Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 15:32 4 919 16

Финансов консултант предупреди: Догодина влизаме в рецесия, доходите ще намалеят

  • рецесия-
  • банки-
  • кредити

Надявам се банките сега да са преценили по-добре рисковете си и да не се увеличава опасно делът на необслужваните кредити, казва Стойне Василев

Все повече домакинства в България не могат да обслужват задълженията си. Тенденцията с увеличаването на лошите бързи кредити ще се засилва в бъдеще. Този тренд се задълбочава и постепенно ще обхване потребителските кредити, а след това най-вероятно и част от жилищните. Тази прогноза направи пред Bloomberg TV Bulgaria Стойне Василев, финансов консултант.

"Надявам се банките сега да са преценили по-добре рисковете си и да не се увеличава опасно делът на необслужваните кредити. Това, което повечето икономисти очакват, е че през 2023 г. ще навлезем в рецесия. Ще има забавяне в икономиката, а за обикновения човек това означава намаляване на доходите, много хора ще останат без работа, ще се намалят бонусите и ще отпаднат част от социалните придобивки", посочи той и смята, че тогава хората, които не са си направили добре сметката, ще имат проблеми.

"Ще пострада и банковата сфера и икономиката като цяло. Не искам да съм песимист, но ние сме в началото на този процес и е добре да го следим."

Според Василев при рецесия и особено при стагфлация, когато има намаляване на брутния вътрешен продукт и в същото време висока инфлация, което се очаква в следващите 5-10 години да е над средно историческото ниво в Европа, е добре да помислим по-рано за оптимизиране на разходите и особено в частта с кредитите.

„Един по-висок процент на необслужвани кредити при институции, които отпускат онлайн и бързи кредити, е заложен в самия бизнес модел, защото по-високата лихва компенсира загубите", подчерта експертът. Той добави, че при банките на фона на сериозната конкуренция в България, която е намалила драстично лихвите (и ние се доближаваме до нивата в Централна Европа и Скандинавските страни), един висок процент на необслужваните кредити наистина може да окаже сериозно влияние върху цялата система.

Стойне Василев посочи, че високата конкуренция притиска банките в търсене на клиенти за заеми, но смята, че те трябва да преосмислят кредитната си политика, за да не може физическо лице с много кредити, особено такива, които в миналото са излизали в просрочие, да тегли заем. По думите му ако по-високият процент необслужвани кредити не е заложен във финансовия модел, това ще доведе до проблеми, каквито имаше след кризата от 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    9 4 Отговор
    Вдигайте пенсийте, веднага
  • 2 Адам Хилтън

    27 5 Отговор
    Това са етапи на прехвалената пазарна икономика, заради която унищожаваме 1/3-та от произведената си храна, за да се държат изкуствено цените високи. Вместо да оставим излишъка от храната на 5-те милиона души които умират всяка година от глад - ама не, то само в комунизма се умирало от глад бе.
  • 3 АЛФА КЕНТАВЪР

    23 4 Отговор
    БОГАТИТЕ по БОГАТИ а БЕДНИТЕ по БЕДНИ ха ЧЕСТИТА да ни е ДЕМОКРАЦИЯТА
  • 4 Пенсионер

    16 1 Отговор
    Правителството с постановление, може да вдигне МРЗ, но не иска. А, защо не иска? Нека Гълъб Донев в НС да обясни защо не иска! Според директива на ЕС, минималната работна заплата трябва да бъде 50% от средната за, страната! Така както са тръгнали нещата, младите хора ще бягат, дори може да почнат да емигрират в, Румъния, където от 1 януари 2023г., МРЗ става 653 евро! А, пенсиите се вдигат с 12,5%, за какво говорим?!
    Ако у нас направим заплатите на депутатите да бъдат 3 минимални заплати, което е най-справедливо, тогава няма, да се водят тези пазарлъци!

    Коментиран от #6

  • 5 Много шум за нищо

    12 0 Отговор
    Енерго ресурсите на една държава са стратегически отрасъл. Територията и ресурсите също и следват ключови производства,образование,здравеопазване,тесни специалисти и т.н. Кое от изброените се контролира директно от държавата без да са назначени западни посредници? И дали те не формират сфери на влияние ,за да контролират НС,МС,Медии и т.н. ? Защо е нужно това шумене след като всичко се знае с години напред? Най ценната стока в пазарната икономика са глупаците и защото те са под 1% в природата си ги отглеждат в градски инкубатори...
  • 6 Управляват ви фашисти, които искат роби

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пенсионер":

    От 33 години ви държат ограбвани и бедни, за да се чувстват шкембетата от жълтите павета господари и робовладелци.....миеията е умишлена политика,водена от смъртоносни и опасни за бойци и фашисти ....а вие мрете, овце ...щом се връзвате на измамите за "политики в нулев дефицит" още
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ленин

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Управляват ви фашисти, които искат роби":

    Това защо беше нужно да го пишеш? Идеалният роб е този мислещ, че той взема решенията и има право на избор. А случващото се е естествен ход на нещата в природата...
  • 9 Оня с коня

    3 2 Отговор
    Пишат се глупости.
  • 10 ежко

    4 1 Отговор
    Щом може да си позволим да плащаме тлъста заплата на Мария Габриел и хиляди като нея за нищоправене и словесни блудства, значчи всияко е ОК!После обяснявайте,че това нещо ,също като рецесията било неотменно и нямало как да се избегне......
  • 11 Някой

    3 1 Отговор
    Печатницата в света работи на шест,близките десет години ни очаква двуцифрена ежегодна инфлация а рецесията и стагфлацията можем да я очакваме най рано след едно десетилетие!
  • 12 Димитър Благоев - Дядото

    7 1 Отговор
    Този цикъл е основен икономически закон на т.н."пазарна икономика" обоснован от Адам Смит и Карл Маркс. Икономическите кризи според привържениците на пазарната икономика трябва да водят до преструктуриране на производството, научен и технологичен прогрес. Явно с т.н. "помощи за бизнеса" се пречи на "пазарната икономика" да се самоусъвършенства. Но по този начин от данъците на бедните се дават "помощи" на богатите да станат още по-богати, а бедните все по-бедни.
  • 13 пенко

    3 2 Отговор
    ХОДИХ С КУПОНИ ЗА ХЛЯБ !!! НООО , БЕШЕ ХЛЯБ ТА ХЛЯБ !!!!!! ДНЕС ВМЕСТО ХЛЯБ ЯДЕТЕ ПАСТИ --- АМА БАЛЕДУВАТЕ И УМИРАТЕ !!!!!!!!!! РОДИХ СЕ ПРИ 2.5 МИЛИАРДА ЧОВЕЧЕТА И ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ !!! ДНЕС СМЕ 8 МИЛИАРДА -КОЛКО ЩЕ СА ВОЙНИТЕ -ИЛИ ЕДНА ???????????????????
  • 14 баба ти от Пловдив

    2 1 Отговор
    В България няма финансисти! Само мошенници от 1944 година, т е баши прости бозуци ! Българският лев е в злато!!!!! Да видим кой ни изигра от 1960 год, 1972, 1986- чернобил, 1990 -глад, 1997- понеже не можаха да напряват сценарий, ДЕФОЛТ на България! В затворите предателите!те до сега крадят Българския народ!
  • 15 Аз Кочо

    3 0 Отговор
    Двата основни показателя за рецесия са липса на инвестиции и намаляващи потребление които в България са факт. Това говори че бг вече е в рецесия
  • 16 Ало

    0 0 Отговор
    Независимо от всичко Жилищата ще растат. Ще порастнат с поне 30% според разбирачи. Няма значение че хората няма да имат какво да ядат. За жилище ще имат :))))))))))))))))
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове