Last news in Fakti

2 Декември, 2022 10:40 1 014 23

Вили Лилков: Трябва да пазим демокрацията, тя не е даденост и могат да ни я отнемат

  • ротарианци-
  • демокрация-
  • антисемитизъм

Аз се радвам, че все повече и повече хора се занимават в свободното си време чисто хуманно с доброволчески дейности, казва политикът

Избрах темата, по която ще изнеса лекция на Международната конференция STOP HATE SPEECH, да бъде за ротарианството, тъй като тя е много интересна, а в същото време непопулярна и неизвестна за широката публика. Това каза пред радио "Фокус“ Вили Лилков – политик и учен.

"Самите ротарианци в онези години са предмет на Закона за защита на нацията. В дял първи е обяснено защо ротарианските клубове са обявени извън закона и са разпуснати. А дял втори е посветен на евреите и там са описани всички репресивни мерки срещу тях. Получава се така, че ротарианците помагат на евреите в годините на репресиите срещу българското еврейство. Ротарианците са обект на нацистите още от края на 30-те години в Германия. В България след 1 януари 1941 г. българските ротарианци, които са членували в ротариански клубове заедно с евреи започват да помагат на много на евреи, които се намират в беда. Акад. Методи Попов е ротарианец и още 1937 г. връща всички награди, които е получил от германската държава и започва да изнася много лекции срещу расовите теории. Български ротарианци, народни представители в тези години подписват писмото на Димитър Пешев и се обявяват срещу Закона за защита на нацията. Председателят на Съюза на българските индустриалци Иван Балабанов, също ротарианец, той като собственик на дъскорезната фабрика в Кочериново приема на работа 25 еврейски момичета, изпаднали в беда и строява цялата фабрика и предупреждава всички работници да се отнасят почтително към тези момичета. Неговата фабрика в онези години събира работници от 14 държави, нещо което е уникално – Югославия, Русия, от цяла Европа и отношението му към евреите не е изключение“.

Малко се знае, че в Бургас е имало много силно ротарианство и там българи и евреи заедно са работили, управлявали фирми, осъществявали най-различни инициативи и тогава много от съдружниците българи поемат ангажимента и приемат тяхното имущество, което връщат до стотинка обратно на тези хора, след като Закона за защита на нацията е отменен, разказа още Лилков. "Димитър Буров от Русе в своята фабрика взима на работа еврейски момичета.“

Любомир Зурков е фармацевт, има собствена аптека в Бургас, той наема на работа евреи, които са изгонени отвсякъде, дори им казва по време на работа да не носят жълтите звезди, организира снабдяването с медикаменти в трудовите лагери, където са евреите, допълни Лилков.

Аз се радвам, че все повече и повече хора се занимават в свободното си време чисто хуманно с доброволчески дейности, ротарианските клубове са едни от първите в това отношение, но в последните години се вижда, че много НПО-та се занимават с доброволческа дейност, осъществяват хуманитарни акции. "Вижда се възход на това движение в България, особено след като започна войната на Русия в Украйна“.

Ние стъпваме на една традиция, която е много положителна и добра, смята Лилков. "В България никога антисемитизмът не е взимал такива размери, както в други страни в Европа. Неслучайно България спасява своите евреи. Антисемитизмът в онези години е бил по-скоро изключение, отколкото чувство, което е вложено в манталитета на българина. Българските интелектуалци, не мога да откроя нито един антисемит, особено сред българските писатели, т.е. това е една традиция в България на толерантност, на добро отношение към малцинствата. Тези отношения – антисемитизъм, настроения срещу цигани, са по-скоро изключения“.

Това не означава, че не трябва да се противопоставяме на всяка проява инцидентна на антисемитизъм, заяви Лилков. "На първо място, поздравления за българската прокуратура за това, че организира тази конференция. Ако ние разчитаме обаче само на прокуратурата за възпиране на езика на омразата, тогава наистина сме в беда. Има много други начини преди да се намеси прокуратурата, да се възпира езикът на омразата, да се възпитават децата в толерантност. Цялото ни общество трябва да бъде много внимателно в това отношение и смятам, че възпитанието, особено на малките деца в училище, в спортните клубове, така че всичко започва от училище и семейството“.

Няма нищо по-добро от демокрацията, но тя трябва да се пази, категоричен е Лилков. "Ние излязохме в последните десетилетия от условията на тоталитарното общество, имаме примерите на други тоталитарни общества пред себе си. Трябва да сме оценили демокрацията и трябва да я пазим, защото благата, които са ни дадени, не са даденост. Само с едно щракване на пръстите благата могат да ни бъдат отнети“, в заключение каза Лилков


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако туй е демокрация

    20 1 Отговор
    При бай Тошо беше рай!
  • 2 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    Отнеха ни я преди 33 години.
  • 3 Хахаха

    14 1 Отговор
    Къде да я намерим тази демонстрация ? За да я пазим..... Хахахаха
  • 4 Тя демокрацията изчезна

    16 0 Отговор
    Отдавна е химера! Огледайте се, а не говорете глупости!

    Коментиран от #8

  • 5 Време е за Възраждане

    16 1 Отговор
    Такива цензура и контрол на стадото нямаше и при соца !!!!!!!! Корупция и нац предателство са днес на мода
  • 6 Бонев

    12 0 Отговор
    Ако това у нас е демокрация, пазете си я. На мен ми писна от тази демокрация.
  • 7 БЪЛГАРИЯ

    9 1 Отговор
    681-1989

    след това, само евро разруха! ФАКТ!
  • 8 Българка

    1 9 Отговор

    До коментар #4 от "Тя демокрацията изчезна":

    Ами не, не е химера демокрацията. Има я, макар доста от населението да я тълкува и пречупва под ъгъл , който им изнася. Тука е мястото на държавата, да налага и поощрява, а в нашия случай липсата на държава и държавност води до този уродлив строй в който сме. Примери много, например мургавите българи , знаят и търсят всичките си права, но тотално отказват да изпълняват каквито и да е задължения. Тук е мястото на държавата да ги накара, да изпълняват. Та, има демокрация и не е лоша, но нямаме държава и държавници, които да я налагат и спазват.

    Коментиран от #9

  • 9 Кое е демокрация

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Да всяваш медийна пропаганда и лъжи, да налагаш все повече ограничения на хората, обяснявайки им с медийната пропаганда, че е правилно да са роби? Да крадеш? Да налагаш репресии на хора, артисти, певци, спортисти? Да защитаваш тероризъм, когато считаш, че е в твоя полза? И още хиляди примери от света и у нас! Демокрацията отдавна липсва!

    Коментиран от #11

  • 10 поредния ниско платен продажник

    6 0 Отговор
    олеле малеле … с тая демокрация се върнахме 100г. назад че как да не искаме да я загубим даже и тържества ще има по площадите когато падне злия демон на планетата раздаващ демокрация на малки и добре развити държави след което въпросните държави преминават към ниво бананови републики!!!
  • 11 колега

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кое е демокрация":

    не се занимаяай с тая или този незнам какво е може и трети пол да е но то има сериозни психични проблеми които са му направили мозъка “демократичен”винаги когато го срещна това никче и слагам минус щото знам че ще е написало гювеч и половина
  • 12 Механик

    4 0 Отговор
    Услади ВИ се "демокрцията" и се страхувате да не ВИ я отнемат, ли? А нас питате ли ни как 33 години си отглеждаме децата с дрехи "секънд хенд"?
  • 13 СЗО

    3 0 Отговор
    Не могат да ти отнемат нещо което го няма.
  • 14 АРЕС

    6 0 Отговор
    Дърт,грозен,нагъл,некадърен и долен соросоиден крет....
  • 15 Ква демокрация, бе?

    4 0 Отговор
    Кви 5 лева?
    Нас не ни интересува, как го наричате. Важното е, че тази т.н. демокрация е удобна само на един, много тънък слой от хората.
    Другите само гледат и се чудят, защо постоянно има кризи, защо има инфлация, войни, .. и т.н..
    Тези, по-малко от 1% богати така "въртят" системата, че само те са печелившите от нея!
    А другите, са им пчеличките, които постоянно им носят меда в кошера!
    НЕ, такава демокрация е за идиоти! Даже и бай Тошовата система беше направена за мнозинството!
    НО, те така ни излъгаха, че да приемем тази още по-паразитна система.

    Народът го няма изобщо в тази система!

    Коментиран от #17

  • 16 Има надежда!

    2 0 Отговор
    Това, че вече разбираме, че са ни ПРЕЦАКАЛИ, това е началото на истинската промяна!

    Вече знаем, какво НЕ искаме и какво ИСКАМЕ!
    Останалото е само мускулна работа! Обединяваме се, определяме целите, в каква система да живеем и си я организираме.
    Даже няма и нужда да воюваме, да се борим с някого си и т.н..
    Просто ние напускаме тяхната система, създадена за нас, да ни ограбват и баламосват И се организираме в наша си система, без паразити!!!
    Как я създадем, такава и ще бъде! Всичко зависи само от нас, МНОЗИНСТВОТО!
    ЕС-и, Нато, СЗО, европейски банки, световни банки, ООН-ета и всякакви други организации е ясно защо ги има... И на кого служат...
  • 17 А този горе

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ква демокрация, бе?":

    на снимката, дето ни мъти главите, ни убеждава, че било добре, за някой грош от големите паразити, седнали на цялата планета и искат вече и да ни "намаляват"!
    До там вече се чувстват господари на всичко! Ама докато има такива дребни риби, помагачи на световните паразити, ще държат народите в шах, ще ги плашат с пландемии, ... и ще ги намаляват.
  • 18 ело

    3 0 Отговор
    Този тъп ли е ? Слабоумен ли е или е лицемер ?- но със сигурност е предател служащ на интересите на господаря си. За къква демокрация говори когата вече и децата не вярват.
  • 19 ФЕЙК

    2 0 Отговор
    "Демокрацията" е много изгодна за Вили Лилков и неговата дружинка! Ако не беше "демокрацията" как дружинката щеше да си развява многоцветното знаме и оная си работа по улиците
  • 20 Мдам

    2 0 Отговор
    Както Кирчо Петков, демократично изгони 70 човека от България, договори демократични танкери от САЩ без договор, даде цялото инфо относно енергийната ни система на Джемкорп И разбира се, бе в парламента ни като канадски гражданин. Демокрация!

    Коментиран от #21

  • 21 Абе тоя Кир4о

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мдам":

    е типичен пример на зомбиран мозък!
    Прави всичко, каквото му спуснат от чужбина, за да се уреди, него си, любовницата си, семейството и приятелите си...
    Никакви чувства към нашата страна и народа!

    Типичен западняк - егоист и прецаквач, минаващ през трупове, само и само за собствена изгода!
    И гадната, идиотска усмивка от рекламите, че ти мисли доброто. Крикодилска методика, научена при западняците!
    Да му повярваш, че мисли и за тебе!
  • 22 ПРЕДИ ДА ПАЗИМ ДЕМОКРАЦИЯТА , ТРЯБВА ДА

    0 0 Отговор
    Я ИМАМЕ НАЛИЦЕ ....................... ДЕМОКРАЦИЯТА СЕ НАБЛЮДАВА ДНЕС САМО ПРИ КРАДЦИТЕ И ТЯ Е ПО СКОРО ЕДИН ВИД ДЕМОКРАТИЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ КОЙТО В ГЕРБ СЕ ИЗВРАЩАВА ДО ВОЕНЕН УСТАВ , ЗАТОВА ТАМ СИ ИЗМИСЛИХА И ГЕНЕРАЛ !
  • 23 АЛИ БЕГОВ

    0 0 Отговор
    Нашенецът е мързелив, завистлив, недисциплиниран, безотговорен, мрази успелите и богатите и в общи линии нищо не става от него. Това е основната теза, която се пренася с копи-пейст от предаване на предаване, когато гостуват виден бизнесмен или дамата на сърцето му. Те неизменно някога са били на точното място в точното време, но са притежавали и качества, ах какви качества, та да седят днес на високи чардаци, а не долу на хорото при раята
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове