Last news in Fakti

3 Декември, 2022 07:11 3 067 23

Ген. Чавдар Червенков: Ако не искаме да стачкуват службите, ПП и ДБ да оттеглят това смешно предложение

  • генерал чавдар червенков-
  • служби-
  • разузнаване-
  • мвр

Политиците трябва да осигуряват условия за работа на службите, а не напрежение, заяви бившият началник на службата за военно разузнаване и министър на вътрешните работи

Ген. Чавдар Червенков: Ако не искаме да стачкуват службите, ПП и ДБ да оттеглят това смешно предложение - 1
Снимка: ЦИД

"Политиците трябва да осигуряват условия за работа на службите, а не напрежение". Това заяви ген. Чавдар Червенков, бивш началник на службата за военно разузнаване и министър на вътрешните работи в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“. Темата на разговора бе защо президент и премиер трябва да се бият чрез службите.

"Ако не искаме да стачкуват службите, ПП и ДБ да си оттеглят това смешно предложение, без никакви сериозни аргументи и да направят едно предложение как да се укрепят службите, как да се направят по-независими и как да сведат по-добри условия за работа", каза той.

Припомняме, че ПП и ДБ предложиха председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба Военно разузнаване (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на указ на президента.

Ген. Червенков изрази изненада и неразбиране относно тези предложения и допълни, че не вижда сериозни мотиви. Според него единствено рационално зърно в предложените промени е преподчиняването на НСО към министъра на отбраната. "Винаги съм се чудел за какво му е на президента такава служба да му виси на врата, да го питат и да трябва да отговаря за всяка катастрофа, която неговите шофьори правят. Ако ме питат, бих подкрепил тази идея НСО да отиде към министерство на отбраната - ако са военнослужещи, да бъдат наистина такива и да се движат по законите на армията.

По думите му тези мераци за промени в службите не са от вчера, като някои политици си мислят, че ако по някакъв начин могат да влияят кадрово, ще могат по не съвсем коректен начин да използват информацията, която биха получавали. "Това е груба грешка“, бе категоричен ген. Червенков.

Бившият началник на службата за военно разузнаване винаги е очаквал политиците да осигуряват спокойствие и условия за работа на службите, а не да създават напрежение.

"Не ние ще кажем дали службите работят, а трябва да ни кажат тримата представители на властта у нас, които получават еднаква по съдържание информация. Това президент, премиер и председател на Народното събрание.“ Ген Червенков каза, че досега от тях не е чувал негативни оценки. Той определи мотивите на вносителите на промените от ПП и ДБ като ултиматум срещу съставянето на правителство.

"Службите трябва да бъдат абсолютно деполитизирани, а не да не се влияя от политическата власт. "Законите трябва да се направят така, че основните длъжностни лица да бъдат независими, а не да превиват гръб пред партията, която е на власт“, посочи ген. Червенков.

Бившият министър на вътрешните работи добави, че сегашните правомощия на президента са спирачка за изпълнителната власт да не може да си "разиграва коня“ както си иска и създават гаранция, че хората в тези служби няма да бъдат под крилото на партията, която има най-силно влияние в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здр

    4 3 Отговор
    За много години приятели,бъдете живи и здрави.
  • 2 Последния Софиянец

    19 9 Отговор
    Службите се занимават само да тероризират нас на площада.Изпълняват само политически поръчки.

    Коментиран от #3, #4, #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ааа

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И ти почна да лаеш от както ти затвориха заведението

    Коментиран от #5

  • 5 Последния Софиянец

    8 12 Отговор

    До коментар #4 от "Ааа":

    От ДАНС ме следяха и заплашиха че докато съм на протеста ще пратят група бежанци да изнасилят жена ми.Това са гадове.

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ааа

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Да но много скъпо само при теб шкембе чорбата беше 6.50 без пърленката
  • 8 Прав

    16 7 Отговор
    е човекът! От какъв зор лидерът на някаква партия, яхнала властта, ще определя шефовете на службите? Никакви партийни назначения в тези служби, защото се превръщат в инструменти за потискане и следене на всякаква опозиция... Тия Кирчовци и Христовци май се взеха много на сериозно! Особено ДБ с мижавите 20 депутата! Че и се канят да управляват...
  • 9 Ми така ще е

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    като им продаваше шкембето по 6.50, а бирата по 7.20, при това топла... Ми и те са хора на държавни заплати, бе! А ти им фащаш чорбата га че ли ядат у Хилтън...

    Коментиран от #13

  • 10 безпартиен

    11 1 Отговор
    Ако т.нар."служби" съставени от хора които не работят, а служат ,останат в същия състав,все така ще бъде!И да се смени един или друг началник-все това ще е!Ще продължат да служат до като додрапат за пенсия и ще се молят да не се променя закона за пенсионирането им!Сега ние сме единствената държава в ЕС където пенсиониран от бюджета продължава да работи но и с пенсия като бонус!Дори в САЩ и Русия с бившите ОНД републики няма такива "работещи" пенсионери в бюджета!Решението е или пенсия или заплата,защото и пенсията им и заплатата им се плаща от народа!Такива "работници" само в МВР са над 5000 души на ръководни постове със заплати 2500-3500 лв.което за богата държава като България е нищо!Какво са едни над 200 000 000 лева за заплати само на пенсионирани в МВР?А в другите служби,министерства,области,общини?Хранилка е това и който се уреди ще служи,а не работи!
  • 11 тоz zeлен чораб

    10 6 Отговор
    умирисан от къде изпълзя
  • 12 СЗО

    9 4 Отговор
    Този Червенков да не е наследник на ОНЯ Червенков?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Колев

    6 2 Отговор
    Информацията до Председател на НС - тоест до КОЙ ? Е не го направихте шеф на ДАНС ,но пък сега цялата информация на Службите е на масата в Сараите или Росенец. Борбата за мястото не е била напразна и явно се чете полученото от трите партийни централи. Брой страници според броят депутати и приноса в борбата на политици олигархи срещу губещия и намаляващ Народ.
  • 15 Бонбон

    2 0 Отговор
    "Не ние ще кажем дали службите работят, а трябва да ни кажат тримата представители на властта у нас, които получават еднаква по съдържание информация. Това президент, премиер и ПРедседател на Народното събрание.“
  • 16 Какъв

    9 4 Отговор
    е тоя червен генерал измислен и все на държавна ясла , правещ се на компетентен ? От де го извадиха ?

    Коментиран от #19

  • 17 Със

    6 2 Отговор
    смрадни от зори !
  • 18 Реалист

    4 0 Отговор
    Целта на тия генерале е да няма служби, а само марионетки на други служби! За това ако ще стачкувате, аз ви подкрепям. Но по-добре да свършите работата и да покажете истинските лица на тия дето искат България да стане зависима и робска държава. Вие имате силата и техниката генерале, използвайте я, за доброто на народа, за независимостта на държавата.
  • 19 Реалист

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Какъв":

    А ти Кире на негово място ли искаш? Защото е много кадърен зализания, нали? Ха. Знаете ли ако на мястото на тия стари пушки сложите зализняци от Харвард, че за 24 часа държавата ни няма да я има. Балканите са особено място, Котел. Ако не знаеш как да плуваш в котела без да се свариш, свършваш като ордьовър. Това ли искате? Оставете службите ни да работят на спокойствие! И без това държавата ни е атакувана от всички страни. Ако не работят ще гледате пълчища бежанци по улиците, украинската мафия ще си направи гнездо тука, а турците ще ни управляват като господари. Оставете професионалистите да си свършат работата. Или може би някой точно това иска, да не могат да си я свършат! Я да питаме Ристе и Кире!
  • 20 .......

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Не лъжи!!!Не е добре да разпространяваш лъжи.
    Службите са си неутрални и политически независими.
    Ако това предложение на ПП и ДБ се приеме смятай,че ще ги пращат на всеки политически неудобен.Ей тогава със сигурност ще има репресии.
    Ще се възползва някой да си стане фюрер.
    Ген Червенков е прав.
  • 21 Мемфис

    4 1 Отговор
    Гаден червен плужек!
  • 22 Леко откровение

    2 2 Отговор
    Яко ги тресе тия от ПП и от ДБ. След седмица две идва новият им господар и ще ги привика на сводка как са изразходвани парите, какво свършиха за 7 месеца управление! А как да кажеш че за време една бременност само си кратил момета, грижил си се за маникюра на украинките в 5 звезни хотели и си веел байрака с фалшиви лозунги. Гледайте сега какви безумия ще предлагат всеки ден, че да може после да си го запишат като бонус. Само че имам изненада за тях, новия господар е бивш шеф на военната база в Хаити и тия номерца праднешки няма да му минат. Не е като да месиш баница, тоя ще строява. Така че напразно се пънат дъбетата и пъпетата! А и тоя дето идва ще ви смели ако до неговото идване успеете да настроите службите срещу посолството му. Леле какво ще им направи заради това, дъто да им е яко на Кирчо и Ристе!
  • 23 Ван

    0 1 Отговор
    Свършено е с либералите, щом вече искат да отнемат правото на президента да назначава службите.
    Твърдо за президентска република стига вече крадливи партии на власт, да се махат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове