Last news in Fakti

7 Декември, 2022 05:21 2 773 17

НС отхвърли предложение на ДБ за облекчаване на режима за изграждане на инсталации за ток от възобновяеми източници

  • демократична българия-
  • парламент-
  • предложение-
  • режим-
  • инсталации-
  • ток

То беше да се въведе само уведомителен режим за инсталации с мощност до 10,8 киловата

НС отхвърли предложение на ДБ за облекчаване на режима за изграждане на инсталации за ток от възобновяеми източници - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли предложението на "Демократична България" да се облекчи административния режим, при който собственици на сгради да могат да изграждат инсталации за производство на ток или топлинна енергия от възобновяеми енергийни източници, предаде БНР.

Предложението беше да се въведе само уведомителен режим за инсталации с мощност до 10,8 киловата. Голяма част от депутатите не подкрепиха предложението. Младен Шишков от ГЕРБ заяви, че то е опасно:

"Ще предизвикваме междусъседски войни. Собствениците на жилища ще провеждат някакво състезание кой първи да си инсталира инсталацията на покрива, тъй като площта, която предлагат и имат възможност да ползват, е ограничена. Рискът да бъде върната електрическа енергия по мрежата е много голям. Това създава риск за живота и здравето на хората".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    39 2 Отговор
    Прищяло им се ток без да плащат... Алоооу. Закона за това е заКОН. Ако беше за народа щеше да е занарод. Никой няма право да си строи електростанция за повече от една палатка. Скоро ще забрани е и гравитацията щото е безплатна. Не само кладенците. Те са тест. Бегом марш на касите да плащате. Благодаря.
  • 2 ами да

    29 2 Отговор
    те си имат вече, защо да разрешават и на простолюдието.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 xaxaxa

    3 6 Отговор
    И как се връща лесно към мрежата? хахахахах . Ела ми покажи!!
  • 5 Доводите на редставителя на ГЕРБ

    16 2 Отговор
    Направо си е много тъпо. Никаква стойностна обосновка! Значи на имот в калифорния стимулират всячески да се инсталират соларки по покривите. Правят намаляване на цената на инсталацията с около 30%, изкупуват излишната произведена енергия а в БГ това е опасно. Ами явно е много опасно за някои но не и поради посочените причини.
    Не съм симпатизант на ДБ или ГЕРБ. Точно обратното. Но трябва да се намери подход да се стимулира използването на частни/и държавни/имоти за производство на ел. енергия от соларки.
  • 6 Що за глупост

    11 2 Отговор
    "Ще предизвикваме междусъседски войни. Собствениците на жилища ще провеждат някакво състезание кой първи да си инсталира инсталацията на покрива, тъй като площта, която предлагат и имат възможност да ползват, е ограничена."
    Ами сега как е? Покрива принадлежи към общите част от сградата която е неделима между собствениците. Значи никои произволно не може да си забие соларки без съгласието на останалите съсобственици. Това не се ли знае от Младен Шишков от ГЕРБ? Може и да живее в частен имот без съсобственици, но поне да не се изказва неподготвен.
    Сега и следващото:
    "Рискът да бъде върната електрическа енергия по мрежата е много голям. Това създава риск за живота и здравето на хората".
    Е как се прави това в другите Европейски държави и Щатите. Знам със сигурност, че в Щатите това е практика.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 2 Отговор
    Не разбрах?????Ако има място без ел.енергия и някой постави и си направи фотоволтаици и вятърни мелници за ел.енергия в имота си,върху построената си постройка той защо трябва да иска безкрайни фермани от бюрократите на местно и неместно ниво????????Ако всички собственици на даден блок са съгласни.......,защо да няма облекчена процедура????За да се плаща за всяка стъпка ,на държавата ли????
  • 8 Знаещ

    4 2 Отговор
    Имам двама приятели които си инсталираха фотоволтаици на частни имоти. Ползват ги основно за поливане на овошки. Обмислят обаче да си монтират специални батерии за съхранение на получената енергия за готвене, осветление, климатици и други нужди.
  • 9 SDEЧЕВ

    3 7 Отговор
    НИКОЙ НЕ ЗАБРАНЯВА ДА СЕ МОНТИРАТ ИНСТАЛАЦИИ,ПРОСТО НЕ Е ВЪЗМОЖНО С УВЕДОМИТЕЛЕН РЕЖИМ ДА ПУСКАШ ТОК КЪДЕТО ТИ ХРУМНЕ. С 10 КВ ЩЕ СВЕТНЕШ ,КАТО КРУШКА АКО ГЮРО МИХАЙЛОВ ТИ Е НАПРАВИЛ ИНСТАЛАЦИЯТА С ИЗОЛИРБАНД. ПАРВИШ СИ ПРОЕКТ СЪГЛАСУВАТ ТИ ГО СТРОИТЕЛНИЯ НАДЗОР И СИ СВЕТИШ. ПРАВОТО НА ПОСТАВЯНЕ ПО ПОКРИВИ НА КООПЕРАЦИИ СЛЕД КАТО РЕГИСТРИРАТ СДРУЖЕНИЕ И ВЗЕМАТ РЕШЕНИЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ. ДБ ДА СИ ПУСКАТ ТОКА И ДА СИ СВЕТЯТ В ПРАЗНИТЕ СИ КАРТУНИ

    Коментиран от #11

  • 10 Пловдив

    6 2 Отговор
    Енергийна мафия!
  • 11 БМДТ

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "SDEЧЕВ":

    Един въпрос може ли?
    Знаеш ли какво е UPS? Ако знаеш и пак напишеш горното, значи си зависим.
    Принципа на Фотоволтаиците е същият. Източник на енергия(PV, батерия) и инверторен преобразувател.
    Както се казваше в един български филм, UPS може, а фотоволтаици не може?!?!?
  • 12 Тома

    2 3 Отговор
    Всички предложения на ДБ е хубаво да се отхвърлят, щото са безумни.
  • 13 Вивалди

    0 1 Отговор
    Koe ли предполжение на ДБ е било смислено и е заслужавало внимание
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Интересно ми е,дали бюрократи бг,знайват,че има и сгъваеми фотоволтаични клетки и за монтаж и демонтаж на такива са необходими ,около 15минути.....Направени са за да пазят от Ганчоо овци имотите ,които се стопанисват НЕРЕДОВНО...А,ганчооо овци обичат да покрадват...Та какво ще стане с тях.......
  • 15 Петър

    1 0 Отговор
    Щом го предлагат ДБ това, значи са получили съответната поръчка, иначе няма да си мръднат пръста.
  • 16 Марио

    0 0 Отговор
    Поредното неомислено предложение от страна на ДБ.
  • 17 Сатана Z

    0 1 Отговор
    Лобистки закон прокарван от Д’билна България заради интересите на техният господар Прокопиев,чиито бизнес с фотоволтоваци е най—големкя в БГ.
    Малък Наско не можа да си заработи захарен памук на пръчка .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове