Last news in Fakti

7 Декември, 2022 09:49 2 205 34

Експерти: Агресивна тълпа се опитва да те убие, какво да правят полицаите

  • граница-
  • полицаи-
  • стрелба

Терористичните организации бутат напред деца, каза Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР

"60 души да те замерят с камъни, това е сериозна заплаха за живота. Ако българският полицай е стрелял, това е било напълно правомерно". Това коментира бившият главен секретар на МВР Николай Радулов пред Нова телевизия.

Той и бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов коментираха репортажа на Sky News, в който се казва, че български граничен полицай е прострелял 19-годишен сирийски бежанец. Българските власти отричат да има данни за изстрели на браздата. Според МВР на 1 октомври група от около 65 човека се опитва да премине незаконно българо-турската граница. След като са забелязани от патрул, за кратко се изтеглят от граничната бразда, но след това се връщат и започват да хвърлят камъни и горящи предмети по българските полицаи. Един от нашите униформени е пострадал.

„По данни от ведомството на 1 октомври група от около 65 човека се опитва да премине незаконно българо-турската граница. След като са забелязани от патрул, за кратко се изтеглят от граничната бразда, но след това се връщат и започват да хвърлят камъни и горящи предмети по българските полицаи. Един от нашите униформени е пострадал. Нанесени са щети по служебния автомобил и охранителната кабинка.

„Оградата е строена навътре в Българската територия, тя не е границата между България и Турция. Този видеоклип, който гледахме, на него не видях полицаи”, коментира Йордан Божилов.

И припомни, че ролята на полицаите е да отблъснат мигрантския натиск.

Николай Радулов пък коментира, че след инцидента с убития български полицай край Елхово, служебният вътрешен министър е разписал позволение да се използва оръжие.

„Ако срещу теб има една агресивна тълпа, която се опитва да те убие – 60 души да те замерят с камъни, е сериозна заплаха за живота. Ако нашият полицай е стрелял, това е било напълно правомерно”, каза Радулов. То обясни, че това са патрули от двама души, понякога има и куче.

„Преминаването през зелената граница е престъпление по Наказателния кодекс. Гранична полиция е длъжна да ни пази от агресивни мигранти. Всички мигранти, които минават през зелена граница, аз ги считам за агресивни – те са без документи, не знаем какви са, умишлено са унищожени документите им. Не могат да минат през граничния пункт, защото от там най-вероятно ще ги върнат. Или ако влязат в България, ще ги върнат в страната, от която са. Тези твърдят, че са сирийци. Силно се съмнявам, че са сирийци”, коментира още бившият главен секретар.

„Терористичните организации бутат напред деца”, каза Радулов. „Не е толкова просто както изглежда. Има разлика между правозащитните организации и реалния закон на страната. Те твърдят, че това е свободно движение на хора и е Европейска ценност. Не, това е като контрабандата. Тогава трябва да твърдим, че контрабандата е свободно движение на стоки. Всичко трябва да става законно тогава”, каза бившият главен секретар на МВР.

И двамата смятат, че е важно България да влезе в Шенген.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НаблюдателЕН

    22 4 Отговор
    ами платили са си хората, нормално да са ядосани ако са ги изпържили ................
  • 2 обектив широкоъгълен

    3 3 Отговор
    Радулов не е бил главен секретар на МВР ,а само секретар което е нещо различно.Това към него момент си беше политическа длъжност.Главен секретар беше Божидар Попов.

    Коментиран от #22

  • 3 Спасител

    24 1 Отговор
    По петдесет евро на човек и билет за нидерландия.
  • 4 Сух

    45 3 Отговор
    Какво се обясняват като ученички. Българина в по-голямата си част подкрепя стрелбата срещу такива неканени нашественици. Но има една малка врескливи група, която захранването и е по линия на сорос къде правят това на проблем. Трябва да се приеме закон в който такива групи да бъдат пресъединени към оперативните гранични екипи.
  • 5 дааа

    40 2 Отговор
    Ккакво да правиш ли???Като не можеш да стерляш ,докарваш автобуси ,товариш ги и направо на сръбската граница даваш им даже и хлебец за пътя и по един шут отзад в посока Сърбия.Западните държави целенасочено унищожиха Ирак,Сирия,Либия и сега малка България без да имаме право да стреляме или да използваме сила трябва да спираме половин Африка и половин Азия е как да стане?
  • 6 Гошо

    18 1 Отговор
    Как каво да си купят плюшени мечета и да организират гейпарад
  • 7 Трезвомислещ българин

    46 1 Отговор
    А какво, кафе ли да им направят? Всеки служил в казармата( особено на границата) знае, че след третото предупреждение”Стой!Ще стрелям” логично следва изстрел.
    Преди уж бяха бягащи от войната, а сега всякакви навлеци се възползват от безхаберието на властимащите.

    Коментиран от #16

  • 8 Миии нормално

    40 0 Отговор
    Ами просто е - минирайте българо -турската граница и проблема ще свърши на момента. Никой няма да посмее да се самоубие. А и ще ни приемат на момента в Шенген..

    Коментиран от #14

  • 9 123456

    43 0 Отговор
    Вади автомата и тегли два откоса на месо , сменяй пълнителя и пак - и да дойдат пак през оградата - пак така! Който иска легално - ей там на бариерата !

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 аз да питам , пък ...

    10 0 Отговор
    Много ми е интересно защо са ми блокирани коментарите тук . Явно никак не са удобни на някого .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 защо

    21 0 Отговор
    По закон имаш право на самозащита! Но, после идва "правото". По точно, "правото" на престъпника. И ... да живее Правото!!!
  • 14 Не може

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "Миии нормално":

    с мини. Дивите животни ще ги взривяват особено нощем. Фалшиви тревоги и убити глигани, сърни, елени.
  • 15 Има тейзъри,

    22 0 Отговор
    травматични несмъртоносни оръжия, гумени куршуми. Също присъди по 10-20г. за каналджиите. Един такъв взима по 5000евра на човек, за 50 души това са 250 000 евра подкуп. Иванчева за колко я осъдихте на 6г.?
  • 16 Кочо

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Трезвомислещ българин":

    Глупости !!! Но, във всеки случай тогава нещата относно употребата на оръжие от граничните наряди бяха прости, ясни и категорични - 2 случая на употреба на оръжие от ГН без предупреждение и 4 след предупреждение, вик ,,Стой" и предупредителен изстрел във въздуха! Без предупреждение - 1. При въоръжено вахлуване на войскови гпупи и банди на наша територия и 2. При въоръжено и Н Е В Ъ О Р Ъ Ж Е Н О нападение срещу лице от състава на граничния наряд!
    Сега тези неща са в чл 87 от ЗМВР и малко или повече имат тълкувателен характер! Самият факт, че Кочо и сега помни какво е писано в Инстукцията за ОДГ преди десетилетия, показва колко точно е било! Сега, дори в момента в който чете закона не може да възприеме брътвежите изписани там! та член, та алинея, та във връзка с по предходните 5 члена и алинеи....Извод - преди да запашат пищов и излязат наряд, служителите да искат разрешение от ББС и БХК!

    Коментиран от #17

  • 17 Една

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кочо":

    седмица отпуск за заловен жив нарушител и две седмици за застрелян (нападнал наряда без оръжие). Тогава нарушителите бягаха навън обикновено по 2-3, а сега влизат у нас на групи по 50.
  • 18 Подробност

    1 3 Отговор
    Преди се пазеше да не бягат от тук. Това беше посоката и кльона.сега е обратно посоката и кльон няма. А за стрелбата се говореше-първо стреляш , после питаш...
  • 19 пешо

    10 0 Отговор
    сложете едни картечници и стреляйте на месо
  • 20 Смях

    13 0 Отговор
    А Нас гражданите като ни нападат по 20 мръсни мьнгусти и нямаме право на оръжие кво
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Беше бе

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "обектив широкоъгълен":

    Нали Иван Костов тогава направи промени и стана Радулов.
  • 23 господин ПЖ

    10 0 Отговор
    Поднасяте на всеки бежанец по една боза и един рахат локум и питате дали им е сладко .
    След това ги товарите на линейки , за да не ги спират никъде по пътя и давате по една карта , за да видят къде е Холандия. Пожелавате им приятно пътуване и това е всичко.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 що за държава сме

    3 0 Отговор
    истината боли!
    Но това е самата действителност у нас!
  • 26 Кочо

    11 0 Отговор
    Ето един от случаите, когато полицаите имат /по скоро нямат/ правомощието да употребят оръжие - ,, ал 3. след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга;"
    А помните ли какво пати полицай Лулеов от транспортна полиция, когато стреля по крадец на кабели? Бе задържан и ако не бе важна намеса го очакваше присъда...! Питам една особа, разследващ полицай /юрист по образование/ как в такава екстрена ситуация за мига служителя да прецени дали деянието е от ,,общ характер", тя взе да обяснява терминологии, обвинение от прокурора, дали деянието е наказуемо над 5 години.... То на бюрото отворило закони и НК, 5 минути не може да реши, иска полицая под дъжд от камъни и псувни да реши на мига!?

    Коментиран от #27

  • 27 Нали боготворим

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Кочо":

    САЩ, един наш младеж беше тръгнал към полицай с нож в ръката и застрелян като куче. Можеше в крака да го гръмне. На полицая нищо не му направиха, най-много да са го наградили с нещо. Техният АмериканскиХК защо мълчи?

    Коментиран от #30

  • 28 Ген. Гурко

    9 0 Отговор
    Поканете полски специалисти по справянето с агресивни навлеци. На източната им граница те сечаха и палеха дървета иги изхвърляха срещу граничните полски сили, рушаха и разкъсваха телените бзаграждения, хвърляха организирано камъни. Поляците бяха свикали освен армейски части и местното опълчение. Вечерта нападателите бивакуваха то1чно като обсадна армия. Всичко се оправи след няколко трупа и известно количество бой до умиране на заловените на полска територия след прочесването на местността. Германия и НПОтата ревяха на уме=ряло и заплашваха полските власти да ги пуснели само да преминат за Германия. Поляците отговориха че Полша не е бостан за да я преминават и че един да мине и вече спиране няма да има. Щом Германските власти ги искат да изпратят транспортни самолето до Беларус и да си вземат драгите гости директно оттам. Това е всичко.
  • 29 Според Евробюрократите

    7 0 Отговор
    Трябва да се оставиш да те убие,премаже,или изнасили тълпата пък после от името на свети Петър да сезираш компетентните органи!Това е върхът на цинизма!На една неприкосновена граница се появява някаква агресивна паплач,без документи,без да има изобщо право да е там и ти да нямаш право да защитиш това,за което си поставен там,както и собствения си живот!?...Айде бе!
  • 30 Техният АмериканскиХК

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Нали боготворим":

    Това, което си написал - ,,Техният АмериканскиХК " тук го разбираме като Хелзинкски комитет, а там имат предвид ,,Хеклер и Кох"!
  • 31 стар граничарски пес

    1 0 Отговор
    Проблема тук е защо 65 нелегални цигани дриплювци не са изпозастреляни и доубивани защо полицая се е оставил да го ударят а не е убивал? По мое време за арестуван даваха 2 седмици отпуска за убит беглец 45 дена отпуска и всички се молехме да убиваме!
  • 32 стария граничарски пес

    1 1 Отговор
    Навремето редко се случваше да хванем заблудени нарочно захвърлени от турците дрипави цигани но като ги хванехме циганите ги закопчавахме за кльона с избити зъби от прикладите на калашниците вземахме им парите и златото а циганките любехме в храстите винаги си носехме презервативи после ги изритвахме навътре в Турция турските граничари не се месеха понеже бехме по добре въоръжени и инструктирани да убиваме! Имаше случаи на застреляни от нас турски граничари! Турската граница я пазеха почти изцело северняци дивите Русенци даваше ни се възможност да се отдадем на свобода на действията и инстинктите си и беше нечувано некой некога от нас да е подвеждан под отговорност отговорност заради нарушители зад нас беше България буквално и юридически!
  • 33 Цензура

    3 0 Отговор
    Поведението на тия мигpи реално е не дори агресивно - то е ИНВАЗИЯ срещу нашата суверенна държава. Вражеска инвазия се спира само и единствено с оръжие !!! По обратната (на тазните анaлно разхлабени либерасти), Тервел да беше посрещнал арапите с бъклица и баница? И сега цяла Европа щеше да е с чалми и джамии !!! Затова шмайзерите, картечниците и - до крак !!! Изтрeбете една-две тумби дивaци и други няма да смеят да газят границата ни !!!

    А за либeрастите, дето квичат - бой - и в мините !!!
  • 34 Абсолютно

    0 0 Отговор
    Съгласен съм, че в такива случаи стрелбата е правомерна ! Както куршум, така и хвърлен камък може да убие човек !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове