Last news in Fakti

7 Декември, 2022 06:49 3 264 32

Хиновски: Някой в България има интерес да зависим от "Газпром“

  • иван хиновски-
  • газпром-
  • енергетика

Трябва да се готвим до края на март между 10 и 15% повишаване на цената на природния газ, заяви бивш председател на парламентарната комисия по енергетика и председател на Българския енергиен и Минен Форум. 

Хиновски: Някой в България има интерес да зависим от "Газпром“ - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва да се готвим до края на март между 10 и 15% повишаване на цената на природния газ, но това е временна прогноза. Това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" Иван Хиновски, бивш председател на парламентарната комисия по енергетика и председател на Българския енергиен и Минен Форум.

"Последните анализи и фючърсни сделки, които се реализират на западните борсови пазари показват едно очаквано повишаване на цената на природния газ и на LNG, което до известна степен се дължи и на трудностите по изграждане на терминалите в Германия, дългосрочния договор на Катар с Китай, т.е. редица международни фактори, които определят една песимистична прогноза за цената на газа на борсите. Това влияе върху всички бъдещи сделки, фючърсни сделки на "Булгаргаз“. Но тук, разбира се, и върху цената, щото КЕВР определя, защото както вие казвате, цената на нашия газ е една смесица, микс от азербайджански газ, газа от хранилището в Чирен и бъдещи сделки на LNG", обясни той.

"Аз многократно съм изказвал критична оценка на всякакъв опит да се регулират цени от горе. Многократно съм казвал, че това не е пазарно, това е санкция някаква, която не е ясно накъде ще избие. Лично аз смятам, че много бързо ще се откаже Западна Европа, Европейската комисия, тъй като тя е водещата в случая, от този механизъм. Опитът ще бъде несполучлив, сигурен съм", изтъкна гостът.

Според него някой в България има интерес да зависим от "Газпром“. Хиновски обърна внимание, че е необходимо изграждането на една национална енергийна стратегия и трябва да възстановим енергийното образование в нашите институции, университети. По думите му е необходимо преразглеждане на всички ангажименти за нашите въглищни централи и да отпаднат всякакви ангажименти по срокове.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аууу

    34 2 Отговор
    България, страната на експертите. Явно от толкова експерти сме на това дередже...
  • 2 Исторически парк

    14 11 Отговор
    Бойко Българоубиеца е руска подводница!

    Коментиран от #6

  • 3 бла бла

    19 6 Отговор
    Много интересно кой е тоя "някой"? Като почнем от Костов насам всички политици под една или друга форма са били зависими от Газпром и Лукойл.

    Коментиран от #21

  • 4 Прав е човечеца..

    21 8 Отговор
    Трябва да се освободим от Газпром и да сключим дългосрочни договори с Краваргаз,там е Спасението!
  • 5 провинциалист

    25 3 Отговор
    От кого трябва да сме зависими - от някой прекупвач ли?

    Коментиран от #8

  • 6 Хихихи..

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Исторически парк":

    А ако Боко беше щатска субмарина и кво,щеше да ти порасне пи шлето ли?
  • 7 Дам

    26 1 Отговор
    Няколко човека са лакоми за много пари затова страда целият народ
  • 8 Госあ

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист":

    Йес, търговията е висша ценност на “цивилизования” демократичен свят. Колкото повече прекупвачи, толкова по голяма демокрация. Молите се на еврейски бог, ще живеете и по еврейски ценности 💁
  • 9 мммда

    14 4 Отговор
    Те и немците НАМАЛИХА ползването на руския и вместо да плащат по 100 Евро на месец за парно се налага по 350 евро и то за момента, а уж газта от танкера била евтина, интересно ако стане скъпа колко ще е.
    За дизела да не говорим, тоя явно има желание литъра да е 5 левчета.

    Коментиран от #16

  • 10 Коко

    15 1 Отговор
    Експерт до експерта професор до професора.Че то от такива тиквеници не остана кой да работи.Поне да разбираха нещо а то нищо пълна скръб.Само манипулират хората за пари.
  • 11 квя

    15 1 Отговор
    А този така нарече експерт да каже как една държава, която няма добив на даден продук и го купува отвън, може да е независима??? Това да не са ябълки да ги внесеш с тир или влак??? За тези продукти трябва сериозна инфраструктура, а малко държви могат да я развият. И поради тази причина ще сме винаги зависими от някой. И това не важи само за България,а за всички страни, които нямат собствен добив.
    п.п. покрай ковида научих, че имаме толкова много здравни експерти и професори, а сега покрай войната толкова много венни и енергийни такива

    Коментиран от #12

  • 12 един

    5 11 Отговор

    До коментар #11 от "квя":

    Не е съвсем така,когато имаш няколко доставчика на природен газ,си далеч по-малко зависим отколкото един или двама!Да,и собствен добив е част от решението,но има хора които печелят от свързаността ни с Газпром и тайничко се надяват търговията отново да се възобнови,та тия хора не им е изгодно ние да добиваме газ,а и да внасяме друг газ освен руски!

    Коментиран от #15

  • 13 Хиновски,

    5 2 Отговор
    Защо заведе ал николов при Слави, да сключва договори с руски офширки ли, как ти се връзват приказките с делата, кажи?
  • 14 Фен

    5 7 Отговор
    Аз съм за пълен отказ от Руски газ и нефт! Пък ако ще и да стоим на студено и да останем без транспорт! Пък да го видим тогава тоя Путин!!!

    Коментиран от #19

  • 15 квя

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "един":

    Ами ако не е газпром, ще има хора, които са зависими от някой друг и пак ще намажат! За повечето хора най важно е от къде е най евтино,а не нещо друго.

    Коментиран от #20

  • 16 Фен

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "мммда":

    Те на немците краварите им намалиха консумацията на руски газ. Като не можаха политически, им гръмнаха тръбите. И сега лапкат кинти и производства .. А Германия лапка черни и жълто/сини емигранти...
  • 17 Ей, глупендер

    9 4 Отговор
    дърт, ти не разбрали за какво реват пропадналите западналяци бе? Краварската газ която получават е в пъти по-скъпа от същата в щатите да не говорим за руската. Ти си седнал да ми плещиш простотий, че щяла да се увеличава но да сме независими от Газпром. Ей тъпанар, ката получаваш от няколко прекупвача газ, а не от един, ще те връткат на грил кат си искат и ти ще се пържиш, а не руснаците. Аман от прости експерти и то в комисии отгварящи за благото на хората.

    Коментиран от #26

  • 18 Алоооо

    11 3 Отговор
    Стига сте ни говорили глупости, когато бяхме зависими от руснаците народа просперираше и бяхме осем милиона! Сега сме зависими от еврогейове и американци и се стопихме наполовина ! Не ви ли е срам безродници !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 един

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "квя":

    Иска ли обяснение?!Когато са няколко доставчика те се конкурират помежду си,а когато е един, дори и за момента да ти предлага най-ниската цена/и ти да отхвърлиш другите малко по-скъпи оферти/,един ден този с най-приемливата цена ще я вдигне и тогава искаш-не искаш ще купуваш газ на висока цена!В случая с Газпром,освен с цената върви и корупция и геостратегическо влияние,фактори които в края на краищата плащат обикновените хора в едно общество!

    Коментиран от #28

  • 21 генчо

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "бла бла":

    от костов? от 1945 насам сме зависими от руския ботуш лукоол и газпром васалите а българите крепосните селяни
  • 22 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Този виден политик да каже каква е бъдещата енергийна прогноза за жена му.
  • 23 Още по

    7 0 Отговор
    Още по - малък интерес имаме да зависим от краварски енергоресурси на петорна цена.
  • 24 Айде бе

    3 5 Отговор
    "Някой в България има интерес да зависим от "Газпром“ "
    Туй ни мой да бъди!!! Б Вългария?! Хапсурд!
  • 25 То да беше

    8 1 Отговор
    само от "Газпром".
    Разединена,озлобена,завистлива и останала без по-продуктивната си част "нация" като нашата е зависима от всеки който пожелае.И сме толкова разпарчетосани ментално,че русофилите си мислят,че зависим само от САЩ,а русофобите са убедени,че зависим от Русия.Не бе,зависим от всички,които ни копуват(че и безплатно-само с обещания),защото сме хем бедни,хем лакоми,а се имаме и за големи тарикати иначе.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Чочо

    9 0 Отговор
    Не никой не иска да сме зависими от Руския газ а народа иска най евтин газ независимо от къде.Ако руския е най евтин да се копува.Стига с тази солидарност вижте Орбан как гледа за Унгария.Гледайте за народа.Стига двойни цени на газа от там ел.енергия стоки гориво господин Философе.
  • 28 Само дето не е

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "един":

    Само дето не е точно така , това дето го правят в момента .. . Не ти дават алтернатива на руския енергоресурс, нито като обеми, нито като цени т.е. не го диверсифицират , а императивно забраняват доставка на руски газ, което изобщо не е пазарен и конкурентен механизъм ...така, че мантрата за конкуренцията и свободния избор умре рязко.
  • 29 Ти да видиш!

    0 1 Отговор
    Руско-турските суеци(герб,СДС-то,дпс-то и бсп-то),начело на бкп-дс"то"са най големите виновници за ограбване на държавата,ниския жизнен стандарт на живот,лошокачествено здравеопазване и ред други бедствия породени от тях.Р.България е мафиотски обръч на турци,цигани,плагиати,еничери и всякаква безпардонна паплач.ЕС и НАТО ще ви отсфирят!ДОКАЗАНО.
  • 30 Ха ха ха

    4 0 Отговор
    Лобиста зелен си показа суратя. Слави ме загуби и заради този антибългарин.
  • 31 Оня

    3 0 Отговор
    Във всички си изказвания , този господин иска да се разреши да се добива шистов газ. А познайте кой ще го добива? Естествено че ще бъдат краварите. И този газ ще стане като златото което добиват канадците, тест за България няма да има нищо.
  • 32 Анинимен

    0 0 Отговор
    Изгонете го на улицата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове