Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 22:30 882 0

Важните новини във ФАКТИ на 28.11.2022 г.

  • загинали-
  • машини-
  • избори-
  • владислав панев-
  • иван гешев-
  • георги кадиев

Двама от затрупаните са извадени

Важните новини във ФАКТИ на 28.11.2022 г. - 1

Работници загинаха при изкопни работи в Перник

Четирима работници са били затрупани при изкопни дейности за изграждане на канализация в кв. „Хумни дол” в Перник.

Какви кодове защитават машинния вот - възможни ли са манипулации?

Прокуратурата се заема с машинното гласуване. Тя се самосезира по повод публикации в медиите, че машинният вот на последните предсрочни парламентарни избори е манипулиран. Проверката е възложена на ДАНС. Тя идва в първия работен ден след скандала между БСП и "Продължаваме Промяната" за кодовете на машините и на фона на политическия раздор да се върне ли и хартиената бюлетина. Раздор, който противопостави бившите коалиционни партньори и който прави невъзможни преговорите за бъдещо правителство, съобщи БНТ.

Цветан Цветанов: Президентът играе собствена политическа игра

По всяка вероятност догодина ще имаме два вида избори - местни и предсрочни парламентарни. Всичко ще стане ясно с връчването на мандатите. Ние се готвим за местните избори. Направеният от НС приоритет, а именно промяната на изборното законодателство, вместо работа по плана за развитие и получаването на европейските пари за възстановяване, показват ясно това, каза Цветан Цветанов пред радио "Фокус" .

Няма работещ диалог, особено при десните партии, смята Цветанов. "Те трябва да се разбират, имаше такова разбирателство относно подкрепата за Украйна, но след това се видя интересът на партиите на статуквото, които преминаха към хартиената бюлетина - целта е да се контролира местният вот", смята той.

"Трябваше да получим 4 млрд. лева, а ще получим само 2 млрд. За вторите 1.5 млрд. имахме ангажимент - трябваше да направим 22 занокодателни промени и да въведем 66 мерки, които трябваше да бъдат представени пред европейските ни партньори. Ние сега реално ги загубваме, защото не оценихме кое е по-важно - да сменим изборните правила, или да се погрижим да гражданите и бизнеса", каза Цветанов.

Дневният ред на гражданите не се изпълнява.Има политическо нежелание да се поеме отговорност за съставяне на правителство, няма и желания за диалог, това е тупик. Консултациите при президента също се проточиха, стана ясно от анализа му.

"Малък е вариантът да се направи правителство на малцинството. Може би третият мандат е възможен, но това ще бъде в услуга на първата политическа, която ще използва ситуацията за своите интереси, за да се подготви за предстоящия местен вот", допълни лидерът на "Републиканци за България".

Според него последните няколко кратки мандата на предходните правителства показаха тотално разочарование за избирателите и много са тези, които казват, че с хартиените ще се повиши избирателната активност. Дебатите обаче не са по същество, има обидни квалификации, а може да се стигне и с физическа разправа.

"Това е най-ниското ниво на парламентаризма от последните години. Може би част от политиката на системните партии е насочена към на твърдите им ядра, на които разчитат, за да имат резултатност на изборите. Когато всички са маскари, системните партии биха спечелили, защото техният електорат ще гласува за тях", каза Цветанов.

По отношение на ролята на Румен Радев в политическите игри, Цветанов каза: "Президентът играе собствената си политическа игра и е на полето на политическите партии, вместо да е равно отдалечен, за де се постига политически консенсус. За мен важното е, че страната ни губи всякаква международна легитимация. Добавената стойност от многостранните партньорства не може да се случи".

Ние не можем да разчетем високите изисквания на Европа и високите обороти, на които тя работи. Евроатлантическата позиция се използва повече като клише от евроатлантиците. Всеки говори за български национален интерес, а го използва за вътрешнополитически игри и пропаганда, смята още Цветан Цветанов.

Много ясно ще трябва да се позиционират партиите - ще са от тези, които ясно искат промяна или ще предпочетат управлението, а не това което декларираха като промяна на политическия живот, стана ясно то думите на лидера на "Републиканци за България".

"Това което ние взехме като политическо решение, е да се фокусираме върху предстоящите местни избори", каза Цветанов.

Владислав Панев за прокуратурата: Целта е шоу и скандал

Целта е шоуто и скандала – той каза, тя каза. Нека да видим, но не вярвам от тук да излезе нещо, просто се прави скандал, който отклонява вниманието от истинските проблеми на България. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ зам.-председателят на ПГ на "Демократична България" Владислав Панев по повод по повод започнатата от прокуратурата проверка дали изборите са манипулирани.

Гешев: Закриването на специализираната прокуратура е национална трагедия

"Закриването на специализираната прокуратура е национална трагедия, защото ни върна 12 години назад. Затова Българската прокуратура, с ясното съзнание, че няма да е достатъчно, ще опита да възстанови специализацията във 28-те окръжни прокуратури". Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти след като участва в откриването на Конференция на тема "Киберсигурност". Тя се организира в учебната база на Прокуратурата в курорта "Цигов чарк", съвместно с Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания.

По думите на Гешев прокурорите по места ще трябва да бъдат обучавани, за да противодействат на организирана престъпност, тероризъм, киберпрестъпност и корупция по високите етажи. "За щастие ние имаме добро взаимодействие с европейските си партньори, за да компенсираме "трагичните законодателни експерименти", посочи още главният прокурор.

По думите му закриването на Специализираната прокуратура е довело до "бум на престъпността", включително трафик на мигранти. "Прокуратурата остана една от малкото стабилни институции в държавата, но тя не може да спре този "бум на престъпността" без взаимодействие и без реална, качествена работа от страна на МВР и службите за сигурност", заяви Гешев.

При откриването на конференцията освен главния прокурор приветствия към участниците поднесоха посланикът на Великобритания Роб Диксън, заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов и Ейдриън Флешър от Кралската прокурорска служба.

Кадиев за новия ляв проект: Целта не е да правим конкурентна на БСП организация

Костадин Паскалев обяви идеята си за ново ляво обединение. За да я обсъдят, утре в НДК ще се съберат АБВ и Румен Петков, „Изправи се.БГ“ и Мая Манолова, прогресивната линия на Красимир Янков, Движение 21 на Татяна Дончева, МИР на Симеон Славчев и „Нормална България“ на Георги Кадиев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол