    15 52 Отговор
    Оставете хората да строят и да ги премахват тези съборетини.

    Коментиран от #16

  • 5 Доко,докоооо....

    58 3 Отговор
    съборетина е защото това е целта на ,,инвеститора,,.
    Знаеш ли коко са хотелите във Варна и каква заетост имат на годишна база?Явно не!
    Но всички пари,които се крадат влизат в строителство.Най-лесния начин за изпирането им.
    И как им дават разрешение за толкова висока сграда с го лямо РЗП?Знаем как.
    В тази част градът се задъхва.Къде ще паркират всички тези МПС?
    Живея наблизо и знам какъв кошмар е.

    Коментиран от #25, #29

  • 6 СЗО

    6 24 Отговор
    Абе ооставете хората да построят един хотел на 35 етажа!
  • 7 отвратително

    46 2 Отговор
    Разни парвенюта с мераци за бързи печалби и далавери напъплиха всички големи градове на България и ги превърнаха в потискащо грозни купчини от бетон и стъкло, нагъчкани една до други сгради с различен вид архитектура и различни цветове, без въздух, без зеленина, без естетика. През 33-годишният преход безмилостно бе унищожена голяма част от архитектурното ни наследство, заменено с новосъздадения български стил в архитектурата мутробарок. Гъбата е част от историята на града, тя е сграда, която дава посока, а това я прави значима. Дребните шмекерчета, които с удоволствие ще я разрушат, трябва да бъдат жестоко ударени по крадливите ръчички. Иначе местните избори наближават и гербавата кохорта с основание се притеснява, че ще загуби властта и бързат да свършат колкото се може повече грабежи.

    Коментиран от #32

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фондация "Костя Копейкин"

    14 17 Отговор
    Пак си изберете руzкия гражданин Портних, търпете още представителите на ГРУ в България ТИМ, търпете още десетките хиляди руzки нагли заселници ....
    Следващия път си изберете простя Копейкин да цъфнете и вържете

    Коментиран от #33

  • 10 Неда

    42 4 Отговор
    По мръсен и неугледен град от Варна няма може би никъде. Селяндурщината го завладя отдавна и сега е пика на простотията. Част от старите варненци умряха, останалите по заможни се изнесоха в чужбина от отвращение, че не могат да се приберат дори спокойно по домовете си от нагли новоизлюпени мошенници с парите напред. Целият общински съвет е за смяна, а някои за разследване и съд.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "С герб начело и":

    Ако си от Варна, щеше да напишеш
    " Варненец съм "
    "Варналии са ПРИХОДАНЦИТЕ 😉😉😀😀
  • 12 Шестица от тотото

    14 4 Отговор
    Не се наядоха.....
    Ще плащат в отвъдното тия. Там лихвите са други!

    Коментиран от #27

  • 13 Гларус

    35 3 Отговор
    Четох излиянието на "инвеститорите", че не било паметник на културата и помпената станция дето карала топла вода дотам била изчезнала. Изчезнаха чешмите на Шишковата градинка, тази под Аквариума е със студена вода, изчезнаха Калните бани. Къде отива водата от всичките тези места? Кой я ползва и на кого я плаща?
    Феста Холдинг дето "стопанисват" Делфинариума не са го пипвали от соца. Това е гробница за делфини. За капак срутиха дом Младост с трите му минерални басейна, за да постоят поредния мутро барок комплекс.
    Бузев трябва да го удавят в езерото. Града няма никаква визия и план за разрастване. Вилните зони станаха квартали, без пътища и канализация.
    За капак Тиквата раздели града с булевард с локални с 10 платна като запуши 3 основни булеварда с лошо проектирани кръгови кръстовища, едновременно неудобни и опасни за всички участници в движението.
    Варна стана кочина по времето на ГЕРБ. На пристанището Маджо настрои едни хамбари заведения, хем скъпи, хем без качество.
    ТИМ вече не са фактор - те превзеха св. св. Константин и Елена. Сега там бясно се застроява.

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Това е резултатът

    23 3 Отговор
    От управлението на ГЕРБ и ДПС. съсипаха всичко, окрадоха всичко, отсякоха горите, изгониха интелигентните българи. София е кофа за боклук. Строежи, строежи и само строежи: калпави, грозни, брутални.
  • 16 Прав си.

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Доко":

    Но място за паркиране?При 6-етажа хотел,сигур много копане иска,щот там е место тясно-къщи,тесни улици.А е и централно.Тая баня от кога.не работи.Беше я взел един,който май почина от Варна и сестра му.Дорде го вдигнат хотела пак ще има прах в района.Не построиха я тая Варна.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ...

    12 2 Отговор
    Пазим паметниците на съветската армия, но събаряме емблематични сгради в градовете си. Алчността и липсата на ценности ще затрият нацията, не друго...
  • 20 Мислителят

    22 2 Отговор
    Варненец съм и когато строяха ,, кръглата " баня бях десетина годишен . Много модерна - с минерална вода , душ кабинки , обща баня с душове и курни . Имаше и семейни кабинки . Имаше и басейн . На майтап казвахме , че ,, варненци се срещахме в баните " . А какви опашки бяха за да влезеш ...
  • 21 Чайка

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Гларус":

    Гларусе! А твоите излияния?!

    Коментиран от #23

  • 22 Мария

    3 1 Отговор
    Момчетата се катерят до върха на купола на Гъбата! Прескачат огради, правят си селфита! “Докато мъдрите се намъдруват,лудите ще се налудуват!”Това са нашите деца! Опасностите ги привличат!
  • 23 Гларус

    16 2 Отговор

    До коментар #21 от "Чайка":

    Пиша това, което виждам като роден и израснал във Варна. Това е моят град и за мен развитието му не е в добра посока.
    Като презастрояването е само единият проблем. По-същественият е, че няма читави бизнеси в града. Не може всички да са продавачи, сервитьори и хотелиери в голям пристанищен град.
    Има крещяща нужда от втори мост, а и Аспарухов е с изтекла гаранция и многократно отлаган належащ ремонт.
    Можеше да вземем интермодалният контейнерен терминал при нас, а не да отива в Констанца. Това щеше да даде хляб на много транспортни и спедиторски фирми. Затрихме си производствата.
    Много млади хора бягат, заради липса на перспектива.

    Коментиран от #28

  • 24 Варненка

    13 3 Отговор
    Здравейте, от много години не живея в България, но си спомням , че единствено в тази баня " Гъбата " , водата беше минерална. По тази логика, ако я съборят без значение, какво ще построят ще използват минералния извор , който е отдолу. Мисля, че някой има доста голям интерес да бъде съборена банята.

    Коментиран от #26

  • 25 Защо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Доко,докоооо....":

    Толкова много знаеш? И си сигурен?!
  • 26 Някога

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Варненка":

    И в двора ни имаше гърне със злато, но днес го няма!
  • 27 Тотото

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Шестица от тотото":

    “Шепот от отвъдното”е хубав филм!
  • 28 Правилно!

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Гларус":

    И умно! Нищо не е вечно! Всичко е с времето си! С него ние се съобразяваме, а не то- с нас! Не е ли така? Затова, дела! Функционалност! В настоящето! За да не вървим след събитията!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гларус

    3 0 Отговор
    Е МНОГО прав!А какво да кажем за полупразните молове и изоставени басейни...Държавата е изоставена,както и населението,скупчени сме като овце в кошара.За да се отлага развтието на града,може би се изчаква военен конфликт и погром,а след тях "инвестиции"
  • 31 Дона

    4 0 Отговор
    “Ако в България се роди гений,то това ще бъде геният на завистта!”- Елин Пелин!Случайно ли е , че единственият в целия свят , Паметник на завистта , се намира в България?!
  • 32 Вашето

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "отвратително":

    Слово е Възхитително!То е Огледален образ на Красива и Изискана стилистика!
  • 33 Джо

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Фондация "Костя Копейкин"":

    Не разбирам защо са ти поставили минуси!? Тимаджии вече застрояват морето на Дружба,барем до Масква стигнат...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове