Last news in Fakti

3 Декември, 2022 08:15 5 064 35

В навечерието на Никулден търсенето на риба е намаляло

  • риба-
  • търсене-
  • предлагане-
  • никулден

В навечерието на Никулден търсенето на риба е намаляло спрямо миналата година, смятат производители и търговци в старозагорско

В навечерието на Никулден търсенето на риба е намаляло - 1
Снимка: Shutterstock

Търсенето на риба непосредствено преди Никулден е драстично намаляло в сравнение с миналата година, а цените са значително по-високи, каза Димитър Димитров, собственик на рибовъдно стопанство в Казанлък.

По думите му цената на шарана е скочила от седем лева и 50 стотинки през 2021 г. до десет лева за килограм в момента.

Стопанството разполага с 11 басейна тип землен, а общата му площ е 180 декара, от които 130 декара водна площ. „Предлагане има, продаваме много различни видове риби – шаран, есетра, толстолоб, бяла риба, каракуда. В условията на икономическата криза, в която се намираме, бизнесът ни се справя изключително трудно. Търсене на българския пазар няма“, коментира Димитров и посочи, че търсене на рибни продукти тази година има само за износ към румънския пазар и към други европейски страни, което значително затруднява работата на рибните стопанства.

Потребители коментираха, че предпочитат да закупят рибата за предстоящия Никулден от големите хипермаркети заради значително по-ниската цена. „В големите магазини шаран може да се намери за около осем лева за килограм изчистена охладена риба. Винаги съм пазарувал за никулденската трапеза от рибни борси и магазини, но тази година цените са много по-високи“, коментира Николай Иванов от Казанлък, който ще приготви за празника си пълнен шаран, закупен от хипермаркет в града. Служители в хипермаркета посочиха, че там цените на рибата също са по-високи от миналата година, а търсенето е по-малко.

Цената за килограм жив шаран на Централния градски пазар в Стара Загора е девет лева и 45 стотинки, а шараните са с тегло между два и два и половина килограма, видя репортер на БТА. Продавачи коментираха, че търсене има, но то не може да се сравни с предишни години непосредствено преди Никулден. Купува се риба, но не се търси традиционния за празника на Свети Николай Чудотворец шаран.

В региона се продава и приготвен по два начина шаран, който е с цена средно около 30 лева за килограм. Пред БТА собствениците на кулинарния магазин добавиха, че по повод празника няма да бъдат приемани поръчки по телефона, желаещите да закупят деликатеса, трябва да го направят на място. Според тях голяма част от старозагорци ще предпочетат този вариант за вечерята в празничния ден.

БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лол

    21 1 Отговор
    Кво навечерие?? Никулден е след 3 дни Алооо
  • 3 Хах

    35 0 Отговор
    Нормално с цена 13лв кг на шарана хората ще плюскат кюфтета и пържоли
  • 4 Никулден

    19 1 Отговор
    Ден година храни.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ще ядат

    17 2 Отговор
    консерва " копърка" , празнично увита с хартиени бюлетини !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Николчев

    17 0 Отговор
    Язе си фанах малко рибка от реката за как си требе . Ще купя три пилета и две кила кайма за приятелите и ще пробваме дали е станало младото вино. Кви шарани за 15 лв и другите му там рибоци ? Знаете ли колко въдичари има - не рибари ? Рибата може и да е попчета или белица от реките. Важни са приятелите с теб на риболова и тези които ще почетат името ти дори и без почерпка. А търгашите ...
  • 10 Как

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Наловол си гидо АЕЦ-а и светят.Ще светнеш и ти но няма да е голяма загуба.
  • 11 бацко

    2 10 Отговор
    Кат неможете да ядете шарани иежтеУЙове галфони.
  • 12 Забелязъл

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пак се изказваш неподготвен.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Първият рибар

    9 0 Отговор
    казал на втория - Земай го целия шаран,аз риба не ям..
  • 15 мъкаааа

    14 0 Отговор
    С високите цени и с тези ниски доходи,как да я купуват хората тая риба? Скъпотия до шия.
  • 16 оня с магарето

    8 1 Отговор
    За сметка на хляба, което значи че хората нямат достатъчно пари освен за хляб
  • 17 Зевзек

    14 0 Отговор
    Незнам откъде го намират тоя шаран големите вериги магазини но го продават 6,50 кг.и то изчистен да неговорим че е и вкусен а от частните гьолове шарана няма вкус на риба и е два пъти по скъп и то не изчистен добре че са големите вериги магазини иначе щяхме да купуваме шаран на 20 лв.кг с вкус на тиня.

    Коментиран от #18, #22

  • 18 Белозлат копейко

    1 8 Отговор

    До коментар #17 от "Зевзек":

    Бгпутлерастията искат да ги изгонят за да им ядем голите шарани смарангясани от 20ЛъВъ.
  • 19 Реалист

    13 0 Отговор
    Не търсенето, а доходите са намаляли.
  • 20 Негодници

    8 1 Отговор
    най важна сега е хартиената бюлетина, Фермана с 20-тина партии драпащи за парламентарна заплата !!!
  • 21 преса

    4 2 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ И БАНДИТИ

    Коментиран от #29

  • 22 Рибчо

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Зевзек":

    Наистина е така такива като тоя от рибното стопанство дето се оплаква а и всички останали наематели на язовири хранят рибата с евтини отпадъци и затова тяхната риба няма вкус на риба.
  • 23 Ауу

    4 2 Отговор
    Каква драма, направо трагедия. Шаранът станАл по скъп с два лева. Ши съ Утрепам. Направо ши съ самоУбия.

    Коментиран от #28

  • 24 Оля Ал-Ахмед

    6 0 Отговор
    Намери една снимка от България!
    И по време на Никулден времето е студено и хората се обличат с по-сериозни дрехи!
    Ама и ти си един журналист!

    Коментиран от #30

  • 25 БАРС

    1 0 Отговор
    Ако е намаляло то значи БРАКОНЕРСТВОТО СЕ Е УВЕЛИЧИЛО.
  • 26 Истината:

    4 0 Отговор
    Оля Ал-Ахмед, къде в България има риба с цена 15.75 Евро

    Коментиран от #32

  • 27 Интересно -

    4 0 Отговор
    тази цена от 10 лева за килограм е просто опипване на пазарния таван на цените. Цената на шарана на дребно държи 7-8 лева в момента това го видяхме по етикетите на рибния пазар във Варна тази сутрин по една телевизия, както и на пазар в София/, вкл. и почистен. Ако въпросният собственик я предлага за 10, значи или че изнудва /но няма да му се получи - има МНОГО шаран, вкл. и от Хърватия/ - или пробва да вдигне цената на своята риба чрез създаване на паника. Че е поскъпнал в сравнение с миналогодищните 5-6 лева, е очевидно, но нека си говорим верни неща...
  • 28 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ауу":

    Лошото е,че шарани,като теб много. Не само шарана всичко е на горе надуто яко само заплатите не мърдат
  • 29 бодър партизанинъ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "преса":

    и бсп и бсп ! те са им създателите!
  • 30 шаранъ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Оля Ал-Ахмед":

    ми то не знайло ма шъ са нау4и.
  • 31 рибовъдъ

    2 0 Отговор
    тъз година шарана е със златни люспи внос от Китай за туй е по-скъп!
  • 32 търговец на риба

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Истината:":

    към беломорието там рибата ни е по-скъпа понеже сме дали водоема под наем.
  • 33 Сигурно

    1 1 Отговор
    защото и рака е риба
  • 34 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Никулден е като всички останали празници. Не може да залъгвате хората да ядат шаран, както и да ядат само пилета на Петров ден. Дръжте си вмерисаните на тиня шарани по 9 лв.
  • 35 Рибар

    3 0 Отговор
    То и без това шараните, които се продават на пазара са вмирисани на тиня, с неясен произход, а и кой знае колко време ги държат по тези аквариуми.
    Предпочитам да си уловя шаран от голям държавен водоем, който няма нищо общо с шарана, който се продава на пазара, превъзхожда го по вкусови качества, и най-важното, че не мирише на тиня!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове