2 Декември, 2022 19:51 1 903 18

Валери Жаблянов: Никакви прегрупирания в ляво няма да възстановят авторитета на левицата

  • валери жаблянов-
  • бсп-
  • ляво обединение-
  • лява българия

Оставката на г-жа Нинова е безпредметно да бъде обсъждана, тя няма такива намерения

Валери Жаблянов: Никакви прегрупирания в ляво няма да възстановят авторитета на левицата - 1
Снимка: Архив

"Никаква нова коалиция и подобни прегрупирания в ляво няма да възстановят авторитета на левицата. Необходимо е качествено ново поведение в ляво, нова съдържателна платформа и ново политическо действие, механичното събиране на по-малки или по-големи партии няма да реши нито един въпрос. необходимо ни е ляво обединение с амбицията да възстанови парламентарното присъствие на левицата в България, да възстанови присъствието на левицата в местната власт в очертаващите в края на годината се избори." Това каза за Агенция "Фокус" Валери Жаблянов - член на БСП и един от най-големите критици на управлението на Корнелия Нинова.

"То беше неизбежно, защото след последните парламентарни избори единствената, обявяваща се за партия в ляво парламентарна сила, БСП, има 25 мандата. Т.е. в българския парламент в момента има 215 представители на десницата. Това не е мнозинство, това е огромно присъствие на десните политически възгледи, на десните представи за развитието на България в парламентарния живот на страната. Това е в ущърб на голяма част от българските граждани, които имат леви политически убеждения, но по една или друга причина. Т.е нямаше как левицата чрез различни нейни партии, представители, интелектуалци, свободни хора, които да изразят своите виждания, че не може да продължава така повече", така Валери Жаблянов коментира раздвижването в ляво и призива на социалистите за обединение.

От анализа му стана ясно, че след срещата и разговорите с представители на БСП и други леви партии, които се проведоха в НДК преди няколко дни, това, което не се изясни и някак си механично се подхожда към въпроса, е , че става дума за един сбор от партии и за някакъв нов тип коалиция.

"Това е един опит за реорганизация на левицата. За друг тип коалиционно взаимодействие в ляво, за даване на възможност за участие в парламентарни и местни избори на представители на левицата, които в момента по една или друга причина са лишени от такава възможност, заради процесите, които протекоха вътре в БСП. Това са процеси на централизация, и груб авторитаризъм", каза Жаблянов.

Дали ще завърнат в партията бивши нейни членове, в отговор на призива на лидера на БСП Корнелия Нинова, Жаблянов каза: "Няма да коментирам изявленията на г-жа Нинова. Те носят същите белези, както на други политици - решават конюнктурни въпроси. Г-жа Нинова е отправила това изявление, само защото демонстрира някакво желание за комуникация в обществото. Такова на практика няма. Това го доказва цялата досегашна политическа практика - на нея и на нейния екип, който на практика ръководи БСП. Този екип е достатъчно интровертен, затворен, потенциала за политика на г-жа Нинова е ясен - 25 мандата в народното събрание. Очевидно това може. По този път ще ерозира цялата левица, което не е от полза за българското общество и за българската държава".

В последните години БСП се движи в интровертен режим и това се отразява на резултатите от изборите, а в същото време партията е готова да се коалира с всеки във всеки един момент във всички страни, загубвайки своята идентичност и подкрепа след гражданството. Реконструкцията трябва да тръгне от други позиции - да се изгради отдолу, около автентични леви ценности, стана ясно от думите на Жаблянов.

"Всички трябва да преодолеят егото си. Самата БСП има вътре достатъчно членове, които осъзнават безперспективността на сегашното положение на БСП и няма как да не търсят пътища за излизане от ситуацията", допълни той.

"Оставката на г-жа Нинова е безпредметно да бъде обсъждана, тя няма такива намерения. Тази тема даже не е актуална. Тя няма намерение да подаде оставка в никакъв случай, при никакви обстоятелства, но не можем да допуснем да загине левицата в България", отговори Валери Жаблянов на въпроса кой ще управлява новото ляво, след като тя отказва да напусне поста.

"Всички участници бяха наясно, че става въпрос за един процес. Как ще стане организационната формата, предстои да видим. Това е дело на стотици хора. Има движещи фигури, но няма изразени някакви амбиции да има еднолично управление, по примера на досегашните партийни проекти", допълни Жаблянов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    16 1 Отговор
    Бой между милионери КОЙ ДА ПРЕДСТАВЛЯВА ЛЯВОТО !!!!!!!!!????!!!!!!! Останаха ли хора със здрав разум или здравият разум емигрира ?????????
  • 2 Майна

    11 8 Отговор
    Всички в БСП са много зле, щом председател им е една ,,селска ,,женица
  • 3 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    6 8 Отговор
    Ако лявото в равнопоставеност и справедливост, ИМАМЕ ВЪЗРАЖДАНЕ

    Коментиран от #6

  • 4 Център

    9 5 Отговор
    Левицата е покойник, за радост на всички! P.I.P
  • 5 хммм

    7 9 Отговор
    Вие се фашизирахте, нямате повече думата!! Тук на ход е Първанов.
  • 6 ха ха

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Кафевият фюрер си заминава на следващи избори... така че надявайте се този парламент да поостане!
  • 7 Избирател

    4 1 Отговор
    Да ви го напукам на всички
  • 8 Да де

    4 9 Отговор
    Нинова ли?! Хартиена бюлетина ли?! Червени боклуци сте всички и то още от 1944 г. когато сте избили истинските комунисти. Презряни да сте!
  • 9 Ван дер Любе

    10 1 Отговор
    Какви леви - само милионери. Нещо са объркали посоката.
  • 10 Смешкоо, няма ли верно ?

    5 1 Отговор
    ....има един единствен начин да се "надградят гаранциите за качеството на изборния процес и това е да се плати по 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал на територията на страната ! Така ще има масовост на изборите, представителност на бъдещият парламент и демокрация на практика. Ще бъде решен въпроса с ниската избирателна активност и дори може да мине за социална мярка във време на криза......
  • 11 гражданин

    2 3 Отговор
    Дано комунягите от БКП да изчезнат, последани от ОПГ ГЕРБ. ДПС също, но малко трудно заради етническия мир.
  • 12 Дрън дрън та пляс

    5 3 Отговор
    Всеки целунал се с герп отива под 4те %, целувката на смъртта за курнела
  • 13 Какво Ляво бре?

    5 2 Отговор
    В България Ляво и Дясно са едно и също!!! ГЕРБ и БСП са едно и също!!! Това са пребоядисани комунисти с партийни книжки от БКП!!! Това са компрометирани политици от Прехода на България!!!
    Само нови, добре образовани, млади и неопетнени хора от Прехода могат да ни изведат напред!!!
  • 14 След като Нинова е купената от ГЕРБ

    0 3 Отговор
    Правете ново ляво и хората ще гласуват за вас.
  • 15 Артилерист

    5 1 Отговор
    Отдавна критикувам висшите ръководители на БКП, начело с др. Т. Живков, че след 1970г., бавно и последователно доведоха страната до застой, а след 1980г. и до регрес в развитието й. Причините са некадърност, удовлетворение от постигнатото, личен егоизъм и ненаситен битов ламтеж, загърбване моралните норми на революционната борба и др. А бяхме толкова невиждано високо развита и просперираща страна. България впечатляваше с безплатното си образование и нивото на образованост и интелект; безплатно здравеопазване с наличен лекарски и помощен персонал; бяхме от водещите в енергетиката, металургията, химията, машиностроенето, корабостроенето, електрониката и изчислителната техника, по армия и ВПК, една от първите космически държави и т. н. Къде сме сега? Изпосталели членове на НАТО и ЕС. Унищожено или разпродадено оръжие, минимизиране състава на армията, унищожено селско стопанство, индустрия, корабостроене, безпътни образование, здравеопазване... България е колония на американците с васално управление, което не взема нито едно решение без да го съгласува с американското посолство...

    Коментиран от #18

  • 16 Да де

    2 3 Отговор
    Нинова ли?! Хартиена бюлетина ли?! Червени боклуци сте всички и то още от 1944 г. когато сте избили истинските комунисти. Презряни да сте!
  • 17 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 0 Отговор
    "Другарю" комунисто-бесепар Жеблянов, в България няма леви, няма десни, няма либерали ... има 240 мошеници популисти. И Нинова, и Манолова, и Борисов, и Петков и Василев, и Костадинов, и Янев, и Карадайъ ... са едно и също ПОПОЛИСТИ. Разликата е във вида полулизъм.
  • 18 Видял с очите си

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Артилерист":

    Престанете да лъжете, роден съм 1970 г. видял съм с очите си "развитата" "социалистическа"/московска/ България, видял съм и развитото образование, здравеопазване ... В края на 1980-те и началото на 1990-те съм бил на стажове в Кремиковци, КПК гара Искър ..., пътувал съм в българските железници преди 1990-те и последно 2010 г. ...

    Видял съм и развитата българска компютърна индустрия, 1990-1996 г. бях студент. В началото правихме упражнение на български компютри "Правец" с "процесор 286" от "каменната ера", а след това не знам, купиха ли ни, подариха ли ни тайвански компютри с "процесори 386". Разликата беше като това да пътуваш с БДЖ в мръсни и бавни, неклиматизирани вагони 300 км. до Бургас 10 часа и да пътуваш 300 км до Бургас със самолет за 40 минути.

    Та моето мнение е, че България до 1990 г., че дори и до 2020 г, "беше" БДЖ, докато свете беше авиокомпании като Бритиш Еъруейс, Луфтханза, КЛМ, Делта ...

    За да се подобриш и развиваш, трябва да си направиш реална самоценка. Когато се самозалъгваш, че си нещо повече от това, което си, ставаш за посмешище на околките. Каквато в момента е България в ЕС. същото е и с Бойко Борисов, цял ЕС го разбра що за Барба Ганьос е, а той се пъчи и крещи като Ганя Балкански: БУЛГАР, БУЛГАР...

    Каво ще стане с нас българите, когато разберем, че и Кирил Петков, Стефан Янев, Костадин Костадинов... е Ганьо Балкански ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове