7 Декември, 2022 08:59 1 903 19

„Лукойл” ще генерира близо 3,5 милиарда долара печалба, които няма да бъдат обложени

  • лукойл-
  • цени на горива-
  • данъци

Към 2 януари само България и Унгария, и може би частично Чехия, ще внасят руски петрол, каза Мартин Владимиров

Ситуацията на пазара на горива е непредвидима към момента. Това коментира Мартин Владимиров, експерт в Центъра за изследване на демокрацията пред Нова телевизия.

„Не знаем каква ще е реакцията на пазарите, както към тавана за руския нефт, така и налагането на ембаргото. Една от хипотезите е, че заради налагането на таван на цените, най-вероятно ще има ответна реакция на Русия и тя ще откаже да търгува с клиенти, които се съобразяват с тези изисквания. Тогава реакцията на търговците е да повишат цените”, обясни Владимиров.

„Русия така или иначе продава на 60 долара. ОПЕК реши да задържи производствените квоти, с което отказва да успокои пазара. ОПЕК в момента работи в сътрудничество с Русия”, коментира експертът.

По думите му в момента цените са се успокоили.

„През тази година „Лукойл” ще генерира близо 3,5 милиарда долара печалба, които няма да бъдат обложени, тъй като компанията продава през швейцарско дружество и изобщо не фигурира като търговец на горива”, обясни Владимиров.

Димитър Чичинов, управител на бензиностанция в Бургас, коментира, че засега цените са сравнително ниски. „Надяваме се да задържим това положение. А ако паднат още, ще е по-добре за потребителите и бизнеса. Не знам какво да очаквам, ситуацията е много динамична”, каза Чичинов.

Според Владимиров ако държавата забрани износа на горива от рафинерията и Лукойл, „ще се стигне до шоков спад на цените на горивата”. „Ако не затвори рафинерията, тя ще произвежда много повече горива отколкото са необходими на местния пазар. Тоест пазарът ще се наводни с горива”, коментира Владимиров.

„Българската държава иска да позволи износа на руски горива към трети страни и ЕС, и по този начин да облагодетелства руската компания да запази маржа на печалбата си на пазара в България”, обясни експертът.

Той обясни, че за последните 6 месеца вносът в Европа на суров нефт от Русия, се е сринал от 2 милиона барела дневно на под половин милион барела дневно. „Към 2 януари само България и Унгария, и може би частично Чехия, ще внасят руски петрол”, каза Владимиров.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама не

    20 3 Отговор
    На държавата няма да плати ама в президентството и в Банкя ще се отчете за услугата.Лапайте мухите и пляскайте на зелените чорапи.
  • 2 тортиля

    14 0 Отговор
    И ЗАЩО няма да бъдат обложени со данъче? Самба ди Жанейро!
  • 3 Реалност

    13 8 Отговор
    Че тя Урсула генерира повече печалби покрай ваксините без да внесе и едно евро данък:)
  • 4 Руснаков

    19 1 Отговор
    Поредната пародия в БГ къде са били Правителствата.....
  • 5 ДС активист

    11 4 Отговор
    Матушка пак ни го вкара.
  • 6 един

    5 15 Отговор
    Видяхте ли кво стана сега,краварите ни "завладяха" и Лукойл ни съдира кожите от гърба!
  • 7 Продължаваме

    9 8 Отговор
    ЕС ще продължи да плаща в угода на чужди печалби. Руснаците ще намерят къде да ди продават петрола. Гадното е когато пак стигне до нас ама вече като "внос" от държави които ве да ембаргови уж и ние плащаме на още по високи цени.
    Та "голямата политика" е едни и същи да те дерат докато даваш признаци на живот!!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Анонимен

    10 8 Отговор

    До коментар #7 от "Продължаваме":

    На кого ще продават руснаците, на Иран, или на Кувейт, или на С.Арабия, дали имат по-голяма пазар от Европа ? Китай и Индия имат дългосрочни договори с арабите на много по-ниски цени от руските.....може би на тримилионна Монголия ?

    Коментиран от #9

  • 9 Госта

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    На русофилите не може да се обясни,те смятат Путинка за “страрег от класа”,смеххх
  • 10 Пловдив

    11 2 Отговор
    Спомням си, преди време разни "експерти","политици" и руски олигофрени ,как ни убеждаваха ,че рафинерията в Бургас на Лук Ойл работела на загуба.

    Коментиран от #15

  • 11 Хаджи Генчо

    9 0 Отговор
    Нане си забива пирон у главата...
    - Що бе, Нане?
    - Вуте е отворил фризьорски салон... че ходим да му повредим машинката...
  • 12 Пишете

    8 1 Отговор
    И за БИЛА, КАУФЛАНД, ЛИДЪЛ, ЕНЕРГОПРО, ЕОН И др! Чужди корпорации пе лартинката да е обрисувана цялата. Пишете и за тях колко млрд ще смъкнат от бг и ще си ги занесат в собствените държави без да платят тук. Пишете!!!
  • 13 Всички русо и рублолюбци, които

    4 4 Отговор
    допуснаха Лукойл да се гаври с народа, да крие милиардни печалби, да плаща жалки комисионни на своите местни агенти ---------------
    на стрелбището на Софийския гарнизон !
  • 14 Вие май искате

    8 3 Отговор
    да накарате ротшилд да плаща данъци?!!! Нормални ли сте?! На две магарета плявата не можете да разделите, а окото ви в джоба на световния мошеник. Кой "мъдрец" хариза нефтохим Бургаз? Ако беше останал държавен щеше да генерира печалба в полза на държавата. Но мантрата на Мавъра от Драгалевци и Надка Михайлова/Нейнски, че държавата е ЛОШ СТОПАНИН, положи началото на разграбването и разрушаването на държавата в невиждани размери. А това е било изградено с парите и труда на нашите родители, баби, дядовци. Сега скимтите на умряло и обяснявяте "как не можело да стане".

    Коментиран от #18

  • 15 ЛиБеРаст

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пловдив":

    На загуба е защото е ИШЛИМАРСКА работилница! На входа и изхода има фиктивни фирми. Рафинерията калкулира само услугата РЕКТИФИКАЦИЯ на нефт и толкоз.
  • 16 Най- сетне

    0 4 Отговор
    Разбрахме, че хората от ПП са хора с идеали. Все пак средствата за постигане на този идеал са различни от самия идеал Всеки от ПП е с различни идеали - един с идеал за ледоразбивач, друг с идеали за 10 милионна България, някой с идеал да бъде шофьор на локомотив по европейския жп път, има и с идеали за Македония и още разни и много такива. Но то с писане на обяснения във фейсбук, развеселяващи клипччета и изявления по всякаквите медии май не става. На теория всичко изглежда перфектно, най вече идеалите.
  • 17 Малко уточнение

    5 0 Отговор
    Даже ще ги субсидираме с 250 млн. за ток. А вие ми говорите за 700 млн. лева имагинерни данъци.
  • 18 Айде сега

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Вие май искате":

    им обясни,че и БНБ е собственост на pотшилд,както и ЕЦБ,МВФ ,за да проумее народа-стадо,kakво стригане и бръснене ни чака след приемането на ЕВРейОТО!
  • 19 Макробиолог

    1 0 Отговор
    за 1001ви път ще посоча медицинският факт че Лукоил е интернац частна акционерна компания в която държавата Русия притежава 0%.....а многолетния и топ мениджър/до вчера/алекперов около3%......акциите се търгуват на междунар борси като странно за руска компания номинален държател,координатор и прочие с над 60%е банк оф нюйорк,кипър лимитед над10% и т.н....казано по просто около полувината руски нефт,нефтопродукти и свързани производства се контролират от другаря ротшилд.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове