Last news in Fakti

3 Декември, 2022 20:15 8 009 127

България за пореден път остава извън Шенген - какво следва оттук нататък?

  • шенген-
  • граница-
  • холандия-
  • мерки

"Въпросът не е политически, позицията ни се основава на фактите", каза Рюте

България за пореден път остава извън Шенген - какво следва оттук нататък? - 1

Новината, че Нидерландия подкрепя Румъния и Хърватия за Шенген, но не и България изненада повечето български политици, които се надяваха нидерландският премиер Марк Рюте в рамките на няколко седмици да промени дългогодишната си последователна позиция по този въпрос. Това коментира за БНТ Десислава Апостолова.

Още от времето на правителствата на ГЕРБ отказът от страна на Нидерландия да подкрепи членството на България в Шенген се обясняваше като вътрешнополитически въпрос за правителството в Хага. На пресконференция вчера Рюте припомни, че страната му е "строга, но справедлива" по отношение на Румъния и България още от времето на предишното правителство на премиера Балкененде преди 2010 година.

"Въпросът не е политически, позицията ни се основава на фактите", каза Рюте.

Доводите на Рюте за неподкрепата на България са два - неизпълнение на изискванията по отношение на принципите на правовата държава и непълно въвеждане на шенгенската система. И по двата въпроса, по думите му, притесненията по отношение на Румъния са отпаднали. И в двата случая Рюте се позовава на докладите на Европейската комисия. Рюте обича да цитира Механизма за сътрудничество и проверка, докладите по който бяха прекратени за страната ни, но самият механизъм все още не е премахнат. Преди няколко дни, когато Еврокомисията обяви, че спира и докладите за Румъния по този механизъм, от институцията отново припомниха какво очакват от България - отчетност на главния прокурор и цитираха обещанията на сегашното служебно правителство това да стане до 6 месеца.

За Рюте обаче обещанията не са достатъчни. Вчера няколко пъти той повтори, че иска факти. Недоверие към България отдавна няма. Рюте не твърди, че границата между Турция и България може да бъде премината срещу банкнота от 50 евро. Думите му, казани вчера, буквално бяха, че страната му иска гаранции, че подобно нещо не може да се случи.

През февруари тази година тогавашният български премиер Кирил Петков при едно от първите си идвания в Брюксел се срещна с премиера на Нидерландия. След срещата Петков каза, че по думите на Рюте през годините България е лъгала, че е готова за Шенген и затова нидерландците не ни искат в пространството за свободно движение.

"Проблемът е, че през годините доста от нещата, които сме им обещавали, сме ги лъгали и няма доверие. Защото номинално ние явно сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно", каза Петков.

В последната година и половина в България четири пъти имаше избори, а темата за Шенген не присъстваше много убедително в предизборните кампании на партиите. През последните седмици темата стана актуална в България, по-скоро заради офанзивата от страна на румънското правителство и готовността на чешкото председателство да постави все пак въпроса за гласуване. Резолюциите на Европарламента и добрата оценка на мисията на Еврокомисията подхраниха надеждите в София, че Нидерландия може да промени позицията си.

Един от последните доводи на българските политици пред колегите им в Нидерландия, който се изтъква и от медиите в страната, е, че с решението си Хага "хвърля българите в ръцете на Русия" и дава храна за проруските партии у нас. Но в този контекст медиите в Нидерландия не пропускат да припомнят колебливата българска позиция за доставяне на оръжие за Украйна.

Но какво следва оттук нататък?

Вчера Марк Рюте каза, че подкрепата за Хърватия и Румъния от страна на Нидерландия е гарантирана. В дневния ред на срещата на вътрешните министри на 8 декември обаче гласуването за България и Румъния не е отделено, а заедно. Отделно е гласуването само за Хърватия. Това означава, че заради позицията си за България Нидерландия ще забави и приемането на Румъния. Премиерът на Нидерландия каза, че е съобщил решението на страната на българския президент в телефонния си разговор с него:

"Казах го и на българския президент в телефонен разговор, той не беше щастлив от това. Но аз му казах - може би другата година ще сте готови."

Другият, засега по-малко реалистичен вариант, е чешкото председателство и останалите държави членки да се разберат да разделят София и Букурещ. Това би означавало, че след 8 декември Румъния и Хърватия ще бъдат приети в Шенген, а България ще остане извън него. За Рюте това е приемлив вариант, за България - унизителна ситуация.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хъхъ

    72 39 Отговор
    Ясно е кои са виновните Радев-Гешев-Борисов-ГЕРБ-ДПС-БСП и Възраждане, за капак на всичко се опитват да настроят общественото мнение против ЕС и НАТО. Целта на това упражнение е заграбените парички да си ги харчат безнаказано, а всички останали да мизерстват ….

    Коментиран от #20, #34, #101, #118

  • 2 Малеее

    81 38 Отговор
    ТРАФИКАНТА Борисов и гвардията му от корумпета ГЕРБ-ДПС-БСП и Възраждане са проблема. Малограмотните туземци в БГ обаче продължават да го избират …

    Коментиран от #119

  • 3 Севда

    32 55 Отговор
    Недопустимо пред страната ни да се поставят допълнителни политически условия, след като отдавна сме изпълнили всички критерии за членство!

    Коментиран от #70

  • 4 Може би догодина?

    66 4 Отговор
    240 гладника, чакат да сформират глутницата и да започнат да крадат като за последно! Догодина още повече няма да сме готови! А защо мислите че политиците им е по-добре да сме в Шенген?
  • 5 Койчо

    65 11 Отговор
    С ББ, ОПГ ДПС и Гешев толкова. Ине- Холандия не е виновна.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 47 Отговор
    НИДЕРЛАНДИЯ се ПОДИГРАВА с НАС
  • 8 вятъра на промяната

    47 17 Отговор
    Май ще бъде по-добре да отворим границата до датата гласуването за да разбере Холандия какво означава да отпадне промоцията от 50 евро.
  • 9 Границата не се минава с 50 евро!

    55 1 Отговор
    Но по изборите 50 евро струват двама команчи!
  • 10 123

    51 9 Отговор
    Какво следва ? ... България в БРИСК, мн ясно.
  • 11 Аве

    46 16 Отговор
    каква е тази Европа, която си изпълнил всички условия и ти казват че не ставаш?!

    Коментиран от #37

  • 12 Русе

    60 1 Отговор
    Оттук нататък? ШЕНГЕН ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН.

    Коментиран от #15

  • 13 Чико

    61 9 Отговор
    11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с „държави втора ръка”!

    Коментиран от #43, #93

  • 14 Да, бе

    41 6 Отговор
    Какво следва, ли! Нищо особено, просто ги пращаме на майка им между краката. Щото имат да си доучват още като ембриони.
  • 15 Дидоo9

    50 8 Отговор

    До коментар #12 от "Русе":

    11 години България и Румъния са извън Шенген по чисто икономически причини. За да могат да спират ефективната работа на част от българския бизнес. Става въпрос за автомобилния транспорт. Нашите шофьори чакат с часове на границата. Всичко друго е двуличие!
  • 16 Беловеца

    56 17 Отговор
    България над всичко,къв шенген,в него са само пасмина обирджии и крадци.Най старата държава в Европа сама трябва да си гради политиката.Аре нема нужда от джендарски настройки.
  • 17 Съветска сила

    55 16 Отговор
    Следва сближаване с Русия.
  • 18 Шикаго булгар

    46 7 Отговор
    Как по-рано живя България без мечти за шенген и евро?

    Коментиран от #32

  • 19 Перо

    21 0 Отговор
    Българските политици,евродепутати,дипломати и Президента коментират въпроса и дават изявления,само за вътрешна употреба,т.е. за БГ медии и новинарски емисии и никакъв натиск и дебати в ЕС и на двустранна основа! А милиони евра отиват за заплати! Предполагам,че в Нидерландия и ЕС никой не знае за нашето недоволство! Освен това пълното недоразумение,шефката на гранична полиция, остава пълно табу за политиците,а тя е в основата на формираното мнение в нидерландското правителство,въз основа на полицейските и дипломатически доклади за граничния хаос в БГ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 НРБ-СССР

    32 9 Отговор
    Пълен БОЙКОТ НА .......ей.....съюза.Това следва
  • 23 Да напомня

    53 3 Отговор
    Че нидерландец е и Майкъл Коул, който отрече Турското робство и изкара нас, Българите за " непълноценна" нация, държейки се открито просташки с нас и признавайки, че го прави заради ниското ни народностно самочувствие! След като интелигентите са такива комплексирани лумпени, какво остава за Народа им!? Ние не сме виновни за това, че нидерландците са пр...сти н...глеци! Желая им ислямизация, н.. гризация и арабизация!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Памбос

    5 0 Отговор
    Голям гъзмет!
  • 26 !!!?

    18 18 Отговор
    Неприемането ни в Шенген "хвърля българите в ръцете на Русия", а влизането ни, хвърля руските шпиони в спалнята на Рюте ! И кремълският парашутист Радев го знае много добре !!!?
  • 27 Кондарев

    20 4 Отговор
    Следва да си бием камшика.
  • 28 Не е възможно

    14 3 Отговор
    Шенген в Потурнашки партии които са несъвместими с европейските ценности.
  • 29 Няма страшно

    16 14 Отговор
    Мадър Раша пак ще се погрижи за нас. Като за по-малко братче идиотче.
  • 30 какво следва ли

    25 26 Отговор
    да благодарим на Киро - това е резултатът от неговата среща с Рте, на която "разяснил" колко е зле у нас и на кого се дължи това, а също и че Шенген е възможен само при негово правителство!Честито, българи,
    чуждоземците ви го нач....аха! Тичайне презглава да изберете Киро пак,той ще ви оправи отвсякъде! Някой май си го търси публично!
  • 31 Случаен

    30 4 Отговор
    Дорде ни приемат и ЕС ще се разпадне!
  • 32 как ли?

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "Шикаго булгар":

    с рублата от Коми
  • 33 Работник по съюза ...

    13 26 Отговор
    Кремълското чудовище Путларах Акбар само това чака да ни схруска след Украйна и да ни направи губерния,и се капитализира недоволството на народа от ЕС и ще ни издърпа .По селата русофили с лопата да ги ринеш,не му е проблем.

    Коментиран от #35, #42

  • 34 точно, ама не

    15 18 Отговор

    До коментар #1 от "Хъхъ":

    май не си се учил да четеш по правилния начин! Ако прочетеш изявлението на Рюте, ще ти стане ясно,че провала в правосъдието и най-вече закриването на спец-прокуратурата и пипането с мръсни ръце на законите ни доведе до товзи резултат, подсилен с доносите на Киро!

    Коментиран от #50

  • 35 Само питам

    18 1 Отговор

    До коментар #33 от "Работник по съюза ...":

    Какво общо има Шенген с руснаците ?
  • 36 истината

    23 5 Отговор
    Румънците нямат граница с Турция и са облагодетелствани . Не че се справят по добре от нас .

    Коментиран от #55

  • 37 така

    17 5 Отговор

    До коментар #11 от "Аве":

    като има долни евродепутати да плюят сраната си и провален експремиер с доноси по същата тема - така!
  • 38 Сък Май Дик

    18 1 Отговор
    Какво следва ли - да го дyхаме понеже сме тъпaци
  • 39 СИВ

    20 3 Отговор
    Квото и до сега, но поне хората видяха евро-наглоста на "партньорите"
  • 40 Бандера

    14 14 Отговор
    Робите не мразят господаря си. Мразят свободните хора! Просто племе, което си избира да го управляват милиционери и зелени чорапи с татуирани сърп и чук под фуражките, си заслужава да бъде най-бедното и презряно в Европа. Но спокойно, Путин ви очаква. Ако поживее още 6 месеца?!

    Коментиран от #67

  • 41 Уфффф..

    20 0 Отговор
    Преди 33 години на опашката. Пак на опашката. Лабаво нема. Шенгена е в бъдещето.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дааа

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чико":

    Ами така е, държава втора ръка сме, след като най-долната измет от мутри и мафиоти им позволихме да са начело на територията, защото сме по-зле и от бананова република.
  • 44 АПЛАУЗИ ЗА РЮТЕ!

    21 10 Отговор
    МАЙ ЕДИН ОТ МАЛКОТО РАЗУМНИ ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ В ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ! И В ПРАВ ТЕКСТ ПРЕДИ ГОДИНИ БЕШЕ КАЗАЛ, ЧЕ В БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ СА СЪБРАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И МАФИЯ! ТАКА Е: - БОРИСОВ Е ВЪТРЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!!!!!! А ИНАЧЕ ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН!!! НЕ НИ ТРЯБВА ШЕНГЕН! НЕ НИ Е НУЖЕН ШЕНГЕН!
  • 45 КАТграничаров

    19 10 Отговор
    Блокиране и тормоз на камиони за Нидерландия.... брутално стриктно
  • 46 скачащ по площадите

    24 4 Отговор
    И за какво си съсипахме държавата преди 33 години ? Заради едни празни обещания които няма да доживеем да видим .
  • 47 Българка

    9 17 Отговор
    Така ни се пада фатмака се прегърна с мафията махнаха работещото правителство за да си крадат доведе страната до хаос а сега друг бил ниновен!Не каскета бб резидента се прегърнаха и сега олеле!Хората от вън виждат какво се случва - кражби корупция затова ще е така докато не се отървем от гербавите мафиоти!!!

    Коментиран от #62

  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 10 Отговор
    БЪЛГАРИЯ не е за ПОДИГРАВКА
  • 49 С две думи

    13 12 Отговор
    Холандски пейpac!

    Коментиран от #76

  • 50 Мда

    7 5 Отговор

    До коментар #34 от "точно, ама не":

    Приказки от 1001 нощ, с любезното съдействие от турско-руския анклав на Отманли.
  • 51 🇧🇬🇪🇺

    10 0 Отговор
    “българия” която е бедна и корумпирана, в която хората недоживяват даже и до седемдесет години, тази България остава, “българия” в която хора се ровят в боклучийските кофи за да намерят “не друго” а някаква изхвърлена храна, тази “българия” остава и Холандските Пристанища и Холандският премиер тук са “нипричём”.
  • 52 Лидъл Кауфландов

    16 6 Отговор
    Зеленчуците от Нидерландия са пълни с нитрати. Спиране на вноса
  • 53 Ром

    7 1 Отговор
    Едностранно сваляне на митническият контрол с Румъния
  • 54 Иванов

    21 1 Отговор
    Ами просто България да си прибере байраците и да си изтегли молбата за Шенген. Така може би няколко десетки полицай ще останат живи, а държавата няма да пострада от емигрантски натиск. Само, че Европа иска да избира, а друг да й е виновен. Иска България да им прецежда хора по тяхната мяра. За това не става за Шенген
  • 55 СПРАВЯЯЯТ СЕЕ!

    26 3 Отговор

    До коментар #36 от "истината":

    ЧУДЕСНО СЕ СПРАВЯТ РУМЪНЦИТЕ! КАТО МИНЕШ ДУРАНКУЛАК И НОЩЕМ И В МЪГЛА ВИЖДАШ, РАБОРАШ И УСЕЩАШ, ЧЕ СИ В ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА! КРАСИВИ КЪЩИ, С ТРАКТОРЧЕТА В ДВОРА, МАКАР И НЕ МНОГО ГОЛЯМ! НЕВЕРОЯТНИ ПЪТИЩА! ЦВЕТНИ ГРАДИНКИ ПЪЛНИ С РОЗИ КРАЙ ТРОТОАРИТЕ..... И ПОНЕ ДВАЙСЕ ОСЪДЕНИ ПОЛИТИЦИ ОТ ВИСШИЯТ ЕШЕЛОН ЗАД РЕШЕТКИТЕ! ТАКА, ЧЕ НИЕ ВЕЧЕ СМЕ МНОГО ПО НАЗАД! ПО НАЗАД СМЕ И ОТ "АЛБАНСКИЯТ РЕОТАН"!

    Коментиран от #114

  • 56 Тити

    10 8 Отговор
    Познайте заради кои катили като Бойко Нинова Радев Гешев Доган а те сега вият въпреки че знаят че е по тяхна вина.
  • 57 Сух

    13 6 Отговор
    Хахахахха хахха, евроатлантическите мишоци пребиваващи в този сайт как се чувстват? Набиха ли ви го? Хаххахахахх аааааааа.. Смятат ви за втора ръка..

    Коментиран от #97

  • 58 Веднага да

    19 2 Отговор
    спираме вноса на цветя от Нидерландия.

    Коментиран от #63

  • 59 Жени

    17 2 Отговор
    Това е знак да престанем да се слагаме на всеки малоумник. Да разчитаме на себе си. Не може да не признаем, че нищо не ни е наред. Лъжата е до време. Не ни е мястото при промитите мозъци. Да си върнем държавата!
  • 60 !!!?

    18 0 Отговор
    Рюте не е казал нищо повече от това което нашите политици сами твърдят за държавата ни - безвластие, беззаконие, каналджийство, корупция, безотговорност. Защо подскачат сега като ощипани ученички !!!?
  • 61 Митничаря

    21 4 Отговор
    Всеки камион от и за Нидерландия, по 24 часа митническа проверка задължително. Да се убедят че сме стриктни. Пълно разглобяване.

    Коментиран от #68

  • 62 Сух

    5 3 Отговор

    До коментар #47 от "Българка":

    Кое му беше работещо то на правителството? Или всъщност имаш предвид работещо за чужди интереси.. Щот по неговото управление нещата предобиха апокалептичен характер. Добре че дойде малко по евроатлантско правителство, макар да си е чисто козяшко, че да им оправи малко бакиите..
  • 63 и на

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Веднага да":

    трева ,кокаин и бомбони също
  • 64 Летящия

    8 1 Отговор
    Холандците са доволно напушени . Няма смисъл да се самобичуваме, защото това налива вода в тяхата мелница... А за това, че има корупция в БГ осНовна вина имат тия които дават парите т..е. ЕС. Боко ги минава с 200, а те му сипват в чекмеджето. Дали после няма отчисления от чекмеджето на Боко на Запад към чекмеджетата на евробюрократите... Що не ни спират парите а ни спират за Шенген?
  • 65 Хи хи хи

    17 2 Отговор
    И ,за какво ни напъват за еврозоната след като не те искат в шенген? Никакво евро!
  • 66 Марк Рюте

    13 4 Отговор
    персона нон грата, за всичките му роднини !
  • 67 Курило те зове

    5 3 Отговор

    До коментар #40 от "Бандера":

    Ето заради такива като теб не ни взеха ...И не съди за другите по себе си!Ти ако си такъв това не означава,че и другите са прости като теб!
    Кирчо и троловете му нон стоп говорят и пишат срещу България,българските военни и българските полицаи.Чужденците ги слушат,четат,вярват им и се възползват да ни отрежат.Поне някакви доказателства да имаха като разпространяват долни лъжи,но нямат,защото не е вярно!
    Как не ги е срам поне малко не знам!Нека им тежи на съвестта смъртта на нашите полицаи,които се бореха с престъпността,но все пак не ни взеха в Шенген!
    Ууууу на такива като теб!!!

    Коментиран от #84

  • 68 Казваш

    4 2 Отговор

    До коментар #61 от "Митничаря":

    Ще прецакваш българските износители и фирмите които хранят стотици семейства. Акъл море

    Коментиран от #79

  • 69 Чичак

    5 1 Отговор
    Жалко, А как се каних, веднага, без митнически контрол и проверка един Тир с цигари с български бандерол да откарам .......
  • 70 Капитана

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Севда":

    Какви критерии,какви 5 лева! Колкото и да ми е неприятно,този холандски б стун е прав! На хартия и лакардия го докарваме! Какво е виновна Нидерландия за убийството на момчетата?Виновна е политическата крадлива,лъжлива и ояла се сбирщина!Не к ршум,скъпо е - в же,че с едно такова всички един по един!

    Коментиран от #96

  • 71 един от народа

    9 0 Отговор
    Благодарим ви политици ментета че не само нас лъжете но се опитвате и запада да лъжете ето докъде ни докарахте да сме последната дупка на кавала ,и сега само си прехвърляте отговорността и така още 100г безобразия
  • 72 реално не е

    10 1 Отговор
    в интерес на Нидерландия и Европа като цяло България да е в шенген, но за еврозоната е в интерес да се откажем от лева си, единствения ни суверенитет, благодарим ви продажни политици наши, за всичко сте виновни вие.
  • 73 Дааа

    16 0 Отговор
    Прост народ, слаба държава. Докато за кокошка няма прошка, за милиони няма закони... така ще е.
    Даже не сме бананова република от 4-ти свят.
    Селски комунистически тарикати и боклуци позволихме да ни управляват.
  • 74 Чичак

    6 1 Отговор
    Жалко, А как се каних, веднага, без митнически контрол и проверка един бус с лекарства да откарам....

    Коментиран от #89

  • 75 Чичак

    3 0 Отговор
    А как ми се иска шенгенски визи да "издавам"......
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Иванов

    8 3 Отговор
    Знаете ли защо се случи САЩ - 94? Просто за първи път останахме сами да решаваме съдбата си. Но много бързо ни набиха канчето - един ФРЕНСКИ СЪДИЯ. Дали бе случайно? Сега имаме НИДЕРЛАНДСКИ СЪДИЯ. Тогава в САЩ нямахме избор, но сега не е така. Майката му на Шенген! 5% българи ще си вадят международен паспорт, но десетки полицаи ще са живи!
  • 78 ха ха

    9 1 Отговор
    проблема не е до холандия , тях не ги бърка да се разхождаме в европа , нито товарите през границата са проблем , поне десетина европейски служби ги гледат постоянно на камерите , проблема е с американските ни ;братя; които никак не ни искат в сащ , но пък ни продават хартиени самолети защото помиярите им се мазнят и знаят че ще продължат докато имат изгода
  • 79 Митничаря

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Казваш":

    Само внос и реекспорт, износ не
  • 80 Шляхтиц

    5 0 Отговор
    Станахме иврипейци, но не съвсем. Облякъл се Илия, пременил се Илия и като се погледнал, пак в тия..........
  • 81 Благой от СОФстрой

    6 1 Отговор
    Холендерските пристанища са най неконтролируемите за внос на наркотици от южната Америка и от там в цялото ЕС-Шенген!
  • 82 Шенген

    4 0 Отговор
    Е без визи за САЩ по договор бре! САЩ дава ли?
  • 83 тая

    9 4 Отговор
    Браво и сега дружно да излезем от ЕС

    Коментиран от #87

  • 84 Сух

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Курило те зове":

    Напълно те подкрепям в наредбата, но това че не са ни взели не го смятам за лошо, даже е супер. Време е просто да си поставим условията, които са чисто национални, и ако не ни отговорят подобаващо, ЧАУ! АМА НИЕ ИМ КАЗВАМЕ ЧАУ!
  • 85 Гост

    1 0 Отговор
    Октопода не дава...
  • 86 голямо

    5 0 Отговор
    Благодаря на Холандия, кръдците на бг ще харчат левчета
  • 87 Дааа

    7 5 Отговор

    До коментар #83 от "тая":

    Не забравяйте, че 2/3 от бг пенционери се надяват на преводи от деца и внуци тъкмо от Европа. Защо ги убивате?
    От Сибир освен руски ботуш нищо друго няма да дойде.
  • 88 Исторически парк

    6 3 Отговор
    Балгаретата още не могат да зацепят, че брюксел са ги харизали на турция и че ще трябва да се оправят сами.. :D
  • 89 Ивелин Михайлов

    3 1 Отговор

    До коментар #74 от "Чичак":

    Ми те щото знаят,че бг е пълна с чичаци като теб и затова никога няма да ни пуснат...
  • 90 шофер

    7 6 Отговор
    От тук нататък на къде вика българина ами към Светлото Путинофилско бъдеще иначе си оставаме последните в Европа с такива русофилчета доносници по напред не може да минем има КПП та ша се редим на опашката и ша надуваме клаксона,или пък не губете кураж идва следващия тираж може да уцелим шестицата и да влезем с камиона директно в Шанген
  • 91 Бойко Българоубиец

    6 5 Отговор
    Аз за 50 евро си купувам по двама команчи на изборите хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 92 Факт

    6 2 Отговор
    Там не се лъже както сме свикнали тук
  • 93 Българин

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чико":

    Ми то не е лъжа, че сте втора ръка хах
  • 94 Читател

    7 1 Отговор
    Б.Борисов да благодари на " Урсула и другите си приятели"...
  • 95 Тома

    9 0 Отговор
    Всички знаят че мафията в България е държавата.Какво се чудите за шенген

    Коментиран от #106

  • 96 Илиян

    11 1 Отговор

    До коментар #70 от "Капитана":

    Нидерландия направи най-добрия коледен подарък на всички евроскептици

    Коментиран от #98

  • 97 Тц тц

    7 1 Отговор

    До коментар #57 от "Сух":

    Не, те всички застанаха на страната на Рюте, защото са мерзавци българофоби!
  • 98 Видовден

    4 3 Отговор

    До коментар #96 от "Илиян":

    И аз,
    най-малко не злорадствам
    от нидерландското вето върху българското присъединяване
    към споразумението от Шенген.

    За българският Президент Радев сме на ясно,
    че е кремълски Резидент!
    На вицето и е СбъРкано името-
    казва се идиЙотова!

    Само се питам.
    Гешев, дебил ли е?

    Още веднъж, за кой ли път,
    в очите ни казаха,
    че ще гледаме Шенген през крив макарон!

    Докато имаме безнаказаност на корупцията!
    Докато изборите са по комунистически и противоконституционни-
    с привилегироване на водачите на листи
    с гласовете на неотбелязалите преференции!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Вонбон

    0 0 Отговор
    Ей голяма драма ,голямо нещо

    Коментиран от #105

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Рюте

    7 2 Отговор
    Пидофили и швестерчета налагат дневния ред на Европа!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Българските евродепутати

    5 2 Отговор
    милиончева и радан работят плюене по БГ, 2г рашков никакво внимание и подръжка не обърна на границата, киро на раздумка с комуниста рюте горката БГ, аман от мръсници
  • 105 Льольо

    5 4 Отговор

    До коментар #100 от "Вонбон":

    Ако висиш на границата по 16 часа, за да се прибереш от Румъния в България като нашите шофьори ще те питам голяма драма ли е или не е. Докато цъкаш на компютъра от топлия гарс айде без много дълбоки умозаключения

    Коментиран от #109

  • 106 Шофьор

    10 4 Отговор

    До коментар #95 от "Тома":

    Знаеш ли какво ми каза един колега жабарче Италиянец, вика нормално е в Италия да има Мафия, но защо и в България има откъде е дошла викам му от нашите стари ДС служби те създадоха Вис 2,Корона инс,трите седмици и пр.борчески мутренски групировки да ни откажат от мерака ни да станем Демократичен народ е радостното е че вече 33г не успяват да ни разобедят но не спира болшевишката мафия да подкопава Демократичния ни устрем
  • 107 От тук

    8 0 Отговор
    Натам мигрантите на лодки и директно към Ротердам
  • 108 Вонбон

    2 0 Отговор
    Ей голяма драма ,голямо нещо
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Пучът преди 2г

    4 2 Отговор
    На соросоидни НПО вече дава резултат, БГ в политическа и икономическа криза, инфлация, нестабилност, без перспектива, занемарена граница, пробити институции, извън еврозона, извън шенген
  • 111 Пловдив

    9 3 Отговор
    Срам ме е,че в личната ми карта пише българин,което в случая е равносилно,на циганин!!!
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Анонимен

    2 0 Отговор
    Преди 15 години идваха шофьори българи в гаража и разказказваше един мъж работейки в Румъния, че издържал цялото си семейство в Румъния, а тогава младите получаваха чисто 300 лева, а той мисля, че казваше около 1700 лева. И на запад преди 10 г питайки ги, кои сте. Ние сме българи, а англичаните, о, да, Румъния, не, българин Бъгария, ОК. Който е от Румъния българин, нека журналист излезе и каже, къде,как е, сравнявайки живота на българите в България и румънците в Румъния. Хубаво е да влезем в Шебген и в Еврозоната.
  • 114 Глей сеа кво стаа на румънската граница

    3 3 Отговор

    До коментар #55 от "СПРАВЯЯЯТ СЕЕ!":

    Пиле няма да може да прехвръкне камо ли ТИР.Ще имаме достъп само до Русия и то по море
  • 115 Гост

    9 0 Отговор
    Всички политици са виновни за унижението на държавата ни...
  • 116 Шофьор

    6 0 Отговор
    Евродепутатите ни бъдете пичове, проявете великодушие без да поставяте Нас на тезгяха - сами поискайте разделяне от Румъния! Няма смисъл и причина тях да ги бавим, още повече, че дължим на румънската дипломация комплимент за падането на канадските визи: това си беше тяхно постижение и за двата народа!!! А нас в Шенген... Когато - тогава, но е редно да станем по-вироглави за всякакви ЕС-решения от тук насетне! На първо време няма да е зле "леко" груба сила срещу гмежта по турската граница. Без да се обясняваме много-много...
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Браво

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Малеее":

    Циганите на Балканите това заслужават.Даже ЕС им е много и то по милост.
  • 120 Учуден

    5 0 Отговор
    Ка пък от цяла Европа точно наркоманите се оказаха спирачка? Да не е заради една кралица и едни срещи при нея? Май е време да им бием шут
  • 121 рюте рюте

    2 0 Отговор
    Голям приятел на българския народ
  • 122 Анонимен

    5 0 Отговор
    Нуждата от хора втора ръка в така нареченото Шенген пространство оставя Българите извън него !! Най много Българи живеят и работят именно в това Шенген пространство ноо правата са им ограничени !!! Договорът на ЕС е по скоро Капалъ Чаршииски пазарлък за интеграция на трудоспособното население от държавата ни !! В моите очи тези индивиди изглеждат като Боклуци и аз отказвам да следвам теориите им за обединена Европа!!!
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Жълто джудже

    5 1 Отговор
    Всъщност причината за отказа е отчаян опит на България да запази енергиен суверенитет. Но тогава е невъзможно да снабдиш Украйна с оръжия и да се съгласиш на таван на цените.
  • 125 Бай Петко

    9 1 Отговор
    Няма нито един осъден политик за корупция. Прави са холандците...
  • 126 Диамантената ръка

    6 1 Отговор
    Еврокомисията, Европарламента, другите държави съгласни, само Холандия не. Е това ако не е сбъркана работа как се вземат решенията в ЕС, здраве му кажи. Трябва да има мнозинство 3/4, а не 100 процента, иначе накрая ЕС наистина няма да го бъде...
  • 127 Гост

    0 0 Отговор
    Маркиз рюте ще те черпя медовина .представи си че това са елфи а не бежанци и двата да те оправят нещо като плана Маршал
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове