Last news in Fakti

7 Декември, 2022 05:11 780 14

59% от българите вярват, че има шанс за съставяне на експертен кабинет

  • правителство-
  • партии-
  • допитване-
  • референдум

Проучването е на "Алфа Рисърч"

59% от българите вярват, че има шанс за съставяне на експертен кабинет - 1
Снимка: БНТ

Депутатите Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната", Иван Ченчев от "БСП за България", Владислав Панев от "Демократична България" и Цончо Ганев от "Възраждане" дискутираха в предаването "Референдум" на БНТ има ли изход от кризата и политическите трусове и ще се стигне ли до съставяне на правителство.

Кой подход има по-голям шанс да излъчи правителство е въпросът, който задават и от "Алфа рисърч" в социологическото си проучване, направено специално за предаването:

Според данните от допитването 59% от анкетираните смятат, че има по-голям шанс за съставяне на правителство с участието на авторитетни експерти.

28 на 100 от участниците в проучването вярват, че нов кабинет е по-вероятно да има, ако в него участват политически фигури.

Най-малък е дялът на хората, които нямат мнение по въпроса - 13% от запитаните.

Съвсем други обаче са отговорите по отношение на икономическата криза - 58% от българите смятат, че тя ще се задълбочи, докато само 34% очакват подобряване на ситуацията.

Депутатите в студиото коментираха казуса с Шенген и отказът на Нидерландия и Австрия да дадат зелена светлина на страната ни.

"Преходът към Шенген е динамичен процес. Нидерландия на практика раздели България и Румъния от този процес. Смятам, че това се дължи на отслабната позиция на България в Европейския съюз в последните години", заяви Тома Биков.

Европа не е сляпа и вижда пробитите български граници, каза Венко Сабрутев.

"Вижда Капитан Андреево, вижда и Росенец. В последните дни стана ясно, че българската граница може да бъде премината за 50 евро. Докато нашата граница не е наша граница, няма да ни приемат в Шенген", отбеляза Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната".

Според Цончо Ганев в момента наблюдаваме поредното лицемерие на Брюксел.

"От една страна искат да влезем в еврозоната, от друга - не искат да ни пуснат в Шенген. Недопускането ни в Шенген е заради десетилетия на корупция. Ние от "Възраждане" сме категорично против влизането на България в Шенген", обясни той.

Цинично е това, което се случи по отношение на Шенген, заяви Иван Ченчев.

"Българската държава сама инициира две проверки от Европейската комисия тук. Те завършиха с положителен доклад. Нидерландия дори не искаше да погледне фактите от тези доклади. Имало е и една последна проверка, направена от австрийския посланик тук, явно не е взета под внимание", каза той.

Ченчев заяви още, че щом България е външна граница, Европейският съюз би трябвало да изпрати допълнително подкрепление.

Шенген е важен не само, за да можем да минаваме през летищата до Западна Европа без граничен контрол, отбеляза Владислав Панев.

"И за да могат нашите стоки да могат да стигат безпрепятствено, без да чакат опашки от тирове по границите. Хубаво е ние да засилим граничния си контрол и да променим правосъдната система, не заради Нидерландия и Австрия, а за наше лично удобство".

Правителството, независимо служебно или редовно, трябва да внесе адекватен бюджет за охрана на българската граница и за други кризисни мерки, заяви Иван Ченчев.

До Нова година този парламент ще е приел повече нови закони, отколкото предишния за осем месеца, заяви Тома Биков. За да се внесе бюджет обаче, трябва да се знае кое мнозинство носи отговорност за него, посочи той.

Липсата на нов държавен бюджет е изключително сериозен проблем, заради него половината българи ще обеднеят, посочи Венко Сабрутев. По думите му вина за това има служебният кабинет. Иван Ченчев също критикува правителството заради орязването на социалните добавки.

Цончо Ганев коментира, че дори да не се приемат социалните мерки на БСП, през следващата година ще имаме 16 млрд. лв. нов дълг.

"Служебният финансов министър от парламентарната трибуна даде много ясни и точни цифри, че е заварил един пробит бюджет, с огромни дългове и пропуснати ползи".

Венко Сабрутев опонира на Ганев и го призова да види публикуваните от финансовото министерство данни.

При липсата на ясно парламентарно мнозинство се предлагат всякакви разходи, без да има насрещни приходи - това е предизборен популизъм, заяви Владислав Панев.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    8 2 Отговор
    По времето на "комунизма" никой не говореше за демокрация и какво представлява тя. След "преврата" всички се радвахме, че ще живеем по-добре, в свят на капитализъм, пазарна икономика,и свобода на словото. В европейска държава. А какво получихме? Единствено свободата да се храчим по форумите. И правото да се продаваме. Социал- демократите наречени първо болшевики,после комунисти и накрая социалисти, се завърнаха многолики в обятията на родната си майка, демокрацията. Част от тях се превърнаха в извращение на нашите традиции. Нео-либералите. Създадохме демократична десница, някакъв Франкенщайн, възможен само у нас. Разбиха държавата и я продадоха.
    Хора,четете, образовайте се! Истината не е в телевизора или в другите медии. Трябва да я потърсите. Разберете,че представата ви за лявото е изцяло погрешна. Цирковете и скандалите в Парламента са само за пред очите ви, за да си мислите, че имате избор. Не, единствената алтернатива е дясното. В момента само Възраждане се е позиционирала вдясно. Те са за държавност, а евроатлантици и социалисти са пешките на демократа Сорос. Глобалистите проповядващи Многополов свят. Различните фили и фоби да оставят България на българите. Нека бъдат граждани на света...по света! Или тук,но според нашата Конституция и традиции.
    Изборът е ваш, да имаме държава, или да плачем изпращайки децата на училище. В какъв пол точно ще ги превърнат?
    Мислете,четете и решавайте!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Всичко

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    написано, беше точно и добре! Но като стигна до възраждане и падна всичко! Възраждане, на приказки е едно, в действителност друго! Политически проект, начело с лъжеца костадинов! А такива в България бол! С лопата да ги ринеш лъжците борещи се за власт! Та както казваш, търси истината! И според мен, преди я беше намерил! Но си я изпуснал!

    Коментиран от #6

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    ЛЪЖА е ИСТИНАТА е точно ОБРАТНО все повече БЪЛГАРИ не ЖЕЛАЯТ ПРАВИТЕЛСТВО на герб сдс
  • 5 Реалност

    9 0 Отговор
    Какъв експертен кабинет, от партии проекти на мафиите на доган и прокопиев! Стига с тази пропаганда и стига този глупав народ се е държал като блеещо стадо и да блее щастливо, докато го лъжат и крадат!

    Коментиран от #7

  • 6 Петьо Петров

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Всичко":

    Ок, кое е дясното в България? Има ли друго или да изберем отвратителното? Далеч съм от мисълта, че Костадинов е перфектен, и аз си имам своите критики, но за момента няма друга алтернатива.

    Коментиран от #8

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Реалност":

    ДОГАН ЗАДКУЛИСИЕТО много ЖЛАЯТ да ОВЛАДЕЯТ
    РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #10

  • 8 А защо

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Петьо Петров":

    търсиш ляво и дясно! В България не ние проблема с леви и десни идеи, а с честни и морални хора! Следователно търси такива! Избирайки поредният лъжец, не прекъсваш 33 годишната верига на кражби и лъжи! Няма как, някой да се разведе фиктивно, с една единствена цел, да те излъже и ти да очакваш нещо смислено от него! И според мен, беше на прав път миналата година! Дълбоко ценя коментарите и мнението ти, защото са пълни със смисъл! Намесих се, защото за първи път, виждам да си залитнал в друга посока!

    Коментиран от #9

  • 9 Петьо Петров

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "А защо":

    Защото съм дясномислещ човек. В тази геополитическа криза според мен нямаме право на зависимо правителство. Всички знаем как се избират кандидатите за власт и у нас и по света. Не търся спасители за себе си, а за държавата. Той е единственият позициониран вдясно. Имам ли друг избор и какъв е той?

    Коментиран от #11

  • 10 костов

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    МНОГО СА ЩАСЛИВИ ХОРАТА НА СОКОЛА ЗА ХАРТИЕНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ТАМ СА СИГУРНИ
  • 11 Няма лошо

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Петьо Петров":

    да си дясно мислещ или ляво мислещ. Има лошо, когато на гърба на лявото и дясното, се закачат лъжци и мошеници! Това ни е проблема на нас. В случаят на гърба и на лявото и дясното, са се прикачили такива. Не виждам решение на проблема, като избираме още от същото, представено ни в нова опаковка! Достойните хора, биват смачквани и изхвърляни именно от тези яхнали леви и десни идеи.

    Коментиран от #12

  • 12 Петьо Петров

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Няма лошо":

    И като нямаме избор да не гласуваме ли? Не знам за теб, но за мен не е опция да оставям съдбата на държавата в ръцете на твърдите партийни ядра. Знам, че едва ли ще променя нещо, но ще съм чист пред съвестта си. Да, може би ще е поредното разочарование или нечий проект, но съм отвратен от предлаганата алтернатива.
    Хубав и усмихнат ден!
  • 13 124

    2 0 Отговор
    60% от българите вярват, че американското посолство трябва да бъде закрито. И нещата ще потръгнат...
  • 14 Нагласена

    2 0 Отговор
    глупост.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове