Last news in Fakti

27 Ноември, 2022 13:20 1 647 39

Георги Свиленски: Няма да позволим на нов месия да се възползва от ниската активност

  • избирателна активност-
  • хартиена бюлетина-
  • право на избор

Понеже сме дали 53 милиона за машини – сега да оставим 53 пъти да ни лъжат на избори?, попита депутатът от БСП

“Когато отиваме на избори всички искаме да изберем събрание и правителство, които да решават проблемите. Ако 12 години назад във времето сме позволявали на един премиер да управлява възползвайки се от недостатъците – това не означава, че трябва да позволим на нов месия да се възползва от ниската активност.

Затова ние от БСП внесохме поправки в ИК – давайки възможност на българските избиратели да отидат и гласуват.” Това заяви заместник- председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БНТ.

Той обясни, че социалистите искат да дадат възможност на онези хора, които не отиват до урните заради липсата на възможност за гласуване и с хартиена бюлетина. „Внесохме и премахване на тъмните стаички – ще има само паравани и всеки ще може свободно да си упражни правото на глас. Ще има видео заснемане и записване на процеса.

12 хиляди секции и 90 хиляди български граждани с още толкова наблюдатели и застъпници – не е ли по-добре 180 хиляди души бъдат свидетели на процеса вместо няколко човека, които държат кодовете. Ако всеки
си свърши отговорно работата – ще имаме честни и прозрачни избори“, каза още Свиленски за предложените от БСП промени в ИК.

„Дойде една сутрин г-н Петков пред парламентарната група и каза: „Хайде оттеглете го този закон и ще ви дадем кодовете, ще ви дадем достъп.“ Понеже сме дали 53 милиона за машини – сега да оставим 53 пъти да ни лъжат на избори? Ние няма да позволим някой да се възползва от изборния процес. Ще бъдем гарант и го правим с нашите предложения. Имам опасения, че г-н Петков трябва да съди цялата ни парламентарна група. Не съм го обвинил в нищо, а цитирах негови думи.

Разбирам, че след това го е разказвал и на други колеги в индивидуални разговори. От представители на ПП са водени множество разговори в кулоарите да си оттеглим законопроекта. Нека тези хора да се замислят какво правят. Няма да позволим да ни се въздейства“, категоричен бе Свиленски за натиска от страна на бившите им партньори за оттегляне на законопроекта за промените в Избирателния кодекс.

По отношение на разговорите за съставяне на правителство социалистъткоментира мнението на БСП, които по думите му вече са заявили, че ако бъдатпоканени ще водят разговори с ПП и ДБ. „За тях възможността да се махне машината като основен фактор в изборния процес явно се оказа голям залог. Тези хора изпаднаха в истерия.

Отношението ни към колегите не се е променило, но не знам защо тяхното е различно. Правителство на малцинството със 73 народни представители – ние ще влезем в световната история. Ако те си държат на това, което са казали не би трябвало да внесат проект на кабинет. Ако няма правителство – чакаме развитието на парламентарната рулетка. Вече сме от 2 месеца, а още нямаме връчване на мандат. Такова време се дава, ако примерно в парламента е внесен бюджета и да може да бъде разгледан. Но служебното правителство не внася бюджет. Ние проведохме консултации с всички партии и се обединихме около базово съгласие за бюджета.

Партията на Борисов е против внасянето на бюджет, така че той вчера пред ГЕРБ жени казва едно, а днес пред
ГЕРБ мъже ще каже друго“, обобщи Свиленски. За хората в предстоящото ново ляво обединение той коментира, че тези хора не са спирали да се явяват на избори.

„Нека да има представителство, но тези хора са напуснали БСП. Нормално е младежките движения на всички партии да искат oа гласуват, ако може и на телефон, и на таблет. Но при нас са възможни всичкимнения. Но има една голяма от 35 до 95 год., която казва друго. Така че младежите са чути, но не са само те в тази държава. Има хора, които не искат 30% активност. Демокрацията е скъпо нещо и трябва да се провежда по прозрачни правила“, допълни социалистът.

„Правителството е необходимо, всички го казват. Дали е възможно – нека видим
на кой ще бъде даден мандат и какво ще предложи той, какви политики. И най-
важното е кога“, каза в заключение Георги Свиленски.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    15 24 Отговор
    Простото и за бандит не става !!! Дали му кодовете , а той тръби наляво , и надясно !!! И не за първи път дъни господарите си така !!!
  • 3 ццц

    29 7 Отговор
    Пей, пей...ама е лебедова песен!
  • 4 Въпрос

    42 8 Отговор
    Колко пари взехте да върнете Тиквата на власт и да дозакопаете БСП?
  • 5 Голем смех

    29 6 Отговор
    Теб па кой те пита бе, баджанак? Къде си тръгнал да се напиняш, какво позволяваш и какво не. Пенюга...
  • 6 Българка

    34 7 Отговор
    Много ми е интересно какви оправдания ще имат от върхушката на БСП, ако дори ис изборни кражби, резултатът им още падне, а избирателната активност бъде равна или по-ниска от последните избори. Защи от БСП си мислят, че всички техни членове и подръжници искат връщане на хартията и далаверите около нея? Дали пък няма да накажат виновниците, които обслужват шайките ГЕРБ- ДПС
  • 7 Хартията

    31 5 Отговор
    Ще изкара хората да гласуват ама накукво лято.Вие сте в небитиетоВие бяхте последния коз на тиквата
  • 8 Бонев

    15 21 Отговор
    За Киро каквото и да кажеш все ще е малко.доказан лъжец, на всичкото отгоре и достатъчно прост за да се издаде сам. В случая вярвам на баджанака.
  • 9 БСП-Герб-ДПС-мафията

    23 8 Отговор
    Искаме си подправените протоколи,смяната на чувалите,мъртвите души....
  • 10 ЕКСПЕРИМЕНТА СВЪРШИ

    12 12 Отговор
    МЛАДИТЕ ОПИТАХА ДА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА С ПЛЕЙСЕЙШЪН И С ДЖОИСТИК, АМА НЕ СТАВА! НЕ СТАВА И АКО ТЕ Е СТЯГАЛА ЦЯЛ ЖИВОТ ФУРАЖКАТА. НЕ СТАВА И С СЪРПОВЕ И ЧУКОВЕ В ГЛАВИТЕ!
  • 11 Че какъв

    21 6 Отговор
    си ти ? Българските граждани имат думата !
  • 12 ТаУмВзе

    19 5 Отговор
    Пак 100 милионаза уж изборчета, които са купени и нагласени от сега. Същият Крадлив слугинаж долен ще папка. Да се Закрие Парламентчето и да се гласува директно кое Посолство да врътка територията и останките от роби. Ти се виде, че сме приключили отдавна.
  • 13 Дааа

    23 7 Отговор
    Георги Свиленски: Няма да позволим на нов месия да се възползва от ниската активност

    Аха, с невалидни хартиени бюлетини "Пак бихте"...
  • 14 ОБНАДЕЖДЕН.

    6 28 Отговор
    ОТ 2 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ ДА ИЗЛЯЗАТ ДА ГЛАСУВАТ ПОНЕ 1 МИЛИОН И КРАЙ С КИРЛИВИТЕ! И ПОВЕЧЕТО ДА СА ЗА ГЕРБ, ЗАЩОТО ЩЕ ЗАБРАВИМ ЗА ИМИГРАНТИ, ПРЕСТЪПНОСТ, ИНФЛАЦИЯ И СЪВЕТИЗАЦИЯ!

    Коментиран от #19

  • 15 Огли

    20 6 Отговор
    Комунистите краДЛиви при ортака ЧАУШЕСКУ
  • 16 МУНЧО МАДУРОВ ЩАПКАРОВ

    7 20 Отговор
    ДА ВЪРНЕМ БОЙКО И ДА ГО НАПРАВИМ ПОЖИЗНЕН ПРЕМИЕР, ТЪКМО МЛАДЕЖИТЕ ДА ПОРАСНАТ МАЛКО! СЛЕД 20-30 ГОДИНИ ЩЕ ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА И ЩЕ СТАНАТ ПО-ДОБРИ ПОЛИТИЦИ - ЗА КИРО НЕ СЕ ОТНАСЯ.
  • 17 Бамбука

    23 5 Отговор
    БСП - Нинова внесоха толкова неразумни предложения, че още 35 години няма как да им оправим грешките. Надявам се,ч е поне парите платени им от Герб-ДПС си заслужават усилията им.
  • 18 Светлина

    21 5 Отговор
    Сгазиха лука Корнелия и присъдружни . Изумително е, че държат да продължават излагането.
  • 19 УРА,, УРА

    23 6 Отговор

    До коментар #14 от "ОБНАДЕЖДЕН.":

    Абе пич, къде сънуваш 1 милион пенсионери да гласуват за ГЕРБ? Те бяха държани 12 години от Горанов и "постната пица" без никакво увеличение на пенсиите.

    Коментиран от #29

  • 20 Иван Тушев

    25 4 Отговор
    Колкото може да се вярва на учиндолския изменник, толкова и на филмираната лелка от БСП. Тя е поела пътя към канала.
  • 21 И какво ?

    13 7 Отговор
    Всички ви виждат номерата - дойде нареждане от Русия за про-руско правителство, което привидно ще е против, а тихомълком ще изпълнява големите сделки, помагащи на Русия. Ще настаните Бойко и ще сте "в опозиция", пък касичката ще я пълнят от Русия. Затова са хартиите - хем си вдигате вие процента и хората против демократичните сили, хем Бойко ще може спокойно да състави кабинет с другите про-руски партии като Възхода и ДПС като има повече хора.
  • 22 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    13 2 Отговор
    ....има един единствен начин да се "надградят гаранциите за качеството на изборния процес и това е да се плати по 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал на територията на страната ! Така ще има масовост на изборите, представителност на бъдещият парламент и демокрация на практика. Ще бъде решен въпроса с ниската избирателна активност и дори може да мине за социална мярка във време на криза......
  • 23 БСП-то !!! Какво чакате ? Това е начина

    10 6 Отговор
    50-60 лв от бюджета на всеки гласувал
  • 24 Ниновица и Тулупа

    11 8 Отговор
    Съсипват България от лакомия и простотия.
  • 25 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 3 Отговор
    ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ , НЯМА ДА ПОЗВОЛИ НА ........ СВОЯ БАДЖАНАК ДА ........ СТАНЕ МЕСИЯ , КАТО ........ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ........ НИСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ ....ФАКТ !
  • 26 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    10 4 Отговор
    БСП-то !!! Какво чакате ? Предложете го и ще сте първа сила ! Никакви коалиции а социална революция е нужна! Нямате ли пиари ва?
  • 27 АнтиКомунист

    18 3 Отговор
    няма по големи мръсници от комунистите, завършили са магистратура по съсипване на човешки съдби и животи !!
  • 28 Макс

    10 5 Отговор
    Не 53 , още 3 пъти и сте изчезнали от полит.карта на България .Няма смисъл да ви лъжат , вие сами се погрижихте затова . Браво на Нинова , успя да съсипе БСП .
  • 29 А бе пич

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "УРА,, УРА":

    Ти добре ли си.Въпреки прословутото увеличение сега покупателната ми способност е наполовина,отколкото при Боко. Тъй ,че глупостите които плещиш не хващат дикиш.
  • 30 Минева

    13 5 Отговор
    Защо се навряхте да управлявате в кабинета Петков а сега дърдорите простотии и се оглеждате при кого пак да се набутате във властта. Все някой ви краде избори, програма, избиратели. Истината е, че не ви харесват и все повече не ви харесват.
  • 31 Алооо

    5 5 Отговор
    Долен Комунист...
  • 32 Защо се опитваш да разсъждаваш

    6 6 Отговор
    Вие сте в коалиция с лъжата! С това начинание доведохте Борисов като нов месия. Те са виртуози в лъжата.
  • 33 НЯКОЙ

    5 5 Отговор
    ЧУГУНЕНИТЕ - ниновасвиленски !
  • 34 А дано изпаднете от парламента,

    6 6 Отговор
    Тарикати такива.

    Коментиран от #36

  • 35 Справедлив

    6 5 Отговор
    С 20 депутата нищо не може да контролирате и да направите .Е ,разбира се можее да полегнете на Герб,но то не ви е за пръв път.Парите не миришат нали така другарко Нинова?
  • 36 Справедлив

    6 5 Отговор

    До коментар #34 от "А дано изпаднете от парламента,":

    Въпрос на време и биология.Трябва да сме търпеливи.Краят ноближава.
  • 37 Рунбата по зелен чорап

    3 4 Отговор
    Баджо по леко ва не го поемай толкоз навътре.
  • 38 Цуца

    1 2 Отговор
    Е, това вече е ”меко казано” герберска опорка, употребена от комунист, който Сталин щеше да го разстрля без съд и присъда
  • 39 Българка

    0 0 Отговор
    Корни ти и продажниците на БСП се продадохте на МАФИЯТА И ТИКВАТА срамата а сега сте седнали да ни заблуждавате че сте загрижени да загрижените сте за вас и краденето НО НЕСТЕ ЗАГРИЖЕНИ ЗА ХОРАТА затова както и да се гласува ВИЕ СТЕ АУТ ПРОДАЖНИЦИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове