Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 14:17 1 726 5

Може да получаваме по 1000 лв. годишно за топло, ако бъде приет еврорегламент

  • компенсации-
  • отопление-
  • пари

Регламентът е в сила от 1 декември 2022 г. до края на 2023 година

Може да получаваме по 1000 лв. годишно за топло, ако бъде приет еврорегламент - 1
Снимка: БГНЕС

Домакинствата и малкият и среден бизнес може да получават по около 1000 лева на годишна база като компенсация заради високите цени на енергийните източници. Шансът се крие в това да бъде приложен европейски регламент 2022/1854, влизащ в сила от 1 декември, който обуславя парите от свръхпечалбите на енергийните дружества да бъдат иззети от държавата и дадени на бита и бизнеса.

Изпълнителната власт обаче, засега, не прави нищо по въпроса за приемането на механизма, сигнализираха на пресконференция в БТА гражданските организации Институт за развитие и управление на ресурсите, Асоциация за защита на потребителите, "Активни потребители" и "Прозрачност без граници", уточнява news.bg.

"Регламентът има общо, пряко и едновременно действие. Това означава, че изпълнителната власт не следва да проявява законодателни инициативи, а парламентът не следва да осъществява допълнително законотворчество. Единственото необходимо е да се изпълнят изискванията на регламента. Противното значи възможност за санкции заради неизпълнение от страна на ЕС", заяви адв. Георги Тошев от Института за развитие и управление на ресурсите.

Регламентът е в сила от 1 декември 2022 г. до края на 2023 година. По 1000 лева на година средно може да са получените компенсации, а начинът на предоставяне варира - в брой, чрез ваучери за енергийна ефективност, както и чрез програми за подмяна на стари електроуреди с нови енергоефективни такива, както и за инсталирането на интелигентни измервателни уреди във всеки дом. За да достигнат компенсациите до адресатите си пък следва да се използват данните от НОИ и НАП.

"Изчисленията ни сочат, че с прилагането на регламента всяко домакинство в България може да получи по 1000 лева. С уточнението, че тази сума е индикативна", добави Тошев.

"Този регламент трябва да осигури баланс между различните форми на енергия, използвани от домакинствата. Защото сме свидетели на една неприятна аномалия - разрастваща се диспропорция между цените на енергоизточниците, които са регулирани като електроенергията и топлоенергията и другите масово използвани енергоизточници - дърва, пелети и природен газ", добави на свой ред Богомил Николов, председател на "Активни потребители".

Николов подчерта още - съставянето на конкретната методика на подпомагане е в юрисдикцията на всяка отделна държава, като това дава възможност да се подпомагат в това число и дървата за отопление въпреки климатичната политика на ЕС. "Големият въпрос е как тези средства да се разпределят най-ефективно."

Всички следва да получат въпросната компенсация, макар и потребителите на еленергия например все още да са на регулирания пазар, подчерта адвокат Тошев. Топлещите се на ток могат да инвестират в по-ефективни уреди или пък в шуби, пошегува се той, но в крайна сметка идеята е следната - тези пари ще отидат в развитие на икономиката.

"Да, потребителите на електрическа енергия може да са на регулиран пазар и там сметките за по-голямата част на домакинствата може да са посилни, но големият риск, който отчита европейският законодател, е, че през цените на стоките и услугите, през галопиращата инфлация, за тези домакинства, малки и средни предприятия става невъзможно тяхното оцеляване. Този регламент се стреми да освободи ресурса на държавите, за да може ресурсът да подпомогне енергоемките предприятия и големия бизнес."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАП

    17 0 Отговор
    Значи щом сумата е индикативна, на хартия всички ще са получили, а на практика - само близките до властта фирми.
  • 2 12343211

    11 0 Отговор
    Ако стане ще повярвам в дядо коледа.
  • 3 ха ха

    10 0 Отговор
    пари от държавата бандит ? никакъв шанс
  • 4 Анонимен

    5 0 Отговор
    Те в болниците от ковид отделение стояха на течение и студено муналата година, а вие искате народа да е на топло. Търсили одеалата, а болният незнайно как намерил 3 одеала и се завила от студа и мъките. Пазете се хора. Не се шегувам.
  • 5 абе

    1 1 Отговор
    Демек държавата ще изтегли още няколко милиарда заем и ще плаща лихви за да плаща по-скъпият газ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове